Buty minimalistyczne

Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jestem w trakcie pisania artykułu o elastic recoil i zastanawiam się nad własnymi przemyśleniami do tej pory, na temat roli butów w aspekcie sprężystości ciała wykorzystywanej w biegu. Czy istnieją jakieś cechy buta, które mogą poprawić elastic recoil? Stabilizacja, kontrola trakcji, jakieś inne usztywnienia są wg mnie za słabe by pomagać tak dynamicznemu zjawisku. Dobrze więc żeby nie przeszkadzały, czyli pojawia się kwestia komfortu. Czy takie cechy jak amortyzacja, rodzaj materiału, z którego jest wykonana i jej kształt mogą poprawić elastic recoil? Ostatnie rekordy świata w maratonie bite są w piance boost i na sporym dropie. Z drugiej strony mówi się, że najlepsze warunki dla stopy daje zerowy drop i możliwie minimalna grubość amortyzacji. Tylko, że kto to mówi? Doktor Lieberman? Na współczesnego Bikilę łamiącego boso 2h w maratonie nie mamy co liczyć. Lieberman pozostaje w sferze teorii. Nie mamy w takim układzie żadnej możliwości weryfikacji, ani pianki adidasa, ani wielkości dropu. Powraca więc jak bumerang kwestia komfortu. To jedyna rzecz, której możemy być pewni, że nie będzie przeszkadzać w generowaniu elastic recoil. Pytanie jednak pozostaje - czy coś pomaga? Odpowiedź może okazać się bolesna. W poprawie elestic recoil pomaga sugestia, a mistrzami od sugestii są marketingowcy.
Yacool amortyzacja wpływa na elastic recoil. Przejdźmy do bardzo jaskrawego przykładu bo na takich najlepiej widać. Pobiegnij na plaży a pobiegnij na tartanie. Im większa amortyzacja tym większa destabilizacja i tym więcej pary idzie w powietrze. Proste to jest. Tylko nie czuć tego aż tak w butach bo przy pojedyńczych krokach nie jesteśmy w stanie tego wyczuć. Ale gdy tych kroków się uzbiera kilka-kilkanaście tysięcy to amortyzacja ma znaczenie.
Kwestia dropu, nie wpływa na poprawną postawę ciała a więc ogólnie wszelkie inne pierdoły mnie nie obchodzą w bucie startowym jak amortyzacja i przyleganie ścisłe cholewki do stopy.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
PKO
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Klanger pisze:http://youtu.be/MZnAeK9l5oU
Jak widać na tym filmiku, boost nie tłumi, i działa lepiej niż goły beton :bum:
Ty, ale Ty to nie tak do końca na serio wrzucasz, no nie? :lalala: Bo na tym filmiku to podłoże to się coś dziwnie zachowuje. Kulki też :hej:
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Udowodniono na filmie ;-)

Jabbur u nas takie zdanie powinno wyglądać tak:

"Tej, ale ty ..." Reszta bez zmian.

Nie ma się wrażenia wytykania
:-D
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:
Ty, ale Ty to nie tak do końca na serio wrzucasz, no nie? :lalala: Bo na tym filmiku to podłoże to się coś dziwnie zachowuje. Kulki też :hej:
Wow, jeśli to jest w autentycznej reklamie to ja nie mam pytań.
Pędzę, biegnę, lecę i kupuję wszystkie boosty w rozmiarze.

P.S. Marketingowy majstersztyk.

P.S.S.
A jeszcze chwilę temu fascynowaliśmy się czymś odwrotnym:

http://www.youtube.com/watch?v=fSavcZMsI2w
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Keri pisze:
jabbur pisze:
Wow, jeśli to jest w autentycznej reklamie to ja nie mam pytań.
Pędzę, biegnę, lecę i kupuję wszystkie boosty w rozmiarze.

P.S. Marketingowy majstersztyk.
No raczej. Ich profil, wszystko na legalu, linki do boosta i te pe. Nic tylko się odbijać.
_____
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może na księżycu kręcili film, po jego ciemnej stronie (grawitacja inna), tak by nikt nie widział :-o
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Amortyzująca pianka będzie wytłumiać nieco elastic recoil jeżeli w momencie pełnego dociążenia pianka nie jest jeszcze maksymalnie ściśnięta. Raczej nie grozi nam jednak takie niebezpieczeństwo, bo nawet przy wadze kenijskiej przeciążenia są wystarczające do pełnej kompresji pianki.
Skąd wiesz, czy amortyzacja nie tłumi elastic recoil?
Skąd wiesz, że brak amortyzacji nie tłumi elastic recoil?

Porównanie tartanu z piaskiem nie jest dobre, bo na piasku w trakcie dociążania następuje ciągła zmiana punktu podparcia.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

fajnie było gdybyście na początek zaczęli odróżniać amortyzację od sprężystości.
z czasem możecie dojść do wniosku że w dobrej podeszwie potrzebny jest odpowiedni balans obu tych właściwości.
a stąd już tylko krok do filozofii DAO.
bo to byłaby lepsza nazwa dla tych butów niż zen
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:fajnie było gdybyście na początek zaczęli odróżniać amortyzację od sprężystości.
z czasem możecie dojść do wniosku że w dobrej podeszwie potrzebny jest odpowiedni balans obu tych właściwości.
a stąd już tylko krok do filozofii DAO.
bo to byłaby lepsza nazwa dla tych butów niż zen
Nie ma lepszej nazwy dla butów niż zen. No chyba, że tao
_____
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

yacool pisze:
Skąd wiesz, że brak amortyzacji nie tłumi elastic recoil
Ja tego nie wiem, stad pytanie.
"Prostym" rozwiazaniem byłoby porównanie wzorca np. HG biegnacego w boostach vs minimale. To dałoby odpowiedź.
F.lamer, oczywiście masz rację, czym innym jest sprężystość buta (reklama boostów się kłania), a czym innym amortyzacja vide film asics'a z jajkiem.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz rację, trzeba by było od tego zacząć.
Celem amortyzacji jest opóźnianie procesu dociążania, czyli wydłużanie czasu od pierwszego kontaktu do pełnego dociążenia. Elastic recoil, czyli sprężystość pojawia się dopiero w momencie osiągnięcia pełnego dociążenia. Jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że kontakt buta z podłożem może trwać nawet krócej niż 200 milisekund, to daje to pewien obraz dynamiki zjawisk. Amortyzacja i sprężystość mają swoje "5 minut" i mogą współistnieć bez zgrzytów, ale trzeba to na spokojnie analizować odrzucając stereotypowe skróty myślowe.

Jeżeli weźmiemy pod uwagę takie podłoże jak ziemista droga, to wtedy wydłuży się kontakt buta lub bosej stopy z podłożem w porównaniu z podłożem asfaltowym. A im dłuższy kontakt z podłożem tym słabszy elastic recoil.
Nie ma jednak dowodu na to, że bieg boso po asfalcie będzie odznaczał się krótszym kontaktem z podłożem aniżeli bieg po asfalcie w amortyzowanych butach. Nie znalazłem takich informacji. Może ktoś inny natrafił na to?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, 15:59 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Amortyzująca pianka będzie wytłumiać nieco elastic recoil jeżeli w momencie pełnego dociążenia pianka nie jest jeszcze maksymalnie ściśnięta. Raczej nie grozi nam jednak takie niebezpieczeństwo, bo nawet przy wadze kenijskiej przeciążenia są wystarczające do pełnej kompresji pianki.
Nie wiem co rozumiesz poprzez maksymalne dociążenie. Dla mnie oznacza to moment stabilności nogi, moment w którym pianka jest ściśnięta. Nie ma mowy o maksymalnym dociążeniu gdy pianka jest nieściśnięta bo wtedy byłoby to bieganie na piankach a raczej można byłoby to porównać do lewitacji. To trochę jak byś powiedział, że bez sensu jest się leczyć na grypę bo po wyleczeniu nie ma się już objawów. Być może z fizycznego punktu widzenia będzie to błąd jak zobrazuje to w ten sposób ale, im więcej ze swojego pędu będziesz musiał włożyć w uzyskanie pełnego dociążenia tym gorzej będzie Ci się biegło.
Porównanie z piaskiem masz racje, było przesadzone bo tam destabilizacja jest nieskończona.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Keri pisze:
yacool pisze:
Skąd wiesz, że brak amortyzacji nie tłumi elastic recoil
Ja tego nie wiem, stad pytanie.
"Prostym" rozwiazaniem byłoby porównanie wzorca np. HG biegnacego w boostach vs minimale. To dałoby odpowiedź.
Niesamowicie problematyczne byłoby to... Trzeba byłoby założyć, że HG każdego dnia biega identycznie, określone tempo w każdy dzień wykonuje z takim samym zmęczeniem itp. Różnice byłyby słabo zauważalne (tak jak wcześniej pisałem) na 1,2 a nawet 20 krokach. Należałoby mieć kamery o zajebistych możliwościach slow motion i porównać klatkę do klatki.
Ja wierzę w to, że bieganie boso byłoby lepszą opcją jeżeli zawodnik biegający technicznie bardzo dobrze (załóżmy jak HG) w butach biegałby identycznie boso, ale do tego trzeba niesamowicie mocnych stóp. Z resztą pomijając problem przyczepności. Bo nie wierzę, że przyczepność stóp jest identyczna jak kolców.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Maksymalne dociążenie, to może być koniec ruchu ciała w dół dla idealnego przypadku. Od tego momentu zaczyna uwalniać się energia zgromadzona w sprężystości. Amortyzacja nie gra tu już roli.
Natomiast trzeba zastanowić się nad tym, jak bardzo ciało musi adaptować się do biegu boso po asfalcie i czy taka adaptacja nie odbywa się kosztem elastic recoil.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ