Garmin Forerunner 230, 235 i 630 Oficjalnie

Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Patryck pisze:

Ja miałem przyjemność biegać z 220 z odczytem z nadgarstka i wykres tętna był jak najbardziej prawidłowy. Dopiero w 235 mam takie cuda. Wina pogody, czy co?
Wina niedopracowanej technologii.
225 miała czujnik MIO, 235 już Garminowski.
225 dobrze mierzyła w 80-90% treningów
235 dobrze mierzyła w 50% treningów, głównie na mocniejszych akcentach nie dawała rady...
Być może inne firmy mają lepsze czujniki. Ale nie miałem przyjemności używać.
Na pewno paski tętna na klatce pójdą w odstawkę, ale jeżeli chodzi o Garimina, póki co to jeszcze nie ta pora.
Czy sparowanie opaski garmina i wyłącznie pomiaru pulsu z nadgarstka spowoduje że pomiar będzie precyzyjny?
Potrzebuje kupić zegarek z możliwością programowania stopera/treningów głównie interwałowych. Ustawienia stopera są dla mnie najważniejsze. Ma pikać i informować w czasie biegu co i jak. Tak żeby można utrzymywać stale założone tempo lub co określoną ilość sekund pojawiał się sygnał dźwiękowy/wibracja. Padło na Garmina 235 albo na Ambita 3 Run. Ambit nie ma wibracji i podobno ma cichą sygnalizacje dźwiękowa. Chciałbym ustawić kilka treningów interwałowych i nie musieć za każdym razem kombinować z tworzeniem nowych. Czy z perspektywy czasu i używania Garmina polecilibyście go do takich celów?
5 km ~ 20'
10 km ~ 47.30' (ale pracuje nad 45' :))
PKO
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

Jeśli odczyt będzie z pasa to jasne, będzie lepiej mierzyć.
Ale wtedy mija się z celem dołożenie ok 300 zł? 400 zł? do 235. bo można kupić ~ 800 zł Garmina 230...
Ja wiem fajny wykresik tętna w ciągu dnia, ale gdy ja go używałem ok pół roku temu to średnio sobie radził z wybudzaniem i mierzeniem i wychodziły przerwy po 2-3h bez pomiaru (brało ostatni pomiar i przeciągało na całe 3h).

Jeśli chodzi o trening interwałowy to nie wiem. Zawsze wolałem wrzucić lapa i samemu kontrolować przerwę. Ale sporo znajomych używa te treningi i sobie chwalą (głównie Garmin 220, 910xt, więc starsze modele. Myślę, że tutaj funkcjonalność na pewno została na takim samym poziomie, jeśli nie dopracowana).

Generalnie z 235 byłem zadowolony, gdyby nie ten pomiar tętna z nadgarstka, ale fakt wygoda ogromna.
I na pewno jak ta techologia zostanie dopracowana to "ucieknę" na nadgarstek. :)
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Patryck pisze:Jeśli odczyt będzie z pasa to jasne, będzie lepiej mierzyć.
Ale wtedy mija się z celem dołożenie ok 300 zł? 400 zł? do 235. bo można kupić ~ 800 zł Garmina 230...
Ja wiem fajny wykresik tętna w ciągu dnia, ale gdy ja go używałem ok pół roku temu to średnio sobie radził z wybudzaniem i mierzeniem i wychodziły przerwy po 2-3h bez pomiaru (brało ostatni pomiar i przeciągało na całe 3h).

Jeśli chodzi o trening interwałowy to nie wiem. Zawsze wolałem wrzucić lapa i samemu kontrolować przerwę. Ale sporo znajomych używa te treningi i sobie chwalą (głównie Garmin 220, 910xt, więc starsze modele. Myślę, że tutaj funkcjonalność na pewno została na takim samym poziomie, jeśli nie dopracowana).

Generalnie z 235 byłem zadowolony, gdyby nie ten pomiar tętna z nadgarstka, ale fakt wygoda ogromna.
I na pewno jak ta techologia zostanie dopracowana to "ucieknę" na nadgarstek. :)
No właśnie, więc "gdyby nie ten pomiar tętna z nadgarstka" to bym się nie zastanawiał nawet. No nic, jeszcze się chwilę pozastanawiam :) Wykresy tętna w ciągu dnia mnie nie interesują, tylko na treningach. A 230 działa tylko z opaskami garmina? Bo mam opaske polara HR7 i całkiem dobrze mi się z nią biega. Czy trzeba kupić tę wersję 230 HR? Rzeczywiście jest 200 zeta oszczędności.
Mam jeszcze pytanie do użytkowników 630 - czy ten ekran dotykowy nie robi jakiś numerów? I czy da się go wyłączyć i używać tylko przycisków gdyby np przy określonej pogodzie/warunkach/ubiorze zegarek świrował przez dotknięcia. Czy po prostu blokujecie ekran przy starcie na widoku danej tarczy i tyle?
5 km ~ 20'
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

230 działa z każdą opaską ant+.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Dron
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy miał ktoś problem z datą i czasem w 230?
Dziś rano zegarek pokazał mi że jest 20 list. godzina 16. Próbowałem ustawiać ręcznie/automatycznie, synchronizować z kompem i data twardo sie trzyma dnia wczorajszego.
Awatar użytkownika
mow_mi_stefan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 4:09

Nieprzeczytany post

Dron pisze:Czy miał ktoś problem z datą i czasem w 230?
Dziś rano zegarek pokazał mi że jest 20 list. godzina 16. Próbowałem ustawiać ręcznie/automatycznie, synchronizować z kompem i data twardo sie trzyma dnia wczorajszego.
Złap sygnał GPS. Wszystko ustawi się automatycznie. U mnie też tak bywa. Nie wiem dlaczego
czuj duch, Paweł
10km 42:57, HM 1:35:12, M 3:27:56
BLOG :: Komentarze
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dziękuję wszystkim za porady, zamówiłem już zegarek i czekam, myślę że jeszcze będę prosił Was o pomoc jak gdzieś się zatnę na jakimś etapie :)
5 km ~ 20'
Dron
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mow_mi_stefan pisze: Złap sygnał GPS. Wszystko ustawi się automatycznie. U mnie też tak bywa. Nie wiem dlaczego
Dzięki dobry człowieku. To to.
Patryck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35'

Nieprzeczytany post

tarantula pisze:

No właśnie, więc "gdyby nie ten pomiar tętna z nadgarstka" to bym się nie zastanawiał nawet. No nic, jeszcze się chwilę pozastanawiam :) Wykresy tętna w ciągu dnia mnie nie interesują, tylko na treningach. A 230 działa tylko z opaskami garmina? Bo mam opaske polara HR7 i całkiem dobrze mi się z nią biega. Czy trzeba kupić tę wersję 230 HR? Rzeczywiście jest 200 zeta oszczędności.
Mam jeszcze pytanie do użytkowników 630 - czy ten ekran dotykowy nie robi jakiś numerów? I czy da się go wyłączyć i używać tylko przycisków gdyby np przy określonej pogodzie/warunkach/ubiorze zegarek świrował przez dotknięcia. Czy po prostu blokujecie ekran przy starcie na widoku danej tarczy i tyle?
Jeśli chodzi o dotyk 630 jestem bardzo zadowolony, nie było nigdy problemów. :)
Być może przy mocnych opadach, jak woda będzie na wyświetlaczu to może sobie nie radzić, ale jeśli jest suchy to baja.
Zegarki i akcesoria Garmin, FootPody oraz Telefony Kom. -> http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=33684688
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Panowie, od 3 dni poznaje 230, dzisiaj robiłem pierwszy zaprogramowany trening w postaci 11km, 5min odpoczynek, 15x18''p30'', odpoczynek do naciśnięcia LAPa.
I wrażenia takie że chciał mnie zabić zegarek :) Tempa z endomondo były że tak powiem bardzo optymistyczne (ok 15 '' na km za szybkie) no i tak sobie ustawiłem w Garminie - zakres prędkości 5.40-5.50. To już wiem teraz że musi być większy bo ciągle były alerty gdyż mierzył chyba te prędkości co 10 sek. I moje pytanie jest następujące co ustawić żeby nie informował o prędkości czy za wolno czy za szybko co 10 sek tylko brał średnią prędkość z 1 minuty biegu? Te komunikaty były wkurzające za wolno i za wolno ... jeszcze żeby mówił że za szybko :)

Inne pytania już poskreślałem bo miałem jeszcze parę ale doczytałem i nie zawracam głowy. Ale jeszcze miałem dziwny objaw 2 dni zmienił sobie sam godzinę o 20 minut za szybko zaczął chodzić, raz zawisnął, wczoraj po całym dniu przestało działać podświetlanie na ruch ręką ale jak to zwykle restart pomaga.
5 km ~ 20'
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na alerty jedyną radą jest ustawienie dłuższych zadanych odcinków:)
tzn zwykle właśnie koło minuty trwa zanim tempo okrążenia (a każdy zadany odcinek resetuje okrążenie) się ustabilizuje. takie krótkie odcinki lepiej jednak na stadionie biegać na stoper bo ile to jest przy Twoim tempie ? 150 metrów?
Co do podświetlenia to nie pomogę.ja wyłączyłem ten ruch ręką i ustawiłem żeby nie wyłączał podświetlenia i podczas treningu jak już światełko włączę to świeci cały czas -to nie zużywa wcale tak mocno baterii.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
Awatar użytkownika
tarantula
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

whitemamba pisze:Na alerty jedyną radą jest ustawienie dłuższych zadanych odcinków:)
tzn zwykle właśnie koło minuty trwa zanim tempo okrążenia (a każdy zadany odcinek resetuje okrążenie) się ustabilizuje. takie krótkie odcinki lepiej jednak na stadionie biegać na stoper bo ile to jest przy Twoim tempie ? 150 metrów?
Co do podświetlenia to nie pomogę.ja wyłączyłem ten ruch ręką i ustawiłem żeby nie wyłączał podświetlenia i podczas treningu jak już światełko włączę to świeci cały czas -to nie zużywa wcale tak mocno baterii.
To były ustawione mniej więcej 100 metrówki po 18 sekund i przerwa 30 sek. Natomiast akurat jak je robiłem to było ok. Alerty były na tych 11 km. No nic, zwiększę widełki zakładanej prędkości i tyle. Także w alertach przestawię z bieżącej prędkości na średnią może to coś pomoże.
Myślę że po 5 treningach więcej ogarnę funkcji i dopasuję sobie tak treningi że wszystko będzie grało od momentu rozpoczęcia do zakończenia. To chyba moje zboczenie żę wszytko musi być policzone wymierzone ale nic na to nie poradzę, a tym bardziej są zegarki to mają mierzyć, na ozdobę go nie kupowałem :)
5 km ~ 20'
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Patryck pisze:
tarantula pisze:

Jeśli chodzi o dotyk 630 jestem bardzo zadowolony, nie było nigdy problemów. :)
Być może przy mocnych opadach, jak woda będzie na wyświetlaczu to może sobie nie radzić, ale jeśli jest suchy to baja.
Posiadałem 630 około roku. Zegarek sam w sobie bardzo fajny. Sprawował się rewelacyjnie, dotyk spoko do czasu. Zaczął się "mokry" okres, deszcze lub mocne treningi dużo potu, mokre ciuchy i się zaczęło. A to przypadkiem się coś przedstawiło na ekranie a to po zatrzymaniu gdzieś dotknęła kurtka, zegarek wyszedł z treningu i się nie zapisał .
Tu garmin powinien to poprawić, zapis czy przerwanie treningu powinno być lepiej zabezpieczone.
Do tego sporadycznie chodzę na basen i tu zabrakło mi opcji basenu.
Sprzedałem i kupiłem 735.

Poza tym nie mogę złego słowa powiedzieć.
Świetny sprzęt.
Prostota zmiany samych pól w trakcie realizacji treningu dotykiem na plus.

Jeszcze porównując do 735 to jest wygodniejszy na ręce ale za to ekran 630 strasznie się rysuje, trzeba uważać a to pewnie z racji zastosowanego szkła dla dotyku.
Można kupić szkiełko ochronne sam miałem i nie wpływa na jakość dotyku.

Ogólnie oby dwa zegarki są świetne.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

150 w 18s. :hahaha:
Tarantula... troche musisz jeszcze przyspieszyc, zeby whitemamba byl z ciebie zadowolony. :hej:
Lexios
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:58
Życiówka w maratonie: 2:50:25

Nieprzeczytany post

Mam pytanie o 630 czy tez macie takie coś jak wciskacie lap to sygnał sie odzywa po 2-3 sek. mierzy dobrze ale to jest mocno wkurzajace przy 620 smigało mi ok, a tu nie wiem czy to jakas wada w moim zegarku czy wszystkie tak maja. Co do ekranu to wariuje pod prysznicem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ