Suunto Ambit2 - pocisk i konkurencja dla garmina?
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
heh wprowadzają dwójkę a jedynce nawet nie obniżyli o 100 PLN ceny ? 

bede sie powtarzac ale chcialbym abysmy wszyscy dolaczyli do grupy wsparcia :rockduck pisze:heh wprowadzają dwójkę a jedynce nawet nie obniżyli o 100 PLN ceny ?
http://www.movescount.com/groups/group5 ... E_PETITION
Niestety, roznica w cenie sugeruje ze zmian technologicznych niema az tak wiele jak to opisuje Suunto.
Z ciekawostek, pojawily sie na forum Australijskim informacje ze beta testy Ambita2 byly prowadzone od 5miesiecy. Jezeli to prawda to development zaczal sie o wiele wczesniej. Moze sie okazac ze Suunto zaraz po zebraniu uwag od posiadaczy Ambit1 zaczal je realizowac, myslac o nowym zegarku ( Ambit2 ).
Czekajmy, moze sie okazac ze Suunto zaoferuje platny upgrade dla posiadaczy Ambit1 do Ambit2. Pytanie tylko - za ile.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
ciekawe czy byliby zdolni do takiego posunięcia 

-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 44 min
@Rockduck, kiedyś pamiętam wspominałeś, że podczas biegania za granicą po włączeniu ćwiczenia zegarek dokonywał synchronizacji wysokości wg. gps.
Udało Ci się to kiedyś powtórzyć, bo mnie coraz bardziej męczy wpisywanie za każdym razem wysokości referencyjnej...
Brzmi jak Fused alti w nowym A2.
Udało Ci się to kiedyś powtórzyć, bo mnie coraz bardziej męczy wpisywanie za każdym razem wysokości referencyjnej...
Brzmi jak Fused alti w nowym A2.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Udalo, gdy bylem 2 dni w Austrii. Znowu pokazal ten sam komunikat. W PL nigdy go nie widzialem.
Btw dzisiaj pojawila sie aktualizacja min usuwa glupi problem zliczania pauzy jako lapa. Zwiekszyli pojemnosc na dane treningowe.
UWAGA PO AKTUALIZACJI USUWA CALA AKTYWNOSC Z LOGBOOK.
Btw dzisiaj pojawila sie aktualizacja min usuwa glupi problem zliczania pauzy jako lapa. Zwiekszyli pojemnosc na dane treningowe.
UWAGA PO AKTUALIZACJI USUWA CALA AKTYWNOSC Z LOGBOOK.
-
- Stary Wyga
Widzieliście plan aktualizacji na czerwiec?
Brakuje synchronizacji GPS z barometrem. W zegarku, który był kierowany dla podróżników opcja ta powinna się znaleźć.
Rockduck w jakim trybie pomiaru wysokości biegasz po górach?
Czy po połączeniu gps zmieniła Ci się wysokość na której się aktualnie znajdowałeś?
Brakuje synchronizacji GPS z barometrem. W zegarku, który był kierowany dla podróżników opcja ta powinna się znaleźć.
Rockduck w jakim trybie pomiaru wysokości biegasz po górach?
Czy po połączeniu gps zmieniła Ci się wysokość na której się aktualnie znajdowałeś?
Dla zainteresowanych plan aktualizacji :
http://ns.suunto.com/pdf/SuuntoAmbit/AM ... 052013.pdf
Grupa wsparcia dalej dziala. Ludzie bardzo sceptycznie podchodza do oswiadczenia Suunto.
http://ns.suunto.com/pdf/SuuntoAmbit/AM ... 052013.pdf
Grupa wsparcia dalej dziala. Ludzie bardzo sceptycznie podchodza do oswiadczenia Suunto.
Wg mnie to twardy orzech do zgryzienia przez Suunto. Na forach ludzie rozpisuja sie o rzeczach ktore sa dla nich 'wazne' i okazuje sie ze tak naprawde Suunto powienien wydac poprawke ktora realizowala by cala funkcjonalosc oferowana przez Ambit2.Maryn pisze: Brakuje synchronizacji GPS z barometrem. W zegarku, który był kierowany dla podróżników opcja ta powinna się znaleźć.
Zobaczymy co wybiora i zaoferuja. Ich glowny argument to brak pemieci w telefonie ktora ponoc jest bardzo uboga w porownaniu do Ambit2. Czy to prawda i jakie sa prawdziwe powody wydania Ambit2, dowiemy sie pewnie w Lipcu ( po wydaniu aktualizacji dla Ambit1 ).
-
- Zaprawiony W Bojach
generalnie rozumiem Wasze rozczarowanie i niezadowolenie. sam jestem uzytkownikiem Ambita, kupiłem go za własne pieniądze, moje zdanie jest jednak nieco inne, pozwalam sobie je wyłożyć po prostu żeby w dyskusji pojawił sie inny głos.
z mojego punktu widzenia ambit2 i 2s nie oferuje ŻADNYCH zasadniczych funkcjonalności, których pozbawiona byłaby jedynka. po pierwsze, ambit2s będzie miał gorszą baterię, co go dyskwalifikuje z miejsca. ambit2 nie będzie miał lepszej niż jedynka.
jak biegacza mnie tryb multisport nie interesuje. rozumiem, że dla triatlonistów to zasadnicza zmiana ale dla biegacza chyba żadna...
zgadzam się co do większej ilości apps - to chyba nie jest kwestia techniczna...
ze zmian na plus - po upgrejdzie muwskaunta na śladzie GPS można w dowolnym punkcie sprawdzić tętno i czas - super sprawa.
z mojego punktu widzenia ambit2 i 2s nie oferuje ŻADNYCH zasadniczych funkcjonalności, których pozbawiona byłaby jedynka. po pierwsze, ambit2s będzie miał gorszą baterię, co go dyskwalifikuje z miejsca. ambit2 nie będzie miał lepszej niż jedynka.
jak biegacza mnie tryb multisport nie interesuje. rozumiem, że dla triatlonistów to zasadnicza zmiana ale dla biegacza chyba żadna...
zgadzam się co do większej ilości apps - to chyba nie jest kwestia techniczna...
ze zmian na plus - po upgrejdzie muwskaunta na śladzie GPS można w dowolnym punkcie sprawdzić tętno i czas - super sprawa.
Tego i Ja oczekuje. Moze Suunto doda chociaz jedna appke ekstra w przyszlosci.Qba Krause pisze: zgadzam się co do większej ilości apps - to chyba nie jest kwestia techniczna...
Niestety, ilu wlascicieli Ambit1, tyle zyczen do Suunto.
Ja tez jestem zadowolony z zegarka, jednak niesmak pozostaje, poniewaz firma zachowala sie tak jakbysmy byli beta-uzytkownikami Ambit2 ( uzywajac Ambit1 i piszac czego nam brakuje ).
-
- Stary Wyga
Qba w pewnym sensie masz dużo racji. Typowo dla biegaczy Ambit 2 nie wnosi nic nowego poza dwoma z mojego punktu widzenia ważnymi funkcjonalnościami:
1. Możliwość używania kilku appsów, biorąc pod uwagę update narzędzia do tworzenia apek i możliwość tworzenia bardziej zaawansowanych aplikacji ta funkcjonalność jest bardzo interesująca.
2. Dla biegaczy, którzy biegają po górach synchronizacja barometru z gps jest bardzo ważna.
Jak dla mnie to są najważniejsze funkcje, których brakuje. Reszty może nie być.
1. Możliwość używania kilku appsów, biorąc pod uwagę update narzędzia do tworzenia apek i możliwość tworzenia bardziej zaawansowanych aplikacji ta funkcjonalność jest bardzo interesująca.
2. Dla biegaczy, którzy biegają po górach synchronizacja barometru z gps jest bardzo ważna.
Jak dla mnie to są najważniejsze funkcje, których brakuje. Reszty może nie być.
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Tylko altimeter.
Wtedy wrzucal komunikat i wysokosc pokazywal dobrze.
Wtedy wrzucal komunikat i wysokosc pokazywal dobrze.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:56 min
- Życiówka w maratonie: 3.15:46
Tak jak analizuję całą sprawę to wygląda to tak jakby jedynce zrobili upgrade, zapakowali w nowe opakowanie i na odwrocie napisali Ambit 2.
Myślę że podstawowe problemy z jedynką to:
- barometr i gps
- zmiana trybów w czasie używania
- dla mnie osobiście basenowy - odmierzanie dł. (tak jak 910)
Jak to zmienią to jedynka nie będzie różniła się niczym od dwójki.
Zawiedziony jestem pulsometrem, mogli pomyśleć o pamięci w pulsometrze do zapamiętania tętna gdy zegarek jest niedostępny(np w wodzie)
Jestem pod wrażeniem estetyki zegarka.
Zachowanie Suunto jest masakryczne. Garmin miał chyba podobne problemy z 305 i 310, a ludzie i tak kochają 305 bo ponoć się lepiej sprawdza.
Czekam na testy użytkowników dwójki, bo może okazać się gorsza od jedynki hehe
Myślę że podstawowe problemy z jedynką to:
- barometr i gps
- zmiana trybów w czasie używania
- dla mnie osobiście basenowy - odmierzanie dł. (tak jak 910)
Jak to zmienią to jedynka nie będzie różniła się niczym od dwójki.
Zawiedziony jestem pulsometrem, mogli pomyśleć o pamięci w pulsometrze do zapamiętania tętna gdy zegarek jest niedostępny(np w wodzie)
Jestem pod wrażeniem estetyki zegarka.
Zachowanie Suunto jest masakryczne. Garmin miał chyba podobne problemy z 305 i 310, a ludzie i tak kochają 305 bo ponoć się lepiej sprawdza.
Czekam na testy użytkowników dwójki, bo może okazać się gorsza od jedynki hehe
TomB
HM 1:27:04
M 3:15:46
HM 1:27:04
M 3:15:46