Komentarz do artykułu Nowi gracze na rynku - Garmin Forerunner 220 i 620
- robSSon
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Drobna uwaga do recenzji:
"oraz poziom naszych wahań pionowych (oscylacje pionowe, próba oszacowania w jakim zakresie wahań porusza się nasz środek ciężkości)"
Według strony garmina Oscylacja pionowa czy Odchylenie pionowe jak nazywają to na stronie "to „wysokość odbicia” podczas biegu wyrażone w centymetrach".
Może warto wprowadzić jeszcze korektę w recenzji. Źródło: https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/do-form ... 22785.html
Sam użytkuję ten zegarek od ok. miesiąca. Nie miałem na szczęście (do soboty) żadnych wymienionych tu problemów (nie używam opcji tempa chwilowego tylko średnie z oddcinka). Nie spotkałem się też ani razu z takimi odchyleniami odczytu GPS.
Natomiast w sobotę podczas zawodów w Falenicy funkcjonalność zegarka sprowadziła się do poziomu zwykłego stopera. Częstotliwość gubienia sygnału w lesie była tak duża, że po pierwszym okrążeniu przestałem kompletnie zwracać na niego uwagę.
Wczoraj pojawiła się kolejna (już 2 w ciągu mojego użytkowania tego zegarka) aktualizacja oprogramowania- możliwe, że rozwiązująca właśnie ten problem.
I jeszcze pytanie techniczne do autora recenzji. Jak sparowałeś zegarek z Iphonem? (no i który to Iphone). Mnie nie udała się ta sztuka ani z Iphone4 ani z tabletem Google Nexus7 ani z Ipadem2.
"oraz poziom naszych wahań pionowych (oscylacje pionowe, próba oszacowania w jakim zakresie wahań porusza się nasz środek ciężkości)"
Według strony garmina Oscylacja pionowa czy Odchylenie pionowe jak nazywają to na stronie "to „wysokość odbicia” podczas biegu wyrażone w centymetrach".
Może warto wprowadzić jeszcze korektę w recenzji. Źródło: https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/do-form ... 22785.html
Sam użytkuję ten zegarek od ok. miesiąca. Nie miałem na szczęście (do soboty) żadnych wymienionych tu problemów (nie używam opcji tempa chwilowego tylko średnie z oddcinka). Nie spotkałem się też ani razu z takimi odchyleniami odczytu GPS.
Natomiast w sobotę podczas zawodów w Falenicy funkcjonalność zegarka sprowadziła się do poziomu zwykłego stopera. Częstotliwość gubienia sygnału w lesie była tak duża, że po pierwszym okrążeniu przestałem kompletnie zwracać na niego uwagę.
Wczoraj pojawiła się kolejna (już 2 w ciągu mojego użytkowania tego zegarka) aktualizacja oprogramowania- możliwe, że rozwiązująca właśnie ten problem.
I jeszcze pytanie techniczne do autora recenzji. Jak sparowałeś zegarek z Iphonem? (no i który to Iphone). Mnie nie udała się ta sztuka ani z Iphone4 ani z tabletem Google Nexus7 ani z Ipadem2.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
Ja miałem wrażenie że zegarek się uczy tempa chwilowego, na początku tak jak pisał Adam był długi czas reakcji po kilku treningach poprawiło się to na dużo szybsze wskazania. Też macie takie wrażenie?
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 1.15
Odnośnie asystenta odpoczynku w filmiku poniżej Garmin pokazuje kiedy asysytent "daje pozwolenie" na mocniejszy trening, lżejszy, a kiedy na lekkie ćwiczenia siłowe.
Od 2 min:
http://www.youtube.com/watch?v=eAN2JKpDL60
Co prawda nie umieścili tego w instrukcji, ale zawsze jakaś pomoc do interpretowania wskazań asystenta.
Co do kasowania treningów wgrywanych na zegarek, ja mam obecnie w pamięci 5 różnych treningów więc wcale nie trzeba kasować, co prawda ja wgrywałem je z kalendarza treningów ( w kalendarzu Garmin connect układam plan na cały tydzien a potem go zrzucam na FR620 ), jednak w każdym momencie mogę powrócić do treningu wgrane zaplanowanego np na 9 stycznia i wykonać go jezcze raz dowolnego dnia.
Co do odchylenia przy GPS potwierdzam, gdy biegałem po chodniku tor biegu wyznaczony przez FR pokazywał że biegnę po sąsiednich wieżowcach jakieś 5 m na prawo od faktycznej trasy.
W teście brakuje mi testu bez właczonego GPS na bieżni albo hali, pewnie % osob z tego korzysta ale jeśli testować wszystkie funkcje to wszystkie, u mnie z tym bieganiem bez gps były duuuuże błędy pomiarowe
co do 12 sekund u mnie jest to chyba trochę mniej, ale nigdy nie zwrócilem na to większej uwagi, przy wtorkowym okaże się co naprawił fix !
Od 2 min:
Co prawda nie umieścili tego w instrukcji, ale zawsze jakaś pomoc do interpretowania wskazań asystenta.
Co do kasowania treningów wgrywanych na zegarek, ja mam obecnie w pamięci 5 różnych treningów więc wcale nie trzeba kasować, co prawda ja wgrywałem je z kalendarza treningów ( w kalendarzu Garmin connect układam plan na cały tydzien a potem go zrzucam na FR620 ), jednak w każdym momencie mogę powrócić do treningu wgrane zaplanowanego np na 9 stycznia i wykonać go jezcze raz dowolnego dnia.
Co do odchylenia przy GPS potwierdzam, gdy biegałem po chodniku tor biegu wyznaczony przez FR pokazywał że biegnę po sąsiednich wieżowcach jakieś 5 m na prawo od faktycznej trasy.
W teście brakuje mi testu bez właczonego GPS na bieżni albo hali, pewnie % osob z tego korzysta ale jeśli testować wszystkie funkcje to wszystkie, u mnie z tym bieganiem bez gps były duuuuże błędy pomiarowe

- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
Gadżet za tą cenę powinien spuszczony z ręki sam robić 2:30 w maratonie, tymczasem GPS, który zawsze był najmocniejszym punktem zegarków Garmina teraz jest najmniej pewnym. Za to liczy kadencję (krokomierz z allegro za 5,75 też liczy)... No kurde pięknie 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
To jest chyba to samo - myślę, że chodzi o różnicę pomiędzy najwyższym i najniższym punktem.robSSon pisze: "oraz poziom naszych wahań pionowych (oscylacje pionowe, próba oszacowania w jakim zakresie wahań porusza się nasz środek ciężkości)"
Co do parowania z telefonem - poszło mi to tak głądko, że nawet nie pamiętam jak to zrobiłem.

Pewnie standardowo - kazałęm telefonowi wyszukać nowe urządzenie bluetooth - i zaakceptowałęm to które mi pokazał.
Dzięki za uwagi. Rzeczywiście tego filmiku od Garmina nie widziałem, choć kilka oglądałem, choćby przez udział w nich Jacka Danielsa.sevrond pisze:Odnośnie asystenta odpoczynku w filmiku poniżej Garmin pokazuje kiedy asysytent "daje pozwolenie" na mocniejszy trening, lżejszy, a kiedy na lekkie ćwiczenia siłowe.
Od 2 min:
W teście brakuje mi testu bez właczonego GPS na bieżni albo hali, pewnie % osob z tego korzysta ale jeśli testować wszystkie funkcje to wszystkie, u mnie z tym bieganiem bez gps były duuuuże błędy pomiaroweco do 12 sekund u mnie jest to chyba trochę mniej, ale nigdy nie zwrócilem na to większej uwagi, przy wtorkowym okaże się co naprawił fix !
POprawię to.
Co do listy treningów - przyznaję, że robiłem to dwa razy (raz kiedy w pamięci nic nie było) i drugi raz kiedy był już tam jeden trening, i uznałem, że skoro nie ma tam listy treningów to pewnie może być jeden. Faktycznie, u mnie nie było widac tego treningu póki nie skasowałem poprzedniego. Teraz nie sprawdzę czy to był to błąd tego egzemplarza czy coś innego.
Z wyłączonym GPS - racja, o tym zapomniałem.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Zdziwił mnie fragment testu:
W 610 nie jest to bardzo wygodne, ale trening jak przedstawiony na screenshocie spokojnie można wyklikać na zegarku bez użycia komputera. Dodaje się kolejne kroki podając parametry (na czas, na dystans, żądane tempo lub tętno itp.) i leci na trening.Bezpośrednio z poziomu zegarka można ustawić tylko prosty, dwusekwencyjny trening interwałowy. Bardziej skomplikowane sesje treningowe możemy wgrać tylko za pomocą strony Garmin Connect.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No wiem, ale niestety w 620 usunęli taką możliwość, takie treningi możesz ładować tylko przez komputer.marcinnek_ pisze:W 610 nie jest to bardzo wygodne, ale trening jak przedstawiony na screenshocie spokojnie można wyklikać na zegarku bez użycia komputera. Dodaje się kolejne kroki podając parametry (na czas, na dystans, żądane tempo lub tętno itp.) i leci na trening.
-
- Zaprawiony W Bojach
O kurde, to trochę kicha. Chyba każdemu zdarzyło się wyjść bez wgranego treningu i na miejscu szybko modyfikować poprzedni trening - na przykład zamiast 10 przyspieszeń, szybko wstawić 15. Było to bardzo wygodne.Adam Klein pisze:No wiem, ale niestety w 620 usunęli taką możliwość, takie treningi możesz ładować tylko przez komputer.marcinnek_ pisze:W 610 nie jest to bardzo wygodne, ale trening jak przedstawiony na screenshocie spokojnie można wyklikać na zegarku bez użycia komputera. Dodaje się kolejne kroki podając parametry (na czas, na dystans, żądane tempo lub tętno itp.) i leci na trening.
- bumbo
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 40min
Tak z innej beczki. Wie ktos moze czy mozna gdzies kupic folie polweglanowa na wuswietlacz? Ten wyswietlacz po paru miesiacach bedzie bardzo porysowany. Widze po swojej 620, rysuje sie jak uzywam rekawiczek i czesto zaplacze sie jakies ziarenko piasku - i rysa gotowa.
-
- Zaprawiony W Bojach
Tam chyba niewiele zrobisz. Mam GarminConnect w wersji na iOS i mogę w zasadzie tylko przejrzeć zapisane biegi. To samo można zrobić wchodząc na serwis po www.bumbo pisze:I jeszcze jedno co mnie drazni - brak wsparcia dla Androida. Brak obslugi 620 i 220 w Mobile Garmin Connect dla smartfonow z tym systemem.
- jedz_budyn
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:45
pracują nad tym. będzie prawdopodobnie dostępne wraz z odsłoną nowej strony garmin connect.deepblue pisze:Tam chyba niewiele zrobisz. Mam GarminConnect w wersji na iOS i mogę w zasadzie tylko przejrzeć zapisane biegi. To samo można zrobić wchodząc na serwis po www.bumbo pisze:I jeszcze jedno co mnie drazni - brak wsparcia dla Androida. Brak obslugi 620 i 220 w Mobile Garmin Connect dla smartfonow z tym systemem.
- robSSon
- Wyga
http://www.4gf.pl/index.php/component/v ... gory_id=90 - tutaj masz niedrogo ale w rozmiarze 40mm (620-ka ma 42 mm). Na moje pytanie wysłane mailem o mozliwość zamówienia rozmiaru 42mm nie odpowiedzieli od zeszłego tygodnia. Telefonu na stronie nie ma.bumbo pisze:Tak z innej beczki. Wie ktos moze czy mozna gdzies kupic folie polweglanowa na wuswietlacz? Ten wyswietlacz po paru miesiacach bedzie bardzo porysowany. Widze po swojej 620, rysuje sie jak uzywam rekawiczek i czesto zaplacze sie jakies ziarenko piasku - i rysa gotowa.
natomiast tu http://www.folie-ochronne.com.pl/zegark ... /index.php masz znacznie drożej ale we właściwym rozmiarze.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:50
Kosmetyczna uwaga odnośnie recenzji.Adam Klein pisze:Tutaj moja opinia ale niestety na temat wersji z oprogramowaniem 2.30, nie mam niestety teraz tego zegarka, notabene na stronie Garmina nie ma właściwie oficjalnej informacji o nowym fixie.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=22&id=6108
Nie jest to prawdą. Spód 610 jest plastikowy, choć pokryty warstwą farby przypominającej metal. Wersja Multicolor ma już spód w niebieskim kolorze i nie pozostawia złudzeń odnośnie materiału. Także nowy zegarek pod tym względem się specjalnie nie różni.Foreruner 610 zbudowany był na metalowym podłożu, co dawało przekonanie o jego solidności
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
sprostowanie - pierwsze wersje 610 miały metalowy spód kolego przez co często zgłaszano problem z jego rdzewieniem, w konsekwencji czego Garmin zmienił materiał na tworzywo sztuczne.Kolaj pisze:Nie jest to prawdą. Spód 610 jest plastikowy,
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu