Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:fascik już pisaliśmy o tym WAAS działa w Polsce, u mnie nie ma problemu, żeby zegarek z tego "dobrodziejstwa" korzystał tyle, że w moim mniemaniu to praktycznie nic nie daje
Hmmm a masz te magiczne literki przy satelitach? Ja wystawiłem kiedyś zegrek na ponad godzinę na zewnątrz i ni huhu :/
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak, pojawia się przy kilku satelitach literka "D"
nie wiem od czego to zależy ale być może od położenia geograficznego choć wg tej informacji EGNOS jest dostepny w całej Polsce http://geoforum.pl/?page=news&id=15021& ... 6813,46828
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hmm to jak rozumieć wyjaśnienia na stronie gramina:
Currently, WAAS satellite coverage is only available in North America.

http://www8.garmin.com/aboutGPS/waas.html

I jeszcze z lotniczej:
http://lotniczapolska.pl/System-WAAS,32566

Obecnie zasięg WAAS dostępny jest tylko w Ameryce Północnej. Nie ma naziemnych stacji w Ameryce Południowej, więc nawet jeśli użytkowany tam odbiornik GPS jest w stanie odbierać sygnał WAAS, to nie zostanie poprawiony, a tym samym nie poprawi dokładności wskazań urządzenia.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie mam pojęcia bo wg wszystkich dostepnych źródeł WAAS=EGNOS i to jest dokładnie ten sam sytem, działający na tej samej zasadzie tylko róźni się nazwą jest jeszcze 3 tożsamy system bodaj w Indiach, który działą dokładnie jak WAAS/EGNOS ale znowu nazywa sięjeszcze inaczej

tutaj cytat:
Często też wystarczy tylko wgrać do starego odbiornika nowe oprogramowanie. Generalnie na pokładzie samolotu musi znajdować się odbiornik z funkcją WAAS, który jest kompatybilny z EGNOS-em i pozwala odbierać jego sygnał. Oczywiście istnieją pomiędzy nimi pewne różnice, nie mniej jednak nie wpływają one na kwestie użytkowe. W Ameryce system WAAS jest dokładnie tym samym czym EGNOS w Europie i jest oparty na tej samej specyfikacji, czyli na ICAO SBAS. Instalacja odbiornika na pokładzie samolotu wymaga odpowiednich certyfikatów, możliwość jego użycia przez załogę statku powietrznego jest obwarowana odpowiednimi przepisami.
źródło: http://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilot ... c-pierwsza
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, 19:10 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

No kurcze wlasnie Egnos. U mnie nigdy nie bylo literek :( No nic sprobuje z egnossem moze w koncu zlapie literke ;P

Egnos to nasz odpowiednik waasa i nasze MTK go obsluguja, pytanie czy firmware obsluguje ;)

Jak uda Ci sie trafic na zalokowanie egnossa mozesz zrobic fote i wrzucic? :)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

spoko, jeśli będę miał focidło pod ręką i będę pamiętał to nie ma problemu :)
sam jestem ciekaw czy nowy sikor 3N połączy się z EGNOSEM, wsyzstkie dotychczasowe próby dotyczyły 2Q
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wybylem na chwilke na dwor z etrexem20 celem zlapania sygnalu egnos. Znalazlo nr 39 ale ciagle mrugal i nie bylo go widac w spisie satelit. Dopiero jak przelczylem na gps+glonass pojawila sie druga linijka i pare satelit nie z glonassa ale jeszcze z gps i miedzy innymi nr 39 czyli Egnoss. Pojawily sie D przy niektorych slupkach jakosci polaczenia. Wylaczylem glonass, zrobilem restart i znow. 39 sie pojawil, mrygal ale zaskoczyl dopiero po jakims czasie. W spisie go nie bylo.
Tymczasem na fenixie wlaczylem egnoss, zrobilem restart i mrygajacy satelita 39 pojawil sie na rysunku nieba. Niestety D sie nie pojawilo, ani 39 w spisie satelit. Tak jak by miejsca nie bylo ;P
Dokladnosc na fenixie 3 do 7 m
Dokladnosc na etexie 2 do 5 m.
Chyba jestem w miejscu gdzie sygnal za bardzo nie dociera (nisko nad rzeka).

edit https://support.garmin.com/support/sear ... 0000000%7D
Wg tego gps+egnos zre wiecej baterii, pytaniecz czy zawsze czy tylko jak zalokuje bonusowego satelite.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
qzder
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 47,30

Nieprzeczytany post

Ja nie wiem jak wy dochodzicie do poziomu 3m ;) Mi się może z raz udało zejść do poziomu 10m, a standardem jest 20m, a już się tak rozleniwiłem że przy odpalaniu treningu nie czekam na ~15m tak jak kiedyś - tylko lece przy 30m. Wczoraj w szczerym polu było 17m najlepiej :)

Wczoraj braciak pobiegł i jego 310xt narysował identycznie jak nasze drogi zabaweczki - wszystko przesunięte o 20m.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja też ani na 2Q ani na 3N mniej niż 8-9 metrów nie widziałem :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No:
f2a.jpg
f2b.jpg
Jak pojawila sie mrygajaca 39 to uzywajac kompasu ustawilem sie tak aby ta czesc nieba byla widoczna. Pojawila sie w spisie, choc miala inny kolor (lekko niebieskawy). Po minucie zrobila sie normalnie biala i dostalem literki D.
Nie mialem czasu juz stac w miejscu dluzej, dokladnosc przez ta chwile byla rock stable 12m i nie chcialo zejsc nizej (deszcz, niebo zachmurzone kompletnie).
Bez egnoss 10-14.

Sprobuje raz zlapac to przed biegiem i zobaczymy.

edit: D byly chyba wszedzie gdzie bylo miejsce, jak slupek sie wypelnial na max do gory to D znikalo. Jak spadalo w dol to sie pojawial.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

można? można :)
rozumiem, że jestem tym samym zwolniony z udowadniania fotograficznego? ;)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

E raczej nie chodzilo o dowod a raczej zaspokojenie mojej niekonczącej sie ciekawosci :)

Jak widac te satki sa nisko nad horyzontem. Szukam mapek/kalkulatorkow ktore by pokazywały gdzie akurat one są w tej chwili.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wiesz co mówią o ciekawości :spoczko: ;)

swoją drogą ciekawe czy jak u Dantego zorganizowali w piekle dodatkowy krąg dla załogi odpowiedzialnej za tworzenie Fenixa 2? :hej:
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

MikeSpy - w jakim rejonie PL jesteś? Może to ma znaczenie...
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wielkopolska. Pewnie bardziej wysokosc n.p.m i okoliczne zasłony nieba :) Te satelity sa dosc nisko wiec to moze byc problem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ