Komentarz do artykułu adidas Energy Boost - TEST (video)
- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Yacool, słyszałem, że właśnie w takich z pozoru beznadziejnych sprawach pomaga [killer] Zenek. Może on da się namówić? 

"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Zapytałem się z "ciekawości". Czyli nie chodzi o jakieś kwestie biegowe ale o sprawdzenie, czy adidas mówi prawdę czy kłamie, tak?brujeria pisze:Ale jakie to ma znacznie?Adam Klein pisze:Ale nikt mi nie odpowiedział jakie widzi zastosowanie dla dużego zwrotu energii? Na zawodach? Na treningach?
Jest zwrot czy go nie ma? Adidas mówi prawdę czy kłamie?
Ponadto, nie o zwrot energii tylko chodzi. Może Boost przy mniejszej wadze zachowuje analogicznie jak EVA właściwości amortyzacji. Nie wiem, a tego typu pytań jest wiele. Pytam, co czuliście jak biegaliście?
Od razu powiem, że adidas nie kłamie mówiąc, że użył piankę której zwrot energii kinetycznej jest większy niż w tradycyjnych butach.
Natomiast nie wiemy (i to mamy sprawdzić) czy to się na bieganie przekłada.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zenek chętnie przyjmie w łapki tego boosta z testu. Wyjmie mu torszyna i zapiętek na początek. Miałby wreszcie o czym pisać Krzychu na testach porównawczych. Potem formowanie podeszwy i znowu test porównawczy.
----------------------------------------------------------------
W moim odczuciu lepiej wyprowadzić na prostą wszystkie obiecane zaległości niż dalej zajmować się jałowym testowaniem. No chyba, że test poszedłby w innowacyjnym kierunku jaki sugeruje Doktor Zenon.
----------------------------------------------------------------
Mam poważne wątpliwości czy da się to sprawdzić. Nowinką jaką serwuje boost jest to, że jego rewolucja nie polega na zmianie kształtu podeszwy buta (jest klasyczna) lecz materiału, z którego jest wykonana. Jak przetestować coś w biegu, do czego nie ma odniesienia? Metodę podsuwa sam adidas, pokazując jasny w przekazie test porównawczy z kulkami. Żeby rzetelnie lub w sposób jak najbardziej zbliżony do rzetelnego wykonać test porównawczy, to tester musiałby dostać dwie pary boostów. Jedną wykonaną na bazie pianki boosta, a drugą na bazie pianki EVA. Nie widzę innej możliwości. Niestety raczej graniczy z cudem, żeby specjalnie dla bieganie.pl adidas zniżył się do ohydnego poziomu EVY i wyprodukował boosta na bazie jej pianki.fredzio pisze:Natomiast nie wiemy (i to mamy sprawdzić) czy to się na bieganie przekłada.
W moim odczuciu lepiej wyprowadzić na prostą wszystkie obiecane zaległości niż dalej zajmować się jałowym testowaniem. No chyba, że test poszedłby w innowacyjnym kierunku jaki sugeruje Doktor Zenon.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
- Sylw3g
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:56
- Życiówka w maratonie: 2:57:46
A jednak marketingowcy nie kłamali.boost vs duramo
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja myslę, że się da. Pianka jest inna a test pokaże (mam nadzieję), czy jej zastosowanie coś zmienia (w stosunku do innych podobnych butów) czy może jednak budowa stopy to zrównoważy.yacool pisze:Mam poważne wątpliwości czy da się to sprawdzić.fredzio pisze:Natomiast nie wiemy (i to mamy sprawdzić) czy to się na bieganie przekłada.
Ale jeśli już wyjdzie, że coś zmienia, to zastanawia mnie co biegacze wtedy zrobią?
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
A mi się but podoba...
Cholewka zapowiada się fajnie, materiał pianki innowacyjny, no i nie ma tego nieszczęsnego formotion w pięcie. Ale osobiście bym tego modelu raczej nie kupił (nawet jakby był o połowę tańszy)
Cholewka zapowiada się fajnie, materiał pianki innowacyjny, no i nie ma tego nieszczęsnego formotion w pięcie. Ale osobiście bym tego modelu raczej nie kupił (nawet jakby był o połowę tańszy)

Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
fredzio pisze:Ale jeśli już wyjdzie, że coś zmienia, to zastanawia mnie co biegacze wtedy zrobią?

-
- Zaprawiony W Bojach
A ja się właśnie bałem, że Krzysiek zrobi test biegowy na tej bieżni. Kto był, wie o co chodzi: szału nie ma.
Myślę, że nagrany materiał wiele wyjaśnił w kwestii oddawania energii: to nie zasługa nowej pianki, tylko przedłużenia płytki Torsion pod śródstopie. I wszystko ładnie, pięknie, tylko że taką rewolucję Decathlon zafundował kilka lat temu w modelu Kalenji Inspid Comp i nazwał ten system "Up Bar".
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=37&t=27782 Tamta rewolucja kosztowała mnie chyba coś około 230 zł.
Właściwie to Decathlon mógłby chyba złożyć pozew?
Myślę, że nagrany materiał wiele wyjaśnił w kwestii oddawania energii: to nie zasługa nowej pianki, tylko przedłużenia płytki Torsion pod śródstopie. I wszystko ładnie, pięknie, tylko że taką rewolucję Decathlon zafundował kilka lat temu w modelu Kalenji Inspid Comp i nazwał ten system "Up Bar".
http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=37&t=27782 Tamta rewolucja kosztowała mnie chyba coś około 230 zł.
Właściwie to Decathlon mógłby chyba złożyć pozew?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Macałem dzisiaj: zapiętek jest miękki.yacool pisze:Zenek chętnie przyjmie w łapki tego boosta z testu. Wyjmie mu torszyna i zapiętek na początek.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
- Andyql
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:05
boost zwyciężył z przytupem !!!yacool pisze:boost vs duramo
-
- Zaprawiony W Bojach
Odwiedziłem dziś Pannę Annę. Okazuje się, że pokazany test boost vs. duramo to żadne śmichy-chichy i wcale nie jest metodologicznie odosobniony. Panna Anna w trochę podobny sposób wybierała bowiem buty (przepraszam: but) na niedawną warszawską połówkę:
".... do końca nie wiedziałam, w których butach pobiec. Jeszcze w dzień maratonu wsunęłam na jedną stopę boosta, na drugą Nike Free i śmigałam po mieszkaniu zastanawiając się w którym bucie pobiec."
Należy jednak Pannie Annie oddać sprawiedliwość (niezależnie od gratulacji i szacunu za przebiegnięcie w dobrym czasie), że jej wrażenia o biuście (bo w nim w końcu pobiegła) i jego magii są konstruktywniejsze i konkretniejsze niż samo to, że wygodny:
"Biegło się wygodnie, buta praktycznie nie czuć na stopie, ale czy jest taki szałowy efekt? Myślę, że mój wynik, to efekt konsekwencji i wytrwałości w treningach. [...] But ma jedną wadę: spora część amatorów takich jak ja, mimo dobrych chęci, wciąż biega „z pięty”. Myślę, że w tej sytuacji pianka umieszczona w podeszwie buta mocno odzywa się w pietę, a później wszystko idzie w biodro, bo dzisiaj boli, ale poza tym but jest wygodny, nie obciera, nie uwiera."
Nie wiem, jak dokładnie zinterpretować piankę, która mocno odzywa się w piętę, ale intuicyjnie chyba jasne, o czym mowa.
(Cytaty z blogu Panny Anny, wpisu pt. "Półmaraton Warszawski 2013: sprawdzian kondycji i butów")
".... do końca nie wiedziałam, w których butach pobiec. Jeszcze w dzień maratonu wsunęłam na jedną stopę boosta, na drugą Nike Free i śmigałam po mieszkaniu zastanawiając się w którym bucie pobiec."
Należy jednak Pannie Annie oddać sprawiedliwość (niezależnie od gratulacji i szacunu za przebiegnięcie w dobrym czasie), że jej wrażenia o biuście (bo w nim w końcu pobiegła) i jego magii są konstruktywniejsze i konkretniejsze niż samo to, że wygodny:
"Biegło się wygodnie, buta praktycznie nie czuć na stopie, ale czy jest taki szałowy efekt? Myślę, że mój wynik, to efekt konsekwencji i wytrwałości w treningach. [...] But ma jedną wadę: spora część amatorów takich jak ja, mimo dobrych chęci, wciąż biega „z pięty”. Myślę, że w tej sytuacji pianka umieszczona w podeszwie buta mocno odzywa się w pietę, a później wszystko idzie w biodro, bo dzisiaj boli, ale poza tym but jest wygodny, nie obciera, nie uwiera."
Nie wiem, jak dokładnie zinterpretować piankę, która mocno odzywa się w piętę, ale intuicyjnie chyba jasne, o czym mowa.
(Cytaty z blogu Panny Anny, wpisu pt. "Półmaraton Warszawski 2013: sprawdzian kondycji i butów")
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To co próbuje opisać panna Anna jest odczuciem dystalnego charakteru ruchu. Jak kogoś to interesuje, to odsyłam do artykułu o rytmie biegu. Tam można więcej o tym poczytać.