Garmin Fenix 5 - pomiar z paska bedzie mozliwy?

Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ale wyciagacie z tego jakies wnioski ? pracujecie nad technika czy zmiana stylu ? czy tylko analizujecie ?
PKO
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Analiza prowadzi do wniosków. Czyż nie jest to oczywiste?
Awatar użytkownika
turbojajko
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

:hahaha:
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

turbojajko pisze:ale wyciagacie z tego jakies wnioski ? pracujecie nad technika czy zmiana stylu ? czy tylko analizujecie ?
Tak, wyciagam. Tak, pracuje. Cos jeszcze?
Awatar użytkownika
biegowyninja
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Widocznie to przerasta możliwości niektórych.

Pozdrawiam
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Juz do kupienia.
Mnie boli tylko to, ze pasek tętna jest dokupienia osobno, powinien być w zestawie.

http://tricarbon.pl/garmin-fenix-5-x-sp ... ortowy-gps

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Przedsprzedaż jak wszędzie. Terminy nie znane, a ilości które przychodzą bardzo skąpe.

Wysłane z iPhone
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na wykresy Running Dynamics patrzę i jaram się, że im szybciej biegam (tempo połówki, dychy, rytmy) tym więcej jest zielonego i niebieskiego a mniej pomarańczowego. Czy wnioski z tych analiz pomogą mi trochę "zazielenić" też wykresy na BS-ach? Nie wiem.

Też mnie zastanawia na jakiej podstawie Garmin dobrał kobinacje rozmiar:zwykły,S,X/saphire-zwyły/pasek-bez. Zdaje się, że doszli do wniosku, że jeśli kogoś stać na X, to dopłaci jeszcze 350pln do osobnego paska ;)

Oglądam filmiki z 5-tką i bardzo mi się podoba, ale najmarniej rok spokojnie poczekam. 3-ka ma wszystko czego potrzebuję, więc byłby to tylko kaprys.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

[quote="Svolken"]Przedsprzedaż jak wszędzie. Terminy nie znane, a ilości które przychodzą bardzo skąpe.

Ja bez problemu zamówiłem w piątek w sklepie sportivo.pl i już w poniedziałek miałem.
A oto krótka recenzja po dniu użytkowania:

Pierwszy trening i pierwsze wrażenia z użytkowania Garmin Fenix 5.

PLUSY:
- niesamowita rozdzielczość wyświetlacza ( dwukrotnie większa od poprzednika + większa paleta kolorów, świetna czytelność ekranu w pełnym słońcu ( podświetlenie ustawione na 20%) bardzo wyrażne czcionki
- bardzo dobra responsywność urządzenia, przełączanie pomiędzy ekranami następuje bez żadnej zwłoki ani zacięcia
- fenix świetnie leży na nadgarstku, możliwość zaawansowanej personalizacji urządzenia ( ekrany, aktywności, widżety, kolory, wibracje, dźwięki itp. )
- bardzo rozbudowana aplikacja do zdalnej obsługi i synchronizacji, wersja na IOS działa bardzo stabilnie, połączenie jest trwałe, urządzenia się same odnajdują
- sygnał gps znajdowany jest błyskawicznie choć Fenix potrzebuje 2-3 minut aby ustabilizować połączenie, po tym czasie wskazania są rzeczywiste i stabilne ( porównywane z Suunto Ambit 3 ), pomiar odległości również jest właściwy
- bardzo wydajna bateria, 24 godzinny monitoring aktywności ( sen + kroki + tętno + widżety + synchronizacje ) + trening biegowy spowodowało zużycie baterii na poziomie 10%
- czujnik temperatury z boku powoduje mniejsze przekłamania

MINUSY:
- optyczny pomiar tętna: wszystkie modele Fenix 5 wyposażone są w optyczny pomiar tętna z nadgarstka niestety w mojej ocenie pomiar ten ma tylko i wyłącznie walor poglądowy, o ile w stanie spoczynku wskazania są prawdziwe o tyle w przypadku treningu zupełnie odbiegają od rzeczywistości. W przypadku mojej aktywności wskazania były o 15-20 bpm większe a tętno potrafiło skakać od 142-182 bpm przy tym samym tempie. UWAGA: po rozmowie z serwisem okazało się, że optyczny pomiar tętna zupełnie nie sprawdza się na tatuowanej skórze co dało odpowiedź dlaczego u mnie tak działało. Dodatkowo aby pomiar był właściwy zegarek musi dokładnie przylegać do nadgarstka co dla niektórych osób może nie być komfortowe ( ciasne zapięcie ). Raz jeszcze podkreślam, że działanie czujnika u mnie wynika najprawdopodobniej z tego, że czujnik optyczny zaburzany jest przez tusz. Nie wiem jakie są spostrzeżenia innych osób. Ja muszę doposażyć się w tradycyjny pas z pomiarem piersiowym.
- cena, cena, cena nie wymagająca komentarza

Tyle tytułem wstępu, oczywiście testujemy dalej
Jarek
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Chyba nie kupiles tego z mapami. Dlaczego?

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

jaroslavo pisze:
Svolken pisze:Przedsprzedaż jak wszędzie. Terminy nie znane, a ilości które przychodzą bardzo skąpe.

Ja bez problemu zamówiłem w piątek w sklepie sportivo.pl i już w poniedziałek miałem.
Ale na wersję 5x trzeba czekać i czekać i czekać... :chrap:
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jaroslavo pisze:
Svolken pisze: PLUSY:
- niesamowita rozdzielczość wyświetlacza ( dwukrotnie większa od poprzednika + większa paleta kolorów, świetna czytelność ekranu w pełnym słońcu ( podświetlenie ustawione na 20%) bardzo wyrażne czcionki
Jeśli mi się nic nie pomyliło, to rozdzielczość w Fenix 3 - 218x218, rozdzielczość w Fenix 5 (i 5x) 240x240, więc zmiana jest niewielka. Różnica w kolorach jest już 4-krotna z 16 na 64. Czcionki w Fenix 5 są grubsze niż w Fenix 3, stąd wrazenie że są bardziej wyraźne.
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rozdzielczość wyświetlacza Suunto Spartan: 300 x 320.

ten komentarz nie służy dyskredytowaniu Garmina, ale już uciera się opinia, że Fenix 5 wyprzedza Suunto pod każdym względem, a jak się przyjrzeć uważniej...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z pewnoscia bede sie zastanawial nad ostroscia czcionki podczas biegania interwalow :hahaha:
jaroslavo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:rozdzielczość wyświetlacza Suunto Spartan: 300 x 320.

ten komentarz nie służy dyskredytowaniu Garmina, ale już uciera się opinia, że Fenix 5 wyprzedza Suunto pod każdym względem, a jak się przyjrzeć uważniej...
To są istotnie tylko detale, nas interesuje poprawność działania. Miałem bardzo złe doświadczenia z Fenix 2 i dlatego 3 lata spędziłem z Suunto. Teraz powrót do Garmina bo droga którą podąża Suunto w mojej ocenie jest ślepym zaułkiem. I jak na razie istotne pod względem sportowym funkcjonalności w Fenix 5 działają bez zarzutu.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ