na głowę w cieplejsze dni

persian
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Myślisz że jesteś śmieszny? czy Twoja ironia jest aż tak płytka że nie potrafisz poskładać odpowiednio zdania do kupy?
impregnat??? buhahaha człowieku co to ma wspólnego z filtrem UV? Chodziłeś kiedyś do szkoły? .
Coś CI wyjaśnię;

Najpierw definicje promieniowania UV której zapewne nie znasz:

Promieniowanie UV - ma bardzo niekorzystne działania na skórę w tym {Twoja głowa}. Może doprowadzić nawet do śmierci. Efekt przyśpieszonego starzenia, rak - czyrak . PRZEGRZANIE ORGANIZMU - i tutaj mówi się głównie o GŁOWIE - doprowadza do UDARU cieplnego - skutki? - zaburzenia psychiczne, gorączka , bóle różnego rodzaju , oparzenia 1 I 2 STOPNIA , dreszcze , wymioty i wreszcie zaburzenia świadomości. zbyt duże wyczerpanie doprowadza do śmierci . Oglądałeś kiedyś wiadomości latem? ...jeśli tak to zapewne wiesz że rocznie od udaru ginie co najmniej kilkanaście osób. [ Oni nie biegają , Oni nie uprawiają sportu ] . Zmarli w warunkach miejskich. Czego Tobie nie życzę - pod Twoją szmatką.

I to wszystko na temat promieniowania UV - SŁONECZNEGO.

A teraz coś na temat filtrów UV - o których również nie masz zielonego pojęcia.[filtry i filtry w odzieżach]

Filtry mineralne a odzież

Uzupełnieniem kremów ochronnych powinny być dobre okulary przeciwsłoneczne, z faktorem UV 400 i nakrycie głowy. W niektórych krajach europejskich można też dostać specjalną odzież ochronną UV. Specjalne ubrania ochronne robione są z niezwykle ściśle tkanego poliestru, wzbogaconego nanocząsteczkami dwutlenku tytanu, przy czym pigment jest wtapiany we włókno, co zapewnia trwałą ochronę przeciwsłoneczną, niezależnie od wieku tkaniny, czy ilości prań. Cechuje go bardzo wysoka ochrona, którą w przypadku tkanin oznacza się faktorem UPF (ultraviolett protection factor).

Stopień ochrony określa się dla wszystkich rodzajów promieniowania, tzn. ubrania takie chronią i przed UVA i przed UVB. Warto też zwrócić uwagę na standard UV 801. Odzież zachowująca tę normę nie traci właściwości ochronnych także w stanie mokrym i rozciągniętym. Ubrania tego typu są szczególnie godne polecenia dla dzieci jako osłona przed słońcem, tym bardziej, że szybko schną i są przewiewne. - Filtr w Buff-ie taki właśnie jest.

Więc zanim cokolwiek napiszesz.. skrytykujesz - pomyśl , użyj szarych komórek jeszcze niewypalonych przez UV i przeczytaj sobie podstawowe wiadomości z BIOLOGII . Muszę Cię zmartwić.. tego uczą się dzieci w podstawówce i gimnazjach.. no chyba że jesteś w tym etapie wiekowym.. !

Domeną Amatorów jest to , że za wszelką cenę nie chcą się uczyć. Zwłaszcza na swoich błędach.
PKO
lynks
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:50
Życiówka w maratonie: 03:33:41

Nieprzeczytany post

Piękny bełkot, szkoda że nic nie napisałeś o stopniu przenikalności UV przez poszczególne tkaniny bez kosmicznych technologi.

Oczywiście zapewne używasz oryginalnego Buffa w środku lata i w pełnym słońcu (chociaż to by pewne kwestie tłumaczyło) ja tej chusty używam tylko zimą przy temperaturach poniżej 5°C. W takich warunkach mam głęboko gdzieś czy posiada filtr UV czy też nie.

Uprzedzając odpowiedź, tak wiem że zimą tez mamy do czynienia z kosmicznie niebezpiecznym promieniowaniem UV
Nie boję się gdy ciemno jest, bo mam latarkę i GPS
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

jak ktoś jest cieniasem to kupuje szmateksy i głośno krzyczy, że nie jest frajerem :hej: :hahaha:
persian
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

@lynsk - Te technologie są używane od XIX w, jakieś powiązanie z kosmosem mają - chociaż w tym masz racje:>

BTW:

Zimą słońce jest najniżej ;-)...dlatego występuje efekt + 30 stopni na słońcu przy ogólnej temperaturze - 10 . To może się wydawać dziwne..ale tak jest, sam z powodzeniem możesz to sprawdzić. Oczywiście żeby słońce zaszkodziło potrzebna jest wysoka temperatura.. choć oczy z powodzeniem możesz wykończyć i zimą.. To nie jest zabawne - jeszcze kilkadziesiąt lat temu dziura ozonowa nie była problemem - warstwa ozonu na w miarę dobrym poziomie blokowała promieniowanie UV {i cała rodzinka UV-A , UV-B}... ekosystem ostatnimi czasy zaczął się rozkładać ostatnimi czasy w tempie błyskawicznym..

To nie żaden bełkot kolego tylko fakt...nie twierdzę że szmatka BUFF to 100% bezpieczeństwa ...ale jak mam wydać 30 pln więcej i zminimalizować szanse udaru , to myślę że warto.. Tym bardziej że filtr UV jest 'naniesiony ' na materiał..i nie traci swojej funkcji nawet po licznych praniach..

W zimę to ja używam kominiarki Brubecka.. choć na cieplejsze dni się zupełnie nie nadaje.

MI nie chodzi o to aby Tobie Lynks coś wmówić czy Cie obrazić... Wszyscy tu uczestniczymy w sporcie , mamy wspólne zainteresowanie ...czasem jednak różnią się nasze zdania - ale to jest jak najbardziej zdrowe zjawisko ..

Sorry jeśli Cie uraziłem .

@Svolken - brak komentarza.. ;p
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

persian:
- niestety cała Twoja teoria markowe vs. mniej markowe i zupełnie nie-markowe została już na tym forum obalona wielokrotnie przy okazji dyskusji o butach biegowych,
- fajnie, że w końcu padło słowo przepraszam... A nie, to było "Sorry", w takim razie wycofuję,
- miałem jeszcze kilka rzeczy napisać, ale zrezygnowałem. Twoja postawa (niestety) sprawia, że nie chce się z Tobą dyskutować - warto byś o tym pomyślał, chyba, że zależy Tobie tylko na popisaniu się wiedzą.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Reaktor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: ok. 46 minut.

Nieprzeczytany post

Hoho, jaka gorąca dyskusja. :hej: Przy okazji mogłem dowiedzieć się ciekawych informacji, dzięki. ;) Prawdopodobnie zdecyduję się na zakup Buffa gdy lato zacznie się niemiłosiernie zbliżać - dzięki za linki PATATAJEC. :)
Zapraszam do odwiedzin:
Mój profil (biegi/starty) możecie prześledzić na ENDOMONDO i skomentować w temacie do bloga.(Niestety ostatnio rzadko aktualizuje blog, więcej tym bardziej zapraszam na wspomniany portal :))
Mój blog.
Komentarze do bloga.
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Buff to sie po polsku, zdaje sie, nawywa "komin" i te w tym biegam (kobiece sprawy - dobrze trzyma wlosy ;).
Teraz kombinuje taka opaske z daszkiem, zeby mi slonce na dawalo po oczach, a zebym mogla miec wlosy zwiazek w kok na czubku glowy (jedyna opcja jak dla mnie, zadne tam dyndajace kucyki czy cos..)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ