Tętno z nadgarstka czy z HR z klatki?

halinae
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

To raczej nie chodzi o samo zakładanie zegarka na gołą rękę, tylko o konieczność podwijania rękawa, żeby cokolwiek z niego odczytać w czasie treningu
PKO
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem, dla mnie to nie problem. Miałem zegarek między bluzą i rękawiczką jak już koniecznie chciałem patrzeć na zegarek przez cały trening. Cieplutko i zegarek na wierzchu. Można też było zegarek zakryć całkowicie rękawem - odkrycie zegarka i podziwianie danych to max 3 sekundy roboty. Naprawdę dla kogoś to jest jakiś problem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam bluzy zimowe z rękawami przedłużonymi z przełożeniem przez kciuka. Mam ochraniacze nadgarstkowe na rolki.
W takiej sytuacji robi się nie tyle problem co ograniczenie funkcjonalności. Dodatkowa sprawa - pomiar pulsu w trakcie pływania.
Każdy wie z czym się wiąże pomiar pulsu z nadgarstka. Są plusy i minusy.
Jest to rozwiązanie, które jest stosowane coraz częściej i mam nadzieję, że następca V800 też będzie miał taką opcję, ale ja pas będę miał zawsze z "zanadrzu".
Jest to oczywiście droższe rozwiązanie, ale wtedy mamy możliwość wyboru.

Większość tego typu zegarków ma możliwość sparowania z zewnętrznym pasem, więc jeśli komuś będzie brakowało funkcjonalności, to najwyżej "zainwestuje" w dodatkowe akcesorium :oczko:
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Korowiow
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Mam bluzy zimowe z rękawami przedłużonymi z przełożeniem przez kciuka. Mam ochraniacze nadgarstkowe na rolki.
Takie bluzy z rękawem na kciuk to faktycznie utrudnienie zimą, ale ochraniacze na rolki to żaden problem (wiem, zależy od ochraniaczy :) )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zawsze można szukać rozwiązań, np kupić bluzę z okienkiem na zegarek - kiedyś ktoś już o takiej wspominał :oczko:

Ważne to świadomie dokonać wyboru i dostosować produkt do swoich potrzeb.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z plusów pomiaru pulsu pasem można dodać jeszcze taki:
https://www.youtube.com/watch?v=xn_fEXQmk7E

Sam tak często robię.

Tak jak wyżej napisałem:
Ważne to świadomie dokonać wyboru i dostosować produkt do swoich potrzeb.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wcześniej miałem fr610, teraz fenixa 3 hr i jestem naprawdę mile zaskoczony działaniem czujnika tętna w nadgarstku. Naczytałem się o tym przed kupnem, oglądałem testy, pytałem na forum i miałem mieszane uczucia, ale póki co spisuje się naprawdę dobrze (porównuję z fr610 z paskiem). Ktoś pisał o problemie z pomiarem na basenie - ten czujnik i tak jest niedostępny przy 'wodnej' aktywności. Trzeba użyć paska.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie pomiar z nadgarstka tak naprawdę sprawdza się jedynie przy biegach ciągłych (czy to spokojny trucht czy zawody na 5k). Ale interwały to jakaś tragedia, jeszcze nigdy nie podał jak należy, a czasem mam takie rozjazdy, że jedyne co zostaje to wywalić całe HR do kosza (Fenix 3HR).
kamel89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48 min 28 sek

Nieprzeczytany post

Ja to już nie uruchamiam jego. Takie głupoty pokazuje. Mam np z 170 uderzeń. Nagle jeb 90 i tak z 20 min nagle wskoczy znowu wysoko.

Wysłane z mojego Nexus 5X .
Blog http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... 10#p630610
Komentarze http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=28&t=38120

Czasem by móc biec dalej trzeba na chwilę się zatrzymać
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

U mnie takie sytuacje były, jak luźno spinałem pasek. Kiedy zaciskałem, było w porządku.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ważne jak mocno zacinę. Po prostu przy interwałach się rozkracza. 1/10 podejść poda względnie ok, reszta do kosza. A i tutaj chodzi jedynie o interwały 400m w górę. Przy 200m, a zwłaszcza 100m przebieżkach wogóle można zapomnieć o jakimkolwiek sensownym pomiarze.
Awatar użytkownika
KUBATRIX
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Pasek jest dla zawodowców co potrzebują super dokładnych danych, a nadgarstek jest dla amatorów i średniozaawansowanych biegaczy. Jak ktoś nie ma zamiaru walczyć o podium to wystarczy sam pomiar z nadgarstka. Ja kupiłem najtańszy model z pomiarem z nadgarstka i super sprawa. Żadnych ucisków na klatce. A wyniki z trasy porównuję raz na tydzień gdzie przy ładowaniu baterii pulsometr się synchronizuje. Biegam dla zdrowia, a o puchary niech walczą lepsiejsi :bum:
Szukasz czegoś biegowego ? Właśnie sprzedaję kilka rzeczy :)
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5727301
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"Pasek jest dla zawodowców co potrzebują super dokładnych danych, a nadgarstek jest dla amatorów i średniozaawansowanych biegaczy"

Bzdura kompletna. Gdyby to był błąd rzędu paru uderzeń serca na minutę to ok ale nie całkowite rozwalenie interwału. Co mi z odczytu 5x1000@3:30 gdy podaje mi średnie tętno 145, gdy z paska na klatce jest tak jak powinno być w okolicy 180. Taki odczyt mogę jedynie do kosza wypi...
To nie są błędy statystyczne to jest błąd któy zamiast 3 zakresu podaje Ci puls z 1. NIE DA SIĘ tego wykorzystać czy jesteś zawodowcem czy amatorem.

Powiedz mi jak to odczytać ->
Obrazek
Awatar użytkownika
KUBATRIX
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jesteś zawodowcem to tobie zły wynik pulsometru przeszkadza. Kup sobie jakiegoś Fanixa gdzie tętno będzie tobie mierzył bardzo czule :bum:

Są trzy grupy biegaczy:
1. Amatorzy czyli ci co biegają raz w tygodniu lub rzadziej lub częściej do 5 km max. Niedzielni biegacze.
2. Średnio zaawansowani co lubią biegać kilka razy w tygodniu i robią to przez cały rok, mają smartfony rejestrujące trasy lub pulsometry i biegają dla przyjemności, a wykresy pulsometru traktują z przymrużeniem oka.
3. Zawodowcy czyli ci co patrzą na każdy wykres w tabelce i każde odchylenie szczególnie analizują.
Szukasz czegoś biegowego ? Właśnie sprzedaję kilka rzeczy :)
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5727301
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jest właśnie pomiar z Garmina Fenix 3 HR ;) Taka kupa wychodzi ze sprzętu za kupę kasy i nie, to nie jest jednorazowy przypadek - wszelkie interwały ubija z 90% skutecznością :)
A po drugie to skąd wziąłeś taki podział na amatora, średnio-zaawansowanego i zawodowca?
Do tego ja bardziej skupiam się na całkowitej nierzetelnościu pulsu z nadgarstka przy interwałach. Przy biegach ciągłych radzi sobie na tyle dobrze, że można z nim spokojnie biec i posiłkować się pomiarami by siedzieć w odpowiednich strefach tlenowych.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ