Komentarz do artykułu adidas przywalił z grubej rury - wszystkomający Smart Run

nody
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No niestety, Ray Maker wskazał największy problem tego zegarka: brak możliwości eksportu danych poza stronę miCoacha.

Poza tym, ten czujnik HR jest z pulsometru MIO, a ten był przez Raya gruntownie testowany - w porównaniu do standardowego pasa jest to lipa na kółkach za $200 (tzn. nie jest AŻ tak źle, ale szału nie ma, dużo % strat). Także Adidas wziął ten czujnik, wsadził w zegarek z Androidem i tyle. Dla mnie to za mało. Aplikacja miCoach jest dostępna od dawna na telefony - te ciągłe "przyspiesz - zwolnij"... ech, wywaliłem to.

Pamiętam, jak przed MW była promocja "Nasze pejsy będą używać cudownego TomToma". Oczywiście, część pejsów miała dodatkowo swój zegarek. Po tygodniu naczelny napisał: "Nie kupujcie (póki co) TomToma - bo niedopracowana lipa". A jak będzie z Adidasem? Datasheet - jedno, rzetelny test - drugie.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

nody pisze: Poza tym, ten czujnik HR jest z pulsometru MIO, a ten był przez Raya gruntownie testowany - w porównaniu do standardowego pasa jest to lipa na kółkach za $200 (tzn. nie jest AŻ tak źle, ale szału nie ma, dużo % strat).

Pamiętam, jak przed MW była promocja "Nasze pejsy będą używać cudownego TomToma". Oczywiście, część pejsów miała dodatkowo swój zegarek. Po tygodniu naczelny napisał: "Nie kupujcie (póki co) TomToma - bo niedopracowana lipa". A jak będzie z Adidasem? Datasheet - jedno, rzetelny test - drugie.
Nigdzie nie pisałem, że "Nasze pejsy będa używac cudownego TomToma". Proszę o link. Nie bardzo wiem - czy to jakaś pretensja do mnie, że test TomToma był jaki był, czy co?

A co do Mio. Ja też mam Mio, choć test sie jeszcze nie pokazał i może pasek jest nadal dokłądniejszy ale komfort użytkowania nieporównywalny na plus Mio.

Nie ray maker tylko rain maker. :)

I z tego jego testu to zegarek mi się podoba, jasne, że są ograniczenia, ale jest sporo fajnych rozwiązań.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adamie, dlaczego stresujesz forumowiczów ?
Nie możesz być bardziej uczuciowy, tak się tylko pytam,...
nody
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: Nigdzie nie pisałem, że "Nasze pejsy będa używac cudownego TomToma". Proszę o link. Nie bardzo wiem - czy to jakaś pretensja do mnie, że test TomToma był jaki był, czy co?

A co do Mio. Ja też mam Mio, choć test sie jeszcze nie pokazał i może pasek jest nadal dokłądniejszy ale komfort użytkowania nieporównywalny na plus Mio.

Nie ray maker tylko rain maker. :)

I z tego jego testu to zegarek mi się podoba, jasne, że są ograniczenia, ale jest sporo fajnych rozwiązań.
Oj tam cytatów się zachciewa :P Chodzi o to, że jeśli strona wali baner TT i opisuje, że pejsy będą go używały (tutaj też brak cytatu) to można podejrzewać, że redakcja nie wzięłaby do tak odpowiedzialnego zadania byle kupy. Wszystko wskazuje na to, że tak się jednak stało, pejserzy biegnący z dwoma zegarkami, ba... może nawet TT nie był włączony ;) potem, po tygodniu: test-ostrzeżenie. Dlatego uczciwsze by było, nie polecać, a w zasadzie nawet nie prezentować "kotów w worku" przed ich fizycznym użytkowaniem.

Wiele portali szczyci się jak najszybszym opublikowaniem "sheet-ów" (po czasie produkty okazują się shitem), podczas gdy to nie jest clue biegania i więcej można tym komuś krzywdy zrobić niż pomóc.

Przykro mi to napisać, ale Ray (Ray - od Raymond :D) jest tu niedoścignionym dla wielu wzorem testera elektronicznych gadżetów sportowych.

Ale to taka uwaga na marginesie, skierowana w zasadzie do wszystkich portali.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

nody pisze:Przykro mi to napisać, ale Ray (Ray - od Raymond :D) jest tu niedoścignionym dla wielu wzorem testera elektronicznych gadżetów sportowych.
Dlaczego przykro? Nie próbujemy się z nim ścigać na testy, jest rzeczywiście bardzo dobry. Ale robi też błędy wynikające z pętli jaką sobie narzucił, że muszą być tak szczegółowe i dokładne, więc faktycznie nie ma czasu na solidne przetestowanie. Przecież jego test TomToma jest raczej bezsensu, nie napisał o głównych bolączkach z punktu widzenia biegacza i praktycznie dał pozytywna recenzję.
Awatar użytkownika
Pawel271
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:16:00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o aplikacje to Sunnto stworzyło już coś takiego
Oczywiście jak każda firma mają swoje plusy i minusy.
Ale zegarek trzeba kupować po siebie i zadać sobie pytanie do czego będzie nam służył (jakie sporty)
czy chce go nosić jako zwykły zegarek czy chcę żeby był tylko komputerem na treningowym i jeszcze jedno jakie dys. biegam (bateria)
Im więcej firm w to wejdzie tym lepiej dla nas
Pozdrawiam Paweł http://www.ringotresura.pl
maciora
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Panie Adamie,
czy Redakcja planuje może jakieś testowanie tego zegarka? Fajnie byłoby się dowiedzieć, jak wszystkie te bajery sprawdzają się w praktyce.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Planujemy, ale musimy poczekać. Tymczasem tylko adidasowski filmik: http://bieganie.pl/?show=1&cat=22&id=6015
maciora
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dziękuję.
Widomo, że na filmiku producenta wszystko wygląda fajnie.
Czekam zatem na konkretne testy i anazlizę. Kiedy mniej więcej można się tego spodziewać?
Maja2902
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie mogę się doczekać. Chętnie przetestuję. Pozdrawiam. www.mamybiegaja.blogspot.com
Awatar użytkownika
Eatherus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Miałem go na ręce...Puls objawił sie po 15 sekundach,GPS nie dał rady.Po 5 minutach wyskoczył komunikat,że koniec imprezy.Stałem specjalnie 5 minut na mrozie bez ruchu...Zobaczymy co dalsze testy pokaża,bo na obcojęzycznych forach rozpisują sie o fatalnej baterii np. po 51 minutach biegu stan spadł do 10 % z 100 %.Trochę mało...
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No tak, jeżeli jest tak kiepski jak pisze kolega i jeżeli pracuje z pomiarom co 1s przez 4h to faktycznie, Adidas ostro w tekstach promocyjnych leje wodę,... Przy takim pomiarze na maratonie trzeba trochę jednak pobiegać,...lub ustawić pomiar co 5s.
Do Adama,...nie dokonujem pomiaru po to aby było komfortowo tylko po to aby było dokładnie. Fajnie gdy może być i jedno i drugie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale ten system pomiaru tetna jest ok, przynajmniej tak było w zegark Mio który testowalem.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli kogoś to interesuje to DCR już "głęboko" przetestował tego adika

http://www.dcrainmaker.com/2013/12/adid ... eview.html
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Iaaf
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Często jak jest zimno to ubieram: bluzę, na to zegarek i kurtkę - zegarek trochę wystaje, ale przynajmniej mrozy mi rąk nie przewiewają i czy w tedy nie będzie problemu z odczytem tętna?

Wiem, że sporo osób podobnie robi
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ