Garmin f305

Awatar użytkownika
bronas AS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45 min
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

czesc to moj pierwszy post na forum wiec chcialbym sie przywitac i odrazu zadac pare pytan,

1. potrzebuje zegarka ktory bedzie mi pokazywal tempo/dystans i myslalem o zakupie 305, przeczytalem caly ten watek i tutaj cytat Patatajca " Z prędkością chwilową nie jest za ciekawie w 305 i każdym urządzeniu GPS." co to znaczy ze nie jest za ciekawie ? chcialbym moc kontrolowac w jakim tempie biegne w sumie jest to dla mnie najważniejsze a odnosnie utrzymywania tempa polecacie wlaczyc wirtualnego partnera czemu ?

2. czy mozna uzywac 305 z footpodem nie wlaczajac gps ? czy dziala wtedy funkcje mierzenia dystansu/predkosci ?

pozdr Bronas
PKO
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bronas AS pisze:czesc to moj pierwszy post na forum wiec chcialbym sie przywitac i odrazu zadac pare pytan,

1. potrzebuje zegarka ktory bedzie mi pokazywal tempo/dystans i myslalem o zakupie 305, przeczytalem caly ten watek i tutaj cytat Patatajca " Z prędkością chwilową nie jest za ciekawie w 305 i każdym urządzeniu GPS." co to znaczy ze nie jest za ciekawie ? chcialbym moc kontrolowac w jakim tempie biegne w sumie jest to dla mnie najważniejsze a odnosnie utrzymywania tempa polecacie wlaczyc wirtualnego partnera czemu ?

2. czy mozna uzywac 305 z footpodem nie wlaczajac gps ? czy dziala wtedy funkcje mierzenia dystansu/predkosci ?

pozdr Bronas
To dopowiem, jak już mnie zacytowałeś.

Ad.1 Muszę sprawdzić, czy dobrze się rozumiemy z tą prędkością chwilową... Prędkość chwilowa to taka, która występuje w danej chwili :D. Technologia GPS nie jest 100% dokładna, tzn. jest bliska 100%, ale nie na użytek cywilny. W tym wypadku dokładność jest do kilku metrów. Wyobraź sobie jak ten rozstrzał rzutuje na prędkość chwilową. Naturalnie ją zakłóca... Ale spokojna rozczochrana - chwilowa prędkość jest dla nas biegaczy zbędna. Wszak pokonujemy dystans ze średnią prędkością. I teraz uwaga. Taka średnia prędkość jest liczona z przebiegniętego dystansu, więc bardzo dokładnie. Po 100-200 metrach biegu mamy już wiarygodne wskazania co do prędkości i tempa biegu. W przypadku kiedy chcesz zmieniać tempo podczas biegu, to możesz ustawić obok widoku tempa średniego, widok tempa liczonego z międzyczasów, które sam możesz ustalać podczas biegu (przyciskiem lap), bądź ustawić automatyczny auto-lap przykładowo co 1 km. Wirtualny partner jest świetny do kontrolowania tempa z tego względu, że widok ekranu informuje Cię, czy jesteś za czy przed tempem które ustaliłeś i dodatkowo pokazuje ile metrów jesteś przed lub za.

Ad.2 Można używać footpoda bez GPS. Działa funkcja mierzenia dystansu i prędkości, ale jak mówie - footpod w 305 jest raczej do biegania na bieżni, gdzie GPS nie łapie sygnału. Zasadniczo GPS jest świetny.

PS. A ten post nie był pierwszy? http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?p=312558#p312558 :hejhej:
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:15
Życiówka w maratonie: 2:56:21

Nieprzeczytany post

bronas AS pisze:
pozdr Bronas
Cześć,
Mam garmina 305, i oprócz tempa oraz dystansu pokazuje wszystko :). W pewnym sensie rozumiem, co Patatajec miał na myśli i popieram to. Z prędkością chwilową jest trochę tak, jak z chlebem w dowcipie z czasów komuny:
Klient pyta: Jest dzisiejszy chleb?
Sprzedawca: Nie ma. Jest tylko wczorajszy.
Klient: A kiedy będzie dzisiejszy?
Sprzedawca: Dzisiejszy będzie jutro.

W garminie jest znacznie lepiej, bo mimo, że jest pewne opóźnienie, to z moich obserwacji wynika, że jest kilkusekundowe. Czyli jeśli gwałtownie przyspieszę, to na ekranie zmieniona prędkość wyświetlona jest po 4-5 sekundach. Dla mnie to mało. Liczyłem się z tym, bo przed kupnem, bo poczytałem co nieco. Przyzwyczaiłem. Nie przeszkadza. Tak jak Patatajec napisał wyżej, wynika to z technologii komunikacji z satelitami, a nie ze słabości tej czy innej firmy produkującej sprzęt.

Co do Wirtualnego Partnera. Dla mnie bardzo przydatna funkcja. W zasadzie można pewne treningi biegać tylko z WP i nie zerkać na inne wskazania :) Ustawiać tempo i/lub dystans i/lub czas biegu dla WP. Zaczynasz bieg. Garmin pokazuje gdzie jesteś w metrach (z przodu/z tyłu) w stosunku do równiutko biegnącego WP z założonym tempem. Inaczej pisząc, podczas maratonu ludzie bez garmina z wp ustawiają się za pejsmejkerami z balonikami, na których są podane czasy docelowe i biegną równym tempem za balonikiem. Ci z garminami mają pejsmejkera o nazwie Wirtualny Partner. Ustawiasz dystans (maraton) i czas (1:59:59 :))) i biegniesz tak, żeby na ekranie było 0m. Im bliżej zera, tym równiejsze tempo.
Pozdrawiam, P
P.
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
PATATAJEC pisze:
Ad.2 Można używać footpoda bez GPS. Działa funkcja mierzenia dystansu i prędkości, ale jak mówie - footpod w 305 jest raczej do biegania na bieżni, gdzie GPS nie łapie sygnału. Zasadniczo GPS jest świetny.
chyba pod dach, gdzie gps nie widzi nieba, bądź gdzie są duże zakłócenia satelity-odbiornik
a może chodziło o bieżnie krytą, za pewne tak :hahaha:
Chodziło mi o bieżnię stacjonarną - np. na siłowni. Wpadł kumpel do mnie i się rozkojarzyłem, bo pamiętam, że miałem określić.

Kolega Polman Jersey ładnie uzupełnił. Dzięki.
Awatar użytkownika
bronas AS
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45 min

Nieprzeczytany post

ok dzieki Patatajec i Polman za odpowiedz chyba rozwialiscie moje watpliwosci, w ciagu 2 tyg kupie 305'tke i mam nadzieje ze bede zadowolony :D dotychczas biegalem i mierzylem czas telefonem ktory mial 10 miedzyczasow w stoperze ;p wiec czasem mierzylem czas co 2 km zeby mi ich wystarczylo heh, wiec 'chyba' zauwaze rożnice miedzy koma a garminem, a że mam fotpoda to pomierze roznice miedzy nim a gps'em
Awatar użytkownika
5BOP5
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 35:11
Życiówka w maratonie: 2:43:24

Nieprzeczytany post

AgA_G pisze:Mam pytanie odnośnie 305 a dokładnie sprowadzania go z USA.
Mam możliwość sprowadzenia go (poprzez koleżankę) za około 500zł. Cenowo to się oczywiście opłaca. Ale nie wiem jakie są wady takiego sprowadzenia w porównaniu do kupna w Polsce ? oczywiście poza brakiem polskiego menu. I na co powinnam zwrócić uwagę decydując się na zakup w USA ?
musi mieć choćby dodatkową mozliwość ładowarki na napięcie europejskie
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

5BOP5 pisze:musi mieć choćby dodatkową mozliwość ładowarki na napięcie europejskie
Ale tylko jeśli ładujesz z sieci. Ja zawsze ładuję przy zgrywaniu treningów na kompa, czyli poprzez USB, a to standard uniwersalny.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:15
Życiówka w maratonie: 2:56:21

Nieprzeczytany post

kubako83 pisze:
5BOP5 pisze:musi mieć choćby dodatkową mozliwość ładowarki na napięcie europejskie
Ja zawsze ładuję przy zgrywaniu treningów na kompa.
Postępuję identycznie. Jeszcze nie zdarzyło się, abym ładował z sieci. Więc na dobrą sprawę nie wiem, czy ładowarka sieciowa, którą mam, jest sprawna...

A braki US vs PL?

gwarancja
menu
ładowarka

coś więcej? bo nie stwierdziłem.
P.
titu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to ja się jeszcze wtrącę do dyskusji bo kupiłem 305 na początku marca na Amazon.co.uk. Zapłaciłem 105 funtów co dało ok. 510zł. Wysyłka z Amazona do Polski przy zakupach powyżej 25 funtów jest za free, paczka szła coś koło 5 dni. Ładowarka z przejściówką na PL, menu po polsku (zdziwiłem się bo liczyłem się z tym, że go nie będzie :D ). Nie wiem jak z gwarancją ale paragon mam więc pewnie dałoby się coś zakombinować.
Awatar użytkownika
amroz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a w Polsce 640zł wiec warto dołożyć 140zł i mieć 3 lata gwarancji.
el.kocyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

do mnie dzis tez przyszedl z amazona, po wyjsciu z pracy sie pobawie
czy ktos moglby w skrocie opisac, ktore pluginy do ST sa niezbedne/przydatne?

a moze ktos ma jakis fajny trening np na 10km w mniej niz 40 minut i chcialby sie podzielic?
przemek1979
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Od niedawna używam ST3 i sam jestem ciekaw co warto mieć. Jeśli chcesz zaprogramować sobie trening to polecam ci Garmin Fitness - możesz ustawić jak tylko chcesz.

Jednej rzeczy mi brakuje, albo nie mogę znaleźć... chcę mieć widok okienek z dniami całego miesiąca i skrótowo opisanymi treningami tak jak np. w run-log.pl. Możecie coś zaradzić?
el.kocyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam glupie pytanie - jak instalujecie wtyczki?
jak probuje sposobem ze strony to mam napisane:
Dane na poziomie głównym są nieprawidłowe. Wiersz 1, pozycja 1.

w System.Xml.XmlTextReaderImpl.Throw(Exception e)
w System.Xml.XmlTextReaderImpl.Throw(String res, String arg)
w System.Xml.XmlTextReaderImpl.ParseRootLevelWhitespace()
w System.Xml.XmlTextReaderImpl.ParseDocumentContent()
w System.Xml.XmlTextReaderImpl.Read()
w System.Xml.XmlLoader.Load(XmlDocument doc, XmlReader reader, Boolean preserveWhitespace)
w System.Xml.XmlDocument.Load(XmlReader reader)
w System.Xml.XmlDocument.Load(String filename)
w ZoneFiveSoftware.SportTracks.IO.LogbookIO.Open(String filename, IJobMonitor monitor, JobResults& results

czy to w wersji 2.1 czy w trialu 3...

i dodatkowo, jak moge zobaczyc szczegoly okrazen w tabelce? widze tylko caly bieg a dane okrazen to jak klikne w punkty na mapce...
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

el.kocyk pisze:mam glupie pytanie - jak instalujecie wtyczki?
To chyba lepiej w wątku o SportTracks zapytać
kipers
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Cześć,

Mam mały problem z importem treningów z FR305 do ST2.1. Otóż raz na jakiś czas ST nie widzi treningu lub importuje tylko jego część, pomimo tego, iż w historii zegarka widać cały trening. Właśnie dziś miałem taką sytuację - zrobiłem na treningu 11.32km, ale udało mi się zaimportować tylko 4.04km, pozostałej części ST nie widzi. Spotkał się ktoś z Was z taką sytuacją?

pozdrawiam,
M.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ