Buty minimalistyczne
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:03
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Klanger, ja tego co piszesz, jako negowania DIY nie odczytuję.
Mam zamiar i tak się pobawić. Ale przed własnym doświadczeniem nie chcę inwestować i dlatego chłonę cudze doświadczenia i opinie na temat tego, co da się kupić.
Osobiście sandały uważam za przydatne tylko, jako kawałek podeszwy przyczepiony do stopy, aby chronić przed urazami typu ostry kamień. Mają być nieodczuwalne i z możliwie najlżejszą, najcieńszą i najbardziej elastyczną podeszwą. Stąd, za namową brata, jak znajdzie czas, pierwsza para będzie wzorowana ba średniowiecznych butach (w których się specjalizuje), czyli podeszwa ze skóry.
Jak wyjdzie coś fajnego, to dobrze. Jak nie, też dobrze. I tyle.
Mam zamiar i tak się pobawić. Ale przed własnym doświadczeniem nie chcę inwestować i dlatego chłonę cudze doświadczenia i opinie na temat tego, co da się kupić.
Osobiście sandały uważam za przydatne tylko, jako kawałek podeszwy przyczepiony do stopy, aby chronić przed urazami typu ostry kamień. Mają być nieodczuwalne i z możliwie najlżejszą, najcieńszą i najbardziej elastyczną podeszwą. Stąd, za namową brata, jak znajdzie czas, pierwsza para będzie wzorowana ba średniowiecznych butach (w których się specjalizuje), czyli podeszwa ze skóry.
Jak wyjdzie coś fajnego, to dobrze. Jak nie, też dobrze. I tyle.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Skóra fajna jest ale nie bardzo dobrze się biega w terenie w takich butach. Śliska się to to nawet na szutrze (niby są metody na zwiększenie przyczepności itd).
Dodatkowo odczuwanie podłoża dość mocno jest ograniczone.
Skóra fajna jest jako wyściółka o ile biegasz/chodzisz jak jest sucho. Deszcz to tragedia.
Dodatkowo odczuwanie podłoża dość mocno jest ograniczone.
Skóra fajna jest jako wyściółka o ile biegasz/chodzisz jak jest sucho. Deszcz to tragedia.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Ja te monki mam ze skórzaną wyściółką, generalnie już na 2gim km była mokra i w błocie i nie zauważyłem jakiegoś dyskomfortu z tym związanego. Gorzej z czyszczeniem 

- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Skóra jest bardzo niedocenionym materiałem, zważywszy na fakt, że przez setki lat była jedynym materiałem na buty. Robiono z niej i podeszwę i cholewkę w czasach, kiedy nie było innych butów niż naturalne.
Z doświadczeń ze skórą dotychczasowych mam same dobre wrażenia. A buty ze skórzaną podeszwą są jednymi z moich codziennych. Wiem, że w takich butach czy sndałach nie będzie trakcji na mokrym twardym albo w błocie. Ale nie od dziś dobieramy obuwie do warunków.
Z doświadczeń ze skórą dotychczasowych mam same dobre wrażenia. A buty ze skórzaną podeszwą są jednymi z moich codziennych. Wiem, że w takich butach czy sndałach nie będzie trakcji na mokrym twardym albo w błocie. Ale nie od dziś dobieramy obuwie do warunków.
- Lisciasty
- Zaprawiony W Bojach
Z wierzchu skóra, pod podeszwą kolczuga i trakcja powinna być :]
Jakoś te średniowieczne cwaniaki musieli to robić, przecież jak w deszczu po bruku zasuwali
to musieli sobie jakoś radzić?
Jakoś te średniowieczne cwaniaki musieli to robić, przecież jak w deszczu po bruku zasuwali
to musieli sobie jakoś radzić?
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Buty średniowieczne, jak widać sama skóra. 

- zoltar7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: żenująca
Korzystając z okazji chciałbym pochylić głowę nad trupem idei minimalizmu
Cześć jego pamięci

Dla tych co nie wiedzą o co chodzi, polecam przyjrzeć się wycinkowi tortu z dopiskiem 5,31%
Kupując nasze
buty nie płacisz za "systemy", nie płacisz za "ideę", płacisz grubo, ale za faktycznie zużyty materiał do wyrobu HOKA ONE ONE 

Cześć jego pamięci

Dla tych co nie wiedzą o co chodzi, polecam przyjrzeć się wycinkowi tortu z dopiskiem 5,31%

Kupując nasze

Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Monki bardzo ok, generalnie na tą chwilę głównie w nich chodzę. Ostatnio zabrałem je na 15km wybiegania po lesie bo stwierdziłem, że jak za pierwszym razem przebiegłem 10km i nie obtarły to już nie obetrą. No i obtarły między paluchami
ostatnie 2,5km przeleciałem boso 
Sandały są bardzo fajne, tylko trzeba przyzwyczaić skórę między palcami

Sandały są bardzo fajne, tylko trzeba przyzwyczaić skórę między palcami

-
- Wyga
Panowie, zmieniając temat lekko, czy gdzieś w Polsce do dostania sią jeszcze Minimusy MT10 r. 46,5, generacja obojętna, chyba że któraś jest wyraźnie lepsza (trwalsza). Ewentualnie gdzie szukać za granicą, żeby to się korzystnie spinało cenowo.
-
- Zaprawiony W Bojach
Cenowo, jeśli nie masz dostępu poprzez osobę trzecią do przecen w sklepach stacjonarnych (i późniejszej przesyłki) to zazwyczaj w USA wychodzi najtaniej. Gdy cena nie jest za wysoka to cło nie zostanie nałożone na taką przesyłkę.Funky Monk pisze:Panowie, zmieniając temat lekko, czy gdzieś w Polsce do dostania sią jeszcze Minimusy MT10 r. 46,5, generacja obojętna, chyba że któraś jest wyraźnie lepsza (trwalsza). Ewentualnie gdzie szukać za granicą, żeby to się korzystnie spinało cenowo.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'08
- Kontakt:
Adidas adizero 3 dobre buciki na tyranie zakresu po 3;40/km na 8 km ?
1000 2;42'83
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
1500 m 4;17'59
3000 m 9'44
5000 m 16;49
10000 34'08
- STI
- Stary Wyga
Z tego co widzę, to są nieosiągalne, nawet w UK, ale w Stanach pojawiły się v3, więc może nie wszystko stracone?Funky Monk pisze:Panowie, zmieniając temat lekko, czy gdzieś w Polsce do dostania sią jeszcze Minimusy MT10 r. 46,5, generacja obojętna, chyba że któraś jest wyraźnie lepsza (trwalsza). Ewentualnie gdzie szukać za granicą, żeby to się korzystnie spinało cenowo.
Żeby biegać, trzeba biegać.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja sobie bardzo chwalę zakupy przez net w USA. Ich sposób traktowania klienta jest fantastyczny - przynajmniej tam gdzie dokonywałem zakupów (Sockwa, Luna Sandals, Lems - bezpośrednio u producenta). Jak był jakikolwiek problem z obuwiem padała prośba o podanie rozmiaru i koloru i kilka dni poźniej do odbioru miałem nową parę.