GPS w telefonie i aplikacje biegowe
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Tego nie ma. On nie pilnuje tej intensywnosci, tylko Ci mowi "teraz wolno/srednio/mocno". Jak za szybko biegniesz odcinek zdefiniowany jako wolny, to Endo tego nie sygnalizuje.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:21
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
jeżeli masz premium i plan treningowy, to wtedy powie Ci coś w stylu "high intensity - 20s at 4:26"
ale przy własnych interwałach tego nie ma póki co

- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
A to szkoda. Wolałbym zadeklarować "liczbowo" intensywności i dowiadywać się np. co 100m o rzeczywistej prędkości obliczonej na podstawie wskazań GPS (lub zachęta szybciej/wolniej).
Podczas biegania telefon mam schowany w saszetce i nie mam możliwości sprawdzania na bieżąco tempa. Jedynie podsłuchuję komunikatów głosowych.
Nie jest to jednak bardzo duży problem. Biegam regularnie ponad rok i na wyczucie też jestem w stanie oszacować szybkość.
Podczas biegania telefon mam schowany w saszetce i nie mam możliwości sprawdzania na bieżąco tempa. Jedynie podsłuchuję komunikatów głosowych.
Nie jest to jednak bardzo duży problem. Biegam regularnie ponad rok i na wyczucie też jestem w stanie oszacować szybkość.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Zdaje się, że wykryłem drobny błąd w ostatniej wersje endomondo (pro). Po zmianie nastaw głosowych, podczas pierwszego treningu po tej zmianie, głośno wypowiadany jest komunikat odliczania do startu, a potem cisza - nie ma komunikatów o poszczególnych kilometrach i średnich mimo, że zostały zadeklarowane w opcjach. Drugi i kolejne treningi mają już prawidłowy zestaw wypowiadanych komunikatów (bez jakichkolwiek zmian w opcjach).
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Sprawdziłem dzisiaj po raz pierwszy działanie treningu interwałowego w Endomondo PRO.
W trakcie biegu trochę się pogubiłem, bo aplikacja jedynie "piszczy" przy planowanej zmianie tempa (ustawiłem 2km rozgrzewki, 1km szybki, 3minuty wolne, itd., na koniec 2km schłodzenia) - spodziewałem się zapowiedzi słownej. Bez słuchawek raczej się nie obejdzie, bo dwa razy wcale nie usłyszałem piszczenia.
Gorzej ma się sprawa z podsumowaniem treningu. Nie udało mi się oszacować z jaką średnią prędkością biegłem odcinki szybkie i wolne. Jest wprawdzie wykres, ale obliczane są szybkości dla odcinków kilometrowych.
Na chwilę obecną jestem średnio usatysfakcjonowany. Chyba trzeba będzie wrócić do biegania w układzie 1km szybki, 1km wolny. Nie będę miał przynajmniej problemów z weryfikacją zrealizowanego tempa.
W trakcie biegu trochę się pogubiłem, bo aplikacja jedynie "piszczy" przy planowanej zmianie tempa (ustawiłem 2km rozgrzewki, 1km szybki, 3minuty wolne, itd., na koniec 2km schłodzenia) - spodziewałem się zapowiedzi słownej. Bez słuchawek raczej się nie obejdzie, bo dwa razy wcale nie usłyszałem piszczenia.
Gorzej ma się sprawa z podsumowaniem treningu. Nie udało mi się oszacować z jaką średnią prędkością biegłem odcinki szybkie i wolne. Jest wprawdzie wykres, ale obliczane są szybkości dla odcinków kilometrowych.
Na chwilę obecną jestem średnio usatysfakcjonowany. Chyba trzeba będzie wrócić do biegania w układzie 1km szybki, 1km wolny. Nie będę miał przynajmniej problemów z weryfikacją zrealizowanego tempa.
-
- Zaprawiony W Bojach
Krzysiek, przejrzyj ustawienia audio. Przed chwilą sprawdziłem i są komunikaty głosowe dla poszczególnych segmentów. Np "Medium intensity, 1 minute". Na stronie www masz także podsumowanie tempa, czasu i dystansu odcinków (na wykresie, zakładka "Intervals").
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Kolaj:
Z ustawieniami audio w najnowszej wersji mam pewien problem (pisałem o tym wcześniej). Same nastawy, tj. co ma, a czego nie ma mówić mam prawidłowe. Liczę, że przy kolejnym treningu komunikaty będą wygłaszane prawidłowo.
Zakładkę INTERWAŁY obejrzałem, ale być może nie jestem w stanie jej prawidłowo zdefiniować.
Tempa teoretyczne, które widzę przy poszczególnych odcinkach (wolne, średnie, szybkie) to odpowiednio 6'24", 6'54" i 7'37". Wykres rzeczywisty zaznaczony jest na zielono.
Tyle, że ja te interwały chcę biegać w okolicy 3'50" szybkie i 4'50" wolne.
No i na wykresie (rzeczywistym) nie mam pokazanej średniej prędkości rzeczywistej z zadanego odcinka szybkiego i wolnego. Jej ręczne oszacowanie jest raczej trudne bo wykres jest dość szybkozmienny.
Z ustawieniami audio w najnowszej wersji mam pewien problem (pisałem o tym wcześniej). Same nastawy, tj. co ma, a czego nie ma mówić mam prawidłowe. Liczę, że przy kolejnym treningu komunikaty będą wygłaszane prawidłowo.
Zakładkę INTERWAŁY obejrzałem, ale być może nie jestem w stanie jej prawidłowo zdefiniować.
Tempa teoretyczne, które widzę przy poszczególnych odcinkach (wolne, średnie, szybkie) to odpowiednio 6'24", 6'54" i 7'37". Wykres rzeczywisty zaznaczony jest na zielono.
Tyle, że ja te interwały chcę biegać w okolicy 3'50" szybkie i 4'50" wolne.
No i na wykresie (rzeczywistym) nie mam pokazanej średniej prędkości rzeczywistej z zadanego odcinka szybkiego i wolnego. Jej ręczne oszacowanie jest raczej trudne bo wykres jest dość szybkozmienny.
-
- Zaprawiony W Bojach
Z tym przemilczanym pierwszym segmentem mam tak samo, ale kolejne odcinki treningu interwałowego są sygnalizowane poprawnie zarówno beepami jak i komunikatem głosowym.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
U mnie było dwukrotnie tak, że zaraz po zmianie głosu na inny nie było żadnych komunikatów głosowych poza odliczaniem. Na kolejnym treningu (bez żadnej zmiany nastaw) komunikaty głosowe były już prawidłowe. Zdarzyło się tak przy "zwykłych" treningach. Nie wiem co się okaże przy interwałowym.
Jeśli na kolejnym treningu interwałowym pojawią się komunikaty o średnim tempie poszczególnych odcinków, to sprawa będzie załatwiona.
Zobaczymy.
Niemniej bardzo dziękuję za pomoc i zaangażowanie.
Jeśli na kolejnym treningu interwałowym pojawią się komunikaty o średnim tempie poszczególnych odcinków, to sprawa będzie załatwiona.
Zobaczymy.
Niemniej bardzo dziękuję za pomoc i zaangażowanie.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
odnośnie średniego tempa - jeżeli wejdziesz z aplikacji w trening to na bodajże ostatniej zakładce są wszystkie interwały z podanym dystansem, czasem, średnią prędkością i zakresem tętna 

- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Faktycznie,tej zakładki nie zauważyłem.
Cofam zatem swoje narzekania.
Bardzo się cieszę,bo jest dokładnie to na czym mi zależało.
Cofam zatem swoje narzekania.
Bardzo się cieszę,bo jest dokładnie to na czym mi zależało.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
taka ciekawostka - od następnej wersji będziemy mieć tylko 1 aplikację (łączą wersje free i pro) 

- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
Chciałbym podsumować temat wersji PRO w odniesieniu od opcji interwałów.
Po chwilowych problemach z wygłaszaniem komunikatów aktualnie wszystko działa jak należy (ostatecznie pomogło wyłączenie/włączenie telefonu).
Informacja głosowa (i charakterystyczne piszczenie) pojawia się na początku zadanego odcinka - dystans lub czas odcinka i jego intensywność.
W przypadku odcinków szybkich (u mnie kilometrowych) co 200m jest komunikat o pozostałym dystansie odcinka do przebycia i średnim tempie. Te średnie tempa są bardzo zawyżane, bo kilometry szybkie biegam ok. 3'50", a komunikaty z 200m to zakres 3'15"-3'35".
W przypadku odcinków wolnych (u mnie trzyminutowych) co minutę jest komunikat o pozostałym czasie do przebycia.
Oprócz tego są również informacje o dystansie i szybkości całego biegu, ale odnoszę wrażenie że nie pojawiają się one dokładnie co kilometr. Tak jakby komunikaty interwałów miały priorytet, a pozostałe komunikaty były ogłaszane wtedy kiedy jest taka możliwość.
Rozsądna ekspozycja wyników treningu interwałowego pojawia się bezpośrednio w aplikacji (z poziomu historii można wejść na dany trening i przejrzeć zakładkę interwały).
Po chwilowych problemach z wygłaszaniem komunikatów aktualnie wszystko działa jak należy (ostatecznie pomogło wyłączenie/włączenie telefonu).
Informacja głosowa (i charakterystyczne piszczenie) pojawia się na początku zadanego odcinka - dystans lub czas odcinka i jego intensywność.
W przypadku odcinków szybkich (u mnie kilometrowych) co 200m jest komunikat o pozostałym dystansie odcinka do przebycia i średnim tempie. Te średnie tempa są bardzo zawyżane, bo kilometry szybkie biegam ok. 3'50", a komunikaty z 200m to zakres 3'15"-3'35".
W przypadku odcinków wolnych (u mnie trzyminutowych) co minutę jest komunikat o pozostałym czasie do przebycia.
Oprócz tego są również informacje o dystansie i szybkości całego biegu, ale odnoszę wrażenie że nie pojawiają się one dokładnie co kilometr. Tak jakby komunikaty interwałów miały priorytet, a pozostałe komunikaty były ogłaszane wtedy kiedy jest taka możliwość.
Rozsądna ekspozycja wyników treningu interwałowego pojawia się bezpośrednio w aplikacji (z poziomu historii można wejść na dany trening i przejrzeć zakładkę interwały).
podpowiedzcie mi proszę jak mam uruchomić aplikację endomondo premium.
już kupiłam przez tel.aplikację, ale nadal mam ikonkę endomondo PRO i nie wiem gdzie szukać tego PREMIUM.
w jednym miejscu w endomondo pro znalazłam miejsce do wpisania jakiegoś kodu ("Zrealizuj kod premium") ale w mailu dotyczącym zakupu tej aplikacji nie ma żadnego kodu, a numer zamówienia to nie jest ten kod.
nie wiem, niby tel.mi zgłasza że premium jest kupione, ale nadal mam tylko pro.
ktoś wie co mam zrobić żeby ruszyć z tym premium??
już kupiłam przez tel.aplikację, ale nadal mam ikonkę endomondo PRO i nie wiem gdzie szukać tego PREMIUM.
w jednym miejscu w endomondo pro znalazłam miejsce do wpisania jakiegoś kodu ("Zrealizuj kod premium") ale w mailu dotyczącym zakupu tej aplikacji nie ma żadnego kodu, a numer zamówienia to nie jest ten kod.
nie wiem, niby tel.mi zgłasza że premium jest kupione, ale nadal mam tylko pro.
ktoś wie co mam zrobić żeby ruszyć z tym premium??