Zegarek do biegania

masafion
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 54:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tarantula pisze:Ktoś na recenzji napisał, zgadzasz się z tym?
-brak wibracji oraz ciche powiadomienia dźwiękowe
-brak alarmów treningowych z poziomu zegarka
-niewielka możliwość zmian ustawień z poziomu zegarka
Zarzut pierwszy niestety to prawda, jak biegam dłuższe wybiegi i z muzyczką, to nie słyszę powiadomień zegarka, co prawda mam tak ustawiony ekran, że jeden rzut oka i wszystko wiem. Nie wiem co się kryje pod pojęciem alarmu treningowego - przy napisanych treningu - a możemy tworzyć wydaje mi się każdy najwymyślniejszy trening biegowy i zaprogramować do zegarka - dostajemy alarm. Zarzut trzeci potwierdzam, w samym zegarku nie ma co grzebać za bardzo, robisz wszystko na kompie albo w komórce i potem synchronizujesz, ale jak to już zrobisz to biegasz każdy trening i zegarek powiadamia dźwiękami wtedy, kiedy jest to wskazane. Widzę, że Cię ciągnie w stronę Garmina :D Bez wibracji przeżyjesz, bez kolorowego wyświetlacza też, bez ustawiania treningu z poziomu zegarka też. Jak nie boli Cię wydawanie większych kwot to kup to co Ci się podoba. Zawsze będą wady i zalety :)
PKO
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

masafion pisze:
tarantula pisze:Zarzut pierwszy niestety to prawda, jak biegam dłuższe wybiegi i z muzyczką, to nie słyszę powiadomień zegarka, co prawda mam tak ustawiony ekran, że jeden rzut oka i wszystko wiem. Nie wiem co się kryje pod pojęciem alarmu treningowego - przy napisanych treningu - a możemy tworzyć wydaje mi się każdy najwymyślniejszy trening biegowy i zaprogramować do zegarka - dostajemy alarm. Zarzut trzeci potwierdzam, w samym zegarku nie ma co grzebać za bardzo, robisz wszystko na kompie albo w komórce i potem synchronizujesz, ale jak to już zrobisz to biegasz każdy trening i zegarek powiadamia dźwiękami wtedy, kiedy jest to wskazane. Widzę, że Cię ciągnie w stronę Garmina :D Bez wibracji przeżyjesz, bez kolorowego wyświetlacza też, bez ustawiania treningu z poziomu zegarka też. Jak nie boli Cię wydawanie większych kwot to kup to co Ci się podoba. Zawsze będą wady i zalety :)
Nie powiem że ciągnie tak bardzo, ale mogę go kupić tak że realnie będzie mnie kosztował około 800 zeta czyli cena mnie nie poraża. Natomiast Sunto przemawia do mnie tym sterowaniem na apce mobilnej i mi to na rękę. Natomiast pstrykanie na pstrykanie w zegarku nie mam czasu. Ma działać i tyle. Ale jak nie słuchasz muzyczki to słyszysz piknięcia?
5 km ~ 20'
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45' :))
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tarantula pisze:
michal_c pisze:Do tych modeli ściągasz sobie z IQ connect pola danych : race pacer albo virtual pacer i masz co chcesz. Ja z tym nie biegam mi wystarczy prognoza czasu ukończenia.
A to o czym ty piszesz że zadajesz tempo i zegarek Cię informuje czy się w nim trzymasz to alert tempa.
Czyli Garmin 235 widzę że na korzyść ma tętno na nadgarstku i to co mówisz że mogę pobrać dodatkowe aplikacje. Te funkcje stopera mnie interesują i to bardzo. Bieganie po polach i pomiar prędkości ma średnie znaczenie. Powiadomienia z telefonu fajna sprawa. Sunto Ambit odpada bo ma nie zauważyłem opaski HR, nie chcę już opasek, czasami zapominam, czasami śmierdzi, czasem padnie bateria. Awaryjnie będę miał do telefonu ale wole mieć to w zegarku. Czyli stawiacie na polecacie Garmina 235? :-)

Coś jeszcze godnego uwagi w tym przedziale cenowym polecacie?
ja z235 zrezygnowałem właśnie z powodu słabego pomiaru tętna,tym bardziej ze zawsze zakładam zegarek na długi rękaw-to w ogóle nie miałoby sensu. w tym wątku : http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=37&t=53715masz link do filmiku z opisem funkcji 230.
"Najbardziej lubię rozmawiać sam ze sobą. Oszczędzam w ten sposób czas i
unikam kłótni."Oscar Wilde
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

A czy ma ktoś taki filmik gdzieś jak wygląda realizacja zaprogramowanego treningu? Czyli mam ustawioną rozgrzewkę, interwał, schłodzenie. Przychodzę na stadion i naciskam START i co się dzieje? Co się stanie jak po ustawionej rozgrzewce 2 km będę chciał poćwiczyć? Mam nacisnąć pauzę? Czy lepiej takich elementów nie ustawiać tylko stworzyć program samego interwału odcinek/przerwa x powtórzenia i tylko to włączyć i zrobić a resztę sobie podarować?
I teraz kolejne pytanie do specjalistów zegarkowych: skoro przyjdę na stadion włączę stoper na 2 km rozgrzewki, potem zrobię rozgrzewkę z ćwiczeniami. A potem włączę na zegarku ten trening interwałowy. A na końcu rozbieganie to jak to będzie zarejestrowane w zegarku? Jako 3 sesje treningowe? Bo nie chciałbym przyjść na stadion i latać jak waryjat bo mi pika coś cały czas :) Tam zawsze kogoś spotkam, rozgrzewka się przeciągnie itp i co wtedy? Zainstalowałem sobie aplikację garmina na smartfonie i na komputerze się zalogowałem. Wszystko ok ale szkoda ze z poziomu smartfona nie można poprawić/utworzyć treningu. Rozumiem że przy Garminie trzeba utworzyć a kompie i zapomnieć o temacie? Ewentualnie co cykl treningowy modyfikować sobie prędkości i przerwy? Rzeczywiście nie wiem czemu Garmin 230 (rezygnuje z czujnika optycznego) zaczął do mnie bardziej przemawiać, 4 pola danych na 1 ekranie, podświetlanie tarczy przy ruchu ręką, wibracja i głośniejsze piknięcia.
5 km ~ 20'
Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

W przypadku Garmina kolejne sekcje treningu można rozdzielić oczekiwaniem na naciśnięcie przycisku Lap.
To co piszesz łatwo uzyskać - wstawiasz na stronie etap rozgrzewki, ewentualnie dodajesz jakieś parametry i ustawiasz, żeby kończyła się naciśnięciem Lap, potem ćwiczenia kończące się Lapem, właściwy bieg itd.
Jak chcesz któryś etap pominąć, po prostu wciskasz od razu Lap i tyle.
Nie trzeba przełączać treningów. Nie wiem jak na innych portalach, ale na stronie Garmina i na Stravie później takie etapy mają swoje własne podsumowania.

Tak przykładowo wygląda jeden z moich treningów, gdzie żaden z etapów nie ma określonego czasu i każde z powtórzeń wyzwalane jest właśnie Lapem.

Obrazek
40+ na karku
Strava
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tez rozgrzewka i schlodzenie ustawiam do zakończenia ręcznego, bo różnie to wychodzi. Cztery ekranuy to tez standard bo ja używam na pierwszym ekranie race screen z IQ connect i tam mam 6 pól danych.
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki chłopaki, zamówię sobie więc ten zegarek. I tak pewnie nie wykorzystam jego możliwości ani w 30% jak to zazwyczaj bywa z wszystkimi urządzeniami. Ale fajnie że już mam coś co ma te 30% dla mnie niezbędne bo głupio by było wydać kasę i potem kombinować rozwiązanie.

A jak byście mieli budżet to bralibyście 630 czy nie? Opcje monitorowania treningu mnie tam nie ruszają, ale że się łączy przez wifi i ma podobno jakiś super dokładny gps i świetnie mierzy dystans
5 km ~ 20'
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gps powinien miec ten sam co 230/235.a wifi do czego potrzebne? Łączysz z telefonem przez bt i wytarczy:)
W 630 oprócz zaawansowanych statystykbpodoba mi sie możliwość konfigurowana ekranu który pojawia sie po każdym złapanym lapie. W 235 pokazuje sie tylko czas okrążenia.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

whitemamba pisze:Gps powinien miec ten sam co 230/235.a wifi do czego potrzebne? Łączysz z telefonem przez bt i wytarczy:)
Do czego wifi? Dla mnie to np. wazniejsze niz BT, ktorego nie uzywam.
Dzieki wifi po zakonczeniu treningu wchodze pod prysznic,
wlaczam wifi w zegarku, ten automatycznie synchronizuje i ciach,
trening juz jest wrzucony na Connect :spoczko:
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:
whitemamba pisze:Gps powinien miec ten sam co 230/235.a wifi do czego potrzebne? Łączysz z telefonem przez bt i wytarczy:)
Do czego wifi? Dla mnie to np. wazniejsze niz BT, ktorego nie uzywam.
Dzieki wifi po zakonczeniu treningu wchodze pod prysznic,
No właśnie to jest duży plus, jako że w branży informatycznej pracuje od 97 roku to wiem że im więcej możliwości komunikacji tym jest szansa że któraś zadziała :)
A możesz mi odpowiedzieć na to pytanie które wcześniej wrzuciłem: czy da się wyłączyć ekran dotykowy i używać tylko przycisków czy dotyk jest niezbędny do tego aby móc używać niektóre funkcje. I jaki masz paten na to co piszą na recenzjach że przez przypadek od wilgoci, odzieży potrafią się włączyć różne rzeczy albo wyłączyć.
5 km ~ 20'
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

230 ma funkcje smartwach, ja mam non stop sparowany z telefonem właśnie przez bluetooth i treningi synchronizuja się właśnie przez bluetooth z aplikacją mobilną na telefonie. Ja np na stronę garmina wchodzę bardzo rzadko, wszystko robię w telefonie /w ogóle rzadko włączam kompa, wszystko robię telefonem /Tarantula poczytaj jeszcze to może Ci się sprawa rozjaśni : http://www.biegamwmiescie.pl/garmin-forerunner-230-test
Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: Dzieki wifi po zakonczeniu treningu wchodze pod prysznic,
Ja nie mam wifi (w zegarku :bum:), a trening synchronizuje mi się od razu po jego zakończeniu - jeśli biegłem dodatkowo z telefonem (biegając w nocy albo jak jest bardzo zimno, zabieram ze sobą), albo jak wchodzę do chaty po schodach, kiedy tylko zegarek "wyczuje" że jest już w pobliżu telefonu. Bluetooth Smart włączony 24/7 praktycznie nie wpływa na czas pracy na baterii.

Niestety druga strona medalu - technologia ta jest dość zawodna. Teraz z Samsungiem Xcoverem 3 działa mi to po prostu pięknie, wcześniej z 2-ma telefonami była po prostu tragedia, bywało że cudowałem jak koń pod górę, żeby w ogóle zsynchronizować bez kabla.
40+ na karku
Strava
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tarantula pisze: A możesz mi odpowiedzieć na to pytanie które wcześniej wrzuciłem: czy da się wyłączyć ekran dotykowy i używać tylko przycisków czy dotyk jest niezbędny do tego aby móc używać niektóre funkcje. I jaki masz paten na to co piszą na recenzjach że przez przypadek od wilgoci, odzieży potrafią się włączyć różne rzeczy albo wyłączyć.
Niestety nie moge, bo mam F3, bez ekranu dotykowego (na szczescie!).
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

No nic, zobaczymy, zamówiłem dzisiaj 230 i czekam. Jutro jeszcze trening z telefonem i mam nadzieję że już ostatni.
5 km ~ 20'
michal_c
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Będzie Pan zadowolony :-). Ma na pewno więcej opcji niż potrzebujesz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ