Komentarz do artykułu Nadbiega Fenix 2 od Garmina - będzie hit?
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
mając Ambita 1 i nie paląc się specjalnie do zmiany w tym momencie warto już kupować czy poczekać ? F1 nabyłem równo z premierą i potem narzekałem na liczne bugi co trochę mnie zraziło, jak się ma sprawa z f2 na ten moment ? Najlepiej jakieś krótkie podsumowanie by się przydało :D
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Kontakt:
Krótko? Soft z f2 do f1 i jest prawie idealnie

Najbardziej razi zdecydowane pogorszenie czytelności wzgledem f1. Nie rozumiem jak mogli coś takiego przeoczyć gapiąc się miesiącami w ekran. Niby pola top i bottom mają większe cyfry ale to nie ratuje. Ktoś chce zobaczyć porównanie widoczności f1 vs f2?

Najbardziej razi zdecydowane pogorszenie czytelności wzgledem f1. Nie rozumiem jak mogli coś takiego przeoczyć gapiąc się miesiącami w ekran. Niby pola top i bottom mają większe cyfry ale to nie ratuje. Ktoś chce zobaczyć porównanie widoczności f1 vs f2?
- rockduck
- Zaprawiony W Bojach
Ja bym chciał zobaczyć , właśnie trochę mnie to martwi bo ekran w A1 jest świetny
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
Piechu pisze:z tego co mi wiadomo to żadnej wajchy przestawiać nie trza, robi to z automatu.
dzięki.Buniek pisze:w 220 i 620 dzieje się to całkowicie automatycznie
zainstalowałem garmin express, podłączyłem i widzę różnicę
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Dzisiaj zegarek przeszedł mały chrzest bojowy (Maniacka Dziesiątka). Biegłem dziś w okularach przeciwsłonecznych (bo wicher, bo ulewa, bo grad) i w sumie kurcze nie miałem nawet większych problemów z odczytaniem danych z wyświetlacza (3 pola - góra dystans. środek tempo średnie z kilometra, dól tempo średnie). Być może trzeba się do niego przyzwyczaić?
niemniej jednak w trakcie codziennego użytkowania (jako zegarek codzienny) mam dziwne wrażenie,że wyświetlacz stał się ciemniejszy - cholera to niemożliwe ale mam takie odczucie :/
Wracając do dzisiejszego biegu. O ile tempo średnie z odcinka podwał ok o tyle jakiś kosmos był ze średnim tempem z całego biegu. Przebiegłem te 10km w 44:33 czyli średnia wychodzi jakieś 4:27 i w podsumowaniu aktywności w zegarku tyle pokazał - w sumie na 10km (trasa z atestem) wyliczył 10.085 km - ale w trakcie biegu, na początku gdy biegłem w tempie +/- 4:30 on pokazywał średnie z całego biegu 20:00! i z każdym kilometrem to tempo delikatnie się zmniejszało aby na końcu pokazać ~5:30 :/ Dziwoląg straszliwy i bardzo irytujący.
Czy Wam też dość długo wyszukuje pasek HRM? w 310 to były dosłownie 2 sek a tutaj muszę czekać co najmniej pół minuty.
niemniej jednak w trakcie codziennego użytkowania (jako zegarek codzienny) mam dziwne wrażenie,że wyświetlacz stał się ciemniejszy - cholera to niemożliwe ale mam takie odczucie :/
Wracając do dzisiejszego biegu. O ile tempo średnie z odcinka podwał ok o tyle jakiś kosmos był ze średnim tempem z całego biegu. Przebiegłem te 10km w 44:33 czyli średnia wychodzi jakieś 4:27 i w podsumowaniu aktywności w zegarku tyle pokazał - w sumie na 10km (trasa z atestem) wyliczył 10.085 km - ale w trakcie biegu, na początku gdy biegłem w tempie +/- 4:30 on pokazywał średnie z całego biegu 20:00! i z każdym kilometrem to tempo delikatnie się zmniejszało aby na końcu pokazać ~5:30 :/ Dziwoląg straszliwy i bardzo irytujący.
Czy Wam też dość długo wyszukuje pasek HRM? w 310 to były dosłownie 2 sek a tutaj muszę czekać co najmniej pół minuty.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
Z tym wyświetlaczem tez mam takie wrażenie - poważnie !
Opaskę szuka długo.
Zapis po treningu trwa ponad minutę,a przeglądanie podsumowania też łatwe nie jest.
Opaskę szuka długo.
Zapis po treningu trwa ponad minutę,a przeglądanie podsumowania też łatwe nie jest.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
Czyli nie tylko ja mam takie omamy... a może to jednak nie omamy?zukow2 pisze:Z tym wyświetlaczem tez mam takie wrażenie - poważnie !

Irytujące.zukow2 pisze:Opaskę szuka długo.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Nie mamy omamy. Chyba się przez GPS aktualizuje soffftPiechu pisze:Czyli nie tylko ja mam takie omamy... a może to jednak nie omamy?zukow2 pisze:Z tym wyświetlaczem tez mam takie wrażenie - poważnie !![]()
Irytujące.zukow2 pisze:Opaskę szuka długo.

- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
aaaa i wy Panowie narzekacie na suunto
a garmin wypuścił kolejnego shita, fakt z programowaniem treningów, przyznaję, ale widzę, że znów bubel na dzień dobry 
imho garmin idzie śladem polara...
oostatni porządny model jaki miałem a zaczynałem chyba od numeru 210 to był 625.
zmieniłem na 800setkę, i zaczeły się problemy.
fakt, inne czasy 2006 ? rok inna filozofia, niemniej jakaś epoka się wtedy (625-finlandia na 800 chiny) skończyła.
i mam wraże, że S2 to jeszcze takie 625 polara.
ale mogę się mylić.
może jest jeszcze trwalsze i lepsze

imho garmin idzie śladem polara...
oostatni porządny model jaki miałem a zaczynałem chyba od numeru 210 to był 625.
zmieniłem na 800setkę, i zaczeły się problemy.
fakt, inne czasy 2006 ? rok inna filozofia, niemniej jakaś epoka się wtedy (625-finlandia na 800 chiny) skończyła.
i mam wraże, że S2 to jeszcze takie 625 polara.
ale mogę się mylić.
może jest jeszcze trwalsze i lepsze

komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
Suunto mi jakoś po pierwszym treningu nie podeszło. Nie wiem jak to nazwać - chyba pierwsze wrażenie 
Garmin pomimo błędów jest dla mnie bardziej przyjazny;)

Garmin pomimo błędów jest dla mnie bardziej przyjazny;)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Sugeruję nie gdybać tylko skupić się na faktach.
Jak dla mnie F2 jest jedynym tak dobrym zegarkiem na rynku. Nie widzę drugiego z takimi cechami.
Z cech których nie wymieniono w specyfikacji można wgrywać własne mapy dosyć szczegółowe(podobnie jak w F1).
Soft jest lepszy niż F1.
Co jest nie tak z treningami? Udało mi się wgrać.
Faktycznie tempo chwilowe pokazuje z dokładnością 5sek, dziwne. W F1 było "normalnie" chociaż może dokładność też była taka, tylko cyfry wszystkie pokazywał.
Prędkość wspinania pokazuje z dokładnością 50m/h i dość mocno skacze biegnąc po prawie płaskim. 3D speed włączone. Ktoś wie jak działa to 3D?
Co do ekranu on z definicji jest mniej czytelny. Czarne tło jest jakby elementem w którym są "wycięte" cyfry przez które widać właściwe zielonkawe tło (LCD - ono nie jest białe!). Patrzenie pod kątem powoduje dodatkowe optyczne zmniejszenie powierzchni cyfr - cień ciemnej warstwy pada na powierzchnię LCD(tę zieloną). Dodatkowo dziś na słońcu zaobserwowałem jakieś zielone abberacje na krawędziach cyfr przy patrzeniu lekko pod słońce.
Było by dobrze gdyby dodali opcję odwrócenia kolorów. Gdy zmierzcha czytelność jest taka sobie.
Co do ekranu z 5 polami jest on związany z narciarstwem Total Runs i Current Run. Run to kolejny zjazd ze stoku.
Opcje mapy włącza się przez przytrzymanie menu.
Wydaje mi się że ubyło opcji Hot Keys.
Pasek HRM łapie za każdym razem parę sekund, sygnał GPSa łapie szybko pod warunkiem że w danej lokalizacji łapaliśmy już wcześniej sygnał.
Avg Pace pokazuje dziwne rzeczy jeśli nie ma autopauzy. Tak jakby brał pod uwagę cały czas od wystartowania do zapisu, a nie średni czas ruchu.
@Piechu co to jest "tempo średnie z kilometra" LLPACE dla lap 1km czy LPACE dla bieżacego 1km?
Za każdym razem jak spoglądam na F1 widzę rasowy wygląd, jak na F2 popowy
Jak dla mnie F2 jest jedynym tak dobrym zegarkiem na rynku. Nie widzę drugiego z takimi cechami.
Z cech których nie wymieniono w specyfikacji można wgrywać własne mapy dosyć szczegółowe(podobnie jak w F1).
Soft jest lepszy niż F1.
Co jest nie tak z treningami? Udało mi się wgrać.
Faktycznie tempo chwilowe pokazuje z dokładnością 5sek, dziwne. W F1 było "normalnie" chociaż może dokładność też była taka, tylko cyfry wszystkie pokazywał.
Prędkość wspinania pokazuje z dokładnością 50m/h i dość mocno skacze biegnąc po prawie płaskim. 3D speed włączone. Ktoś wie jak działa to 3D?
Co do ekranu on z definicji jest mniej czytelny. Czarne tło jest jakby elementem w którym są "wycięte" cyfry przez które widać właściwe zielonkawe tło (LCD - ono nie jest białe!). Patrzenie pod kątem powoduje dodatkowe optyczne zmniejszenie powierzchni cyfr - cień ciemnej warstwy pada na powierzchnię LCD(tę zieloną). Dodatkowo dziś na słońcu zaobserwowałem jakieś zielone abberacje na krawędziach cyfr przy patrzeniu lekko pod słońce.
Było by dobrze gdyby dodali opcję odwrócenia kolorów. Gdy zmierzcha czytelność jest taka sobie.
Co do ekranu z 5 polami jest on związany z narciarstwem Total Runs i Current Run. Run to kolejny zjazd ze stoku.
Opcje mapy włącza się przez przytrzymanie menu.
Wydaje mi się że ubyło opcji Hot Keys.
Pasek HRM łapie za każdym razem parę sekund, sygnał GPSa łapie szybko pod warunkiem że w danej lokalizacji łapaliśmy już wcześniej sygnał.
Avg Pace pokazuje dziwne rzeczy jeśli nie ma autopauzy. Tak jakby brał pod uwagę cały czas od wystartowania do zapisu, a nie średni czas ruchu.
@Piechu co to jest "tempo średnie z kilometra" LLPACE dla lap 1km czy LPACE dla bieżacego 1km?
Za każdym razem jak spoglądam na F1 widzę rasowy wygląd, jak na F2 popowy

- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
LLPACE (last lap pace) = tempo średnie z poprzdniego kilometra
LPACE = tempo średnie z bieżącego kilometra
ja posługuję się tym drugim
kurcze to ciekawe, że Tobie HRM wyłapuje tak szybko. U mnie trwa to wieczność
LPACE = tempo średnie z bieżącego kilometra
ja posługuję się tym drugim
kurcze to ciekawe, że Tobie HRM wyłapuje tak szybko. U mnie trwa to wieczność
Ostatnio zmieniony 16 mar 2014, 08:33 przez Piechu, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piechu
- Zaprawiony W Bojach
trzymam zegarek na wysokości klatki piersiowej czyli samego paska w odległości ok. 15 cm