Komentarz do artykułu Polar RCX 5 - TEST

kristo79
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 35.57
Życiówka w maratonie: 3.05.27

Nieprzeczytany post

Ok. rozumiem,
Tzn, w zasadzie gps możemy wykorzystać wtedy gdy nie mamy oznaczonej trasy i lap/y łapie nam co kilometr i wiemy w jakim tempie biegniemy. Natomiast jeśli biegam tą samą trasą i sobie ją oznaczę to lap/y będę robił manualnie i wyjdzie na jedno.

Gps to jeszcze możliwość zapisania trasy ( jeśli jej nie znamy lub biegamy na ``spontana``) i wrzuceniu w google earth. Jeśli natomiast biegam w jednym miejscu lub miejscach które znam b.dobrze i sam potrafię sobie wyrysować trasę np. google earth czy runmap , nie ma sensu kupować gps..może jeszcze nie teraz.

Dziękuję serd. za odpowiedź .
Pozdrawiam.
Czasem biegam po górkach..

5k - 17:20s. , 10k - 35:57s. , Cross maraton Dst. 42.2 km - 03:05:27s. , 21.1k -01:26:51 , przewyższenie w górę 495m
PKO
himek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Czy próbowaliście może przesyłać dane z tego polara do ENDOMONDO ?
Run Forrest, run!!!
Awatar użytkownika
Stary Koń
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53,16

Nieprzeczytany post

Cześć! Zamiast odpowiedzi kolejne pytanie... Czy w zestawie RUN znajduje się klips na sensor czy "trzeba kupić". Z opisów zawartości zestawów wynika, że nie ma. Rozsądek sugeruje, że powinien być jeden a dokupić to ewentualnie można następny do kolejnej pary butów.
Fluor
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: b.d
Życiówka w maratonie: n.a

Nieprzeczytany post

tak, klips a w zasadzie takie gumowe gniazdo na czujnik S3+ jest w zestawie.
By zamocować to 'gniazdo' należy rozsznurować połowę buta. No chyba, że przymocujesz to agrafką.
Fluor
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: b.d
Życiówka w maratonie: n.a

Nieprzeczytany post

aa przypomniało mi się coś;)
pierwszy raz jak zamocowałem s3+ to chyba zrobiłem to do 'góry nogami' bo musiałem go kalibrować na 0,770. Po tym jak go odwróciłem - tym cyckiem do góry;) - indeks kalibracji to 1,002, czyli praktycznie ustawienia fabryczne.
Awatar użytkownika
Stary Koń
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 53,16

Nieprzeczytany post

Taak. Bałem się, że pierwszym postem zarżnąłem wątek. Z powodu braku odpowiedzi sprzęt, z ciekawości, kupiłem! Stwierdziłem obecność klipsa jak również to, że wplątać toto w sznurówkę jest niewygodnie. Zamówiłem drugi (na razie).
Pierwsze wrażenia mieszane - jestem w trakcie przesiadki z Nike+. Zabawka fajna, możliwości (potencjalnych) dużo ale do euforii daleko- kalibruję, zmieniam współczynnik a wychodzą cały czas pierdoły (niezależnie od współczynnika zaniża dystans o ponad 100m/2 km). Potrzeba spokoju i organicznej pracy u podstaw ( albo on albo ja!). W temacie pulsu to już w ogóle katastrofen. Chociaż tutaj problemy rodzą się akurat z tego, że puls mierzy dobrze (zapewne). Zdecyduję się chyba na oznaczenie HRmax według J. Skarżyńskiego- na początek.
Nie miał chłop problemów- to se poszukał.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Stary Koń pisze:Nie miał chłop problemów- to se poszukał.
wężykiem, wężykiem ;)
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52

Nieprzeczytany post

Od m-ca posiadam RCX5, nie znalazłem tutaj jakiegoś sensownego opisu tego zegarka, to postanowiłem opisać swoje spostrzeżenia, może się komuś przyda, a może ktoś wyjaśni mi pewna rzecz o której później

Miałem najpierw sigme rc1209, jakościowo zegarek ok, wygodne przyciski, wszystko działa sprawnie i logicznie, prosta obsługa, jako podstawowy sprzęt ok, ale dyskwalifikacja jak dla mnie to kalibracja tego sprzętu, dystans , prędkość wiecznie błędne wskazania, prze jakiś czas pokazywał powtarzalne wyniki , zpo paru treningach znowu kicha, jakoś nie jestem przekonany do tych czujników inercyjnych czy jak tam to się nazywa, może to kwestia kalibracji, nigdy nie poszedłem na stadion i nie przeprowadziłem dokładnie kalibracji , raz próbowałem na zmierzonym odcisku, biegłem wolnym tempem później szybkim, ale dokładność po tym zabiegu do kitu
później próbowałem kombinacji ze współczynnikiem, ale też to nie funkcjonowało dobrze
ponieważ postanowiłem zarazić syna bieganiem stwierdziłem że ten mu dam na początek a sam kupię coś porządnego

wybierałem ostatecznie między 305 i rcx5,
garmin jak dla mnie przy duży, nie miałem w rękach ale widuję u biegaczy na zawodach i widzę że taki mały ciśnieniomierz nadgarstkowy, odpada jako zegarek codzienny, chociaż i tak teraz to mało kto nosi zegarek, najbardziej nie pasowała mi bateria w garminie i to że z wymianą trzeba się trochę natrudzić, ma awersję do urządzeń które mają jakieś dedykowane baterie, np aparat fotograficzny mam na zwykłe paluszki i jak nie używam go przez kilka misięcy to nie martwię się że baterie tracą pojemność , w najgorszym wypadku kupie nowe akumulatorki a dedykowane to i droższe i trudniej kupić,
tak więc właściwie to głównie zadecydowało że wybrałem polara
tyle że w sumie to GPS w polarze zakładany na ramię też ma baterię chyba niewymienną, chyba że jakoś można to wymienić, także tak naprawdę to wyszło na to samo,
jeśli już o baterii GPS to przebiegłem póki co 82 km i wszystko na jednym ładowaniu, zobaczymy na ile starczy, wiem że najpierw trzeba baterie sformatować , także wybiegam ją do końca i podam ile km wyszło
kwestia znajdowania fixa przez GPS to jest bardzo dobrze , mam nawigację samochodową Nav road i czasami czeka się ponad minutę , w skrajnych przypadkach 2 albo i 3 minuty, a tu w polarze jest moment, chyba raz tylko trwało to 30 sekund, dziś na Pucharze Maratonu jakieś 10 sekund,
nie zauważyłem wpływu zachmurzenia , bloków, drzew itp na szybkość znalezienia sygnału gps

kwestia dokładności GPS
pierwszy test wykonałem samochodem, zdziwiłem się i wkurzyłem na początku bo wskazanie różniło się o 200 metrów na dystansie około 9 km, ale zrzuciłem ślad GPS do GPSies.com i okazało się że dystans się pokrywa ze wskazaniem polara,
rozwiązanie problemu jest proste, wskazania licznika samochodowego są błędne, zresztą jadąc innym samochodem i sprawdzając nawigację samochodową też miałem rozjazdy, prędkość na liczniku samochodowym jest zawsze o około 5km/h wyższa niż na NAV ROAD - ie, tak jakby producenci samochodów zabezpieczali nas przed płaceniem mandatów
dziś na Pucharze Maratonu w Wawie, miałem wynik 4,93 km , generalnie wskazania się zgadzają, plus minus 50 metrów na dystansach 5 lub 10 km, generalnie taka dokładność mi wystarcza, pokrywa się ona z trasami jakie można wyznaczyć ręcznie w serwisie GPSies.com
w porównaniu do tej sigmy to niebo a ziemia, nie ma znaczenia jak się biegnie, czy wolno czy szybko , można się zatrzymać ruszyć , i nie wpływa to na wynik odległości

funkcja POLARPERSONALTRAINER.COM jest bardzo ciekawa, bardzo wygodne zrzucanie wyników do netu, wszystko bezprzewodowo, i łatwo, ilość możliwych analiz i obserwacji wyników powala, w każdej sekundzie biegu można prześledzić wszystkie parametry, jak dla mnie aż za dużo
możliwość konfiguracji ustawień zegarka z komputera,

zegarek ma bardzo fajną funkcję ZoneOptimaizer, Fitness Test,- do dostosowania stref tętna

świetna opcja Race Pace,- ustawia się dystans i czas w jakim się chce przebiec ten dystans później graficznie zegarek pokazuje czy biegniemy za szybko czy za wolno na takie tempo, niby i tak wszystko zależy od kondycji ale jednak to pomaga

w sieci można przeczytać o mankamentach tego sprzętu, ale to zależy co komu przeszkadza:
-zegarek nie pokazuje wysokości n.p.m., chociaż ślad gpsu można wgrać do np mapmyrun.com i tam wszystko już jest , ja tej wartości nie potrzebuję, ale dla niektórych okazuje się to minusem
-zegarek ma ciche sygnały , rzeczywiście przy ruchliwej ulicy może być problem z wychwyceniem sygnałów czy jesteśmy w odpowiedniej strefie tętna , tyle że ja biegam w słuchawkach i słucham muzyki a nie jakiegoś pipania zegarka, czasem zerknę czy trzymam strefę i starczy, sam wiem czy HR mi przyspiesza czy zwalnia i nie muszę ciągle patrzeć na zegarek
-podświetlenie rzeczywiście mogłoby być mocniejsze , ale ja nie biegam w nocy także podświetlenia używam tylko w nocy przy komputerze gdy zrzucam wyniki

DLA MNIE NAJWIĘKSZYM MINUSEM JEST: coś dziwnego , chyba że ja coś źle obsługuję, mianowicie , włączam trening => running pokazuje się ludzik łapie sensory gps i HR, startujemy rejestracje klawiszem głównym(tym środkowym czerwonym)
trwa rejestracja biegu , nagle okazuje się, że rozwiązał mi się but, wciskam klawisz z lewej strony (dolny) i mam komunikat "recording paused", i pokazuje się ludzik, wszystko fajnie tylko jak w momencie zatrzymania nagrywania sprawdzić ile przebiegłem , jaki mam czas, jakie mam aktualnie HR,???????, nie ma takiej opcji? są dwie możliwości albo kontynuuję nagrywanie czyli biegnę dalej albo kończę nagrywanie (recording ended),
jeśli kontynuuję nagrywanie to widzę aktualne wskazania ale bieg trwa i muszę wtedy biec, bo czas leci przecież
jeśli recording ended to wtedy mogę przejść do danych (DATA) i trainings files i mogę zobaczyć wynik, ale jeśli stwierdzę że chcę przebiec jeszcze 2 km to nie mogę dodać tego do poprzedniej sesji tylko muszę rozpocząć nową, w efekcie mam później w dzienniku treningów dwa wpisy
owszem mogę w trakcie biegu wciskać klawisz LAP i zaznaczać w ten sposób jakie mam parametry w danym momencie ale czas biegnie dalej
jest to dla mnie niepojęte dlaczego nie mogę zatrzymać stopera i zobaczyć bez klikania jaki mam czas i tętno
czy ktoś wie jak to zrobić , bo nie wierzę żeby nie było takiej prostej czynności

poza tym problemem uważam , że sprzęt jest godny polecenia głównie ze względu na dokładność prędkości i dystansu
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dziś biegłem GP Żoliborza - 10 km - gps pokazał mi dystans 10,05 km , czyli pomyłka o 50 m na 10 km z tym że trasa była atestowana z dokładnością do 0,1 %, co ciekawe to gdy eksportowałem ślad GPS do Run-log.com to uzyskałem wynik trasy 10,015 km,
mi taka dokładność wystarcza, mijam 8 km (tzn słupek na trasie oznaczający 8 km) zegarek łapie mi okrążenie bo mam ustawione co km, naprawdę jeśli szukasz sprzętu i zależy Ci na dokładności to nie ma czego się przyczepić

btw dzięki aplikacji Race Pace dziś zrobiłem życiówkę, bez tej podpowiedzi nie wiedziałbym czy czas będzie poniżej 52 min, a tak szybki look na ludzika na ekranie i już wiem czy mam zapas czasu, naprawdę nie sądziłem , że taka prosta rzecz może tak pomóc
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

padło pytanie na maila, pozwalam sobie je tu wkleić

"""""""""""""""'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Witam, planuje zakup polara rx5 z modułem GPS i mam kilka pytań, jeśli mógłbyś mi pomóc to będę bardzo wdzięczny.
Po pierwsze chciałbym się spytać czy opaska z GPSem jest wygodna? Nie przeszkadza podczas biegania? Nie jest to wszystko za duże? Co do tego czujnika to można go włożyć np do kieszeni bez opaski? Będzie wtedy prawidłowo wyłapywał sygnał?
Drugie pytanie dotyczy konkretnego treningu, podam przykład. Biegam interwały 5x1km(4,15/km) z przerwami 800m truchtem(5:30/km). Czy da się tak zaprogramować aby w czasie tego jednego km pokazywało mi żebym trzymał tempo 4:15 a potem żeby się przełączyło na 5:30, jak to wygląda? Podobno opieranie się na tempie chwilowym nie ma sensu bo jest niedokładne i nie łapie od razu, jak w takim razie mogę utrzymywać stałe tempo?

Proszę o pomoc bo chcę zamówić to urządzenie a te problemy nie dają mi spokoju.
Z góry dzięki :)
"""""""""""'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

odpowiadam tutaj:

Witam
opaska jest bardzo wygodna, nie zsuwa się, ja zapinam najpierw na wyprostowanej ręce , później zginam w łokciu trochę napinając biceps i wtedy poluzowuję, bo w takiej pozycji mniej więcej trzymam rękę jak biegam, poza tym opaska przydaje mi się jako schowek na klucz czy to od mieszkania czy to od samochodu,
generalnie do niedawna biegałem jeszcze na drugim ramieniu z opaską na mp3kę , jakaś tam decathlona kejlenji , generalnie nie widzę różnicy, to są rzeczy o których pamięta się tylko po założeniu , a za 15 sekund w ogóle tego nie czuć, inna sprawa że wygląda się trochę jak choinka, na torsie czujnik, na ramieniu opaska na drugim opaska , na uszach słuchawki , czapeczka, na bucie czasami jeszcze chip w zawodach, jeszcze tylko mi czujnika na bucie brakuje tego od tempa i kadencji:)
co do czułości gpsu : czujnika nie próbowałem wkładać do kieszeni, chociaż zaraz jak kupiłem byłem z nim na spacerze i trzymałem w ręku, przez moment niosłem go pod ręką i zgubił sygnał na kilka metrów zanim zauważyłem , momentalnie złapał z powrotem sygnał jak odsłoniłem górną część, także raczej do kieszeni nie polecam chować ,
wymyślałem różne pozycje dla tego gpsa , nawet na rzepa przyklejanego i przyszywanego do czapki ale generalnie zostałem przy tej opasce
do czego mogę się przyczepić to włączanie czujnika polega na wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku, jak jest na ramieniu to trochę nie widać czy jest włączony to światełko czerwone albo zielone trochę w słońcu trzeba się przyglądać , a opaska trochę zasłania, ale to taki szczegół

sporo czytałem też zanim się zdecydowałem i w kilku miejscach dowiadywałem się że chwilowego tempa to nie widać na Gpsie, hm, na dzisiejszym przykładzie,
ustawiłem sobie "race pace" (to taka aplikacja w zegarku) 10 km chciałem przebiec w 52 minuty, ruszyłem ze startu, początkowo tempo 12,5km/h , po 3 km utrzymywałem założone tempo około 11,5, po 6 kilometrze tempo zaczęło mi spadać do 10,9 , i wtedy zaczynałem korygować tempo , tzn przyspieszać , gps pod tym względem jest raczej czuły, w ciągu 3 sekund dochodziłem do założonego tempa, znowu słabłem i wskazania były na bieżąco, naprawdę nie widzę różnicy we wskazywaniu tempa chwilowego przez ten gps a przez czujnik inercyjny w sigmie rc1209
pewnie miałbyś problemy gdybyś chciał biegać 20 metrów z prędkością 10 km/h a zaraz później 30 metrów z pręd. 14km/h, ale jak masz interwały po 1 km to spokojnie ustalisz sobie prędkość

teraz spojrzałem na polarpersonaltrainer.com i tam można sobie programować fazy treningu tak pytasz

ustalasz sobie tak jak piszesz, tutaj ustawiłem fazę którą nazwałem fast na dystans 1 km i prędkość od 14 do 15 km/h ( ja operuję takim zapisem, ale to można w stawieniach zmienić, min/km), i drugą fazę na 0.8km (ważne z kropką nie z przecinkiem bo nie przyjmuje kropki zauważyłem) na 10.5 do 11.5 i następnie zapętlasz to od fazy 1 do 2 razy 5, zapętleń jest tylko do 12 tu ale to chyba wystarczająca ilość na interwały

mam zrzuty ekranu z takimi ustawienia podaj maila to prześlę bo tu nie przyjmuje jpgów,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ok widzę że tu na forum wpuszcza jpg , tylko w tej skrzynce systemowej odrzuca
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ja póki co testuje ten program ze PPT.com, i tam domyślnie ustala strefy wg HR, ale jak widać na zrzucie można to sobie zmieniać wg hr speed , sport zones, i teraz dopiero zauważyłem że Pace też jest czyli tempo bez problemu wrzucisz,
nie próbowałem jeszcze wrzucać tego do zegarka, spróbuję , mam nadzieje że mi to nie skasuje programu który przerabiam
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

spoko wrzuciłem ten trening do zegarka , uruchomiłem, na ekranie zegarka mam linię z lewej 14 z prawej 15, poniżej jakieś dwie wartości nie sprawdziłem dokładnie jakie , pewnie hr i prędkość, ponieważ nie włączam gpsa to nie wiem czy przebywanie poniżej założonego tempa jest sygnalizowane dźwiękiem , pewnie tak bo gdy limitami jest HR to taka sygnalizacja jest

jeszcze odnośnie gpsa, to jak rozpakowałem opakowanie , najpierw naładowałem do końca (około 2 godziny) baterię, podszedłem do okna, (mieszkam w 8 piętrowym bloku na 2-im piętrze ) ,fixa złapał mi w kilkanaście sekund, także pod tym względem jest bardzo ok
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

na pewno po zrzuceniu wyniku treningu do ppt.com , będziesz widział ile czasu przebywałeś above i below wyznaczonego tempa ,a ile byłeś w strefie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek
dzimaj
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

znalazłem pewne rozwiązanie mojego problemu

jeśli w trakcie treningu muszę się zatrzymać np z powodu czerwonego światła na przejściu , to nie "pałzuję" nagrywania tylko wciskam klawisz LAP, kiedy zapali się zielone światło wciskam ponownie LAP, po zrzuceniu wyniku treningu do ppt.com , usuwam te części w których stałem w miejscu,
tak czy inaczej trochę kombinacja
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ