Czołówka dla biegacza

Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mam petzla ale stary prosty model z opcjami: mocniej, słabiej, pulsująco; koledzy różne od tanich lidlowych po drogie najnowsze petzla;
z tym rozproszeniem o to chodzi, by widzieć coś więcej niż tylko 2 metry przed sobą (jak masz duży kontrast - słabo widać co jest poza doświetlonym kręgiem - nie wiem, czy dobrze to wyjaśniłam),
ale moc też jest ważna; przy słabym światełku (jak moja lampka) , gdy biegnę sama - zdarza się, że widzę tylko tyle, czy jeszcze jestem na ścieżce czy już poza; jak pod nogami znajdą się kamienie, skałki, korzenie czy leżące konary - w bladym słabym świetle lampki zleją się ze ściółką i niemiła niespodzianka gotowa
ja tak biegam czyli się da, ale nie zawsze jest to komfortowe :)
PKO
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

A co myslicie o bateriach!
Biegam po nocy- trening zaczynam o 19:00 no i juz
zebralo mi sie 6 sztuk tych zuzytych AAA -lepsze by byly
te normalne AA, a najlepiej ,te co mozna doladowac!
Chcialem kupic ladowarke na moje malutkie baterie AAA i przepatrzylem
wszystkie regaly no i niema -taki prosty problem , a do baterii AA owszem sa i baterie
i ladowarki. Oczywiscie pomijam zagadnienie , czy takie baterie nadaja sie do nszej czolowki.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

adam1adam pisze:A co myslicie o bateriach!
Nie wiem o co się właściwie pytasz, ale:
- jakoś nigdy nie miałem problemów ze znalezieniem akumulatorków AAA;
- z tego co się orientuję, dużo ładowarek obsługuje zarówno AA, jak i AAA;
- masz latarkę obsługującą obydwa rodzaje baterii, czy zastanawiasz się jaką kupić? Gdzieś trafiłem na informację, że jedna AA magazynuje mniej więcej tyle energii co 3 sztuki AAA.
- oprósz baterii alkalicznych i akumulatorków 1,2V są jeszcze baterie litowe. Drogie, ale w przeliczeniu na ilość energii wychodzi podobnie jak za dobre baterie alkaliczne.
- o ładowaniu BATERII słyszałem, że to gra nie warta świeczki.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Furdian
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a kupował ktoś z was czołówkę z tej strony? http://dx.com/c/flashlights-lasers-999/headlamps-906
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Było o tym wcześniej w tym wątku.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
tomasz.wujec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Jak kogoś stać to również polecam Petzl Myo RPX 2. Naprawdę przydatna stabilizacja przy używaniu akumulatorków i super dyfuzor. Używam od 1,5 roku i nigdy mnie nie zawiodła i jak dla mnie włącznik jest ok i nie ma problemów z właczeniem-wyłaczeniem:)
barthez
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Choroba! już byłem napalony na tego Mactronica, ale po obejrzeniu zdjęć P@wła trochę się przeraziłem. Skupienie zdecydowanie zbyt duże, nawet po maksymalnej regulacji lustra.
Rozproszenie Petzla wyraźnie przyjemniejsze i sprawia wrażenie bezpieczniejszego do biegania np. w lesie.
Natężenie światła chyba podobne.
Petzla, jak dla mnie, niestety dyskwalifikuje cena. Chciałem dać max 100zł, ale te 150 będę musiał chyba jakoś przełknąć.

Fenix HL21 - fajny, ale jedna bateria AA nie wróży długiego czasu świecenia.

Ciekawą propozycją wydaje się Mactronic HLS-NL3 Epic. Ktoś już wyżej pytał.
Miał ktoś z nią do czynienia?
kids80
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam mam pytanie, czy miał ktoś styczność z czołóweczką HLS-K5 z góry zaznaczam że biegam po lesie gdzie jest mega ciemno i zastanawiam się czy zda ona egzamin bo jak do tej pory to takiego sprzętu nie używałem.
Awatar użytkownika
P@weł
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

barthez pisze:Choroba! już byłem napalony na tego Mactronica, ale po obejrzeniu zdjęć P@wła trochę się przeraziłem. Skupienie zdecydowanie zbyt duże, nawet po maksymalnej regulacji lustra.
Rozproszenie Petzla wyraźnie przyjemniejsze i sprawia wrażenie bezpieczniejszego do biegania np. w lesie.
Natężenie światła chyba podobne.
Petzla, jak dla mnie, niestety dyskwalifikuje cena. Chciałem dać max 100zł, ale te 150 będę musiał chyba jakoś przełknąć.

Fenix HL21 - fajny, ale jedna bateria AA nie wróży długiego czasu świecenia.

Ciekawą propozycją wydaje się Mactronic HLS-NL3 Epic. Ktoś już wyżej pytał.
Miał ktoś z nią do czynienia?

Hej :) Po rozmowach tutaj Marcin - niestety nie pamiętam nicka, jest ze mną na endo - zdecydował się właśnie na Epic-a. To wydaje się naprawdę bardzo fajny wybór: 180lm + dyfuzor. Biegał z nią już kilka razy i jest bardzo zadowolony, może się tu odezwie :)
P@weł...

Relacje na moim foto-blogu Życie w biegu :)

Forumowy blog
Blogowe komentarze
Endo czyli moja aktywność
Fotki z życia wzięte

Cele 2016: 88kg i dobrze się bieganiem bawić...
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42

Nieprzeczytany post

Ja mam od 2 tygodni Mactronika HLS-NL3 Epic. świeci dobrze, dobrze wykonana, ale kiedy kupiłem chińszczyznę za 15 zł, okazał się, że HLS-NL3 Epic świeci 3 razy słabiej. Chińska pewnie szybko zeżre baterie, ale świeci strasznie jasno i to teraz jest dla nas (biegamy we dwoje) najlepsza czołówka.
pitgw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam. Ja używam czegoś takiego http://www.emos.pl/zbozi/1441123100-lat ... owa-led-ir Jestem bardzo zadowolony. Kosztowała mnie nie całe 70 PLN.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

terenowiec pisze:Ja mam od 2 tygodni Mactronika HLS-NL3 Epic. świeci dobrze, dobrze wykonana, ale kiedy kupiłem chińszczyznę za 15 zł, okazał się, że HLS-NL3 Epic świeci 3 razy słabiej. Chińska pewnie szybko zeżre baterie, ale świeci strasznie jasno i to teraz jest dla nas (biegamy we dwoje) najlepsza czołówka.
Raczej nie powierzył bym jej swojego losu gdzieś w Tatrach czy innej nocnej wyprawie :)
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

adam1adam pisze:A co myslicie o bateriach!
Biegam po nocy- trening zaczynam o 19:00 no i juz
zebralo mi sie 6 sztuk tych zuzytych AAA -lepsze by byly
te normalne AA, a najlepiej ,te co mozna doladowac!
Chcialem kupic ladowarke na moje malutkie baterie AAA i przepatrzylem
wszystkie regaly no i niema -taki prosty problem , a do baterii AA owszem sa i baterie
i ladowarki. Oczywiscie pomijam zagadnienie , czy takie baterie nadaja sie do nszej czolowki.
Poszukaj ładowarki technoline, jedna z lepszych na rynku która ładuje każdą z osobna itd. Czyli wielokanałowa. W aparacie 4 rok jadę na akumulatorkach ładując tą ładowarką i dalej jak nowe. POLECAM!!
Awatar użytkownika
terenowiec
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42

Nieprzeczytany post

Jedz_budyn masz całkowitą rację, ja też na wyprawie nie powierzyłbym losu czołówce fing-ping. I dlatego mam też sprzęt porządniejszy (łącznie to chyba z 7 czołówek). Jednak tu mówimy o czołówkach do biegania, czyli wychodzimy na trening, biegniemy godzinę, max dwie i wracamy do domu. Mając porównanie Mactronica HLS-NL3 Epic, za którego zapłaciłem 159 zł i mniej więcej taką czołówkę za zł 15: http://allegro.pl/latarka-czolowa-led-c ... 54477.html mogę powiedzieć, że ta tania latareczka, podczas biegania, jest dużo lepsza od 10 razy droższego HLS-NL3 Epic. Ma wprawdzie ostrokrawędzisty okrąg, ale jest on dość duży, ale co najważniejszy bardzo, ale to bardzo jasny. Praktycznie światło rozproszone Mactronika w świetle chińskiej całkowicie niknie, jakby go nie było. Gdybyście chcieli, to mogę obie zaświecić, zrobić zdjęcie porównawcze i sami zobaczycie, jaka ogromna jest różnica.
Jak już gdzieś pisałem, jestem strasznie zaskoczony tą tanią czołówką. Choć nie jest to akurat ta z zamieszczonej aukcji, gdyż swoją (wyglądająca jednak tak samo), kupiłem we Wrocławiu niedaleko ul. Karmelkowej.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a dlaczego akurat los w Tatrach aż tak zależy od czołówki ?:) ta latarka tania trzyma się głowy ?:) ile waży i czy baterie wystarczą na 3h?:)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ