Buty minimalistyczne
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Zalecam zachowanie ostrożności podczas biegu w TG w górach. W tym roku stanąłem na mokry kamień tą powierzchnią buta, na której zamiast bieżnika jest goła pianka i miałem piękny lot. Tam, gdzie nie trzeba zbiegać po kamieniach, są znakomite, ale w Tatry już ich raczej nie zabiorę.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
Piękne! Czy to może wiersz biały?yacool pisze:Zapomniałem dodać,Keri pisze:Pytanie do dr Zenka, czy zaleca lub, czy sa przeciwwskazania do robienia rozbiegania po maratonie w "jedynia" słusznych butach?
że tester zenków
jest jak pilot oblatywacz.
Czeka go wieczna chwała,
loty w kosmos,
miliony lajków
i rezerwacja na Powązkach.
Jeśli jednak się rozjebie,
to skończy
w zapomnieniu.
P.S. - dokonałem małej korekty tekstu oryginału, gdyż wierszówka była błędna (tam było prozą).

- toxic
- Zaprawiony W Bojach
Mimo, że rewolucje minimalistyczne obchodzą mnie jak zeszłoroczny śnieg to czytam ten wątek bo lepiej wciąga niż odcinki mody na sukces. Powiedz mi Zenek jedną rzecz, czy przypadkiem to nie powtórka z rozrywki http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... &start=195 (na następnej stronie też jest podobny but) czy może w tamtych butach coś nie pykło? Poza tym zastanawiam się jak to jest z tym doktorkiem. Skoro nie uznaje minimalizmu samego w sobie to po kiego Zenona ścina piankę prawie do skóry. Czyżby doktor Zenon który buńczucznie obnosi się swoim nonkonformizmem chciałby przypodobać się grupie hipisów i coś knuje w stylu "12 małp"?
A teraz już całkiem poważnie, rozumiem, że wycięcie zapiętków(sam to praktykuję), fazowanie śródstopia (tak to chyba się fachowo nazywa) i ścięcie trochę pianki daje komfort użytkowania ale trochę pianki a nie schodzenie poniżej 150g. Chyba, że to robisz w formie eksperymentu.
A teraz już całkiem poważnie, rozumiem, że wycięcie zapiętków(sam to praktykuję), fazowanie śródstopia (tak to chyba się fachowo nazywa) i ścięcie trochę pianki daje komfort użytkowania ale trochę pianki a nie schodzenie poniżej 150g. Chyba, że to robisz w formie eksperymentu.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
-
- Zaprawiony W Bojach
w ZENkach pianki jest bardzo dużo. wiele butów wcale-nie-takich-minimalistycznych ma jej mniej.
co do ścinania w celu poprawy komfortu - pamiętaj, że każdy swój próg komfortu ma gdzie indziej. ja dla przykładu w wersji fabrycznej Zenków 2 czułem się niekomfortowo, a innym użytkownikom bardzo przypadły do gustu.
co do ścinania w celu poprawy komfortu - pamiętaj, że każdy swój próg komfortu ma gdzie indziej. ja dla przykładu w wersji fabrycznej Zenków 2 czułem się niekomfortowo, a innym użytkownikom bardzo przypadły do gustu.
-
- Dyskutant
Zgadzam się z Qbą. W tych Zenkach jest wystarczająca ilość pianki. Inaczej przy mojej 20kg nadwadze ciężko byłoby zrobić półmaraton i na koniec nie odczuwać najdrobniejszego bólu.
Wrzucam propozycje do "Yacoolowej" ankiety, może ktoś dorzuci inne pomysły:
Do tej pory biegałeś w butach z dropem [mm]: 0-4 / 4-8 / 8-12 / 12+ (możliwość wielokrotnego wyboru?)
Lubisz biegać w butach: mocno amortyzowanych / średnio/ bez amortyzacji
Na jakich dystansach bieganie w Zenkach jest dla Ciebie komfortowe [km]: 0-5 / 10 / 15 / 20 / 20+
W jakim terenie biega się najlepiej: asfalt / teren / chodniki / bieżnia / góry
W jakim terenie biega się najgorzej: asfalt / teren / chodniki / bieżnia / góry
Czy widzisz konieczność usuwania zapiętka: tak/nie/wisi mi to
Czy po otrzymaniu zenków były dla Ciebie dopasowane tak/nie (można dodać przy nie - jakie modyfkiacje poczyniłeś lub czy w ogóle)/nie miałem ochoty ich zakładać
W jakich zawodach starowałeś w Zenkach [m]: 1500/3000/5000/1000/HM/M/inne/nie startowałem
Jeśli startowałeś w zawodach to wynik był lepszy: tak/nie
Czy polecasz Zenki osobie, która ma mały staż biegowy: tak/nie
Czy bolało Cie coś (innego niż zawsze) podczas testu: tak/nie (jeśli tak to można jakieś dodatkowe pytanie dorzucić np: musiałeś przerwać trening? albo kiedy ból ustąpił)
Wrzucam propozycje do "Yacoolowej" ankiety, może ktoś dorzuci inne pomysły:
Do tej pory biegałeś w butach z dropem [mm]: 0-4 / 4-8 / 8-12 / 12+ (możliwość wielokrotnego wyboru?)
Lubisz biegać w butach: mocno amortyzowanych / średnio/ bez amortyzacji
Na jakich dystansach bieganie w Zenkach jest dla Ciebie komfortowe [km]: 0-5 / 10 / 15 / 20 / 20+
W jakim terenie biega się najlepiej: asfalt / teren / chodniki / bieżnia / góry
W jakim terenie biega się najgorzej: asfalt / teren / chodniki / bieżnia / góry
Czy widzisz konieczność usuwania zapiętka: tak/nie/wisi mi to
Czy po otrzymaniu zenków były dla Ciebie dopasowane tak/nie (można dodać przy nie - jakie modyfkiacje poczyniłeś lub czy w ogóle)/nie miałem ochoty ich zakładać
W jakich zawodach starowałeś w Zenkach [m]: 1500/3000/5000/1000/HM/M/inne/nie startowałem
Jeśli startowałeś w zawodach to wynik był lepszy: tak/nie
Czy polecasz Zenki osobie, która ma mały staż biegowy: tak/nie
Czy bolało Cie coś (innego niż zawsze) podczas testu: tak/nie (jeśli tak to można jakieś dodatkowe pytanie dorzucić np: musiałeś przerwać trening? albo kiedy ból ustąpił)
- toxic
- Zaprawiony W Bojach
Zgoda, teraz biegam w Kigerach Nike'a i uważam, że to but idealny dla mnie, nigdy nie miałem lepszego komfortu. Z drugiej strony w glide boostach czuje się jak bym biegał po piasku, wkurwiający jest poziom amortyzacji, pomijając już twardy zapiętek...Qba Krause pisze: co do ścinania w celu poprawy komfortu - pamiętaj, że każdy swój próg komfortu ma gdzie indziej. ja dla przykładu w wersji fabrycznej Zenków 2 czułem się niekomfortowo, a innym użytkownikom bardzo przypadły do gustu.
Ale gdzie Kigerom do Zenka.
Tak już na marginesie chętnie bym spróbował sam skroić Zenki ale obawiam się, że jak sfazuje boki to mi stopa zacznie latać przy byle dziurach. Mam totalną destabilizację prawej stopy i takie zenkowanie może skończyć się źle.
-
- Zaprawiony W Bojach
może się tez okazać, że z konieczności uaktywnią się struktury odpowiedzialne za stabilizację, i po kilku tygodniach sytuacja znacznie się poprawi 

-
- Zaprawiony W Bojach
To nie fazuj przodu buta, przynajmniej wewnętrznej krawędzi. Ja tak robię.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Tia. Po każdym biegu w nieciętych yacoolowych zenkach mam zakwasy w kostce. I teraz pytanie czy prędzej kostka nauczy się stabilizować koturn czy się wykręci i spuchnieQba Krause pisze:może się tez okazać, że z konieczności uaktywnią się struktury odpowiedzialne za stabilizację, i po kilku tygodniach sytuacja znacznie się poprawi

- toxic
- Zaprawiony W Bojach
Chciałbym żeby to takie proste było, mam dwa więzadła zerwane w stawie. Obecnie pompuje stopę pod kątem stabilizacji dzień w dzień po 50 min. Z takim sfazowanymi butami musiałbym jakoś to przemyśleć jak je wprowadzić. Co 2-3 dzień po załóżmy 3-4 km najpierw asfalt potem powoli teren? Nie wiem, ale to już inny temat.Qba Krause pisze:może się tez okazać, że z konieczności uaktywnią się struktury odpowiedzialne za stabilizację, i po kilku tygodniach sytuacja znacznie się poprawi
Stopa mi ucieka na zewnątrz, a więc wewnętrzna krawędź mnie nie urządza. Z drugiej strony mógłbym zostawić przód podeszwy ale wtedy taki zenek mało by się różnił od Kigerów. No nic, spróbuje wprowadzać Zenki.To nie fazuj przodu buta, przynajmniej wewnętrznej krawędzi. Ja tak robię.
-
- Zaprawiony W Bojach
jabbur, hehe.
rżnij buta albo rżnij głupa - wybór należy do Ciebie
rżnij buta albo rżnij głupa - wybór należy do Ciebie

- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
jabbur myślę, że pora przyciąć zenki i spróbować ponownie pobiegać. Dowiesz się przynajmniej, czy zmiana dropu wpływa na kwas mlekowy. Może wyjść z tego zajebisty slogan reklamowy o wpływie niskiego dropu na obniżenie zakwaszenia.
A propos rżnięcia głupa. Swego czasu Fredzio wystraszył się i nie wstawił tego na główną.
Żyjemy w świecie marketingowego bełkotu. Większości ludzi to nie przeszkadza, bo są tego nieświadomi. Drogi kliencie, jeżeli się na czymś nie znasz, to my cię debilu poinformujemy. Tak to działa. A efekt jest mniej więcej tego rodzaju:
(zaczerpnięte z podpisu Kangoora)
Jeśli ktoś myśli, że to jest pisane przez debili dla debili, to jest w głębokim błędzie. Żeby napisać taki tekst, to trzeba być bardzo inteligentnym człowiekiem, świadomym mechanizmów kierujących ciemną masą nabywczą.
Akcję jaką zaproponowałem można nazwać eksperymentem niezależnym. Przede wszystkim niezależnym od marketingowców. Zamiast bowiem irytować się przypisaną mi z automatu rolą owcy, postanowiłem zareagować bardziej konstruktywnie.
Nie chodzi tu o udowadnianie przewagi zenków nad innymi butami lecz o stworzenie nowej jakości. Sami stajecie się poniekąd projektantami butów, gdzie zaczyna działać tzw. marketing szeptany.
Kilka stron wcześniej HeavyPaul zadał mi z pozoru retoryczne pytanie.
A propos rżnięcia głupa. Swego czasu Fredzio wystraszył się i nie wstawił tego na główną.
Żyjemy w świecie marketingowego bełkotu. Większości ludzi to nie przeszkadza, bo są tego nieświadomi. Drogi kliencie, jeżeli się na czymś nie znasz, to my cię debilu poinformujemy. Tak to działa. A efekt jest mniej więcej tego rodzaju:
(zaczerpnięte z podpisu Kangoora)
Jeśli ktoś myśli, że to jest pisane przez debili dla debili, to jest w głębokim błędzie. Żeby napisać taki tekst, to trzeba być bardzo inteligentnym człowiekiem, świadomym mechanizmów kierujących ciemną masą nabywczą.
Akcję jaką zaproponowałem można nazwać eksperymentem niezależnym. Przede wszystkim niezależnym od marketingowców. Zamiast bowiem irytować się przypisaną mi z automatu rolą owcy, postanowiłem zareagować bardziej konstruktywnie.
Nie chodzi tu o udowadnianie przewagi zenków nad innymi butami lecz o stworzenie nowej jakości. Sami stajecie się poniekąd projektantami butów, gdzie zaczyna działać tzw. marketing szeptany.
Kilka stron wcześniej HeavyPaul zadał mi z pozoru retoryczne pytanie.
Jestem w trakcie pisania artykułu o elastic recoil i zastanawiam się nad własnymi przemyśleniami do tej pory, na temat roli butów w aspekcie sprężystości ciała wykorzystywanej w biegu. Czy istnieją jakieś cechy buta, które mogą poprawić elastic recoil? Stabilizacja, kontrola trakcji, jakieś inne usztywnienia są wg mnie za słabe by pomagać tak dynamicznemu zjawisku. Dobrze więc żeby nie przeszkadzały, czyli pojawia się kwestia komfortu. Czy takie cechy jak amortyzacja, rodzaj materiału, z którego jest wykonana i jej kształt mogą poprawić elastic recoil? Ostatnie rekordy świata w maratonie bite są w piance boost i na sporym dropie. Z drugiej strony mówi się, że najlepsze warunki dla stopy daje zerowy drop i możliwie minimalna grubość amortyzacji. Tylko, że kto to mówi? Doktor Lieberman? Na współczesnego Bikilę łamiącego boso 2h w maratonie nie mamy co liczyć. Lieberman pozostaje w sferze teorii. Nie mamy w takim układzie żadnej możliwości weryfikacji, ani pianki adidasa, ani wielkości dropu. Powraca więc jak bumerang kwestia komfortu. To jedyna rzecz, której możemy być pewni, że nie będzie przeszkadzać w generowaniu elastic recoil. Pytanie jednak pozostaje - czy coś pomaga? Odpowiedź może okazać się bolesna. W poprawie elestic recoil pomaga sugestia, a mistrzami od sugestii są marketingowcy.yacool, zależy kto czego szuka, tak?
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Ja po dzisiejszym biegu stwierdzam, ze biega sie w zenkach calkiem ok, palce juz nie dretwieja, but trzyma sie dobrze na blocie i lisciach, a jedyne do czego w tej chwili bym sie przyczepil to to, ze jest malo stabilny na nierownosciach wzdluz osi dlugiej buta.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 2:59:50
yacool pisze: Jeśli ktoś myśli, że to jest pisane przez debili dla debili, to jest w głębokim błędzie. Żeby napisać taki tekst, to trzeba być bardzo inteligentnym człowiekiem, świadomym mechanizmów kierujących ciemną masą nabywczą.
Hm ... oj tak, Oni chcieli by być bogami i poruszać tłumy.yacool pisze: W poprawie elestic recoil pomaga sugestia, a mistrzami od sugestii są marketingowcy.
Na nasze nieszczęście statystyka mówi co innego:
[...]Do tego niemal co piąty dorosły Polak może nie zrozumieć ulotki reklamowej albo instrukcji obsługi pralki, a prawie co czwarty nie będzie potrafił zrobić prostych matematycznych obliczeń takich jak procent od lokaty bankowej czy różnicy czasów między kontynentami. Aż 15 proc. ma niski poziom kompetencji i w jednej, i drugiej dziedzinie jednocześnie. [...]
Także na spore grono naszych rodaków taka czy inna treść "cudowności" bełkotu marketingowego nie działa, bo jej autentycznie nie rozumieją.
Kolejna sprawia (wysoka korelacja z produktem), to jako konsumenci generalnie nie czytamy ulotek. To co na nas działa najmocniej to szeroko rozumiany obraz, typu powtarzająca się reklama w TV, billboard na każdym rogu, a jeszcze bardziej koleżanka/ kolega używający/ubierający to coś.
Skąd wiesz, czy amortyzacja nie tłumi elastic recoil?yacool pisze: Jestem w trakcie pisania artykułu o elastic recoil i ...
To, że widzisz ją u HG biegnącego w adidasach nie oznacza, że nie byłoby jej widać jeszcze bardziej, gdyby pobiegł w jakiś minimalach (np. merrell vapour glove).
-
- Zaprawiony W Bojach
http://youtu.be/MZnAeK9l5oU
Jak widać na tym filmiku, boost nie tłumi, i działa lepiej niż goły beton
Ponieważ jakiekolwiek minimale, wliczając w to gołe stopy mieszczą się w przedziale pomiędzy pianką EVA, a gołym betonem, z tego materiału jasno wynika, że nie ma szans na pobicie boosta, chyba że lepszym boostem.
Jak widać na tym filmiku, boost nie tłumi, i działa lepiej niż goły beton

Ponieważ jakiekolwiek minimale, wliczając w to gołe stopy mieszczą się w przedziale pomiędzy pianką EVA, a gołym betonem, z tego materiału jasno wynika, że nie ma szans na pobicie boosta, chyba że lepszym boostem.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2014, 14:18 przez Klanger, łącznie zmieniany 1 raz.