Komentarz do artykułu ABC Biegania - Zimowa Garderoba

Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Nie mam przekonania do bokserek. Wszystkim, które miałem, rolowały się nogawki, dlatego po trzech razach skreśliłem je całkowicie.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jak są obcisłe to się nie powinny rolować. No - ale te Tchibo to się na pewno nie zrolują. Długie.
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:
ArturS pisze:Zrobiłem zakupy w stoor.pl - cenowo rewelacja, na pierwszy rzut oka jakość ok. Kupiłem komplet bielizny + bokserki - teraz czeka je ciężki test, bo się pocę jak mało kto :hejhej: Artykuł przydał się w 100% - gdyby nie to pewnie wykosztowałbym się dobre 200-250zł, a tak się zamknąłem w 85zł z przesyłką :hej:
Koniecznie napisz, jak ten komplet getry + longsleeve. Przymierzam się do tego, ale fajnie by było jakbyś opisał, czy daje radę! Byłbym wdzięczny :)
Pobiegałem dzisiaj z rana. Jak wyruszałem było -2st, jak wróciłem było już +3st. Bielizna dobrze się sprawdziła pod kątem ochrony przed zimnem tym bardziej, że biegłem wzdłuż zalewu i wiało od niego nieprzyjemnym chłodem. Jednak już po 10km poczułem, że longsleeve mimo, że ściśle przylegał do ciała otarł mi sutki :orany: - m.in. przez to zdecydowałem się skrócić dystans wycieczki biegowej. Poza tym wszystko cacy - myślę, że te getry+leginsy kalenji spokojnie wystarczą do ok -7, może -10st.
Bokserek nie przetestowałem - zamówiłem rozmiar "L" (podobnie jak getry i longsleeve, które pasują idealnie), ale nie mogłem ich naciągnąć nawet na uda - okazały się małe, bardzo małe, jakby to był jakiś XS :niewiem:
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ArturS pisze:
PATATAJEC pisze:
ArturS pisze:Zrobiłem zakupy w stoor.pl - cenowo rewelacja, na pierwszy rzut oka jakość ok. Kupiłem komplet bielizny + bokserki - teraz czeka je ciężki test, bo się pocę jak mało kto :hejhej: Artykuł przydał się w 100% - gdyby nie to pewnie wykosztowałbym się dobre 200-250zł, a tak się zamknąłem w 85zł z przesyłką :hej:
Koniecznie napisz, jak ten komplet getry + longsleeve. Przymierzam się do tego, ale fajnie by było jakbyś opisał, czy daje radę! Byłbym wdzięczny :)
Pobiegałem dzisiaj z rana. Jak wyruszałem było -2st, jak wróciłem było już +3st. Bielizna dobrze się sprawdziła pod kątem ochrony przed zimnem tym bardziej, że biegłem wzdłuż zalewu i wiało od niego nieprzyjemnym chłodem. Jednak już po 10km poczułem, że longsleeve mimo, że ściśle przylegał do ciała otarł mi sutki :orany: - m.in. przez to zdecydowałem się skrócić dystans wycieczki biegowej. Poza tym wszystko cacy - myślę, że te getry+leginsy kalenji spokojnie wystarczą do ok -7, może -10st.
Bokserek nie przetestowałem - zamówiłem rozmiar "L" (podobnie jak getry i longsleeve, które pasują idealnie), ale nie mogłem ich naciągnąć nawet na uda - okazały się małe, bardzo małe, jakby to był jakiś XS :niewiem:
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Chyba kupię ten komplet. Powiedz jeszcze proszę jakie masz wymiary - wzrost, waga (wiem, że gdzieś chyba o tym pisałeś, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie) - chciałbym zniwelować problem z wyborem rozmiaru u siebie.

Co do sutków, to ja też mam z tym problem przy niższych temperaturach i nawet przy bardzo przylegających koszulkach (rowerowa brubecka) - plastry też się średnio sprawują - owłosiona klata. Chyba będę musiał się ogolić :hahaha:
Balbazuar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja chciałem zauważyć, iż po tym jak ukazał się artykuł z oferty sklepu zniknęły promocyjne zestawy bokserki+koszulka (te za 55 zł). Czyli lekko do bani :(
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:
ArturS pisze:
PATATAJEC pisze: Koniecznie napisz, jak ten komplet getry + longsleeve. Przymierzam się do tego, ale fajnie by było jakbyś opisał, czy daje radę! Byłbym wdzięczny :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Chyba kupię ten komplet. Powiedz jeszcze proszę jakie masz wymiary - wzrost, waga (wiem, że gdzieś chyba o tym pisałeś, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie) - chciałbym zniwelować problem z wyborem rozmiaru u siebie.

Co do sutków, to ja też mam z tym problem przy niższych temperaturach i nawet przy bardzo przylegających koszulkach (rowerowa brubecka) - plastry też się średnio sprawują - owłosiona klata. Chyba będę musiał się ogolić :hahaha:
Moje wymiary to wzrost 172cm, waga 94kg, w klatce nie wiem ile - będzie pewnie pomiędzy 120 a 130cm. Tego samego dnia identyczne ciuchy (też "L") kupił znajomy, który ma ok 185cm wzrostu i 100kg wagi, w klatce będzie miał mniej, bo się siłownią nie katuje - również pasują jak należy.
Co do sutków to trzeba będzie je zaklejać :( Póki co tylko koszulka termoaktywna DOMYOS z decathlona chroni przed otarciami, ale nie znalazłem takiej z długim rękawem (kiedyś były) - jest rozciągliwa jak guma i nie przesuwa się po ciele, tylko przylega niezależnie od wygibasów.
rabi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czółko, wszystko co tutaj przeczytałem jest bardzo pożyteczne i użyteczne. Polecam odzież newbalance z technologią thermacore - nie trzeba wowczas ładowac tylu warstw na siebie. Produkty z tą technologią sprawdzily się - brak juz bluż w magazynach w Anglii :-). Może trochę kosztuje ale naprawdę warto. Oczywiście założenie wówczas podkoszulka bawełnianego można by porownać do wprowadznenia konia trojańskiego za mury miasta:-).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jeśli chodzi o otarcia to samo przyleganie to nie wszystko.... jest jeszcze kwestia samego materiału i jego 'twardości/sztywności/szorstkości'. Np. koszulki z Berknera mnie nigdy nie obtarły [są miękkie], ale już zwykła coolmaxowa [dość sztywna/szorstka], mimo, że przylegająca, to mocno podrażniła suty.
[size=75][i][b]jest ryzyko, jest zabawa
albo piargi albo sława[/i][/b][/size]
piomis
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Generalnie chyba każdy musi sobie sam przygotować ubranie na różne temperatury zgodnie z własnymi potrzebami, odczuciami, szybkością biegu. Metodą prób doszedłem, że w okolicach 0 stopni +/- 5 wystarczy mi podkoszulek oddychający z długim rękawem i kurtka windstoper. Ciężko (zimno) jest na pierwszym kilometrze ale później optymalnie. Każda dodatkowa rzecz sprawia przyjemność biegu właśnie przez ten pierwszy km a potem mam ochote się rozbierać. To samo niestety dotyczy rękawiczek. Fajnie na początku a potem bym je wyrzucił. Zreszta z czapką jest podobnie. To wszystko czeka na niższe temperatury. Zawsze sprawdza się kaptur, który można w każdej chwili zrzucić.
trudno pogodzić wszystko, ale warto się starać
Awatar użytkownika
asik_zoo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dlaczego niektórzy (zwłaszcza na zawodach) zamiast ciepłej bluzy mają na sobie koszulkę do biegania i tzw. ocieplacze na ręce?
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ArturS pisze:
PATATAJEC pisze:
ArturS pisze: Pobiegałem dzisiaj z rana. Jak wyruszałem było -2st, jak wróciłem było już +3st. Bielizna dobrze się sprawdziła pod kątem ochrony przed zimnem tym bardziej, że biegłem wzdłuż zalewu i wiało od niego nieprzyjemnym chłodem. Jednak już po 10km poczułem, że longsleeve mimo, że ściśle przylegał do ciała otarł mi sutki :orany: - m.in. przez to zdecydowałem się skrócić dystans wycieczki biegowej. Poza tym wszystko cacy - myślę, że te getry+leginsy kalenji spokojnie wystarczą do ok -7, może -10st.

Moje wymiary to wzrost 172cm, waga 94kg, w klatce nie wiem ile - będzie pewnie pomiędzy 120 a 130cm. Tego samego dnia identyczne ciuchy (też "L") kupił znajomy, który ma ok 185cm wzrostu i 100kg wagi, w klatce będzie miał mniej, bo się siłownią nie katuje - również pasują jak należy.
Co do sutków to trzeba będzie je zaklejać :( Póki co tylko koszulka termoaktywna DOMYOS z decathlona chroni przed otarciami, ale nie znalazłem takiej z długim rękawem (kiedyś były) - jest rozciągliwa jak guma i nie przesuwa się po ciele, tylko przylega niezależnie od wygibasów.
Dzięki! A te cholery ze stoor'a widać przeglądają to forum, bo podnieśli cenę tego zestawu o 5 zł! Co za cholery, no!
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze: Dzięki! A te cholery ze stoor'a widać przeglądają to forum, bo podnieśli cenę tego zestawu o 5 zł! Co za cholery, no!
Niedobrze, niedobrze, my to wszystko widzimy. Milej widziane byłoby zrobić jaką promocję, a nie walić cenami w górę :echech:
piomis
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

asik_zoo pisze:Dlaczego niektórzy (zwłaszcza na zawodach) zamiast ciepłej bluzy mają na sobie koszulkę do biegania i tzw. ocieplacze na ręce?

Dobry przykład to Bieg Niepodległości. Temperatura koło 0 stopni (może być gorzej), ale jeśli chcesz biec na wynik to nie da rady w jakiś kurtkach, bluzach itd. Koszulka z długim rękawem i finito. Zresztą ten długi rekaw i tak w połowie dystansu mnie denerwował. Ważne żeby się ubrać zaraz za metą.
trudno pogodzić wszystko, ale warto się starać
Awatar użytkownika
asik_zoo
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ale tak amatorsko, dla wyniku koło 50 minut to raczej nie trzeba, prawda?
Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

to już zależy kto jak reaguje na temperaturę :) jednemu będzie w takim zestawie za ciepło, drugiemu za zimno, trzeciemu w sam raz, i to bez względu na 'celowany' wynik.
[size=75][i][b]jest ryzyko, jest zabawa
albo piargi albo sława[/i][/b][/size]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ