Suunto Ambit 3

Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 3:23:30

Nieprzeczytany post

Jeżeli Ci zależy na pomiarze tętna, to upewnij się, że ten, który znalazłeś (do 1000pln) ma pasek do pomiaru, bo wydaje mi się, że nie ma...
Bateria run-a może nie starczyć na górskie wędrówki. Przy najwyższej dokładności GPS ~8 godzin, a jak włączysz dodatkowo pomiar tętna, to zdechnie jeszcze szybciej.
Obrazek
PKO
greguss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Faktycznie, brak. Temu cena taka atrakcyjna.. Czyli run na górskie długie treningi nie nadaje się mam rozumieć.. Po aktualizacji nic lepiej nie jest ?
RP35
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na takie wędrówki , to polecalbym z suunto : ambit 2 lub ambit 3 peak , no tylko cena troszkę wyższa :) , ale za to masz już "full wypas" , zwłaszcza że wysokość będziesz miał podawana nie z GPSa tylko jeszcze z takiego ustrojstwa jak barometr i.....więcej dowiesz się jak poczytasz ;) , ale bardzo przydatna rzecz zwlaszcza w góry . Mam ambita2 i wart jest każdej wydanej na niego złotówki :)
greguss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

RP35, zerknąłem na te dwa modele w porównywarce ( http://www.aktywnynadgarstek.pl/klub/ze ... orownanie/) Moim zdaniem jakiś wielkich różnic między nimi nie ma. Wiadomo, cena Peak 3 względem Ambita 2 jest odczuwalna i to znacząco. No ale, czas pracy podobny, a to ważne. Wiadomo również, nowszy model to jest wspierany upgradamy, a co z 2 ? Jest jeszcze wspierany ?

Może ktoś wie jeszcze o jakiś znaczących różnicach ?
Awatar użytkownika
embe
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 3:23:30

Nieprzeczytany post

http://www.suunto.com/pl-PL/Porownaj-pr ... 2655;13449
Tu masz "firmową" porównywarkę tych trzech o których wspominałeś
Obrazek
greguss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje Panowie ! Wszystko jasne.
brachu
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:48:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam

Takie głupie pytanko ;-)

Czy z portalu usuneli opcje zwiazane z FB ?
Obrazek
poised
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak jest u Was z synchronizacji z telefonem? Mam motorola moto G i... pólki lipa, mimo kilku aktualizacji aplikacji.
Agata Christie
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

poised pisze:Jak jest u Was z synchronizacji z telefonem? Mam motorola moto G i... pólki lipa, mimo kilku aktualizacji aplikacji.
U mnie na Xperii Z dalej kiepsko. Udaje sie zsynchroznizowac Ambita z Androidem i wszystko w apce niby dziala - az sie rozlacze i potem juz nie widzi zegarka.
Trzeba w Androidzie rozparowac urzadzenia i znowu synchronizowac. Meczaco-zniechecajace.
Ogut
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:20
Życiówka w maratonie: 3:16:02

Nieprzeczytany post

U mnie (LG L Fino) synchronizacja jakoś działa, ale można tylko zgrać treningi i zmienić ustawienia. Nie mam za to dostępu do przycisku "Tryby sportowe", bo ekran z informacją o synchronizacji i wersji oprogramowania "przesuwa" przyciski w dół (nie dopasowuje się do niższej rozdzielczości). Nie wiem jak można coś takiego wypuścić na rynek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rolba
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cześć.

Taka sytuacja ciekawa. Lecę sobie spokojnym tępem 5:30 :P po otwartej przestrzeni świezo po deszczu. Wbiegam do gęstego lasu liściastego (trzymam stałe tępo) i po jakiś 30 sekundach od wbiegnięcia tępo spada do 6:30. Zmiane tępa o 1 minute to bym poczuł zwłaszcza że odcinek był po płaskim. Ciekawe, ktos spotkał się z czymś takim? Śladu jeszcze nie zgrałem.

Ktoś coś?
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ma tak dobrego zegarka, żeby w czasie rzeczywistym pokazywał poprawne tempo chwilowe. Lepiej patrzyć na tempo kumulowane z min 1km a najlepiej z 2-5km. Nie ma bata żeby tempo chwilowe było cały czas idealne ze względu na zaniki sygnału, nagłe zmiany kierunku, etc. To jest mały zegarek a nie zaawansowany system nawigacji. Sprzęt sporo nadrabia softem, ale dzieje się to z opóźnieniem. Np. po skoku na 6:30 za chwilę na jakiś czas zegarek pokazał tempo 4:00 i tym samym nadrobił dystans, średnia prędkość jest OK, ale wskazania chwilowe z dupy.
Jak potrzebujesz idealnych wskazań chwilowych to polecam stoper i bieżnie lub footpoda. Tylko w górach footpod może się nie sprawdzić, choć znam takich, którzy mówią że im GPS i foodpod podają dokładnie takie same wskazania np. na Rzeźniku.
Awatar użytkownika
małymiś
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:53:02

Nieprzeczytany post

Zdarza się ze właśnie po wbiegnięciu do lasu tempo jest błędne. Zapewne ma to związek z siła sygnału gps. Natomiast włączenie trybu fusedalti sprawę poprawiło (przynajmniej u mnie w A2), ale nie super idealnie, gdyż fusedalti opiera się na akcelometrze, a wskazania predkosci z ruchu ręki i nadgarstka są obarczone błędem. Footpod sprawę rozwiąże.
Laskis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42'07"

Nieprzeczytany post

Cześć,

Od kilku dni jestem posiadaczem Ambita3 Peak. Niestety póki co nie mogę powiedzieć, że szczęśliwym. Zegarek miał zakończyć moją przeszło trzyletnią przygodę z Garminem 305, który nigdy mnie nie zawiódł, ale z racji coraz dłuższych aktywności stał się coraz mniej wystarczalny.

Podczas pierwszego biegania (miasto), pomiary były prowadzone bez zarzutu, ślad wyrysowany poprawnie, wszystko tak jak należy.
W piątek postanowiłem zrobić trening porównawczy na dwa zegarki i dwa paski. No i trochę zgłupiałem. Początkowe kilometry OK, a później pierwszy raz zobaczyłem na ekranie Suunto, że biegnąc przy bloku stracił sygnał. Nie kojarzę takiej sytuacji z Garminem w mieście! Później kolejne kilometry (przy włączonej funkcji autolap) rzekomo miałem biec w tempie 3.00min/km, a sam zegarek naliczył mi 12,25km, podczas gdy na ekranie Garmina było to 8,77km!!
Popatrzcie tylko (o zgrozo) jak został wyrysowany ślad gdy kończyłem trening na bieżni. Przy ustawionym 1s interwale pomiaru i najlepszym pomiarze GPS w zegarku i pod czystym niebem...
http://www.movescount.com/moves/move66480930

Powtórzyłem próbę na bieżni, różnica między Garminem i Sunnto w pomiarze dystansu = 5,5%, niby lepiej, ale też nie szałowo, a dodatkowo Suunto nie potrafił wyrysować z tego treningu śladu (co Garmin jak zwykle uczynił bez problemu).
http://www.movescount.com/moves/move66480927

Zniesmaczony postanowiłem wracać do domu, i znów napotkałem problem. Suunto nie potrafił odnaleźć sygnału GPS przy nowym treningu i starcie z tego samego miejsca! Zresetowałem GPS (11s górne przyciski) i ostatni etap treningu (2km powrót do domu), już bez żadnych wątpliwości (zaskakujące <1% zgodności zegarków w zakresie dystansu).

Kolejny problem zaobserwowałem dzisiaj. O 24.00 zegarek na ekranie startowym pokazywał 50%, a już o 10.00 - 0%!! Jakieś pomysły/sugestie co może ciągnąć tak baterię "w tle"? W funkcji DISPLAYS mam wprawdzie wszystko aktywne, ALTI/BARO - automatic, oraz włączony Storm Alarm i Fused Alti, ale nie chce mi się wierzyć, żeby zegarek w stanie ABC tak szybko się rozładowywał...

Proszę Was o pomoc w związku z moimi problemami.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nieczesto w zwiazku z suunto widuje takie posty, ale chyba trza odsylac i czekac na nowy, ten zegarek niema prawa robic takich jajec.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ