Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?

tom.krakus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 47:05
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Lubię czytać ten wątek od kiedy oddałem F2 i wziąłem Polar V800.
Czuję się trochę jak Adaś Miauczyński słuchający o kierowcach stojących w korkach.
PKO
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja tam malkontentem nie jestem, a tym bardziej nie wtedy kiedy jestem z czegoś zadowolony

ale z ciekawości chciałbym pobawić się również Polarem, która to marka odpadła z uwagi na to, że szuflada pełna u mnie pasków i footpodów ANT
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

tom.krakus pisze:Lubię czytać ten wątek od kiedy oddałem F2 i wziąłem Polar V800.
Czuję się trochę jak Adaś Miauczyński słuchający o kierowcach stojących w korkach.
Zamienił stryjek siekierkę na kijek :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Na prawdę nie wiem czego to dowodzi, może jedyne tego że są lepsze i gorsze egzemplarze. Nie chce mi się wierzyć ze były jakieś zmiany w hardwarze.
Dorwałem na chwile tego jednego z pierwszych F2 w Polsce z starej serii (po prawej).
Oba najnowsze aktualizacje (łącznie z timezone map) oraz świeży soft reset.
To samo miejsce i czas. Stałem około 5 min (aż odczyt się uspokoił. U mnie 3-4m, drugi 11-14m).
Różnica taka że ja kiedyś w swoim wywalilem EPO.bin a w starym nigdy nic nie było grzebane.
Dodatkowo mój (ten po lewej) złapał szybciej sygnał.

Obrazek
Obrazek

Ciekawe czy ktos robił takie porownania z V800 i Ambitem. Pewnie nie ;P Z checia bym przebiegl sie obok kogos kto ma ambita. Moze trafie na maratonie.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a tak w ogóle to o co kaman z tym epo.bin?
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak do konca to nie wiem :( Niby jakis wspomagacz lapania fixa stosowany przez mediatek. Zreszta po tym mozna poznac ze mamy ich czip.
"EPO: (Extended Prediction Orbit) is one of MTK's innovative proprietary off-line server-based A-GPS technology. It supports up to 30 days satellite orbit prediction, Which can be used to greatly Enhance user experience by Improving GPS Time To First Fix (TTFF)."
http://www.china-devices.com/Thread-GPS ... MTK-phones

wspominaja tez o slabych antenach gps ;)

Mozliwe ze jakos tym plikiem sie wspomagaja podczas dzialania GPS...
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, niezbyt precyzyjnie sięwyraziłem :) pytając chodziło mi o to, co daje wykasowanie tego pliku z zegarka bo faktycznie i tutaj i na forum garmina od czssu do czasu można trafić na info, że ktoś wywalił ten plik.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pewnie placebo ;P ale przy 305 tez pisali ze jak jest problem z satelitami to mozna kombinacja przyciskow wywalic almanac.
Czasami ponoc to epo sie poprawnie nie upgrejduje i masz stare.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No i po maratonie. Ja i ojciec bieglismy z F2 + FP (oba niekalibrowane!). Oboje mamy dokladnie 43,23km :) WG GPS bylo 42,6km czyli calkiem dokladnie (zakladam ze nie bieglem idealna trasa bo sie po prostu nie dalo + zjazd na sikanie ;P ). Tunel byl, stadion, jakies przebiegi pod wiaduktami. Wszystko rock stable. Potem wgralem bieg do GC przez bluetooh via telefon :) Zaczynam biegac z GPS a FP tylko do kadencji.
Fakt ze z biegu nie jestem dumny, moj maraton w lesie duzo lepiej poszedl i nic mnie nie bolalo a tutaj po 33km ogromny bol w lewym udzie juz do konca mi towarzyszyl. Coz bywa, wole spokoj i brak pchania sie po starcie.
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Mi dziś w bieszczadzkim wyszło 53,3 km. Na asfalcie niemal idealnie pokrywały sie km. z tabliczkami, w lesie zaczęło w zegarku dodawać systematycznie więcej metrów niz na tabliczkach. Ale uważam że to chyba 3d dystans powoduje inne przeliczanie gdzie mamy sporo przewyższeń.
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

3D mam w bieganiu wylaczone. Tylko przy łażeniu :)

edit: sprawdzilem wg sygnalu GPS i na drugim fenixie tez 42.60km. Takze dwa F2 i identyczne wyniki (tylko ociec przebiegl szybciej ;) )
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś kumplowi na maratonie 310XT policzył także 42,60 km :) Twój Fenix całkiem fajnie sięspisał i potwierdza się to o czym pisałem wcześniej, że po aktualizacji 4.00 nie potrzeba żadnych wpsomagaczy, GPS działa jak powinien :)
Awatar użytkownika
fascik
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:po aktualizacji 4.00 nie potrzeba żadnych wpsomagaczy, GPS działa jak powinien :)
Oj nie mów HOP, póki nie wpadniesz w las. Niestety - poleciałem moją słynną drogą pożarową numer 21 (qpa lasu). I znów cuda na kiju z dokładnością GPS - 45-60 metrów. Oczywiście za tempo odpowiadał foot pod ale na mapie rzucało mną na boki.
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Przeczytałem wszystko całe 122 strony. Zajęło mi to prawie tydzień. rypnołem sobie wątek o Polarze i Sundo.
Podziwiam was za wytrwałość.
kilka wniosków.

Garmin ale inni producenci mają w du*ie co się dzieje na rynku z ich sprzętem, zresztą pozostali producenci też. Jak można poprawki do flagowca dawać przez półroku, a sprzęt nadal nie działa dobrze. No może ostatnio trochę lepiej się czyta Wasz wątek, ale to pełna masakra. Ja miałem mniej problemów z sygnałem i śladem jak biegałem z telefonem.

Po wydaniu swojego flagowca producenci mają już drugiego flagowca w szufladzie. To jest masakra. Sundo przoduje na tym polu. Garmin i polar przyśpieszają wydawanie nowych modeli, a stare nadal nie działają dobrze.

Polar to już całkiem popłynął z obsuwą swojego flagowca. Ile to trwało? Pół roku? Jak pojawił się na rynku to okazało się że 75% funkcji nie działa a systematycznie je aktualizują. Pozostali nie są lepsi i wygląda, że ich filozofia jest podobna.

DC - temu kolesiowi nie można kompletnie ufać, warto tylko sprawdzić u niego jak wyglądają parametry na tle innych modeli. reszta to totalna ściema

Garmin musi coś zrobić z projektantami od desing-u, każdy kolejny model wygląda gorzej. W mojej subiektywnej opini 610 jeszcze jakoś wyglądała, ale fenix na tle ambita wypada blado. Co do 310, 910 to rozumiem że on nie ma przeznaczenia do noszenia na co dzeień ale to nie znaczy że musi wyglądać tak paskudnie. 920 to już totalna klapa, (mówię o wyglądzie) i po co oni wstawiają te kolorowe wyświetlacze?? Strasznie to wygląda i nie idzie w dobrą stronę.

Tak jak zawsze byłem rozwoju telefonii komórkowej i uważam że taki sprzęt powinien się rozwijać, tak zegarki treningowe muszą iść w inną stronę. Czy producenci myślą że smart wach-e są dla nich zagrożeniem?? Masakra jakaś.

Na koniec. Zostaję przy swojej 310 bo to prawie najlepszy sprzęt dla 90% biegaczy, pomimo że wygląda paskudnie i nie ma innych dodatkowych funkcji, 305 chyba była dokładniejsza. Dokupię Foot pada, bo czujnik inercyjny w nowoczesnych zegarkach tylko miesza w poprawnym działaniu zegarka.

Dajcie znać którego footpod kupić.
Dzięki i pozdrawiam.:-)
T
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@fascik
wróć - już się poprawiam
na asfalcie po aktualizacji 4.00 nie potrzeba żadnych wspomagaczy, GPS działą jak należy :) (w lesie po aktualizacji jeszcze nie testowałem)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ