Czy i kiedy biegać w startówkach? Zoom Streak4 do wygrania.
- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
- Życiówka w maratonie: brak
A w ostatnim Bieganiu to Henryk Szost sfotografował się na treningu w butach chyba Nike LunarSpider LT+ 2 

Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- golon4
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:42
- Życiówka w maratonie: 03:32:22
- Kontakt:
14:39:12
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Tak generalnie to odpowiedzi miały być w formularzu na dole strony. 
I znaczna część tak to zrozumiała ale widzę, że jakieś sierotki
wpisują odpowiedzi na forum ?
Pozostałe dane z runningwarehouse, przecież to jest tam napisane.

I znaczna część tak to zrozumiała ale widzę, że jakieś sierotki

Tylko w kwestii FAAS300 były moje, kiedyś akurat jakimś cyrklem do pomiaru fałdów skórnych to mierzyłem.ErgoJanek pisze:Adam, piszesz, że w tabelce używasz danych własnych. Jak to mierzyłeś?
Z tego co pamiętam to Asics Hyperspeed (wersja 4) miał 4mm dropu: pięta (15mm), przodostopie (10mm). U Ciebie wychodzi 6mm.
Na runnerswarehouse.com też często są inne wyniki niż, które dają producenci.
Pozostałe dane z runningwarehouse, przecież to jest tam napisane.
- sebbor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:38
- Życiówka w maratonie: 2:38
nie można przenieść formularza nad posty z forum?
W obecnym miejscu można go łatwo przeoczyć...
W obecnym miejscu można go łatwo przeoczyć...
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 37:09
- Życiówka w maratonie: 2:59:29
Biegam w NIKE ZOOM Streak 3 na prawie wszystkich startach od 1,5 roku.
Ma on konstrukcję bardzo lekką i pozornie wygląda wąsko.
Cholewka to cienka siatka z dość dużymi oczkami, która chyba jest tylko po to,
żeby podeszwa odpowiednio trzymała się stopy
Nie stabilizuje i nie amortyzuje absolutnie stopy przez co ten but na pewno nie nadaje się dla biegaczy początkujących lub z nadwagą.
Ja po ponad roku systematycznego biegania nie miałem już żadnych problemów żeby ich używać.
Podeszwa pod palcami i śródstopiem jest bardzo cienka.
Z tego chyba powodu pod śródstopiem dodano twardą płytkę, żeby chronić przed kamieniami.
Pod piętą jest malutka poduszka z serii zoom, która nie służy do poprawy wyników.
Zabezpiecza jedynie piętę przed niekontrolowanymi uderzeniami przy dużym wyczerpaniu.
Na krótszych dystansach chyba zupełnie niepotrzebna.
Biegam "ze śródstopia" i nie odczuwam jej prawie wcale. Osobom biegającym z pięty stawy pewnie obrywają w nich niesamowicie.
Jak się je założy na nogę to pozory natychmiast znikają.
Mam dość szeroką stopę o niskim profilu a nic mi nie uciskało.
Palce i śródstopie w przedniej części mają bardzo dużo luzu.
Sznurowadła są na długim odcinku co utrudnia ich wiązanie ale jak ktoś to opanuje
to widzi zaletę ogromu możliwości w ich regulacji.
Wspomniany luz na początku wydawał mi się upierdliwy ale jak noga "rosła" w trakcie
dłuższego biegu to miło było nie czuć obcierania.
Wadą w nich jest język, który trzeba dokładnie rozłożyć przed startem bo jak się przeoczy jakąś fałdę to może uwierać. Zimą absolutnie te buty nie nadają się na treningi z racji potężnej przewiewności.
Co do rozmiarów - sprawiają WRAŻENIE mniejszych z racji swojej konstrukcji za piętą.
W moim przypadku - biegam w treningowych modelach NIKE rozmiar 45 a ZOOM Streaki pasują mi 44,5 (wyszło, że w 45 jest mi trochę za luźno). Nie są mniejsze na nodze tylko ich wymiar zewnętrzny jest krótszy.
Biegałem w tych startówkach już po asfalcie, plaży i lesie.
Tylko gór brakuje do kolekcji ale tam to już chyba bym się obawiał w nich o stopy
Na start nie było lepszych w żadnych z tych warunków. Jak spróbowałem innych zawsze kończyło się pogorszeniem wyników.
Jedynie, gdzie odczułem w nich problem to na ścieżce w lesie, na strasznie nierównej, błotnistej koleinie poślizgnęła mi się noga ostro w bok.
Na plaży jak woda wlała się do buta prawie tak szybko z niego też się wylała
Ciekaw jestem co w kolejnej wersji tego buta zmienili. Skoro jest cięższy to podejrzewam jakąś zmianę konstrukcji pod palcami i śródstopiem bo to jest kluczowe miejsce tych butów.
Kiedyś testowałem buty z różnymi rodzajami amortyzacji i prawdę powiedziawszy jedyna ich zaleta to poczucie komfortu. Niestety im wyższy komfort tym mniejsza prędkość i tym bardziej nienaturalny bieg.
Już dawno postawiłem na twardsze i cieńsze podeszwy i jestem z tego zadowolony.
Zarówno startowo jak i treningowo.
Podsumowując
Zdecydowanie polecam startówki NIKE Zoom Streak 3 wszystkim biegającym ze śródstopia.
To absolutnie nie zgadza się z moim odczuciem tego modelu buta.- jest wąski lub bardzo wąski, co wpływa na spięcie stopy dające w efekcie większą sprężystość odbicia
Ma on konstrukcję bardzo lekką i pozornie wygląda wąsko.
Cholewka to cienka siatka z dość dużymi oczkami, która chyba jest tylko po to,
żeby podeszwa odpowiednio trzymała się stopy

Nie stabilizuje i nie amortyzuje absolutnie stopy przez co ten but na pewno nie nadaje się dla biegaczy początkujących lub z nadwagą.
Ja po ponad roku systematycznego biegania nie miałem już żadnych problemów żeby ich używać.
Podeszwa pod palcami i śródstopiem jest bardzo cienka.
Z tego chyba powodu pod śródstopiem dodano twardą płytkę, żeby chronić przed kamieniami.
Pod piętą jest malutka poduszka z serii zoom, która nie służy do poprawy wyników.
Zabezpiecza jedynie piętę przed niekontrolowanymi uderzeniami przy dużym wyczerpaniu.
Na krótszych dystansach chyba zupełnie niepotrzebna.
Biegam "ze śródstopia" i nie odczuwam jej prawie wcale. Osobom biegającym z pięty stawy pewnie obrywają w nich niesamowicie.
Jak się je założy na nogę to pozory natychmiast znikają.
Mam dość szeroką stopę o niskim profilu a nic mi nie uciskało.
Palce i śródstopie w przedniej części mają bardzo dużo luzu.
Sznurowadła są na długim odcinku co utrudnia ich wiązanie ale jak ktoś to opanuje
to widzi zaletę ogromu możliwości w ich regulacji.
Wspomniany luz na początku wydawał mi się upierdliwy ale jak noga "rosła" w trakcie
dłuższego biegu to miło było nie czuć obcierania.
Wadą w nich jest język, który trzeba dokładnie rozłożyć przed startem bo jak się przeoczy jakąś fałdę to może uwierać. Zimą absolutnie te buty nie nadają się na treningi z racji potężnej przewiewności.
Co do rozmiarów - sprawiają WRAŻENIE mniejszych z racji swojej konstrukcji za piętą.
W moim przypadku - biegam w treningowych modelach NIKE rozmiar 45 a ZOOM Streaki pasują mi 44,5 (wyszło, że w 45 jest mi trochę za luźno). Nie są mniejsze na nodze tylko ich wymiar zewnętrzny jest krótszy.
Biegałem w tych startówkach już po asfalcie, plaży i lesie.
Tylko gór brakuje do kolekcji ale tam to już chyba bym się obawiał w nich o stopy

Na start nie było lepszych w żadnych z tych warunków. Jak spróbowałem innych zawsze kończyło się pogorszeniem wyników.
Jedynie, gdzie odczułem w nich problem to na ścieżce w lesie, na strasznie nierównej, błotnistej koleinie poślizgnęła mi się noga ostro w bok.
Na plaży jak woda wlała się do buta prawie tak szybko z niego też się wylała

Ciekaw jestem co w kolejnej wersji tego buta zmienili. Skoro jest cięższy to podejrzewam jakąś zmianę konstrukcji pod palcami i śródstopiem bo to jest kluczowe miejsce tych butów.
Kiedyś testowałem buty z różnymi rodzajami amortyzacji i prawdę powiedziawszy jedyna ich zaleta to poczucie komfortu. Niestety im wyższy komfort tym mniejsza prędkość i tym bardziej nienaturalny bieg.
Już dawno postawiłem na twardsze i cieńsze podeszwy i jestem z tego zadowolony.
Zarówno startowo jak i treningowo.
Podsumowując
Zdecydowanie polecam startówki NIKE Zoom Streak 3 wszystkim biegającym ze śródstopia.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
kwiatkos - pisałem, że to są teoretycznie cechy buta startowego.
Streak jest ich zaprzeczeniem nie tylko w kwestiach opięcia, także amortyzacji, grubości podeszwy pod pietą, jak widzisz ma najwyższą ze wszystkich.
To co Henio ma na nogach na pewno jest Zoom Streak 3:

Streak jest ich zaprzeczeniem nie tylko w kwestiach opięcia, także amortyzacji, grubości podeszwy pod pietą, jak widzisz ma najwyższą ze wszystkich.
To co Henio ma na nogach na pewno jest Zoom Streak 3: