Jaki telefon nadaje się do biegania???

bubble
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Marek pisze:
bubble pisze:Do sony ericsson c902 dokupiłem zestaw słuchawkowy HGE 100 .......
Jak z dokładnością tego GPS?
Ciekawy jestem czy dużo ścina dystansu. Sprawdzałeś to może?
Oczywiście, że sprawdzałem, jak tylko go kupiłem. Sprawdzałem na takiej dość dobrze wymierzonej trasie, dookoła parku, trochę pomiędzy blokami (mieszkam w mieście). Pokazywał dokładnie. Ale robiłem też inne, różne próby, między innymi położyłem go na ziemi na 5 minut. Okazało się, że leżąc zrobił jakieś 50 m :orany: Inna spraw którą zauważyłem to dość duże błędy dot. wysokości.
Raz szedłem sobie wałem przeciwpowodziowym i okazało się, że zrobiłem kosmiczne przewyższenia na 2 km drodze, tzn GPS powklejał takie szpilki góra-dól . Tu widać http://www.trasygps.com/trasy/pokaz/56/ Na usprawiedliwienie dla niego mam, że była straszna śnieżyca. (a rejestrowałem gpx programem Trek buddy)

Producent nie podaje dla tego odbiornika żadnych parametrów, więc trudno porównać jego charakterystykę z innymi.
Do takiego celu jak moje bieganie i wycieczki rowerowe jest super.

Aha: ma m aplikację która pokazuje ile satelitów widzi odbiornik, czasami jest to 14-15 szt ale nie udało mi się zauwazyć, żeby sygnał łapał z więcej niż z 11. Czyli podobno mało. Nie wiadomo jak będzie w lesie jak będą liście.

PS Teraz, jak pooglądałem wykresy z ww. linku, zauważyłem, że "szpilki" są też na wykresie prędkości.
Obrazek
New Balance but biegowy
kobas8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a moze ktos sie wypowiedziec kto testowal programy wspomagajace gps do biegania ? widzialem ze pisaliscie o run.gps, sportypal, nokia ma tez swoj wlasny program (ale nokie sobie podaruje ;) Chodzi mi o cos takiego ze jak wlacze gps to zeby komunikowalo sie ze mna jak bede sluchal muzyki z telefonu, cos na zasadzie Nike+, na biezaco informacje o pozostalym dystansie, czasie itp. Teraz uzywam wlasnie nike+_ale roznie to sie spisuje, nie jest za super dokladne, a fajnie by miec telefon, odtwarzacz mp3 i gps w jednym i to przy sobie. No ale nie wiem wlasnie ktory z roznych programow bedzie mial podobne funkcje i z jakimi telefonami najlepiej bedzie wspolgral ?

thx
kobas8
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ok, chyba sam sobie na to odpowiedzialem ;) oprogramowanie http://www.buddyrunner.com/ takie cos mi daje ;) strona graficzna i dane statystyczne tez jest super czytelna! jak ktos ma doswiadzczenie z tym programem to chetnie poslucham ;)
marxik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kobas8 pisze:a moze ktos sie wypowiedziec kto testowal programy wspomagajace gps do biegania ? widzialem ze pisaliscie o run.gps, sportypal, nokia ma tez swoj wlasny program (ale nokie sobie podaruje ;) Chodzi mi o cos takiego ze jak wlacze gps to zeby komunikowalo sie ze mna jak bede sluchal muzyki z telefonu, cos na zasadzie Nike+, na biezaco informacje o pozostalym dystansie, czasie itp. Teraz uzywam wlasnie nike+_ale roznie to sie spisuje, nie jest za super dokladne, a fajnie by miec telefon, odtwarzacz mp3 i gps w jednym i to przy sobie. No ale nie wiem wlasnie ktory z roznych programow bedzie mial podobne funkcje i z jakimi telefonami najlepiej bedzie wspolgral ?

thx

Ja przez dłuższy czas testowałem Run.GPS trainer z HTC Touch Diamond. Moim zdaniem jest znakomity, przekazuje dane na temat pokonanego dystansu (można uslaić co jaki dystans), informuje o średniej prędkości, co więcej może również służyć jako nawigacja w czasie biegu, gdy wczesniej zdefiniujemy sobie trasę. Czyli bieginemy, a on mówi, że za 50 metrów skręćmy w prawo. Oczywiście nie ma problemu np. z przychodzącymi połączeniami, bo wtedy przechodzi do trybu w tle.
Pozwala również na bieżąco wysyłać informacje o tym gdzie się znajdujemy, tak że ktoś może "na żywo" obserowować nasz trening. Może to tez służyć do znajdowania innych biegaczy w okolicy. Możemy wgrywać sobie mapy przed lub po treningu dzięki czemu widzimy gdzie biegliśmy. System pokazuje też na wykresie wzniesienia. Przy podłączonym pulsometrze (niestety tylko 2 modele) możemy do tego raportu dołożyć jeszcze wykres tętna.
Co mi się jeszcze niezwykle podoba, to możliwość wyboru sportu. Ten program jest rówieniż przeznaczony do innych sportów. Wybieramy sobie np. jazdę rowerem i inaczej kalkulowane są spalone kalorie etc.
Opcji jest znacznie więcej także odsyłam na stronę: http://www.rungps.net/wiki/TrainerUVEN
BeBe
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

e200 pisze:Co do biegania z iPhonem to raczej nie polecam. Konstrukcyjnie nie jest on przystosowany do wilgoci. iPhone 3gs ma wbudowane czujniki wilgotnosci (np jeden jest widoczny w porcie sluchawek - taki bialy punkcik ktory przy zawilgoceniu robi sie czarny). W przypadku usterki telefonu, serwis najpierw kontroluje te czujniki - a sa one bardzo wrażliwe - i anuluje gwarancje. Temat byl poruszany na forum myapple.
Ja biegałam z iphone 3g przez prawie rok. Korzystałam z dostępnego na iTunes programu fitnio i całkiem nieźle się to sprawdzało. Dodatkowo korzystałam z ipoda w telefonie.
Rzeczywiście są pewne problemy z wilgocią, ale jakoś dawałam radę. Jedną z podstawowych wad dla mnie to brak wygody. Jest on duży i dość ciężki i jak nie biegasz w kurtce, to ciężko jest go gdzieć zapakować. Kieszeń na ramie nie wchodzi w ogóle w grę (testowałam) właśnie z powodu wilgoci. Teraz zamieniłam iphona na Gramina 310XT oraz ipoda shuffle i jestem bardzo zadowolona. Choć cenowo wypada gorzej :hejhej:
JW23
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam Kolegów,

Prośba o poradę do osoby z doświadczeniem w dyskutowanej kwestii. Mam w tej chwili możliwość wymiany tel do wyboru;

- HTC Touch Pro, HD2
- Nokia E75, E72, N97
- SE Satio

Głównym kryterium jest oczywiście przydatność do biegania (dokładność GPS, możliwości wgrywania programów monitorujących bieg)

Będę wdzięćzny zakażdą opinię w tej kwestii.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Ja osobiście brałbym Nokie E72
Awatar użytkownika
Mariusz6430
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

w naite nie ma chyba gps (chyba że płatny przez internet). Weź jakąś nokie z serii E
marxik
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A ja bym wybrał HTC touch pro.
Mavick
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

JW23 pisze:Witam Kolegów,

Prośba o poradę do osoby z doświadczeniem w dyskutowanej kwestii. Mam w tej chwili możliwość wymiany tel do wyboru;

- HTC Touch Pro, HD2
- Nokia E75, E72, N97
- SE Satio

Głównym kryterium jest oczywiście przydatność do biegania (dokładność GPS, możliwości wgrywania programów monitorujących bieg)

Będę wdzięćzny zakażdą opinię w tej kwestii.

Pozdrawiam
Co do gps to chyba hd2. Minus jest taki, że ten model ma strasznie wrażliwy ekran i jest ogromny(4 cale robią swoje).
Jeśli chcesz mieć wielozadaniowy sprzęt to z tego co podałeś e72 będzie najlepsza. Osobiście polecam e52. Mała, zgrabna i do tego super akumulator. mi wytrzymuje 5 dni bez problemu.
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mavick pisze: Osobiście polecam e52. Mała, zgrabna i do tego super akumulator. mi wytrzymuje 5 dni bez problemu.
Fakt, aku ma świetny, ale jakoś GPS moim zdaniem porażka. Jak patrzę na workouty na NST zapisane na innych modelach (ale nie wiem jakich) to nie ma porównania - tam trasa jest w miarę prosta, a u mnie na E52 zawyżona i wygląda jakbym biegał wielkim zygzakiem :zero: Ostatnio wyłączyłem też wspomaganie sygnału GPS za pomocą internetu i przeszedł samego siebie zawyżając nieco ponad 12km trasę o kolejne 2km :orany:
Awatar użytkownika
Magus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To ja dorzuce moje 3 grosze:

SE c702 - telefon zrobiony dla ludzi aktywnych, ma wzmocniona obudowe (kilka razy mi upadl na beton i nawet SIM sie nie poluzowal w srodku, co mi sie zdazalo w moim poprzednim tel), uszczelniona (nieraz juz go zalalem i zero problemow). Posiada tez GPS, a jakze!

Teraz pora ponażekac:
Telefon troche ciezkawy - do turystyki bardziej tradycyjnej, albo rowerowej nie ma problemu, ale do biegania moze sie komus nie spodobac waga. Z drugiej strony - ja nosze w kieszonce spodenek z tylu, w okolicach krzyza i nawet nie zauwazam, ze go mam :)

GPS - czasami lapnie fixa od razu, a czasem wogole i nie wiem od czego to zalezy. Mam wlaczone "wspomaganie", ale trasy wychodza wrecz kosmiczne (tunelowanie przez budynki to standard). Szpilki tempa sa na porzadku dziennym (ostatnio zrobilem trening z "tropicielem" i wyszlo mi temp 3:02, a sekunde pozniej jakies 8:00 :bum: , bieglem w tempie ok 6:20)

Podsumowujac - jak ktos szuka telefonu z GPS i chcialby to wykozystac do powaznego analizowania treningu - odradzam. Zwykla zabawka.

Na plus moge dodac dobre aku i odtwarzanie mp3. Calkiem przyzwoite "boxowe" sluchawki.

Coraz bardziej zastanawiam sie nad zakupem dedykowanego GPS'a. Niektore modele sa bardzo malutkie, a uzyskuja wieksza dokladnosc (nawet rzedu kilku metrow) niz telefony ( u mnie w c702 to 10-30m), przynajmniej wierzac w parametry techniczne.

Jezeli ktos kozysta z czegos takiego - prosze o opinie.
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja walcze z e51 i Endomondo..Za Chiny nie potrafię połączyć się z gps na dłuzej niz minutę..mógłby ktoś naprowadzić, jak ustawić parametry w telefonie?
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Matxs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47min 42 s
Życiówka w maratonie: 5h21min

Nieprzeczytany post

E 72 a wspomnisz me słowa ;-)

Mam E 71- BARDZO DOKLADNY GPS LEKKA A BATERIA TRWA NAWET 9 DNI

Teraz e72 ma dożywotnią darmową nawigację - myślę o zamianie...
Mój blog
Komentarze do w/w

Życiówki netto:
10 km 0h 47 min 52 sec (06 IV 2015 Nowa Sól), 47min, 32sec (12 VI 2016Wrocław-nieof)
21,097 km 1h 44 min 41 sec (10 XI 2013 Kościan oraz 20 VI 2015 Wrocław)
42, 195 km 4h 21 min 34 sec (15 IX 2013 Wrocław)
Awatar użytkownika
asia91
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a co powiecie na e75? bo właśnie sie zastanwiam nad kupnem, a nie wiem jak gps w nim stoi
Obrazek
ODPOWIEDZ