Buty minimalistyczne

Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bo ja wiem czy jest się czym przejmować, wydawać kasę i kombinować z jakimiś przejściówkami?
Ja jestem mocno średnim biegaczem, na zenki przeszedłem zrobiwszy w żelazkach asiksa pierwsze w życiu 500km
i od tamtej pory latam albo w nich albo na bosaka. Żadnych dolegliwości poza "zakwasami" tu i ówdzie nie odczułem,
pewnie dlatego że robiłem to stopniowo, naczytawszy się dramatycznych ostrzeżeń na forum ;)
Skoro taki leszcz jak ja przeszedł to bezproblemowo, uznaję za pewnik ze każdy w miarę zaawansowany
biegacz musi sobie poradzić.
Gdy na rzyci zgolę włoski, jestem piękny, jestem boski!
PKO
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MariNerr, Merrell Bare Access są całkiem fajne, ale skoro i tak planujesz biegać w nich od czasu do czasu to warto rozejrzeć się za czymś bardziej mini ;) Sam zaczynałem od kombinacji Ekideny 50 + Xero Shoes (4mm podeszwy :bum: ) Ale do rzeczy, konkretne modele, w których biegałem i które mógłbym Ci polecić: Puma Faas 100R, New Balance MR00v2... względnie bardziej zachowawcze Minimusy 10 Recenzje są podlinkowane - chciałeś poczytać :P mam nadzieję, że podlinkowały się dobrze bo net mi coś nie śmiga. Przy okazji są to modele, które przy odrobinie szczęścia może uda Ci się nawet w jakimś sklepie przymierzyć ;)

Pozdrawiam

Paweł

EDIT: Nike Free 3.0 ;)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2014, 20:57 przez HeavyPaul, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lisciasty pisze:Bo ja wiem czy jest się czym przejmować, wydawać kasę i kombinować z jakimiś przejściówkami?
Ja jestem mocno średnim biegaczem, na zenki przeszedłem zrobiwszy w żelazkach asiksa pierwsze w życiu 500km
i od tamtej pory latam albo w nich albo na bosaka. Żadnych dolegliwości poza "zakwasami" tu i ówdzie nie odczułem,
pewnie dlatego że robiłem to stopniowo, naczytawszy się dramatycznych ostrzeżeń na forum ;)
Skoro taki leszcz jak ja przeszedł to bezproblemowo, uznaję za pewnik ze każdy w miarę zaawansowany
No ano właśnie. Istnieje bowiem pogląd, że przejściowość (czy przechodzenie) nie polega na stopniowym "zeskakiwaniu schodek po schodku" przez serię coraz chudszych butów tylko od razu zeskoczenie w coś docelowo cienkiego i stopniowe, z głową przechodzenie w postaci małych z początku dystansów (powrót do przedszkola).
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

hassy pisze:
Lisciasty pisze:Bo ja wiem czy jest się czym przejmować, wydawać kasę i kombinować z jakimiś przejściówkami?
No ano właśnie. Istnieje bowiem pogląd, że przejściowość (czy przechodzenie) nie polega na stopniowym "zeskakiwaniu schodek po schodku" przez serię coraz chudszych butów tylko od razu zeskoczenie w coś docelowo cienkiego i stopniowe, z głową przechodzenie w postaci małych z początku dystansów (powrót do przedszkola).
Dlatego zaproponowałem inov-8 road x-treme :bleble:
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

HeavyPaul pisze:MariNerr, Merrell Bare Access są całkiem fajne, ale skoro i tak planujesz biegać w nich od czasu do czasu to warto rozejrzeć się za czymś bardziej mini ;) Sam zaczynałem od kombinacji Ekideny 50 + Xero Shoes (4mm podeszwy :bum: ) Ale do rzeczy, konkretne modele, w których biegałem i które mógłbym Ci polecić: Puma Faas 100R, New Balance MR00v2... względnie bardziej zachowawcze Minimusy 10 Recenzje są podlinkowane - chciałeś poczytać :P mam nadzieję, że podlinkowały się dobrze bo net mi coś nie śmiga. Przy okazji są to modele, które przy odrobinie szczęścia może uda Ci się nawet w jakimś sklepie przymierzyć ;)

Pozdrawiam

Paweł

EDIT: Nike Free 3.0 ;)
Super Paweł, dzięki za linki. Poczytam, które są dobre zarówno na park jak i ulicę.

@Lisciasty, hassy
Na razie założenie jest takie, że od czasu do czasu wzmacniam sobie nogi i chcę coś tam poczuć gruntu pod stopami. Nie chcę całkiem przechodzić na takie buty, ani biegać boso.
kiss of life (retired)
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba, że tak. Tylko jak na takie okazyjne deptanie to raczej szkoda kupować wypasione minimale, chyba że budżet akurat
nie jest w ogóle sprawą dyskusyjną ;)
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jestem podobnego zdania. Na okazjonalne truchtanie lepiej kupic ekideny i je sobie przyciac na Zenki. Jesli Ci sie mini nie spodoba to nie szkoda kasy przynajmniej ;)
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pomyślę, na razie czytam sobie i oglądam. Fajne butki :usmiech: Zima się zbliża więc mi się nie spieszy, może się jakaś okazja trafi do wiosny.
kiss of life (retired)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Propozycja na tzw. przejściówkę.
MariNerr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już myślałem yacool, że przybyłeś obśmiać tzw. przejściówki, a tu niespodzianka :usmiech: Ja tam za mało się znam, żeby bawić się w modyfikacje. Skończyło by się pawie na 100% jakąś kontuzją :hahaha: Ale dzięki za podzielenie się ciekawym punktem widzenia.
kiss of life (retired)
Awatar użytkownika
Lisciasty
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam wrażenie, że yacool zbyt zawodowo podchodzi do tego tematu i ubiera różnych
leszczy biegowych w naukowe ramy. A prawda jest taka, że próbują akurat tego czy
innego kapcia poszukując w czym się wygodniej i lepiej biega, a szlifowanie techniki
czy zajmowanie się minimalizmem czy czym innym co akurat jest na topie,
przychodzi znacznie później, o ile w ogóle :>
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Można być leszczem biegowym, to nic złego. Dobrze jednak oprócz znajomości butów, które się zakłada, być świadomym dyscypliny, którą się uprawia. Większość z nas ma ten komfort, że nie musi utrzymywać się z biegania. Pozostaje więc to co najlepsze, czyli hobby.
----------------
edit:
A po co taka wiedza leszczowi? Choćby po to żeby nie lecieć na takie kokieteryjne laurki.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Yacool, reklama jak reklama, ale Minimusy to świetne buty.
A świadomość dyscypliny... ok, ale bez popadania w jakieś ekstrema, które prowadzą do przerostu formy nad treścią.
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przerostem formy nad treścią jest ta reklama, która niczym specjalnie nie różni się od reklam butów maksymalistycznych. A te też potrafią być świetne.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Przerostem formy nad treścią jest ta reklama, która niczym specjalnie nie różni się od reklam butów maksymalistycznych. A te też potrafią być świetne.
Jest też coś takiego jak reklama szeptana, że o trendsetterach nie wspomnę. :ble:
A Ciebie śmiało można podejrzewać o trudna, bolesna, ale owocna współpracę z kalenji :sss:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ