jaka jest rola amortyzacji w butach biegowych???

Awatar użytkownika
watchu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bartie pisze: Pytanie koncowe - Czy mozna przestawic sie na bieganie ze srodstopia i zmniejszyc potrzebna amortyzacje. Temat byl walkowany nie chce zaczynac watku ale osobiscie uwazam, ze nie.

Jako podsumowanie. Haile biega teraz w Adiosach, wszystko jest zszyste tak aby pasowalo idalnie do jego nogi, nie bylo zbyt luzne ani nie sciskalo stopy. Jakie bylo nasze zdziwienie gdy okazalo sie, ze na treningi wklada sobie dwie wkladki do jednego buta :orany:
Taka wkladka to dodatkowe 3mm! Zmienia to objetosc wnetrza buta ale dodaje amortyzacji.
Ja uważam, że można się przestawić. Wiele osób na forum tutaj to zrobiło a i mi to idzie szybciej niż się spodziewałem. Może częściowo dzięki krótkiej ale zawsze karierze na bieżni etc. Zero amortyzacji to może nie. Kilka mm miękkiej wkładki "wyrówna" teren pod nogą i zawsze dołoży do amortyzacji wykonywanej stopą. Ale bez przesadyzmu i miliona systemów. A stabilizację ograniczyłbym do góry buta dobrze przylegającej do stopy i tyle. No ja maratonów jeszcze nie biegam i mi but nie musi na 38 kilometrze stabilizować zmęczonej stopy, ale to nie zmienia faktu, że jestem przeciwko stabilizacji. Dokłada do tego fakt, że mi takie właśnie dobre buty psuły kolana. Ja osobiście podziękuję za to żeby but pracował za mnie :-)

Haile... a czy on przypadkiem nie trenuje na kamienistych etiopskich drogach? Wtedy to sam bym coś do buta powkładał :)
PKO
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Watchu, amortyzacje mozna olac i biegac w startowkach ale stabilizacja jest najwazniejsza. W momencie jak stopa ucieka ci do wewnatrz czy zewnatrz miesnie staraja sie ten ruch zrekompensowac i dochodzi do obciazen. Problem z kolanami najczesciej wynika z dobrania zbyt miekkich butow lub niewlasciwego okreslenia pronacji co prowadzi do niestabilnej stopy i problemow przy dluzszym bieganiu.

Niskie buty sa stabilniejsze bo jestes nizej podloza, dlatego czesto osoby ktore biegaly w zlych butch treningowych i mialy problemy... w startowkach czuja sie lepiej.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bartie pisze: Niskie buty sa stabilniejsze bo jestes nizej podloza, dlatego czesto osoby ktore biegaly w zlych butch treningowych i mialy problemy... w startowkach czuja sie lepiej.
celna, świeża (dla mnie) uwaga, takie lubię

zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Awatar użytkownika
russian, white russian
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nabyłem dziś celem treningowym buty, o których mówiłeś Tomku, ze są najlepsze w całym decathlonie - kalenji ekiden 75, bo to trochę szkoda jednak codzień na trening tangenty zakładać, a nike free to straszny obciach nosić, jeszcze ludzie zobaczą
(nieważne czy 3.0, 5.0, 7.0 - jakbym dwa lata temu zdobył wersję beta, tobym jeszcze założył)

nie wiem czy takie najlepsze, bo tangenty jednak ładniej niosą, no ale wiadomo:

drogie jest szybsze
- do butów też się odnosi

mówiłeś że twarde - są dokładnie tak samo twarde jak supernovy po dwóch miesiącach biegania. tylko lepiej nogę trzymają, bo tamte już się rozczłapały.

mam nadzieję, że to zdanie w opisie, coby w nich przypadkiem za dużo nie biegać nie tyczy trwałości - bo jakbym je miał za trzy dni reklamować tobym posmutniał bardzo, bo już paragon zgubiłem.
--------------------
w każdym razie przeszedłem w tym wątku już z etapu teorii do etapu praktyki. póki co bajka.
--------------------
ps
widziałem też jakiś szalony model kalenji z podaną na opisie wagą: 275kg
, ale może to tylko błąd druku.
w każdym razie nawet ich nie przymierzyłem, bośmy z panią ekspedientką nie dali rady podnieść nawet jednego.

dla kogo właściwie jest ta marka?
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam nadzieję ,że nie zbałamuciłeś Agnieszki :orany:
ona leci połówkę w 1:43 ;-) fajna co ? ? ? :hej:

to nie są wg mnie najlepsze buty, mówiłem, że twarde ale bardzo lekkie i dynamiczne

to co tak dużo waży to Kiprun Komfort , but dla "grubasa" o bardzo szerokiej stopie

nie ma obawy co do Ekidena 75 , masz gwarancję 2 lata, do 30 dni też jak się rozmyślisz to możesz zwrócić bezproblemowo

ja bym Ci nawet jakieś podarował tylko ,że potem napiszesz że i tak Tangenty lepiej chodzą , spróbuj Inspidów lub Inspidów comp :oczko:
Tomek
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A propos profili butów wrzucilem to zestawienie w siostrzanym wątku.
fotman pisze:Porównanie wizualne. Od góry:
1. Nike Free Everyday,
2. N.F. 5.0,
3. N.F. 3.0,
4. Nike Zoom Skylon,
5. Nike Air Zoom Explosion Road 2

Jak widać po szerokości rowkowania najbardziej elastyczną podeszwę ma N.F.3.0 ale zaraz potem jest Explosion Road. Najniżsy profil: tu znowu N.F. 3.0 przoduje ale niewiele odstają Skylon i Explosion.

Na dole dodałem buty, w których obecnie biegam (Adidas Response TR) oraz buty, w których chciałbym biegać za 1,5-2 lata (Nike Zoom Waffle Racer). Na początek kupię Explosion i będę łagodnie wprowadzał je do użytku. Do tego stabilność ogólna, skakanka, rozciąganie łydek...jesienią przejdę wyłącznie na nie i pociągnę w nich zimę- potem zobaczymy... czy będzie co ze mnie zbierać :hej:

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ