TomTom Runner 3 Cardio | Polar M430 - ktoś ma? Alternatwy?

dfq
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Gratuluje zakupu.
1. Używalem powiadomień przez parę dni i u mnie wszystko było ok (Samsung Galaxy S5 Plus), potem wyłączyłem tą funkcję i nie korzystam z niej,
2. Nie mam pojęcia skąd takie zachowanie.

3. Z wibracją przy przekroczeniach strefy nic nie zrobisz. Mozesz ją tylko wyłączyć. Z drugiej strony przy wibracjach tylko przy wejsciu i wyjsciu ze strefy pewnie szybko byś sie pogubił. Po pewnym czsaie musiałbyś co chwile sprawdzac czy opusciłeś czy w wchodzisz do strefy bo wibracje są takie same. I tak żle i tak niedobrze :hej:

Jeśli sie chwilowo nie miescisz w strefach to po prostu tymczasowo obniż tętno maksymalne i wszystkie strefy w profilach pewnie automatycznie przeskalujesz w dół. Potem wrócisz do poprzedniego.

4. Wykresy tętna nie są identyczne. Na oko widać że m430 przy wiekszym wysiłku ma wiekszą dynamike wzrostu i spadku niz tomtom.
Porównywałem m430 z najlepszym pasem Polara h10 i było bardzo dobrze :
viewtopic.php?f=40&t=55147&start=30

5. Ślady GPS są ok. Trudno wymagać czegoś więcej w terenie zurbanizowanym skoro teoretyczna dokladność GPS dla celów komercyjnych na otwartej przestrzeni to w najlepszym przypadku 3m.
PKO
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

dfq pisze:Gratuluje zakupu.
1. Używalem powiadomień przez parę dni i u mnie wszystko było ok (Samsung Galaxy S5 Plus), potem wyłączyłem tą funkcję i nie korzystam z niej,
No nic, będę z tym walczył.
2. Nie mam pojęcia skąd takie zachowanie.
Mam podejrzenie, że to ocierający się o zegarek luźny rękaw kurtki. Poczekam czy się powtórzy.
3. Z wibracją przy przekroczeniach strefy nic nie zrobisz. Mozesz ją tylko wyłączyć. Z drugiej strony przy wibracjach tylko przy wejsciu i wyjsciu ze strefy pewnie szybko byś sie pogubił. Po pewnym czsaie musiałbyś co chwile sprawdzac czy opusciłeś czy w wchodzisz do strefy bo wibracje są takie same. I tak żle i tak niedobrze :hej:
Jeśli sie chwilowo nie miescisz w strefach to po prostu tymczasowo obniż tętno maksymalne i wszystkie strefy w profilach pewnie automatycznie przeskalujesz w dół. Potem wrócisz do poprzedniego.
No przy wyjściu mógłby wibrowac 2 razy, a przy powrocie 1 :). I raczej odwrotnie, mam za wysokie tętno w stosunku do zaplanowanego :). ale pewnie po prostu zmodyfikuję strefy.
4. Wykresy tętna nie są identyczne. Na oko widać że m430 przy wiekszym wysiłku ma wiekszą dynamike wzrostu i spadku niz tomtom.
Porównywałem m430 z najlepszym pasem Polara h10 i było bardzo dobrze :
viewtopic.php?f=40&t=55147&start=30
to był komplement z mojej strony, do tej pory wszystko co testowałem z tętnem z nadgarstka było daleko za TT :)
5. Ślady GPS są ok. Trudno wymagać czegoś więcej w terenie zurbanizowanym skoro teoretyczna dokladność GPS dla celów komercyjnych na otwartej przestrzeni to w najlepszym przypadku 3m.
Jest ok, ale prawdziwy test będzie jak wyrosną liście i zabiorę go do gęstego lasu :)
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Przy niesprzyjających warunkach w gęstym lesie i jeszcze osłoniętym wzgórzem od południa nie ma cudów. Każdy GPS się zgubi albo straci dokładność . Nawet mój genialny w Galaxy S5 plus (z GPS, Glonassem i Baidou). Ale wypróbować warto :hej:

Zrób sobie automatyczne przekierowanie na Strave i doinstaluj dodatek Stravistix (Chrome, Opera).
Będziesz miał za free takie wykresy swojej formy :hej:

download/file.php?mode=view&id=10653
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dfq pisze: Zrób sobie automatyczne przekierowanie na Strave i doinstaluj dodatek Stravistix (Chrome, Opera).
Będziesz miał za free takie wykresy swojej formy :hej:
Mam i jedno i drugie ale za stravą jakoś nie przepadam :). Znacznie bardziej podoba mi się runalyze ale to się muszę zmobilizowac i zacząć tam wrzucac treningi :).

Z zabawnych rzeczy po wczorajszym beznadziejnym biegu wyliczył mi Running Index na 51 czyli według niego "Elita" ;)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kojer - co do stref tętna, to zobacz ten mój post -> viewtopic.php?f=28&t=57044&p=932600&hilit=#p932600
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:kojer - co do stref tętna, to zobacz ten mój post -> viewtopic.php?f=28&t=57044&p=932600&hilit=#p932600
Polar | Wyliczone
97 - 115 | 124 - 137
116 - 135 | 138 - 151
136 - 154 | 152 - 165
155 - 174 | 166 - 179
175 - 194 | 180 - 194

Dzięki, wygląda to zdecydowanie lepiej :)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I powtórka z rozrywki

Obrazek

https://www.endomondo.com/users/6917149 ... 1080840845
Kilkanaście sekund później i kawałek dalej.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kadencja coś leży. Masz najnowsze firmware?

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Kadencja coś leży. Masz najnowsze firmware?
1.1.16 - wgrało się od razu po sparowaniu z telefonem
Przy bieganiu wygląda dobrze, no nic rano kolejna próba na innej trasie :)
dfq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Coś dziwnego.
U mnie podczas spaceru jest tak :
download/file.php?mode=view&id=10656
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kojer - we Flow masz też taki wykres? Może coś do Endomondo źle się przenosi?

Już załączonego obrazka nie widać, ale link do Endomondo działa.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:kojer - we Flow masz też taki wykres? Może coś do Endomondo źle się przenosi?
We flow to samo
Wczorajszy - https://flow.polar.com/training/analysis/2252799811
Dzisiejszy - https://flow.polar.com/training/analysis/2255951683
keiw pisze: Już załączonego obrazka nie widać, ale link do Endomondo działa.
U mnie widać dalej :)
Ogólnie z liczeniem kroków jest słabo bo twierdzi, że zrobiłem dzisiaj 13k kroków. Nie ma takiej możliwości, było może 7-8k

dfq Na twoim obrazku nie ma kadencji :)

<edit>
I kolejny, tym razem prawie 10 minut było dobrze :) https://flow.polar.com/training/analysis/2257887457
Liczenie kroków jest totalnie zwalone, przy myciu zębów doliczył mi 100
</edit>
mjoniec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bianka16 pisze:Dodatkowych gadżetów nie kupowałam do Polara, ponieważ nie są mi na razie potrzebne,ale co do podświetlenia, to oczywiście, że ten zegarek ma.
Mnie osobiście podoba się opcja która po drugim nacisnięciu przycisku podświetlenia, gasi podświetlenie tarczy :) czyli jak potrzebuje tylko na sekundę rzucić okiem na zegarek to mogę nacisnąć raz, potem po sekundzie drugi raz i zegarek jest z powrotem wyciemniony. Niby nie wiele, ale jakos tak lepiej się czuję wiedząc że nie świeci się niepotrzebnie te kilkanaście dodatkowych sekund :)
Nie ma za wiele doświadczenia związanego z zegarkami, może to standard, niemniej mnie osobiście bardzo odpowiada.
Zegarem mam około 1,5 miesiąca. Nie używam powiadomień z tel.
Póki co zegarek wykorzystuję do pomiaru tętna biegając na bieżni. Biegam równo bez interwałów i interesuje mnie póki co tylko mniej więcej poziom tętna.
Jak do tej pory nie mam na co narzekać.
Czasem przy uruchamianiu programu treningowego mam wrażenie że zegarek pokazuje tętno na zbyt wysokim pułapie. Np. wchodząc na bieżnię pokazuje tętno w okolicy 85 ud/min. Kiedy wiem że w zasadzie powinno być w okolicy 50.
Wtedy z reguły wracam do ekranu początkowego i uruchamiam program treningowy jeszcze raz. 2 a czasami 3 restarty i zegarek pokazuje poprawnie.
Bianka16
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aż z ciekawości spojrzałam jak u nie wygląda wykres. Nie potrafię wkleić tutaj zdjęcia, ale u mnie nie ma żadnego problemu. Wykres kadencji jest spójny z resztą danych treningowych. Keiw, nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie tak to wygląda.
Co do stref tętna, na razie mam je ustawione trochę na wyczucie, ponieważ nie mam wyznaczonego jeszcze HRmax, ale ustawiałam je ręcznie, dzięki temu trening jest dostosowany wyłącznie do mnie, a nie wyliczony z danych "statystycznych".
W tym wypadku wibracje zegarka są mi bardzo pomocne. Mnie one pomagają i motywują do trzymania się w pewnej dyscyplinie.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba pomyliłeś osoby;-) Ja mam Polar V800 i u mnie wykres jest OK.
Problemy z kadencją w M430 zgłaszał kojer.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ