Komentarz do artykułu Przetestowaliśmy nowy zegarek od Garmin - Fenix 3
-
- Zaprawiony W Bojach
ale zauważyłeś, że zacytowałeś mój wpis, który dotyczył kwestii, czybym ja bym sobie kupił Fenixa?
napisałem jasno - mnie interesuje zegarek biegowy i biegowe funkcje testuję.
a pisząc, że ten test mógłbym napisać bez zegarka, zwyczajnie mnie obrażasz. miałeś zły dzień?
a pisząc, że ten test mógłbym napisać bez zegarka, zwyczajnie mnie obrażasz. miałeś zły dzień?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: koło 38:30
- Życiówka w maratonie: 3:17:59
Jeśli chodzi o jedynkę to potwierdzam. Miałem 3. W końcu dzięki uprzejmości sklepu udało się zwrócić, bo Garmin chciał tylko wymieniać na nowe. We wszystkich bateria trzymała 2/3 tego co powinna, sygnał łapał jakieś 5-10 minut nawet jak startowałem z tego samego miejsca codziennie, a jak łapał szybciej to pokazywał bzdury przez pierwsze 5 minut (więc tylko udawał, że łapał), do tego zawieszał się czasem przy zgrywaniu danych do komputera. Straciłem tak kilka śladów w ogóle.p7otr pisze:Proszę was przestańcie to produkować ... Biegnę maraton swojego życia do którego zasuwałem 2000km a ten skubaniec resetuje się zawiesza resetuje znów zawiesza...i zdycha na amen ! Miałem 2 (w sumie z wymianami wadliwych resetujących się podczas treningów 5 feniksów 2 jedynki i 3 dwójki )k.a.t.a.s.t.r.o.f.a ten był ostatni. Wiesza się resetuje aż do całkowitej śmierci ...serwis tylko wymienia, a on dalej się psuje ...może za często używam ...codziennie , ale żaby zaraz po miesiącu death ?
Jeśli rzeczywiście 3 jest zrobiona jakoś zupełnie od nowa, a nie tylko pokolorowana i ma dodane fazy księżyca służące do połowu ryb, to może warto się nad nim pochylić. Jak nie to szkoda zawracać sobie głowy. Ja mam teraz 310 i do biegania jest idealna. Choć nic nie umywa się do starej dobrej 305

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:23
- Życiówka w maratonie: 3:21:03
Chyba każdy z nas przechodził ta sama drogę. Po 4 wymiana jedynki poprosiłem o wymianę na nową dwójkę która dostałem. Dwójka chyba jedna wymiana wiec nie było źle..... 310... moim zdaniem najlepszy. Wychowałem się na nim...szczE pisze:Jeśli chodzi o jedynkę to potwierdzam. Miałem 3. W końcu dzięki uprzejmości sklepu udało się zwrócić, bo Garmin chciał tylko wymieniać na nowe. We wszystkich bateria trzymała 2/3 tego co powinna, sygnał łapał jakieś 5-10 minut nawet jak startowałem z tego samego miejsca codziennie, a jak łapał szybciej to pokazywał bzdury przez pierwsze 5 minut (więc tylko udawał, że łapał), do tego zawieszał się czasem przy zgrywaniu danych do komputera. Straciłem tak kilka śladów w ogóle.p7otr pisze:Proszę was przestańcie to produkować ... Biegnę maraton swojego życia do którego zasuwałem 2000km a ten skubaniec resetuje się zawiesza resetuje znów zawiesza...i zdycha na amen ! Miałem 2 (w sumie z wymianami wadliwych resetujących się podczas treningów 5 feniksów 2 jedynki i 3 dwójki )k.a.t.a.s.t.r.o.f.a ten był ostatni. Wiesza się resetuje aż do całkowitej śmierci ...serwis tylko wymienia, a on dalej się psuje ...może za często używam ...codziennie , ale żaby zaraz po miesiącu death ?
Jeśli rzeczywiście 3 jest zrobiona jakoś zupełnie od nowa, a nie tylko pokolorowana i ma dodane fazy księżyca służące do połowu ryb, to może warto się nad nim pochylić. Jak nie to szkoda zawracać sobie głowy. Ja mam teraz 310 i do biegania jest idealna. Choć nic nie umywa się do starej dobrej 305
Ale teraz po rzejsciach z Fenix ami szarpnalem się na 3. Mam go już 3 ci tydzień i nie ściągam z reki. Zabawy widzę tam i bajerami powodowały kilka zwiech ale jak wspomniałem. .. wady wieku dziecięcego wiec dajmy mu jeszcze chwile. Za jakie miesiąc będzie można porozmawiać o gubieniu sygnału wieszanie itd
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: brak
Jak się obrażasz to przepraszam.Qba Krause pisze:ale zauważyłeś, że zacytowałeś mój wpis, który dotyczył kwestii, czybym ja bym sobie kupił Fenixa?
A co do funkcji biegowych, to z rzeczy które mnie interesują:
- jak wygląda praca akcelerometru w samym zegarku - tj. czy koryguje wskazania gps cały czas, czy tylko jak się zgubi gps?, czy tylko jak się wyłączy gps?
- jaka jest różnica w działaniu akcelerometru w samym zegarku, z tym w pasku?
- jak wygląda funkcjonalność przycisków w łapaniu międzyczasów?
- jak wygląda programowanie treningów z poziomu zegarka , a jak z poziomu komputera? (łatwość, funkcjonalność, zapętlanie, treningi niestandardowe, itp. jak to potem wygląda na GC? - po problemach polara w tym zakresie warto to sprawdzić, (wiem, że jedno zdanie o tym napisałeś, ale to są oczywistości, jak ustawianie treningów działa w praktyce?
- czy do liczenia kadencji wystarczy sam zegarek czy potrzebny jest pasek?
- jak intensywna jest wibracja i dźwięki - czy biegacz biegający interwały wzdłuż ruchliwej ulicy będzie je słyszał?
- jak działa w praktyce wysokościomierz barometryczny? czy sprawdza się na krótkich odcinkach (np. podbiegi?),
- komunikacja z wifi, jak przebiega?
- czytelność tarczy w słońcu, normalnie, możliwość ciągłego podświetlania? szczególnie przydatna przy treningach wieczornych?
- łatwość manipulacji przy zegarku w rękawiczkach, na ciasnej kurtce, spoconej ręce, itp?
- funkcje szacowania wydolności, itp. ? szacowanie wyników,
- jeżeli bierzemy się za ocenę tylko funkcji biegowych to jednak porównanie z jakimś nowym forerunnerem jest konieczne, - czym się różni od takiej 620, czy 610? ZResztą Qba wiem, że masz 205. Możesz spokojnie ten kombajn porównać z F3. Powiedz mi, czym poza dizajnem i bajerzastymi funkcjami te zegarki różnią się w praktyce codziennego treningu?
- czy autolap (ustawiony np. co kilometr) jest zakłócony przez ręczne lapowanie? Ponoć Polar m400 ma to fajnie rozwiązane.
Ogólnie brakuje mi takiego też opisu, już zupełnie subiektywnego, jak zegarek sprawdza się w boju. Jak się TRENUJE z takim zegarkiem? Nie chodzi tylko o sprawdzenie dokładności GPS i trzymania baterii. Masz taki zegarek i robisz różne treningi - najpierw je ustawiasz (np. interwał), potem biegniesz, potem zrzucasz - jak to wygląda? Następnie robisz podbiegi i sobie sam lapujesz - dobrze wchodzi? jakie wysokości pokazuje? Następnie ustawisz sobie ciągły progowy , ustawisz alerty żeby trzymać prędkość - jak to się sprawdza w praktyce?Trenujesz wieczorem, jak się podświetla? trenujesz w słońcu, co widzisz na tarczy? Ustawisz sobie jakieś ekrany z danymi, których potrzebujesz najbardziej (jakich Ty Qba potrzebujesz?) i jak to wygląda? Lepiej trzy, czy cztery dane na jednym ekranie. Czy zmiana ekranów podczas biegu jest łatwa? czy poprzez duża ilość tych ekranów (10!) nie ma problemu z taką zmianą? itp.
-
- Zaprawiony W Bojach
eAzymut jest gotów pomóc w suplemencie testu.
postaram się te rzeczy sprawdzić, ale wisicie mi (brujeria i tombzd74 po dwa) piwo. Piechu wam powie jakie.
postaram się te rzeczy sprawdzić, ale wisicie mi (brujeria i tombzd74 po dwa) piwo. Piechu wam powie jakie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
brujeria pisze:Jak się obrażasz to przepraszam.Qba Krause pisze:ale zauważyłeś, że zacytowałeś mój wpis, który dotyczył kwestii, czybym ja bym sobie kupił Fenixa?
A co do funkcji biegowych, to z rzeczy które mnie interesują:
- jak wygląda praca akcelerometru w samym zegarku - tj. czy koryguje wskazania gps cały czas, czy tylko jak się zgubi gps?, czy tylko jak się wyłączy gps?
- jaka jest różnica w działaniu akcelerometru w samym zegarku, z tym w pasku?
- jak wygląda funkcjonalność przycisków w łapaniu międzyczasów?
- jak wygląda programowanie treningów z poziomu zegarka , a jak z poziomu komputera? (łatwość, funkcjonalność, zapętlanie, treningi niestandardowe, itp. jak to potem wygląda na GC? - po problemach polara w tym zakresie warto to sprawdzić, (wiem, że jedno zdanie o tym napisałeś, ale to są oczywistości, jak ustawianie treningów działa w praktyce?
- czy do liczenia kadencji wystarczy sam zegarek czy potrzebny jest pasek?
- jak intensywna jest wibracja i dźwięki - czy biegacz biegający interwały wzdłuż ruchliwej ulicy będzie je słyszał?
- jak działa w praktyce wysokościomierz barometryczny? czy sprawdza się na krótkich odcinkach (np. podbiegi?),
- czytelność tarczy w słońcu, normalnie, możliwość ciągłego podświetlania? szczególnie przydatna przy treningach wieczornych?
- łatwość manipulacji przy zegarku w rękawiczkach, na ciasnej kurtce, spoconej ręce, itp?
- jeżeli bierzemy się za ocenę tylko funkcji biegowych to jednak porównanie z jakimś nowym forerunnerem jest konieczne, - czym się różni od takiej 620, czy 610? ZResztą Qba wiem, że masz 205. Możesz spokojnie ten kombajn porównać z F3. Powiedz mi, czym poza dizajnem i bajerzastymi funkcjami te zegarki różnią się w praktyce codziennego treningu?
- czy autolap (ustawiony np. co kilometr) jest zakłócony przez ręczne lapowanie? Ponoć Polar m400 ma to fajnie rozwiązane.
Ogólnie brakuje mi takiego też opisu, już zupełnie subiektywnego, jak zegarek sprawdza się w boju. Jak się TRENUJE z takim zegarkiem? Nie chodzi tylko o sprawdzenie dokładności GPS i trzymania baterii. Masz taki zegarek i robisz różne treningi - najpierw je ustawiasz (np. interwał), potem biegniesz, potem zrzucasz - jak to wygląda? Następnie robisz podbiegi i sobie sam lapujesz - dobrze wchodzi? jakie wysokości pokazuje? Następnie ustawisz sobie ciągły progowy , ustawisz alerty żeby trzymać prędkość - jak to się sprawdza w praktyce?Trenujesz wieczorem, jak się podświetla? trenujesz w słońcu, co widzisz na tarczy? Ustawisz sobie jakieś ekrany z danymi, których potrzebujesz najbardziej (jakich Ty Qba potrzebujesz?) i jak to wygląda? Lepiej trzy, czy cztery dane na jednym ekranie. Czy zmiana ekranów podczas biegu jest łatwa? czy poprzez duża ilość tych ekranów (10!) nie ma problemu z taką zmianą? itp.
Niestety ale potwierdzam. Test jest raczej opisem kilku funkcji. Ale pojechales z tymi brakami.

Pozdrawiam
T
TomB
HM 1:27:04
M 3:15:46
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
Mówisz i maszQba Krause pisze:eAzymut jest gotów pomóc w suplemencie testu.

Tyle że u mnie

TomB
- krzysztof jot
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
nie wiem jak długie te tunele - jak długie a zalezy ci na dokładności - na teki bieg 910 ładnie współpracuje z foot poodem.
W krótkich przejściach podziemnych - nie ma problemu z licza z wbudowanego akcelerometru. Długiego tunela nie mam w wiosce.
Fenix3 ma jakieś cudo antenę - dajcie im dopracowac soft, on ma miesiąc dopiero, inne zazwyczaj osiągają sprawnosć po kilku. Notabene, byłem w szoku jak siedząc w domu, kamienica w centrum, Ipiętro, pod dachem krytym blachą i bawiąc się nowym 920XT - coś zawibrowało
i pokazał się komunikat "... sygnał GPS OK..."

W krótkich przejściach podziemnych - nie ma problemu z licza z wbudowanego akcelerometru. Długiego tunela nie mam w wiosce.
Fenix3 ma jakieś cudo antenę - dajcie im dopracowac soft, on ma miesiąc dopiero, inne zazwyczaj osiągają sprawnosć po kilku. Notabene, byłem w szoku jak siedząc w domu, kamienica w centrum, Ipiętro, pod dachem krytym blachą i bawiąc się nowym 920XT - coś zawibrowało

-
- Zaprawiony W Bojach
Krzysztof uważasz , że tak drogi zegarek powinien mieć problemy z softem? Trochę mi to przypomina zabawę w tuningowany soft do telefonu - nigdynie wiadomo co nie zadziała. Dla mnie żenada .
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:03
- Kontakt:
Droższe urządzenia mają problemy z softem. Lepsze takie, które naprawi łatka, niż zawalony hardware.
Przy czym nie uważam, że tak powinno być. To głupio nakręcona spirala wypuszczania nowości co rok, bo do oceny firm liczy się tylko wzrost sprzedaży i tak dalej.
Przy czym nie uważam, że tak powinno być. To głupio nakręcona spirala wypuszczania nowości co rok, bo do oceny firm liczy się tylko wzrost sprzedaży i tak dalej.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
Chyba Ty namQba Krause pisze:eAzymut jest gotów pomóc w suplemencie testu.

Jeśli mógłbym mieć dodatkową prośbę, to zdziwiło mnie niedomaganie f3 w zakresie tempa chwilowego. Czy mógłbyś się w dodatkowym teście nieco na tym skoncentrować. Chodzi mi o takie porównanie jak robił Adam z K.Janik zdaje się. Ponadto Adam podnosił w swoim teście 910, że właśnie dzięki akcelerometrowi w samym zegarku, potrafi on wspomóc GPS w pokazaniu tempa chwilowego, przez co zegarek reaguje niemal natychmiastowego (ok. 2s.) F3 ma chyba podobne rozwiązanie plus jeszcze jakieś czujniki w pasku. Dlaczego więc to nie działa? No i czy jest tak jak w 220 i 620, że tempo chwilowe może być pokazane jedynie co 5s?
-
- Zaprawiony W Bojach
bru, absolutnie się nie żalę - nie odbieraj tego w ten sposób - ale ja mam pracę na pełen etat, rodzinę i swoje treningi do ogarnięcia.
nie jestem pełnoetatowym testerem i nikt mi nie płaci za sprawdzanie wszystkich funkcji. skoro sygnalizujecie takie potrzeby, to staram się pomóc.
tak, tempo chwiowe wyświetlane jest z dokładnością do 5s/km/co 5 sek - wiemy o co chodzi - nie widać 5:02/km albo 5:08/km, tylko 5:00, 5:05, 5:10.
mnie też zdziwiło dlaczego są takie lagi.
jeżeli dostanę drugi zegar to sprawdzenia, to ponieważ nie będę związany koniecznością napisanie ogólnego testu, będę mógł poświęcić całą uwagę takim kwestiom.
nie jestem pełnoetatowym testerem i nikt mi nie płaci za sprawdzanie wszystkich funkcji. skoro sygnalizujecie takie potrzeby, to staram się pomóc.
tak, tempo chwiowe wyświetlane jest z dokładnością do 5s/km/co 5 sek - wiemy o co chodzi - nie widać 5:02/km albo 5:08/km, tylko 5:00, 5:05, 5:10.
mnie też zdziwiło dlaczego są takie lagi.
jeżeli dostanę drugi zegar to sprawdzenia, to ponieważ nie będę związany koniecznością napisanie ogólnego testu, będę mógł poświęcić całą uwagę takim kwestiom.
- blazko
- Zaprawiony W Bojach
Jako posiadacz na powyższe mogę odpowiedzieć...brujeria pisze: A co do funkcji biegowych, to z rzeczy które mnie interesują:
[..]
[..]
[..]
-Treningi programuje się tylko w GC - to moim zdaniem największa bolączka po przesiadce z 910xt. Jak ustawisz sobie trening w kalendarzu GC, to można ten trening z menu kalendarza uruchomić w zegarku. Po wykonaniu się "odhaczy" i można sobie przeglądać co się zrobiło, a co nie w ciągu tygodnia (zupełny zbytek dla mnie).
Z poziomu zegarka dostępny jest programator interwałów. Działa tak jak 910xt.
-wysokościomierz - sporo tu błędów, a jego działanie nie jest chyba dla nikogo jasne. Nie wiadomo jaka jest różnica między opcjami kalibracji (ciągła, jednorazowa, brak). Dla mnie zaskoczeniem jest fakt, że wskazania barometru są zależne od wysokości. Jeżeli ręcznie ustawie poprawną wysokość, to baromter też podaje właściwe ciśnienie. Jeżeli ciśnienie się zmieni, zmieni sie wskazanie wysokości i zaczyna sie wolna amerykanka (to dotyczy zegarka nie w trybie treningu). Podczas treningu, robię kalibrację jednorazową pod domem i zwykle (1-2h trening) po powrocie wysokość się zgadza.
Brakuje mi automatycznej kalibracji na podstawie dodanych recznie waypointów (tak jak to miało miejsce w 910xt)
-wibracja jest odczuwalna zarowno gdy sikor jest na golej skorze jak i na obciślaku. Dźwięków nie używałem jeszcze.
-wifi: konfigujesz do 10 znanych sieć wifi i albo ustawiasz autoupload, który wgyrwa zakończony trening gdy znajdzie się w zasięgu sieci (ssie baterie), albo z opcji klikasz ręcznie upload i po automtycznym znalezieniu zdefiniowanego punktu wifi samo się ładuje wszystko. Jednocześnie ściąga aktualizacje jeżeli jakieś się pojawiły i ew. pyta potem czy instalować.
-czytelność jest git. Ciągłego podświetlania nie sprawdzałem. Brakuje mi jednak opcji z 910xt gdzie przy udrzenieu w ekran zapalała się lampka. Tutaj trzeba wcisnąć guzik (co nie jest trudne).
-łatwość manipulacji - bez zastrzeżeń. Musiałem się przyzwyczaić do zmniejszonej liczby guzików (w stosunku do 910xt). Poza tym, na tyle na ile lekkie rękawiczki w ogóle jakoś różnicują pracę z zegarkiem, to nie dostrzegłem problemów.
- szacowanie wydolności działa tak jak w fb athlete. Tam, na podstawie 2 lat historii danych hrv podaje mi MET=16 z hakiem, w fenixie mam vo2max na poziomie 55 (nigdy nie robiłem badań laboratoryjnych). Oszacowania rekordów są na moje oko zbyt optymistyczne. Przed połówką PZU podawał mi 1:26 (co jest moim zdaniem kosmosem) - pobiegłem na 1:30 (robiąc życiówkę).
-autolap działa tak jak w 910xt. Jezeli nie jestes w treningu klikniesz lap to kolejny zaliczy się po 1000m liczonych od klinięcia. Jeżeli jesteś w treningu i masz ustawiony odcinek np. 10kmBC autolap nie działa.
Dla zainteresowanych tak wygląda zrzut z treningu na bieżni 400m.
Odcinki odcinałęm ręcznie.
Fragmenty z przerwą są z początku truchtane, a potem chodzono truchtane (co tym lepiej świadczy o dokładności pomiaru).
GLONASS był włączony, a nagrywanie szło co 1sek.
https://connect.garmin.com/modern/activity/719025033
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2015, 10:29 przez blazko, łącznie zmieniany 1 raz.
- blazko
- Zaprawiony W Bojach
U mnie tak nie jest. Wyświetlana jest średnia z 5sek, ale z dokładnością do 1sek.Qba Krause pisze: tak, tempo chwiowe wyświetlane jest z dokładnością do 5s/km/co 5 sek - wiemy o co chodzi - nie widać 5:02/km albo 5:08/km, tylko 5:00, 5:05, 5:10.
EDIT:
tempo chwilowe można sobie wyświetlać w oparciu o pola danych ściągnięte z IQ store. Próbowałem, ale wywaliłem, bo było to zbyt chaotyczne.
Największa bolączka to brak możliwości oglądania na żywo tempa z footpoda. Sam czujnik można dodać, ale wygląda na to, że póki co, zegarek w żadne sposób z niego nie korzysta. Wkurza mnie to niemiłosiernie - zwłaszcza podczas robienia 100metrówek.
-
- Rozgrzewający Się
Mam 910xt i w głowę zachodzę jak im to wyszło - chyba, że mój ma zmieniony soft (mam najnowszą wersję, a zegarek kupiłem w kwietniu 2014). Zmiana tempa chwilowego jest widoczna po kilkunastu sekundach. Jeżeli z marszu ruszam szybko robiąc rytmy po przekątnej boiska piłkarskiego, to dopiero ok. połowy boiska pokazuje prawdopodobnie właściwe tempo. Piszę "prawdopodobnie właściwe" bo nawet w idealnych warunkach (brak drzew, czyste niebo) tempo chwilowe przy równomiernym biegu skacze w zakresie +/_ 20 do 30s.brujeria pisze:Ponadto Adam podnosił w swoim teście 910, że właśnie dzięki akcelerometrowi w samym zegarku, potrafi on wspomóc GPS w pokazaniu tempa chwilowego, przez co zegarek reaguje niemal natychmiastowego (ok. 2s.)