fotman pisze:lubusz pisze: Powyżej 5:00/km nie będzie stanowiło problemu, ale one mają służyć do szybszych treningów bieganych ze śródstopia, palców.
Przy tym bieżniku, nie ma szans aby na suchych ścieżkach nie mieć poślizgu biegnąc w okolicach 4:00/km.
Nie mówiąc już o przebieżkach.
A teraz kilka słów kombatanckich wspomnień.
Drzewiej, w sezonie przygotowawczym 1983/84, całą zimę przetrenowałem w butach renomowanej firmy Polsport.
Zaliczyłem w nich pięć obozów (w tym trzy kadrowe), trenowałrm w nich na hali, na piaszczystych leśnych ścieżkach, na śniegu i lodzie, na tartanie.
Trenując w nich osiągnąłem największy w życiu progres wyników i życiową formę. Byłem reprezentantem Polski w kategorii juniorów (400m).
Buty były ze sztywnego zamszu, podeszwa miała giętkość deski do ubijania mięsa, bieżnik... nie istniał.
Prawdopodobnie były to buty do... rzutów.
Rozleciały się po roku treningu.
Zawsze te buty wspominam, gdy wkoło toczą się dyskusje na temat tego, w jakich butach, jak szybko można biegać.
Pamiętam te buty bardzo dobrze. Były w dwóch wersjach kolorystycznych. Piękny brąz oraz granat.
Białe skarpety po deszczu dopasowywały się kolorystycznie do koloru zamszu
Tak, to były buty do rzutów tzn. gdybyś nimi w kogoś rzucił, to byś zabił
Nie po to w młodości się tak męczyliśmy na tych obozach, aby teraz brać w ciemno to co nam producenci za 400 stówki próbują wcisnąć.
Systemy, kosmiczne pianki, jak zaciśniesz dłoń, to schowasz je w pięści. Jak otworzysz pięść to wyskoczą jak pajac z pudełka i zatańczą kankana
Ja tu bezskutecznie i delikatnie
próbuję zasugerować, że nie są to buty dla wszystkich i wszędzie, ale do treningu dla dość zaawansowanych biegaczy na szybkie treningi i tylko po szosie, ze względu na bieżnik.
Tylko ilu jest w Polsce takich biegaczy. 10 % wszystkich ?
Kupił je ktoś kto biega pow. 4:00 w maratonie i nawet na avatarze widać, że "siedzi nisko w biodrach" i "wali z piety" i inni niezorientowani.
Faktem też jest to, że tester powiedział, że trzymają dobrze na suchym asfalcie
Cyt. po deszczu i w terenie, płytkie nacięcia w podeszwie słabo trzymają się podłoża.
Trzeba powiedzieć jasno. Są to buty nie dla każdego, nie wszędzie i nie na każdy trening.
Pozdrawiam.