Buty minimalistyczne

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jeszcze jest jeden model tego buta chyba w okrojonej wersji http://www.amazon.com/Reebok-Mens-Terra ... B00EWI9Z48 chyba taki lżejszy, dodatkowo w nazwie ma wpisane Sprint
PKO
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cześć,

Trochę blogowych nowości ;) pierwsze wrażeni, filmiki, zdjęcia:
-Inov-8 bare-grip 200: http://heavyrunslight.wordpress.com/201 ... -grip-200/
-Merrell Trail Glove 2: http://heavyrunslight.wordpress.com/201 ... l-glove-2/

a wkrótce kolejne wiosenne nowości ;)

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

850 pisze:@Bylon , adipure motion2 w martesie po niecale dwie setki, 199 dokladnie, ale spody jak deski maja twarde:-) Obrazek
Dzięki, fajna cena. Widywałem je chyba kiedyś, ale drożej, oj, drożej.
Chociaż dla mnie jednak dużo za sztywne i ten drop bodajże 9 mm (edit. 11 mm, aaa!!!) też nie przekonuje. Raczej się jeszcze wstrzymam, a nuż kiedyś dorwę Gazelle czy Adapty. Szkoda, Qba, że na razie ich brak.

W Outlecie w Modlniczce są (chyba nadal) adipute Trainer 2 (coś takiego), czyli FiveFingers w wersji Adidasa. Jak ktoś lubi takie, moim zdaniem, takie dziwactwa, to można spróbować; od FF na pewno znacznie tańsze.

Edit. http://www.zalando.pl/adidas-performanc ... r-103.html O kuraki! Ale tak bez przymiarki to bym się jednak bał, szczególnie przy cholewce techfit, która nie we wszystkich modelach mi pasuje. :(
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to jest po prostu skarpeta. bierz w normalnym rozmiarze, tu nie ma co nie pasować. mają swój specyficzny wyraz i albo będą leżeć, albo nie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kruczek79
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:07
Życiówka w maratonie: 3:09:57

Nieprzeczytany post

Czy koś biega, biegał lub miał je na nogach Adidas Adipure Gazelle? Interesuje mnie ich trwałość i czy ta białe tworzywo na pięcie to pianka czy guma, a przez to czy nadają się do codziennego użytku. Buty podobają mi się dizajnersko ale teraz interesuj mnie praktyczność tych butów.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

Bylon pisze:W Outlecie w Modlniczce są (chyba nadal) adipute Trainer 2 (coś takiego), czyli FiveFingers w wersji Adidasa.
factory annopol warszawa też je ma. sprawdzone wczoraj. pewnie więc w wielu outletach można je spotkać
Bylon pisze:Ale tak bez przymiarki to bym się jednak bał,
zalando ma zwrot gratis. dorzucają nawet specjalne pudełko w tym celu :hahaha:
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
dr_edredon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,
Po pierwsze primo proszę o poradę... Jakie buty polecacie naturalne ale nie minimalistyczne, zresztą to tylko nazwy...
Jestem dość ciężki jak na biegacza - 85kg. Będę biegał po twardym bo i gdzie niby mam znaleźć miękkie w mieście. No i mam szeroką stopę (przyjmijmy, że neutralną). Co brać pod uwagę w cenie poniżej 400zł, co byłoby w miarę wytrzymałe.
Umyśliłem sobie tak:
- chcę dropu 0-wego (mam dość starych NIKE-ów, w których strasznie trudno biec taką techniką, żeby poczuć obecność łydek, nie mówiąc o ścięgnach Achillesa. I tu nie chcę jakiegoś stopniowego przejścia, życzę sobie 0 od razu i już
- ale znowu z powodów wyłuszczonych na początku a też dlatego, że biegam mało i nie chcę dużo i nie mam żadnych ambicji typu:więcej szybciej dalej (to mnie kompletnie nie rajcuje, pomijając wiek mam organizm bardzo w kierunku katabolizmu i przy dłuższych biegach, po prostu, spalam mięśnie, nogi robią się coraz cieńsze a tego nie chcę...)
no więc nie wydaje mi się sensowny brak amortyzacji.
Kiedy powiem w sklepie, że chcę zerowy drop i dobrą amortyzację to patrzą na mnie dziwnie i np. chłoptasie w sklepie biegacza nie potrafią nic zaproponować. Nie wiele zresztą na Żoliborzu w Warszawie mają do przymiarki na miejscu.
Czy to ja wymyślam coś głupiego czy też napotkał ktoś podobny problem.
Mnie się zdaje, że zerowy drop a minimalizm (w sensie cienka podeszwa mała amortyzacja) zdecydowanie należy rozdzielić.
Mnie to się zdaje dość oczywiste. Co o tym myślicie?
Pozdr.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

skechers go run 2
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sprawdź Merrell Bare Access, tam jest chyba 0 i słonina (W Roadach jest 0 i 4mm).
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dr_edredon, jak mówisz komuś, że chcesz butów do biegania naturalnego, ale nie minimalistycznych to nie dziwię się, że dziwnie patrzą :D ale wydaję mi się, że chyba wiem o co Ci chodzi :P Nie nakręcaj się jednak koniecznie na zero drop. Są fajne buty z 4mm spadkiem pięta->palce, którego w czasie biegu nawet nie poczujesz. Konkretne modele, które mogłyby Cię zadowolić: Puma Faas 100R, Merrell Bare Access 2, Brooks Pure Connect 3 (zresztą inne modele z serii Pure również) no i Inov-8 ma tyle modeli, że jest w czym wybierać: http://www.inov-8.com/New/Global/produc ... oad&G=Male

Pozdrawiam

Paweł
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli chcesz buty z dość dużą amortyzacją i 0 dropu, to możesz też kupić jakieś tanie buty z elastyczną podeszwą piankową i zrobić taką operację.

------------------------
Co do większych lub mniejszych dropów przypomniałem sobie, że mam Newtony z dropem 0mm i wkładką pod piętę (chyba 3mm), którą wymyślono na potrzebę okresu przejściowego. Dziwne, że żaden inny producent tego nie podłapał.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bare Access mają chyba 4 mm obcas. Jest jeszcze Altra z USA (http://www.altrarunning.com/).
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bare Access zarówno 2 jak i 3 mają zero drop.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

dr_edredon, saucony hattori jeszcze bym do listy dorzucił.
a jeśli robisz zakupy w stacjonarnych sklepach w warszawie to zajrzyj do planetrunning (metro młociny), albo sport guru (gocław)
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze: Co do większych lub mniejszych dropów przypomniałem sobie, że mam Newtony z dropem 0mm i wkładką pod piętę (chyba 3mm), którą wymyślono na potrzebę okresu przejściowego. Dziwne, że żaden inny producent tego nie podłapał.
Podłapał. W Brooks Pure Drift jest tak samo (0/4mm).

A z amortyzowanych i zero drop to jeszcze jest Saucony Virrata.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ