Buty minimalistyczne

Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kuba, ty mnie widziałeś krótko po tym jak udało mi się wyjść z kontuzji (zresztą o ile dobrze pamiętam związanej z poszukiwaniem er na zamrożonej na kamień drodze leśnej - stąd śmiem twierdzić że to średni pomysł :-D). Mocno uważałem na siebie, no i stopy były też słabsze - przecież to ze 2 lata temu było (krótkie włosy miałeś).

Nie twierdzę, że jestem maszynką do odzyskiwania energii, ale częściej doświadczałem tego zjawiska na boso lub w Sockwach własnie w lesie, na lekko ubitej typowej leśnej ścieżce, i co ciekawe zazwyczaj w 2 (końcowej, ale nie na samym końcu) fazie biegu.

---

Odcinek dekompresora, który fantastycznie wpisuje się w bełkot Zoltara (szczególnie w okolicy 15-16 min motyw chochoła dyskusji). :-)
PKO
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jabbur, a te startówki Inov8 ile pianki mają? Który to model?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:(...) E.r. najlepiej działa (u mnie) przy butach z cienką, płaską podeszwą - np startówki inov-8. Ale już nie boso i broń Boże w czymś amortyzowanym.

Przy biegu boso czy w czymś skrajnym (VGlove, VivoBF) mocno wyciszam stąpnięcie - amortyzacja staje się priorytetem.
Przy biegu w słoninie nie umiem odzyskać energii stąpnięcia. Gdzieś się rozchodzi.
To co zauważasz jest pewną prawidłowością na twardej nawierzchni. Na nawierzchni miękkiej bosak znakomicie generuje e.r.
Jeżeli jednak masz kłopot wygenerować sprężystość w amortyzowanych butach, to zwróć uwagę na taką możliwość, że z dużym prawdopodobieństwem problem może być po twojej stronie.
To co z kolei Klanger zgrabnie nazwał maszynką do odzyskiwania energii jest kwintesencją ekonomiki biegu. Zagadnieniem sprężystości w praktyce interesuję się od dawna i myślę, że można w sposób samodzielny ocenić, czy potrafimy ją generować. O tym właśnie będę pisać w najbliższym czasie. Praca nad techniką biegu w większości przypadków polega na lądowaniu na śródstopiu i skracaniu kroku, co jest pokłosiem ostatnio wydawanych książek temu poświęconych. Stąd bierze się mnóstwo nieporozumień i nadinterpretacji. O sprężystości nie mówi się wcale albo zdawkowo, bo też i autorzy/trenerzy nie bardzo wiedzą na czym ta sprężystość polega. Tutaj niestety pojawia się ogromna bariera z szumu informacyjnego jakim jest brak doświadczania elastic recoil, ale mimo to próbowanie opisania tego zjawiska. Jest rzeczą oczywistą, że dobry trener nie musi legitymować się znakomitymi życiówkami, żeby wyszkolić świetnych zawodników. Elastic recoil jest jednak takim elementem w fachu trenerskim, którego nie da się przyswoić intelektualnie i nauczać potem podopiecznych. To jest ogromny problem. Klasyczne podejście trenerskie polega na umiejętności wnikliwej obserwacji i wyborze wśród młodych ludzi tych, którzy mają to "coś" (pomijam tutaj kwestie wolicjonalne kandydatów na biegaczy wyczynowych), a tym czymś jest właśnie e.r. albo inaczej talent ruchowy. Jeśli ktoś ma talent ruchowy, to rokuje mu się, dmuchając i chuchając na niego. Pytanie, czy talent ruchowy można nabyć poprzez naukę? Uważam, że tak, ale na ołtarzu kładzie się wtedy wszystko pozostałe. I to jest wtedy zupełnie inne podejście do biegania, gdzie celem jest stanie się maszynką do generowania elastic recoil.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Jabbur, a te startówki Inov8 ile pianki mają? Który to model?
Road X-Treme 178: Nie wiem ile tam dokładnie jest. Pewnie z 5-6mm. Możesz zobaczyć na fotkach/wideo przy mojej recenzji

Nieźle też idzie z Bare-X 180 (tu są trzy 3mm), ale jednak słabiej - tu już blisko tego co mam z Vapor Glove, zaczynam mocniej dbać o delikatność stąpnięcia.

Pewnie to też kwestia techniki i adaptacji organizmu. W minimalsach biegam dwa lata. To znowu nie tak długo jest.
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze:
jabbur pisze:(...) E.r. najlepiej działa (u mnie) przy butach z cienką, płaską podeszwą - np startówki inov-8. Ale już nie boso i broń Boże w czymś amortyzowanym.
Przy biegu boso czy w czymś skrajnym (VGlove, VivoBF) mocno wyciszam stąpnięcie - amortyzacja staje się priorytetem.
Przy biegu w słoninie nie umiem odzyskać energii stąpnięcia. Gdzieś się rozchodzi.
To co zauważasz jest pewną prawidłowością na twardej nawierzchni. Na nawierzchni miękkiej bosak znakomicie generuje e.r.
Tak, tam gdzie nie muszę bardzo przejmować się amortyzacją na bosaka jest wyśmienicie.
Pytanie, czy talent ruchowy można nabyć poprzez naukę? Uważam, że tak, ale na ołtarzu kładzie się wtedy wszystko pozostałe. I to jest wtedy zupełnie inne podejście do biegania, gdzie celem jest stanie się maszynką do generowania elastic recoil.
... to pozostawię zawodnikom o 20 lat młodszym :hejhej:
_____
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie poddawałbym się tak bez walki.
Ciekawą konstrukcją myślową dotyczącą e.r. w aspekcie testowania butów byłaby hipoteza, na podstawie której zawodnik dysponujący talentem ruchowym od urodzenia bądź z nadania, dawałby najbardziej obiektywne recenzje, gdyż nieobarczone żadnymi dysfunkcjami ruchu.
bjj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:46

Nieprzeczytany post

Trochę mnie nie było a potrzebuje buty na zimę i chciałem się zapytać czy ktoś z was biega w Merrellach Bare Access Trail ? Biegam w Trail Glove, Vapor Glove i Bare Access jednak na zimę potrzebuje czegoś z agresywniejszym bieżnikiem i ten model mnie zainteresował.
5km-16:48
10km - 35:46
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cenę jeszcze mają zaporową ;) Rozważ Access Glove - na eobuwie są po 250
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skechers (tak to się pisze?) Trail GOBionic - dużo bardziej agresywny bieżnik niż w TG z utrzymaniem 0dropu i braku amortyzacji
_____
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

Dopiero dziś zdecydowałem się założyć zenki by zrobić drobne (drugie) rozbieganie po weekendowym szybkim maratonie. O odczuciach będzie w recenzji, ale mam pytanie do manufaktury.

To cięcie poprzeczne na pięcie to do czego lub od czego jest?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To jest pofabryczny relikt.
Obrazek
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

yacool pisze:To jest pofabryczny relikt.
Ok, myślałem, że to jakiś "magiczny znacznik" jest.
Jak nie przymierzając nacięcia na kolbie :ble:
Ostatnio zmieniony 30 paź 2014, 12:46 przez Keri, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Też się zastanawiałam nad technologiczną ideą, która tę bruzdę zrodziła.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

a więc to nie jest system "spring valley" pozwalający na 28,5% wzrost wartości wyładowywanej w efekcie elastic recoil energii?
:ojoj:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja stawiałam raczej na system odprowadzania wody w celu zmniejszenia poślizgu. :oczko: Tak w ogóle tym co mnie najbardziej drażniło po pierwszych kilometrach to te pancerne wkładki. Po wyjęciu jest dużo przyjemniej - jak to często i w innych modelach bywało.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ