Garmin Fenix 3/3HR

TomBod
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:23
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dziękuję Wam obu.
PKO
Skomand
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Cześć, od niecałego miesiąca jestem posiadaczem Garmina Fenix 3 HR. Czy wasze zegarki też mają tendencję do mocnego zaniżania dystansu?
Mam wrażenie że ten zegarek jest tylko do biegania po mieście ewentualnie po poboczach. Jakiekolwiek drzewa nade mną, nie jakiś gęsty las, a zegarek mocno obcina dystans o tempie chwilowym czy średnim nie mówiąc.
Biegałem na zapisie co 1s, Glonass on/off nie ma żadnego wpływu
C3PO
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:56

Nieprzeczytany post

Ja z Fenixem (model bez HR) biegam od maja i na samym początku miałem identyczny problem jak ty. Wskazania odległości dość znacznie odbiegały w porównaniu do dystansu liczonego przez aplikacje Nike w telefonie czy też punktów na trasie.

O problemach z GPS'em wiedziałem zresztą od samego początku, dlatego przy zakupie zegarka kupiłem sobie footpod'a. Po aktualizacji do najnowszego softu i poprawnym wyskalowaniu, odległości mam prawie w punkt. Na 10km różnica w porównaniu z telefonem to +/-150m co uważam za dobry wynik, szczególnie że ciężko ocenić które urządzenie poprawniej liczy dystans. Jak mam jakieś punkty na trasie i na ich podstawie staram się sprawdzić zegarek to wszystko wygląda poprawnie, więc przestałem się przejmować wskazaniami.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

C3PO dlaczego sądzisz że zegarek źle pokazuje ? A może aplikacje z których wcześniej korzystałeś i telefon źle pokazywały ?
C3PO
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Co do telefonu to nie miałem żadnej pewności czy dystans jest poprawnie obliczany. Będąc w Niemczech na krótkiej delegacji pobiegałem kilka razy po trasach, na których wcześniej odbywały się jakieś biegi i zostały na tam stare oznaczenia. W przypadku biegania bez footpod'a (zapis co 1 sekundę, GLONASS włączony) wskazania na zegarku nie pokrywały się z tym co było oznaczone na drodze. Pomiar odległości z telefonu był zdecydowanie dużo bliższy prawdzie.

Później w czerwcu wyszła jakaś poprawka Garmina poprawiająca obliczanie dystansu przy użyciu footpod'a. Skalibrowałem ręcznie czujnik, również w oparciu o podobne wskazania na starej trasie biegowej i od tamtego czasu różnica odległości między telefonem, a fenixem nawet na dłuższych wybieganiach 15-17 km jest pomijalna. Ciężko jest teraz określić co pokazuje lepiej ale na początku telefon był zdecydowanie był bliższy prawdy. Żeby nie było, że footpod jest idealnym rozwiązaniem to trzeba pamiętać, że zmieniając dość mocno tempo biegu obliczony dystans będzie obarczony większym błędem, dlatego przed biegiem trzeba ustawić współczynnik obliczony dla tempa, którym chcemy biec. Błąd jednak nie jest tak duży jak miałem na początku biegania, gdzie na 1km zegarek potrafił wskazać nawet 100m mniej.

Ja mam ustawione w zegarku aby obliczał dystans oraz prędkość na podstawie wskazań z footpod'a i przestałem się już więcej przejmować problemami z dystansem. Wiem, że moje rozwiązanie nie jest idealne i zegarek za tyle kasy nie powinien mieć takich problemów. Decydując się jednak na jego zakup byłem świadomy tych problemów ale chciałem mieć zegarek, w którym bez problemu będę mógł pójść również na jakieś biznesowe spotkanie.
Skomand
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:C3PO dlaczego sądzisz że zegarek źle pokazuje ? A może aplikacje z których wcześniej korzystałeś i telefon źle pokazywały ?
To może ja odpowiem zamiast C3PO. Kiedyś zdarzało mi się biegać po pewnej trasie trasie z Endomondo, wg mojego odczucia oraz wskazań aplkacji trasa ma nieco ponad 7km zwykle wskazywało między 7050m a 7150m. Teraz kilka razy biegałem tą trasą zegarkiem rozrzut jest pomiędzy 6550m a 7040m(rozrzut większy niż rosjska Katiusza). Wiadomo nie biegnie się po żyłce więc rozbieżności muszą być, ale że aż takie?
Ślad narysowany jest bardzo podobnie w każdym biegu a dystans się różni znacząco. Biegom z zaniżonym dystansem zwykle towarzyszą dziwne spadki tempa biegu mimo że w moim odczuciu wcale nie zwalniam, a nawet przyspieszam widzac co pokazuje mój Gremlin. Teren jest zalesiony, ale nie jest to też jakaś dżungla prześwity między drzewami są gdyż w większości są to drogi pożarowe i szlaki pieszo - rowerowe.
Muszę jeszcze dodać do powyższego że nie zależy mi szczególnie na tym żeby zegarek wskazywał idealne tempo bo wiem że to niemożliwe korzystając z GPS, wiem że trasy co do metra też idealnie nie wskaże. Nie wiem też na 100% czy trasa ma 6500m czy 7100m, ale chyba od zegarka za 2500PLN można wymagać żeby na tej samej trasie za każdym razem pokazywał zbliżony dystans.

@C3PO zastanawiam się nad footpodem(w celu odczytu tempa chwilowego), niestety na razie nie mam funduszy na doposażenie i tak drogiego sprzętu
Ostatnio zmieniony 20 lip 2016, 14:03 przez Skomand, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

C3PO - spróbuj pobiec bez Glonassa
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Właśnie to kalibrowanie footpoda do tempa zniechęciło mnie zupełnie i sprzedałem. Przy zakresie tempa treningowego od 5:00 do 3:45 co trening musiałbym ustawiać inny współczynnik kalibracji. Bez sensu.
W lesie, na krętych ścieżkach F3 faktycznie skąpo zlicza dystans, ale nie wiem na ile jest to wada, a na ile różnica względem innych zegarków, które często liczą znacznie szczodrzej niż jest faktycznie. W każdym razie tam, gdzie to na prawdę ważne, czyli np. na Biegu 7 Dolin 64km, Fenix zmierzył 63,61 i większość track'ów jakie widziałem w necie oscylują koło 63,5-63,8.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
C3PO
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:C3PO - spróbuj pobiec bez Glonassa
Bieg bez Glonassa mam już za sobą. Footpod tym razem był używany jedynie do obliczania kadencji biegu, natomiast reszta parametrów szła na podstawie wskazań GPS. Tym razem telefon zostawiłem w hotelu, bo w moim rejonie zapowiadali burze ale biegłem po już dobrze znanej i zmierzonej trasie. Muszę przyznać, że bez tego ruskiego namierzania, zegarek zmierzył dystans praktycznie bezbłędnie. Jedyne co mnie denerwowało to wskazanie prędkości chwilowej, które odbiegało o jakieś 20-30 sekund od prędkości wyliczanej na odcinkach 1km (autolap).

W sobotę zrobię kolejny test ale tym razem będę biegał między drzewami.
eni4c
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

@tombod

Najwieksza i chyba jedyna przewaga V800 nad F3 sa niezalezny autolap od autolapu recznego. Garmin tego nie ma i pewnie miec nie bedzie.

Wysłane z iPhone .
Tadel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 56

Nieprzeczytany post

Po przeczytaniu ogromnej ilości postów na tym forum, skłoniłem się jednak do kupna fenixa 3. Byłem ostatnio w aquparku i stwierdziłem, że wskoczę na chwile do basenu (długość 50m), żeby przetestować zegarek w akcji. Oto kilka moich spostrzeżeń:
1. Zegarek słabo radzi sobie z mierzeniem odległości podczas pływania (pomimo wybrania odpowiedniej długości basenu w ustawieniach)

2. Zegarek zmienia odległość, gdy odpoczywam, przykład:

Przepłynąłem żabką 800 metrów i zatrzymałem się. Zegarek wskazywał 900 metrów, a po kilkunastu sekundach przeskoczył na 850.. Zdarzyło się tak kilka razy, że zatrzymywałem się na odpoczynek a zegarek przez chwile wskazywał całkowicie inny dystans (zmieniał się nawet po 100 +/- za jednym razem)

Spotkaliście się z podobnymi problemami?
Skomand
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Skoro wasze zegarki tak dobrze mierzą to może mój jest jakiś wadliwy?
Dziś przebiegłem tą sama trasę na której go testuję, trasa ta jest to bieg "tam i z powrotem" równo na nawrocie zegarek zmierzył 2 mile(robiłem restart i zapomniałem zmienić na km) czyli jakieś 3220m. Powrót oczywiście tą samą trasą na końcu wynik 6820m czyli 380m różnicy. W moim odczuciu trasa ma nieco ponad 7km więc by się zgadzało. Patrząc po śladzie i po tym co wcześniej biegałem zegarek ucina na początku(mniej więcej w miejscu gdzie zawsze mijam 2km trasy on wskazał dopiero 1,61km.
I teraz mam 2 hipotezy, albo GPS nie załapał dobrze na samym poczatku mimo że wskazywało "OK", albo zegarek gubi się w momencie wbiegnięcia w lekko zalesiony teren i potrzebuje dłuższej chwili żeby się odnaleźć(od ok 600m wbiegam w lasek).

edit: Obie hipotezy obalone, po przeanalizowaniu trasy okazuje się że to 2. km biegu jest za mocno rozciągniety
blas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odnośnie śladów. Ślady śladami, ale takie rysowanie po wodzie czy skałach sporo psuje w danych.
Przykładowo dwa f3, mój czarny i ślad kupa(nowy po wymianie z innego powodu) i drugi różowy gdzie ślad jest super!
http://labs.strava.com/flyby/viewer/#65 ... KsxyY&s=7E
Np Szczeliniec, okolice Bardzkiej góry i jeszcze kilka miejsc...
Ja miałem Smart i Glonass, a różowy nie wiem, ale wygląda na 1sek.

EDIT: poprawiłem link, dobry ślad fenixa należy do Sebastiana, kolor może się zmienić, mój jest czarny.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2016, 22:37 przez blas, łącznie zmieniany 2 razy.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

blas, popraw link.
Zarówno teza ze stabilnym złapaniem fixa, jak i z lasem wydaje się prawdopodobna. Często mam tak, że robiąc kółka w Falenicy, na pętli ok. 3km, pierwsze mierzy 2,7-2,8 a dopiero kolejne wychodzą bliżej prawdy, 2,9-3,0km.

W ten weekend natomiast byłem bardzo zadowolony, bo biegnąc z koleżeństwem z dwoma Suunto i Garminem 220, wszystkim autolap pikał w odstępie maks 3-5 sekund. Na całej długości 16km wycieczki. Tylko 310-tka odstawała, pikając znacznie wcześniej, by ostatecznie zmierzyć ponad 500m więcej.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
bintom
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W sobotę biegłem bieg na 10.5km , wynik na gremlinie 10.41km. Chyba nie jest najgorzej.
To co zauważyłem to po wyłączeniu liczenia prędkości 3D zegarek pokazuje znacznie dokładniejsze wyniki tempa i odległości . Wczesniej podczas biegu z tempem 6.00 potrafił pokazać chwilowo tempo 2.00 , a za sekundę 9.00 żeby wrócić do poprawnego wyniku. Teraz jest to dość równa linia. Sprawdzał to ktoś ?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ