Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak korzystam. W końcu zaskoczyło. Coś za bardzo podbudliwy jestem. Może to urlop i nowa zabawka. Teraz jeszcze będę szukał jak dodać inne skrzynki niż te co basecamp proponuje. Zawiedziony trochę jestem że przed zakupem w azymucie mi powiedzieli że na mapie będą zaznaczone szlaki w górach świętokrzyskich. Niestety nie są.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
sprawdź te mapy http://www.gmaptool.eu/en/content/maps-garmin-fenix
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
-
- Wyga
Kurdele bele.
Zrobiłem właśnie dwa biegowe treningi. Zarówno w GC jak i w fenixie nie wyświetla się przebyty dystans, tempo. Wszystkie inne dane łącznie z śladem są dostępne. Po wyeksportowaniu pliku do endomondo tam wszystko jest widoczne. Po przesłaniu tego samego pliku z powrotem do GC wszystko jest dostępne.
Co jest grane? już ktoś tak miał?
------------------------------------------
Zrobiłem teraz test. Byłem na spacerze z psami i problem się powtórzył. Wcześniej nie zauważyłem że dystans się nie nabijał, bo leciałem zaprogramowany trening na tętno i czas. Spróbowałem dwóch różnych aktywności i nic.
Pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych. Sytuacja bardzo nie miła, już sobie wyobrażam jak sprawa się powtórzy podczas jakiegoś fajnego wyrypu albo zawodów.
Zrobiłem właśnie dwa biegowe treningi. Zarówno w GC jak i w fenixie nie wyświetla się przebyty dystans, tempo. Wszystkie inne dane łącznie z śladem są dostępne. Po wyeksportowaniu pliku do endomondo tam wszystko jest widoczne. Po przesłaniu tego samego pliku z powrotem do GC wszystko jest dostępne.
Co jest grane? już ktoś tak miał?
------------------------------------------
Zrobiłem teraz test. Byłem na spacerze z psami i problem się powtórzył. Wcześniej nie zauważyłem że dystans się nie nabijał, bo leciałem zaprogramowany trening na tętno i czas. Spróbowałem dwóch różnych aktywności i nic.
Pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych. Sytuacja bardzo nie miła, już sobie wyobrażam jak sprawa się powtórzy podczas jakiegoś fajnego wyrypu albo zawodów.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Jest nowy soft 2.50
dodatkowo pełen manual po naszemu http://static.garmincdn.com/pumac/fenix_2_OM_PL.pdfChange History
Changes made from version 2.40 to 2.50:
Added swim alerts
Improved custom pool length selection experience
Fixed issues with cadence data
Fixed issue preventing Foot Pod from being located for outdoor activities
Fixed issue with Foot Pod calibration
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Dobra, ultratrac a normal w ustawieniach GPS wiem co to jest, ale czym się różni zapis danych smart od every second ? częstotliwościami zapisu czy rodzajem danych?
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Smart zapisuje dane co ileś tam sekund. Dotyczy to danych tętna, kadencji etc. Chodzi o oszczędność miejsca w pamięci zegarka i wydłużenie odrobinkę życia baterii.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
aha
co do kalendarza i wrzucania planów treningowych, kalendarza nie ma jak w FR620 ( to akurat wiedziałem) ale plan wrzucony z Garmin connect ładnie się pokazuje w całości w polu MY Workouts, w kolejności od dołu do góry ekranu.
Na razie ujarzmiam F2 który jest jednak przyjemniejszy w użyciu, łatwo i intuicyjnie ( z przesiadki z F1) można się w nim odnaleźć. Póki co muszę się przyzwyczaić do innego przeznaczenia przycisków ( moim zdaniem w F2 lepiej to rozmieszczono - teraz to kwestia wprawy).
Co do czytelności ekranu, nie ma znaczenia czy to F1 czy F2 czytelność ta sama, dla mnie bez różnicy, no może na razie czarny ekran bardziej się podoba, jakby bardziej czysty i szkiełko robi fajne wrażenie. Zobaczę więcej jutro na treningu.
Na pewno przewijanie menu, i sam zegarek działa płynniej niż F1, sprawia wrażenie szybszego i żwawszego.

Na razie ujarzmiam F2 który jest jednak przyjemniejszy w użyciu, łatwo i intuicyjnie ( z przesiadki z F1) można się w nim odnaleźć. Póki co muszę się przyzwyczaić do innego przeznaczenia przycisków ( moim zdaniem w F2 lepiej to rozmieszczono - teraz to kwestia wprawy).
Co do czytelności ekranu, nie ma znaczenia czy to F1 czy F2 czytelność ta sama, dla mnie bez różnicy, no może na razie czarny ekran bardziej się podoba, jakby bardziej czysty i szkiełko robi fajne wrażenie. Zobaczę więcej jutro na treningu.
Na pewno przewijanie menu, i sam zegarek działa płynniej niż F1, sprawia wrażenie szybszego i żwawszego.
-
- Wyga
W nowym sofcie poprawili kalibracje foot poda co oznacza że chłopaki z garmina chyba faktycznie odbierają maile bo w ostatni weekend pisałem tutaj o problemie z ta kalibracją i odrazu napisałem do nich i faktycznie chyba to zrobili, jutro zobaczymy czy działa.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
monterpw pisze:W nowym sofcie poprawili kalibracje foot poda co oznacza że chłopaki z garmina chyba faktycznie odbierają maile bo w ostatni weekend pisałem tutaj o problemie z ta kalibracją i odrazu napisałem do nich i faktycznie chyba to zrobili, jutro zobaczymy czy działa.
Łatwe niedopatrzenia czy błędy bardzo szybko naprawiają i aktualizują, zresztą widać że jeśli użytkownik prze na nich, bardzo gęsto się pojawiają kolejne aktualizacje. Oby tak dalej

-
- Wyga
No chyba za szybko pochwaliłem bo teraz jak wchodze w aktywność pływanie nie moge zmienić rozmiaru basenu. Może mi ktoś napisac jak zresetowac fenixa 2 zobacze czy to cos da.
-------------------------------------------
ok musiałem zrobi hard reset i chyba jest ok.
-------------------------------------------
ok musiałem zrobi hard reset i chyba jest ok.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2014, 21:25 przez monterpw, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wyga
Ja na ekran po przesiadce z 310xt nie na rzekam. Może gdybym wcześniej nie czytał forum to nie zwrócił bym uwagi na jego ułomności wzgledem 310xt czy 910.
Ile macie wolnego miejsca i co można usunąć? Wykasowalem języki. Mam wgrane ponad 30 treningow z kalendarza i 3 kursy w tym jeden około 90km. Zapisanych treningów poniżej 10. Jeden plik mapy topo mini od azylu. Wolnego miejsca 7.60MB
Jeśli suport tak chętnie współpracuje to może można by zasugerować bajer jaki jest w garmin swim i suunto ambit2. Mianowicie jak zegarek leży w bezruchu około minuty to ekran się wyłącza.
Ile macie wolnego miejsca i co można usunąć? Wykasowalem języki. Mam wgrane ponad 30 treningow z kalendarza i 3 kursy w tym jeden około 90km. Zapisanych treningów poniżej 10. Jeden plik mapy topo mini od azylu. Wolnego miejsca 7.60MB
Jeśli suport tak chętnie współpracuje to może można by zasugerować bajer jaki jest w garmin swim i suunto ambit2. Mianowicie jak zegarek leży w bezruchu około minuty to ekran się wyłącza.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
maki pisze:Ja na ekran po przesiadce z 310xt nie na rzekam. Może gdybym wcześniej nie czytał forum to nie zwrócił bym uwagi na jego ułomności wzgledem 310xt czy 910.
zatem pisz

- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Man overboard tj człowiek za burtą