Garmin Fenix 3/3HR
- niuniek24w
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:39
- Życiówka w maratonie: 3:06:36
Jeśli o sen chodzi to domyślnie jest ustawione od 22 do 6 i zegarek sam się przełącza w tryb spania. Pory snu zmienia się na stronie GC. Tak przynajmniej jest w 630.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.
"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.
"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 10:15
- Życiówka w maratonie: może kiedy
Przez 11 lat mam Certinę z szafirowym szkłem. Metalowa koperta porysowana a na szkle ani śladu. Przez tyle lat kilka razy naprawdę solidnie udało mi się uderzyć o coś ręką. Myślałem, że już po zegarku a tu nic. Aż mi się wierzyć nie chce jak na to patrzę, wydaję się wręcz niemożliwe. Jak to mówi Svolken szafir to szafir. Kupując Fenixa wybór zatem był dla mnie oczywisty.kolunio pisze:Panowie takie pytanko bo mnie ten zegarek korci....Czy warto dołożyć i tak do nie małej kwoty do tego szkiełka szafirowego? Pomijam kwestie paska metalowego bo i tak pewnie nie byłby używany. ..Czy w wersji "podstawowej" łatwo jest zarysowania szkiełko?
Pozdrawiam
Przecież wersja bez tej opcji i tak jest bardzo droga, więc moim zdaniem jak już wydajesz tyle pieniędzy warto zainwestować w wersję sapphire.
A jeżeli korzystasz czasem z garnituru czy marynarki wykorzystasz również i bransoletę.
Pozdrawiam.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Jest jedno "ale" ! Jak sie ma 2000 zł na wersje bez szafira to choćby nie wiem jak sie wyginał to nie skombinuje w tym momencie 500 zł więcej ! Poza tym co imprezę przekręcać bransoletę ? Gdzie tu sens i logika ? Lepiej założyć drugi zegarek z kolekcjiDzikun pisze:Przez 11 lat mam Certinę z szafirowym szkłem. Metalowa koperta porysowana a na szkle ani śladu. Przez tyle lat kilka razy naprawdę solidnie udało mi się uderzyć o coś ręką. Myślałem, że już po zegarku a tu nic. Aż mi się wierzyć nie chce jak na to patrzę, wydaję się wręcz niemożliwe. Jak to mówi Svolken szafir to szafir. Kupując Fenixa wybór zatem był dla mnie oczywisty.kolunio pisze:Panowie takie pytanko bo mnie ten zegarek korci....Czy warto dołożyć i tak do nie małej kwoty do tego szkiełka szafirowego? Pomijam kwestie paska metalowego bo i tak pewnie nie byłby używany. ..Czy w wersji "podstawowej" łatwo jest zarysowania szkiełko?
Pozdrawiam
Przecież wersja bez tej opcji i tak jest bardzo droga, więc moim zdaniem jak już wydajesz tyle pieniędzy warto zainwestować w wersję sapphire.
A jeżeli korzystasz czasem z garnituru czy marynarki wykorzystasz również i bransoletę.
Pozdrawiam.

-
- Dyskutant
Kwota wiadomo nie mala i w obu wypadkach boli
Kupując z zagranicy szkiełko z szafirem mamy w cenie polskiego zegarka bez....Także teraz trzeba zdecydować czy warto zaryzykować gwarancji pl...

-
- Stary Wyga
- Kontakt:
Ja noszę Grey 24/7. Czasem wsadzę gdzieś rękę, o ścianę zawadzę - rezultat to drobne otarcia na kopercie.
Przez prawie rok nie dorobiłem się rys na szkiełku. Na szkiełko założyłem folię od Moto 360, kupiłem kilka za parę złotych. Teraz być może są juz dedykowane dla Fenix. Ale na razie po folii nie znać aby był częsty kontakt ze szkiełkiem - prawdopodobnie przez wystający rant koperty.
Wg mnie wersja szafir jest kierowana do zasobniejszych klientów, którzy używają zegarka do liczenia kroków, okazjonalnie do nawigacji, golfa, itp, dla których liczy się wygląd.
Przez prawie rok nie dorobiłem się rys na szkiełku. Na szkiełko założyłem folię od Moto 360, kupiłem kilka za parę złotych. Teraz być może są juz dedykowane dla Fenix. Ale na razie po folii nie znać aby był częsty kontakt ze szkiełkiem - prawdopodobnie przez wystający rant koperty.
Wg mnie wersja szafir jest kierowana do zasobniejszych klientów, którzy używają zegarka do liczenia kroków, okazjonalnie do nawigacji, golfa, itp, dla których liczy się wygląd.
.
-
- Wyga
- Kontakt:
A jakie ryzyko gwarancji ? O ile wiem - może sie mylękolunio pisze:Kwota wiadomo nie mala i w obu wypadkach boliKupując z zagranicy szkiełko z szafirem mamy w cenie polskiego zegarka bez....Także teraz trzeba zdecydować czy warto zaryzykować gwarancji pl...

-
- Wyga
Zgadza się, kiedyś dzwoniłam do Garmin Polska. Z tym, że zgodnie z unijnymi przepisami przysługują 2 lata gwarancji, w takim przypadku w drugim roku gwarancję trzeba egzekwować poprzez sklep, w którym dokonano zakupu. Sprzęt Garmina zakupiony w USA czy w Azji (różne Alibaby, GlobalCentrale itp.) ma tylko rok gwarancji. Przynajmniej tak było kilkanaście miesięcy temu, raczej wątpię by coś się zmieniło, ale zawsze można sprawdzić.kolunio pisze:Coś mi się o uszy obiło ze kupując z zagranicy jest 12 miesięcy gwarancji...
-
- Stary Wyga
coś nowego
http://newsroom.garmin.com/image/ces-20 ... -3-hr-back
http://newsroom.garmin.com/image/ces-20 ... -3-hr-back
----------------------------
FENIX 3 , EDGE1000
FENIX 3 , EDGE1000
-
- Wyga
Jeszcze jak miałem fenix 2 to kupiłem sobie folie, ale folia mimo wypozycjonowania na środku tarczy, ok. 0.5 do ok. 1 mm zostawiła nie osłonięte szkiełko (przeznaczona do fenix 2, kosztowała 19 zł plus wysyłka, w komplecie 3 szt.)Bosman.Zorz pisze:Ja noszę Grey 24/7. Czasem wsadzę gdzieś rękę, o ścianę zawadzę - rezultat to drobne otarcia na kopercie.
Na próbę wyciołem sobie sam z folii przeznaczonej na telefon (po kilku próbach jak to zrobić, bo był problem ze slizgającym się cyrklem na folii)
1.Na folię przeznaczoną na telefon (nie odkrywając zabezpieczeń tej folii ) przylkeiłem plaster (szerszy od szkiełka zegarka)
2. Ustawiłem roztaw cyrkla na ok18.5mm i odrysowalem koło na plastrze przyklejonym do folii
3. Wyciąć po sladzie ołówka razem z plastrem.
4. Wyczyścić i odtłuścić szkiełko zegarka
5.Odkleić zabezpieczenie foli ze strony która ma być przyklejona na szkiełko zegarka ( instrukcja powinna być na zakupionej foli przeznaczonej na telefon) u mnie jest to zabezpieczenie z czerwonymi napisami.
6. Przykleić na szkiełko zegarka i oderwać zabezpieczwnie z zewnętrznej foli
7. Gotowe :lol:
Porady :
trzeba pamiętać że robiąc koło cyrklem nie można naciskać zbyt mocno cyrkla, ponieważ można się przebić przez plaster i folie zabezpieczającą, co następstwem może być uszkodzenie foli właściwej.
Żeby usunąć folię zabezpieczającą używam rogu żyletki, ponieważ jest wystarczająco ostra żeby podważyć folię ochronną i ją odkeić. (nie mogłem sobie poradzić z odklejaniem foli zabezpieczajacej a często podczas próby jej odklejenia, odklejała się folia właściwa).
Po zchłodzeniu mocno zegarka (biegając przy minusowej temperaturze) trzeba pamiętać o tym żeby nie wkładać zegarka pod ciepłą wodę bo może to spowodować zcięcie się kleju między folią a szkiełkiem a wygląda to jak popekana szybka (pajączek na szkle).
Trzeba wtedy wymienić folię :?
UWAGA!
Oczywiście z żyletką trzeba obchodzić się bardzo ostrożnie ze względu na łatwość przecięcia się i zarysowania zegarka bądź szkiełka .
Jeśli podczas przyklejania nie dostanie się żaden większy pyłek lub spore pęcherzyki powietrza to po ok 24 godz. Folia jest nie widoczna w ogóle, tylko przyglądając się wnikliwie krawędzią można poznać że tam jest.

- anatom
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44.52
- Kontakt:
Panowie co to sa w tej becie" Hr Gauge, Perform. Cond.
Jak to odczytywac i co to pokazuje, moze jest gdzies jakas legenda tych nowych danych z bety garmina, oraz jak analizowac ten test Stress Score?
bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje!!!
Jak to odczytywac i co to pokazuje, moze jest gdzies jakas legenda tych nowych danych z bety garmina, oraz jak analizowac ten test Stress Score?
-
- Rozgrzewający Się
A propos Stress Score czyli TSS krótką informację znajdziesz tu:anatom pisze:Panowie co to sa w tej becie" Hr Gauge, Perform. Cond.
http://treningbiegacza.pl/training-load
Po polsku za dużo nie znajdziesz, ale szukaj informacji o Training load, Trimp czyli Training Impulse. Aplikacja Sport Tracks sama oblicza ATL, CTL i TSS. To tak w telegraficznym skrócie.
-
- Stary Wyga
- Kontakt:
HR Gauge to jest takie mniej więcej coś : https://apps.garmin.com/en-US/apps/6812 ... 4f325de427
Jest od groma takich pól w markecie, ale różnica jest taka, że możesz ich mieć 2 naraz w aplikacji. I teraz dostajesz to od garmina w standardzie, a sloty wykorzystujesz na inne pola danych.
Jest od groma takich pól w markecie, ale różnica jest taka, że możesz ich mieć 2 naraz w aplikacji. I teraz dostajesz to od garmina w standardzie, a sloty wykorzystujesz na inne pola danych.
.