Hmmm a masz te magiczne literki przy satelitach? Ja wystawiłem kiedyś zegrek na ponad godzinę na zewnątrz i ni huhu :/Piechu pisze:fascik już pisaliśmy o tym WAAS działa w Polsce, u mnie nie ma problemu, żeby zegarek z tego "dobrodziejstwa" korzystał tyle, że w moim mniemaniu to praktycznie nic nie daje
Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
- fascik
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
tak, pojawia się przy kilku satelitach literka "D"
nie wiem od czego to zależy ale być może od położenia geograficznego choć wg tej informacji EGNOS jest dostepny w całej Polsce http://geoforum.pl/?page=news&id=15021& ... 6813,46828
nie wiem od czego to zależy ale być może od położenia geograficznego choć wg tej informacji EGNOS jest dostepny w całej Polsce http://geoforum.pl/?page=news&id=15021& ... 6813,46828
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- fascik
- Stary Wyga
hmm to jak rozumieć wyjaśnienia na stronie gramina:
Currently, WAAS satellite coverage is only available in North America.
http://www8.garmin.com/aboutGPS/waas.html
I jeszcze z lotniczej:
http://lotniczapolska.pl/System-WAAS,32566
Obecnie zasięg WAAS dostępny jest tylko w Ameryce Północnej. Nie ma naziemnych stacji w Ameryce Południowej, więc nawet jeśli użytkowany tam odbiornik GPS jest w stanie odbierać sygnał WAAS, to nie zostanie poprawiony, a tym samym nie poprawi dokładności wskazań urządzenia.
Currently, WAAS satellite coverage is only available in North America.
http://www8.garmin.com/aboutGPS/waas.html
I jeszcze z lotniczej:
http://lotniczapolska.pl/System-WAAS,32566
Obecnie zasięg WAAS dostępny jest tylko w Ameryce Północnej. Nie ma naziemnych stacji w Ameryce Południowej, więc nawet jeśli użytkowany tam odbiornik GPS jest w stanie odbierać sygnał WAAS, to nie zostanie poprawiony, a tym samym nie poprawi dokładności wskazań urządzenia.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
nie mam pojęcia bo wg wszystkich dostepnych źródeł WAAS=EGNOS i to jest dokładnie ten sam sytem, działający na tej samej zasadzie tylko róźni się nazwą jest jeszcze 3 tożsamy system bodaj w Indiach, który działą dokładnie jak WAAS/EGNOS ale znowu nazywa sięjeszcze inaczej
tutaj cytat:
tutaj cytat:
źródło: http://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilot ... c-pierwszaCzęsto też wystarczy tylko wgrać do starego odbiornika nowe oprogramowanie. Generalnie na pokładzie samolotu musi znajdować się odbiornik z funkcją WAAS, który jest kompatybilny z EGNOS-em i pozwala odbierać jego sygnał. Oczywiście istnieją pomiędzy nimi pewne różnice, nie mniej jednak nie wpływają one na kwestie użytkowe. W Ameryce system WAAS jest dokładnie tym samym czym EGNOS w Europie i jest oparty na tej samej specyfikacji, czyli na ICAO SBAS. Instalacja odbiornika na pokładzie samolotu wymaga odpowiednich certyfikatów, możliwość jego użycia przez załogę statku powietrznego jest obwarowana odpowiednimi przepisami.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, 19:10 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46
- Życiówka w maratonie: 4
No kurcze wlasnie Egnos. U mnie nigdy nie bylo literek
No nic sprobuje z egnossem moze w koncu zlapie literke ;P
Egnos to nasz odpowiednik waasa i nasze MTK go obsluguja, pytanie czy firmware obsluguje
Jak uda Ci sie trafic na zalokowanie egnossa mozesz zrobic fote i wrzucic?

Egnos to nasz odpowiednik waasa i nasze MTK go obsluguja, pytanie czy firmware obsluguje

Jak uda Ci sie trafic na zalokowanie egnossa mozesz zrobic fote i wrzucic?

If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
spoko, jeśli będę miał focidło pod ręką i będę pamiętał to nie ma problemu 
sam jestem ciekaw czy nowy sikor 3N połączy się z EGNOSEM, wsyzstkie dotychczasowe próby dotyczyły 2Q

sam jestem ciekaw czy nowy sikor 3N połączy się z EGNOSEM, wsyzstkie dotychczasowe próby dotyczyły 2Q
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Wybylem na chwilke na dwor z etrexem20 celem zlapania sygnalu egnos. Znalazlo nr 39 ale ciagle mrugal i nie bylo go widac w spisie satelit. Dopiero jak przelczylem na gps+glonass pojawila sie druga linijka i pare satelit nie z glonassa ale jeszcze z gps i miedzy innymi nr 39 czyli Egnoss. Pojawily sie D przy niektorych slupkach jakosci polaczenia. Wylaczylem glonass, zrobilem restart i znow. 39 sie pojawil, mrygal ale zaskoczyl dopiero po jakims czasie. W spisie go nie bylo.
Tymczasem na fenixie wlaczylem egnoss, zrobilem restart i mrygajacy satelita 39 pojawil sie na rysunku nieba. Niestety D sie nie pojawilo, ani 39 w spisie satelit. Tak jak by miejsca nie bylo ;P
Dokladnosc na fenixie 3 do 7 m
Dokladnosc na etexie 2 do 5 m.
Chyba jestem w miejscu gdzie sygnal za bardzo nie dociera (nisko nad rzeka).
edit https://support.garmin.com/support/sear ... 0000000%7D
Wg tego gps+egnos zre wiecej baterii, pytaniecz czy zawsze czy tylko jak zalokuje bonusowego satelite.
Tymczasem na fenixie wlaczylem egnoss, zrobilem restart i mrygajacy satelita 39 pojawil sie na rysunku nieba. Niestety D sie nie pojawilo, ani 39 w spisie satelit. Tak jak by miejsca nie bylo ;P
Dokladnosc na fenixie 3 do 7 m
Dokladnosc na etexie 2 do 5 m.
Chyba jestem w miejscu gdzie sygnal za bardzo nie dociera (nisko nad rzeka).
edit https://support.garmin.com/support/sear ... 0000000%7D
Wg tego gps+egnos zre wiecej baterii, pytaniecz czy zawsze czy tylko jak zalokuje bonusowego satelite.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 47,30
Ja nie wiem jak wy dochodzicie do poziomu 3m
Mi się może z raz udało zejść do poziomu 10m, a standardem jest 20m, a już się tak rozleniwiłem że przy odpalaniu treningu nie czekam na ~15m tak jak kiedyś - tylko lece przy 30m. Wczoraj w szczerym polu było 17m najlepiej 
Wczoraj braciak pobiegł i jego 310xt narysował identycznie jak nasze drogi zabaweczki - wszystko przesunięte o 20m.

Wczoraj braciak pobiegł i jego 310xt narysował identycznie jak nasze drogi zabaweczki - wszystko przesunięte o 20m.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
ja też ani na 2Q ani na 3N mniej niż 8-9 metrów nie widziałem 

- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
No:
Jak pojawila sie mrygajaca 39 to uzywajac kompasu ustawilem sie tak aby ta czesc nieba byla widoczna. Pojawila sie w spisie, choc miala inny kolor (lekko niebieskawy). Po minucie zrobila sie normalnie biala i dostalem literki D.
Nie mialem czasu juz stac w miejscu dluzej, dokladnosc przez ta chwile byla rock stable 12m i nie chcialo zejsc nizej (deszcz, niebo zachmurzone kompletnie).
Bez egnoss 10-14.
Sprobuje raz zlapac to przed biegiem i zobaczymy.
edit: D byly chyba wszedzie gdzie bylo miejsce, jak slupek sie wypelnial na max do gory to D znikalo. Jak spadalo w dol to sie pojawial.
Jak pojawila sie mrygajaca 39 to uzywajac kompasu ustawilem sie tak aby ta czesc nieba byla widoczna. Pojawila sie w spisie, choc miala inny kolor (lekko niebieskawy). Po minucie zrobila sie normalnie biala i dostalem literki D.
Nie mialem czasu juz stac w miejscu dluzej, dokladnosc przez ta chwile byla rock stable 12m i nie chcialo zejsc nizej (deszcz, niebo zachmurzone kompletnie).
Bez egnoss 10-14.
Sprobuje raz zlapac to przed biegiem i zobaczymy.
edit: D byly chyba wszedzie gdzie bylo miejsce, jak slupek sie wypelnial na max do gory to D znikalo. Jak spadalo w dol to sie pojawial.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
można? można 
rozumiem, że jestem tym samym zwolniony z udowadniania fotograficznego?

rozumiem, że jestem tym samym zwolniony z udowadniania fotograficznego?

- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
E raczej nie chodzilo o dowod a raczej zaspokojenie mojej niekonczącej sie ciekawosci 
Jak widac te satki sa nisko nad horyzontem. Szukam mapek/kalkulatorkow ktore by pokazywały gdzie akurat one są w tej chwili.

Jak widac te satki sa nisko nad horyzontem. Szukam mapek/kalkulatorkow ktore by pokazywały gdzie akurat one są w tej chwili.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
wiesz co mówią o ciekawości

swoją drogą ciekawe czy jak u Dantego zorganizowali w piekle dodatkowy krąg dla załogi odpowiedzialnej za tworzenie Fenixa 2?

swoją drogą ciekawe czy jak u Dantego zorganizowali w piekle dodatkowy krąg dla załogi odpowiedzialnej za tworzenie Fenixa 2?

- fascik
- Stary Wyga
MikeSpy - w jakim rejonie PL jesteś? Może to ma znaczenie...
- MikeSpy
- Zaprawiony W Bojach
Wielkopolska. Pewnie bardziej wysokosc n.p.m i okoliczne zasłony nieba
Te satelity sa dosc nisko wiec to moze byc problem.