BUTY z zerowym dropem

Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 18 gru 2022, 19:49 Paaanie, toż to wszystko było/jest 10 mm! To za wcześnie na zero, tak jest "niezgodnie ze sztuką".

Co konkretnie motywuje twoje pragnienie niższego dropu?
Nie musi mieć w sumie dropu zerowego, ale napewno mniejszy niż 10mm. Może rzeczywiście, że za szybko aby odrazu schodzić do dropu 0mm. Ale napewno te buty, które obecnie używam i chcę zmienić mają o wiele mniej amortyzacji niż poprzednie buty. Jeśli chodzi o zerowy drop to nasłuchałem się różnych opinii o butach do biegania jakie maja być i tak naprwdę nie wiem kto ma rację. Jedna szkoła mówi, że buty z duża amortyzacją i dużym dropem to zło i te wszytskie coraz nowsze modele z coraz większą amorytzacją osłabiają stopę i nie chronią przed kontuzją, a wręcz gdy się biega w takich butach ryzko kontuzji jest większe niż w prostych butach. Czytałem to w jednej książce i postanowiłem się na tym opierać ale nie wiem autor ma rację. Ponadto słyszałem opinie, że buty z małym dropem, a wręcz zerowym są o wiele zdrowsze niż dużym dropem.

Bieganie teraz z zerowym dropem może mieć różne skutki, mają achillesy odzywać, ale nie muszą więć może ich w kierunku dropu niezerowego ale powiedzmy na poziomie 4-6mm. Zastawiają mnie ludzie, którzy biegają w sadałach, przecież tam nie ma żadnej amortyzacji.
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie przetestujesz tych "szkół" na sobie, to się nie dowiesz. Kiedyś biegłem ParkRuna (100% asfalt), w którym najszybszy był gość w sandałach. Może nie pobiegł jakoś szałowo szybko, ale zdecydowanie poniżej 20 minut (na 5 km).

Rynek butów jest nastawiony na biegacza niedoświadczonego, bo większość ludzi zaczyna biegać (słomiany zapał). No i tzw. chłopski rozum też zdaje się mówić, że im więcej amortyzacji pod stopą, tym bezpieczniej. A nawet w uznanych książkach znanych autorów można wyczytać jak to poprawny krok biegowy zaczyna się od walnięcia piętą (w Skarżyńskiego tak jest, bo to wszystko od starej szkoły Asicsa). No i ładują piany w tą pietę, a przodostopie jest marginalizowane. Typowy but Nike czy Adidas to taka właśnie filozofia.

Kup na razie coś z przedziału 4-6, tylko realnie zmierzonego (np. przez RunRepeat), a nie deklarowanego w specyfikacji. Pobiegaj na tym przynajmniej z 500 km, a dopiero potem sięgaj po zero-dropy. Ja zrobiłem 600 km w Cliftonach 7 (5 mm) i z 350 km w Calderach 4 (4 mm) zanim kupiłem pierwsze Altry, a i tak nie bardzo mi wtedy przypadły do gustu (Provision 4).

Dociążysz achillesy i łydki, a odciążysz kolana i biodra. Ja z kolanem miałem już problem, więc wolę część obciążenia zeń zdjąć. W lecie zrobiłem ponad 1000 km w zero-dropach (w tym jeden bieg 52 km, dwa maratony po asfalcie, a dwa po szlaku) i żadnych dolegliwości nie odczułem. W twardszym zero-dropie biega mi się lepiej/lżej niż w (za) miękkim Cliftonie 8 (coraz bardziej miękkie je robią).
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 18 gru 2022, 22:25 Nie przetestujesz tych "szkół" na sobie, to się nie dowiesz. Kiedyś biegłem ParkRuna (100% asfalt), w którym najszybszy był gość w sandałach. Może nie pobiegł jakoś szałowo szybko, ale zdecydowanie poniżej 20 minut (na 5 km).

Rynek butów jest nastawiony na biegacza niedoświadczonego, bo większość ludzi zaczyna biegać (słomiany zapał). No i tzw. chłopski rozum też zdaje się mówić, że im więcej amortyzacji pod stopą, tym bezpieczniej. A nawet w uznanych książkach znanych autorów można wyczytać jak to poprawny krok biegowy zaczyna się od walnięcia piętą (w Skarżyńskiego tak jest, bo to wszystko od starej szkoły Asicsa). No i ładują piany w tą pietę, a przodostopie jest marginalizowane. Typowy but Nike czy Adidas to taka właśnie filozofia.

Kup na razie coś z przedziału 4-6, tylko realnie zmierzonego (np. przez RunRepeat), a nie deklarowanego w specyfikacji. Pobiegaj na tym przynajmniej z 500 km, a dopiero potem sięgaj po zero-dropy. Ja zrobiłem 600 km w Cliftonach 7 (5 mm) i z 350 km w Calderach 4 (4 mm) zanim kupiłem pierwsze Altry, a i tak nie bardzo mi wtedy przypadły do gustu (Provision 4).

Dociążysz achillesy i łydki, a odciążysz kolana i biodra. Ja z kolanem miałem już problem, więc wolę część obciążenia zeń zdjąć. W lecie zrobiłem ponad 1000 km w zero-dropach (w tym jeden bieg 52 km, dwa maratony po asfalcie, a dwa po szlaku) i żadnych dolegliwości nie odczułem. W twardszym zero-dropie biega mi się lepiej/lżej niż w (za) miękkim Cliftonie 8 (coraz bardziej miękkie je robią).
Ja tej szkoły lądowania na pięcie i dawania coraz więcej amortyzacji w piąte nie podzielam oraz większości butów na rynku, gdyż nie jest ona niczym poparta. Nie ma żadnych badań, które wykazały, że biegając w butach w większej amortyzacji odnosi się mniej kontuzji, a wręcz przeciwnie. Jakie buty byś polecał, które mają drop 4-6mm na asfalt? Podobno można spotkać czasem buty do biegania, które maja taki drop np. New Balance. Drop to nie wszystko kwestia jeszcze odpowiednej amortyzacji.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak, te 6 mm to taki kompromis w obie strony (nie za mało, nie za dużo). Wiele osób tutaj chwali Rebel v2. Miałem, ale mało w nich przebiegłem, bo na mnie nie pasują - za wąskie w czubkach. No i za miękkie, nawet dla mnie (65 kg).

New balance są ogólnie szersze niż powszechny standard, ale to dalej kształt niepasujący do stopy. Ekstremalnie niepasujące to Fila (szpice niemal jak damskich szpilkach), ale nie wiem czy ta marka robi cokolwiek innego niż sam lajfstajl.

Nie mam tu na myśli tzw. szerokiej stopy, tylko normalną, czyli najszerszą w palcach, a nie tu gdzie po latach tworzą się haluksy (przy udziale tradycyjnych, źle zaprojektowanych butów).

Nie mam dobrego pomysłu na buta dla ciebie. Może Ultrafly 3 (za niewiele ponad 400 zł znajdziesz, ale bez opcji bezpłatnego zwrotu). To jest 5 mm i perfekcyjne trzymanie pięty, a do tego bardzo szeroki przód i idealny język, ale sama pianka jest taka bez charakteru, coś jak pwrrun od Saucony (bez plusa i nie PB). Zrobiłem w nich około 500 km, ale szybko zastąpiłem oryginalną wkładkę (jest beznadziejna) Boomerangiem (35 g) od inov-8 i dopiero wtedy but zaczął mi się podobać.

Jeszcze na idealnego buta do biegania nie trafiłem, a najnowsza para jest 41. z kolei.

Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Przeglądałem stronę runpeat i przy ustawienia filtra drop 1-4mm lub 4-8mm wybór butów jest spory.

Wpadły w moje oko następujące modele: Saucony Kinvara 13, New Balance Fresh Foam More v3, Saucony Endorphin, New Balance Fresh Foam More v4, ASICS Fuji Lite 2 , New Balance Fresh Foam More, Hoka Clifton 8, Nike ZoomX Streakfly itd. Tylko z tego co widzę buty w większości mają strasznie dużo amortyzacji.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kinvara nie ma dużo - właściwie to potraktowali to jako wadę na RunRepeat.

Same liczby nie są miarodajne, bo może być gruba podeszwa, a z twardej pianki (jak np. Saucony Shift).

Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 19 gru 2022, 11:26 Kinvara nie ma dużo - właściwie to potraktowali to jako wadę na RunRepeat.

Same liczby nie są miarodajne, bo może być gruba podeszwa, a z twardej pianki (jak np. Saucony Shift).
tyzacji
Rozumiem, czyli co należy jeszcze sprawdzić oprócz dropu? Rodzaj amortyzacji? Grubość podeszwy?
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przeczytać (obejrzeć) kilka recenzji z różnych źródeł.

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rapero7000 pisze: 19 gru 2022, 13:06 Rozumiem, czyli co należy jeszcze sprawdzić oprócz dropu? Rodzaj amortyzacji? Grubość podeszwy?
Wszystko trzeba brac pod uwage, dlatego jezeli nie mozesz przymierzyc, to suche dane niewiele Ci powiedza.
Musisz przeczytac (+ew. obejrzec na YT kilka testow) i starac sie wychwycic te dane/wrazenia, ktore sa dla Ciebie wazne i na ich podstawie wyrobic sobie zdanie.
A potem zamowic i miec nadzieje, ze sie podjelo dobra decyzje :oczko:

PS ja robie wlasnie w ten sposob i bez przemierzania trafiam w punkt 4 buty na 5 kupionych.
I to liczac bardzo pesymistycznie, bo Zoom Fly 3 i Saucony Axon pokazaly swoje prawdziwe oblicze dopiero w bieganiu.
Czyli gdybym je nawet przymierzyl w sklepie, to bym tego nie wychwycil.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po jakimś czasie się wie jak się mają preferencje konkretnego recenzenta do własnych. Np. gdy Thomas Believe in the run nie lubi buta, to zazwyczaj jest to ciekawa opcja dla mnie.

@Sikor, No i czym się ten Axon konkretnie różni od Shifta? Dla mnie to jeden czort (Shifta 2 oddałem).

Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z waszych rozważań wynika, że najlepiej kupić buty do biegania w sklepie stacjonarnym lub ewentualnie tam gdzie można zwrócić bez ponoszenia kosztów np. eobuwie. Tylko, że jest trochę problem z tym, że w sklepach stacjonarnych ciężko znaleźć buty z małym dropem, choć pojedyncze modele np . NB może wyszukać.
Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy ktoś miał buty ASICS Fuji Lite 2?
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 19 gru 2022, 16:42 @Sikor, No i czym się ten Axon konkretnie różni od Shifta? Dla mnie to jeden czort (Shifta 2 oddałem).
W ostatniej to nie wiem, ja mam pierwsza.
I masz racje, rozni sie tylko cholewka i cena, ale podeszwa jest identyczna.
Zaluje, ze zaczalem w nich biegac, trzeba bylo po prostu odeslac, ale chcialem im dac szanse :ech:
Najchetniej bym sie ich pozbyl, bo samo ich istnienie na polce mnie irytuje... :bleble:
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to (wreszcie) mamy zbieżne doświadczenia. Shifty są beznadziejne.

Tak sobie teraz zdałem sprawę z tego, że w stacjonarnym sklepie to kupiłem jedynie Kalenji (na samym początku, pierwsze 3 pary butów do biegania). A potem już wyłącznie w sieci (kolejne 38 par).

Rapero7000
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czy ktoś biegał w butach Kiprun Ultralight mają drop 6mm?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ