Skarpety kompresyjne vs kijek

Skarpety kompresyjne czy kijek?

Skarpety kompresyjne
1
5%
Kijek
7
35%
Stosuje obie te rzeczy, ale skłaniam się ku skarpetom
1
5%
Stosuje obie te rzeczy ale skłaniam się ku kijkowi
0
Brak głosów
Nie stosuje ani tego ani tego ale być może w przyszłosci ...
7
35%
Nie interesuje mnie to
2
10%
Nie wiem
2
10%

Liczba głosów: 20
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

testował obie naraz będę na wiosnę i na pewno podzielę się uwagami i rozumiem, że wolisz nie wyrażać opinii będąc dystrybutorem skarpet :-) coś o tym wiem, sam jako sprzedawca staram się nie zachwalać produktów konkurencji szczególnie gdy wiem, że są lepsze :-) bo zupełnie nie zrozumiałe jest dlaczego miałbym nie zachwalać np mojego towaru wiedząc, że jest lepszy (czytaj bardziej przydatny) od konkurencyjnego?

choć obawiać porównań powinien się chyba ktoś kto nie do końca jest przekonany do produktu a temat jest jak najbardziej przydatny bo powiedzmy , że ktoś ma problemy z łydkami i ma do wyboru z tego typu gadżetów właśnie kijek czytaj "badyl" (nowa ksywa hehe) czy skarpety to w jaki sposób ma się lepiej zaznajomić z ich właściwościami i opiniami niż czytając temat który porównuje oba produkty i w którym ludzie wyrażają poparcie dla jednego lub drugiego uczestnicząc w ankiecie?
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie - jakie jest najwieksze ryzyko kontuzji i kiedy ?

Ten , kto przeharowal miesiacami i tuz przed impreza docelowa doznal kontuzji , wie co to za bol.

Tak sie to wlasnie skonczylo u Jurka Skarzynskiego , ktory byl bardzo solidnie przygotowany i wlasnie z powodu kontuzji lydki nie zrealizowal planow.

Gdyby uzywal kijka i skarpet ,ryzyko kontuzji wybitnie by sie zminiejszylo .

Ile byscie dali aby choc raz byc madrym Polakiem , przed szkoda?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wojtek kontuzja może zdarzyć się każdemu, nawet Jurkowi który ma kilkadziesiąt lat doświadczenia w biegach, sam coś o tym wiem (choć nie mam ani doświadczenia dużego ani stażu) , bo na tydzień przed głównym startem zacząłem odczuwać rozcięgno (wtedy nie wiedziałem co to ani co może być przyczyną) które załatwilem na maratonie, a przyczyną u mnie były zbyt miękkie buty i właśnie problemy z łydkami, gdybym wcześniej dał namówić się na skarpety czy kijek ( skarpety miałem okazje kupić już w wakacje ale nie widziałem takiej potrzeby) to moje być może nie miał bym teraz kłopotu :-) Odnośnie skarpet to oczywiście jestem jak najbardziej za nimi i pewnie zaopatrzę się w takowe, czy akurat tej firmy czy tamtej to nie jestem w stanie powiedzieć gdy będę kupował na pewno będę się orientował
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
GG 730243
piomis
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jaki znowu kijek. Jakies wspomnienia z Wigilii: pusta skarpeta na prezenty zamiast tego kijek (czy też rózga)?
trudno pogodzić wszystko, ale warto się starać
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

GG 730243
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@piter82

Nadinterpretujesz pewne oczywiste rzeczy. Nie chcę się wypowiadać z czystej przyzwoitości, by uniknąć niepotrzebnych kłótni na forum, bo takie na pewno nie przysłużą się nikomu a zwłaszcza osobom zainteresowanym jednym i drugim produktem. Ocenę pozostawiam każdemu indywidualnie.
Od reklamowania produktu są zupełnie inne wątki do tego utworzone zarówno dla kijka jak i skarpet jakiejkolwiek marki. Ten wątek na pewno nie odpowie na twoje pytanie, póki sam tak naprawdę się nie postanowisz przekonać.
Zwróć uwagę na to, że skarpety kompresyjne wszystkich marek są bardzo młodym produktem na naszym rynku . Jeżeli dobrze pamiętam to np CW-X reklamował się po raz pierwszy przy okazji tematu o maratonie poznańskim a dokładnie EXPO. My (CEP) wystartowaliśmy jeszcze później.
Jeżeli jednak tak bardzo nie daje Ci to spokoju to polecam skorzystać z zachodnich stron gdzie odzież kompresyjna figuruje od 2-3 lat. Tam powinieneś znaleźć odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Podejrzewam, że za parę miesięcy będzie dużo więcej osób, skorych do podzielenia się swoimi przemyśleniami i opinią na temat obu produktów po pewnym czasie ich \stosowania.
rozumiem, że wolisz nie wyrażać opinii będąc dystrybutorem skarpet coś o tym wiem, sam jako sprzedawca staram się nie zachwalać produktów konkurencji szczególnie gdy wiem, że są lepsze bo zupełnie nie zrozumiałe jest dlaczego miałbym nie zachwalać np mojego towaru wiedząc, że jest lepszy (czytaj bardziej przydatny) od konkurencyjnego?
Wybacz, ale z takimi „miażdżącymi” argumentami, zapewne popartymi wielomiesięcznymi testami kijka (którego dopiero planujesz kupić) jak i odzieży kompresyjnej, nie będę nawet próbował polemizować. Brak mi słów.

Ujmę to tak - dobry produkt broni się sam. W pełni zgadzam się z Wojtkiem, co do profilaktyki. Sam niestety doświadczyłem kontuzji po przetrenowaniu całego roku do maratonu w Berlinie i musiałem odpuścić, więc wiem jaki to ból psychiczny i ujma na ambicji.

A odpowiadając na twoje zarzuty co do reklamy, to dla nas, dla Wojtka oraz Gaspera najlepszą reklamą są zadowoleni klienci. W zeszły weekend zostaliśmy zaproszeni do Torunia gdzie miałem okazję porozmawiać z wieloma ciekawymi osobami. Najważniejsze jednak było to, że parę osób po zakończonej imprezie przyszło do nas na stoisko podzielić się swoimi opiniami po przebiegnięciu półmaratonu w zakupionych wcześniej od nas cepach. Powiem więcej, przyszło o własnych siłach z uśmiechem na ustach(przyszli sami bez pomocy osób trzecich – żony czy dziewczyny nie musiały wnosić ich na halę :hej: ), po zrobieniu życiówek czy też ukończeniu po raz pierwszy półmaratonu. Tutaj bardzo miło zaskoczyła nas jedna osoba, która przyszła uradowana, pokazując kciuki w uniesione w górę mówiąc, że było super, nic nie bolało i nic nie boli. I to jest dla nas najważniejsze.

Ten wpis kończy mój udział w tej dyskusji, bo teraz rzeczywiście widzę bezsensowność dalszej polemiki. Bez urazy, ale odniosłem wrażenie, że próbujesz wywoływać niepotrzebny flame w tym wątku.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piter kupuj co chcesz, na co Cię stać.

Jak chcesz się dowiedzieć szczegółów, popolemizować to polecam PW.

Odnoszę wrażenie że założyłeś ten wątek z góry zakładając co kupisz (więc po co było go zakładać, parodia :hahaha: )
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a tam, czepiacie się, uważam, że to najlepszy wątek w tym dziale od dłuuugiego czasu. niby czemu uważacie, że ten wątek jest bardziej bez sensu niż pozostałe?

Edi, jakbym chciał kupić te cepy, powinienem zrobić test wodny?

bo nie wiem, czy powinienem nosić skarpety dla pronatorów, czy dla tych drugich...

z poważaniem
Twój Russian
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

russian ;-) i do tego samobiegające leginsy dla suplinatora za 600 PLN i jesteś bogiem prędkości a żadna kontuzja cię nie złapie.

Dla mnie jest jeden arguent za kijkiem a nie za skarpetami w szczególności ważny latem:

biegam żenująco wolno (a właściwie człapię) tylko dla własnej przyjemności - i czułbym się w kosmicznych skarpetach pod kolano - trochę przygłupawo (bardziej chyba niż w zimowych "rajtkach" ;p)
za to kijka mogę używać w zaciszu domowym i nikt się już ze mnie śmiać nie będzie.
Druga sprawa - to komfort cieplny - ale o tym było w teście (z tej strony) - prawdodobnie w zimie skarpety to byłby + ... a w lecie - ;-) a inne nie miały by znaczenia.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
Eddie
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi i komfort cieplny to nie ma z tym problemu :) Na naszej stronie są zamieszcozne badania przy udziale termografu. Skarpety powoduję efekt termiczny, zimą grzeją, ale latem pod wpływem potu czy też dodatkowego zwilżenia wodą (w tym roku na hawaii ironman tak robiono) chłodzą nogi dodatkowo.
Zapraszam na naszą stronę do sekcji artykuły po więcej informacji.
Argument wyglądania śmiesznie czy tez nie, to już kwestia indywidualna :)
Powiem tyle, że 3 lata temu śmiesznie wyglądało się w obcisłych legginsach a dziś to przecież już standard:)

@Russia, Cepy są dobierane na podstawie obwodu łydki w najszerszym miejscu a nie długości / rodzaju stopy :)
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

co do kija to mam go od kilku tygodni, a skarpet nie mam tylko dla tego, że jeszcze nie zacząłem biegać po kontuzi :-) masz racje Edi na pewno z czasem zacznie przybywać użytkowników to i opinii będzie więcej :-) Również jak na razie kończę i odkurzę wątek gdy przetestuje skarpety dla porównania :-)

Pozdrawiam serdecznie i dzięki wszystkim za opinie i dyskusje

ps sokkolow zaszalałeś z tym argumentem za kijkiem, choć w rzeczywiście skarpety w lato przy + 25 mogą wyglądać śmiesznie

pozdro
GG 730243
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ