Garmin Fenix 5 - pomiar z paska bedzie mozliwy?
- turbojajko
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
ale wyciagacie z tego jakies wnioski ? pracujecie nad technika czy zmiana stylu ? czy tylko analizujecie ?
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:03
- Kontakt:
Analiza prowadzi do wniosków. Czyż nie jest to oczywiste?
- turbojajko
- Stary Wyga

- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Tak, wyciagam. Tak, pracuje. Cos jeszcze?turbojajko pisze:ale wyciagacie z tego jakies wnioski ? pracujecie nad technika czy zmiana stylu ? czy tylko analizujecie ?
- biegowyninja
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:03
- Kontakt:
Widocznie to przerasta możliwości niektórych.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Juz do kupienia.
Mnie boli tylko to, ze pasek tętna jest dokupienia osobno, powinien być w zestawie.
http://tricarbon.pl/garmin-fenix-5-x-sp ... ortowy-gps
Wysłane z mojego SM-T113 .
Mnie boli tylko to, ze pasek tętna jest dokupienia osobno, powinien być w zestawie.
http://tricarbon.pl/garmin-fenix-5-x-sp ... ortowy-gps
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:57
- Życiówka w maratonie: 3:04:19
- Kontakt:
Na wykresy Running Dynamics patrzę i jaram się, że im szybciej biegam (tempo połówki, dychy, rytmy) tym więcej jest zielonego i niebieskiego a mniej pomarańczowego. Czy wnioski z tych analiz pomogą mi trochę "zazielenić" też wykresy na BS-ach? Nie wiem.
Też mnie zastanawia na jakiej podstawie Garmin dobrał kobinacje rozmiar:zwykły,S,X/saphire-zwyły/pasek-bez. Zdaje się, że doszli do wniosku, że jeśli kogoś stać na X, to dopłaci jeszcze 350pln do osobnego paska
Oglądam filmiki z 5-tką i bardzo mi się podoba, ale najmarniej rok spokojnie poczekam. 3-ka ma wszystko czego potrzebuję, więc byłby to tylko kaprys.
Też mnie zastanawia na jakiej podstawie Garmin dobrał kobinacje rozmiar:zwykły,S,X/saphire-zwyły/pasek-bez. Zdaje się, że doszli do wniosku, że jeśli kogoś stać na X, to dopłaci jeszcze 350pln do osobnego paska

Oglądam filmiki z 5-tką i bardzo mi się podoba, ale najmarniej rok spokojnie poczekam. 3-ka ma wszystko czego potrzebuję, więc byłby to tylko kaprys.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
-
- Wyga
[quote="Svolken"]Przedsprzedaż jak wszędzie. Terminy nie znane, a ilości które przychodzą bardzo skąpe.
Ja bez problemu zamówiłem w piątek w sklepie sportivo.pl i już w poniedziałek miałem.
A oto krótka recenzja po dniu użytkowania:
Pierwszy trening i pierwsze wrażenia z użytkowania Garmin Fenix 5.
PLUSY:
- niesamowita rozdzielczość wyświetlacza ( dwukrotnie większa od poprzednika + większa paleta kolorów, świetna czytelność ekranu w pełnym słońcu ( podświetlenie ustawione na 20%) bardzo wyrażne czcionki
- bardzo dobra responsywność urządzenia, przełączanie pomiędzy ekranami następuje bez żadnej zwłoki ani zacięcia
- fenix świetnie leży na nadgarstku, możliwość zaawansowanej personalizacji urządzenia ( ekrany, aktywności, widżety, kolory, wibracje, dźwięki itp. )
- bardzo rozbudowana aplikacja do zdalnej obsługi i synchronizacji, wersja na IOS działa bardzo stabilnie, połączenie jest trwałe, urządzenia się same odnajdują
- sygnał gps znajdowany jest błyskawicznie choć Fenix potrzebuje 2-3 minut aby ustabilizować połączenie, po tym czasie wskazania są rzeczywiste i stabilne ( porównywane z Suunto Ambit 3 ), pomiar odległości również jest właściwy
- bardzo wydajna bateria, 24 godzinny monitoring aktywności ( sen + kroki + tętno + widżety + synchronizacje ) + trening biegowy spowodowało zużycie baterii na poziomie 10%
- czujnik temperatury z boku powoduje mniejsze przekłamania
MINUSY:
- optyczny pomiar tętna: wszystkie modele Fenix 5 wyposażone są w optyczny pomiar tętna z nadgarstka niestety w mojej ocenie pomiar ten ma tylko i wyłącznie walor poglądowy, o ile w stanie spoczynku wskazania są prawdziwe o tyle w przypadku treningu zupełnie odbiegają od rzeczywistości. W przypadku mojej aktywności wskazania były o 15-20 bpm większe a tętno potrafiło skakać od 142-182 bpm przy tym samym tempie. UWAGA: po rozmowie z serwisem okazało się, że optyczny pomiar tętna zupełnie nie sprawdza się na tatuowanej skórze co dało odpowiedź dlaczego u mnie tak działało. Dodatkowo aby pomiar był właściwy zegarek musi dokładnie przylegać do nadgarstka co dla niektórych osób może nie być komfortowe ( ciasne zapięcie ). Raz jeszcze podkreślam, że działanie czujnika u mnie wynika najprawdopodobniej z tego, że czujnik optyczny zaburzany jest przez tusz. Nie wiem jakie są spostrzeżenia innych osób. Ja muszę doposażyć się w tradycyjny pas z pomiarem piersiowym.
- cena, cena, cena nie wymagająca komentarza
Tyle tytułem wstępu, oczywiście testujemy dalej
Jarek
Ja bez problemu zamówiłem w piątek w sklepie sportivo.pl i już w poniedziałek miałem.
A oto krótka recenzja po dniu użytkowania:
Pierwszy trening i pierwsze wrażenia z użytkowania Garmin Fenix 5.
PLUSY:
- niesamowita rozdzielczość wyświetlacza ( dwukrotnie większa od poprzednika + większa paleta kolorów, świetna czytelność ekranu w pełnym słońcu ( podświetlenie ustawione na 20%) bardzo wyrażne czcionki
- bardzo dobra responsywność urządzenia, przełączanie pomiędzy ekranami następuje bez żadnej zwłoki ani zacięcia
- fenix świetnie leży na nadgarstku, możliwość zaawansowanej personalizacji urządzenia ( ekrany, aktywności, widżety, kolory, wibracje, dźwięki itp. )
- bardzo rozbudowana aplikacja do zdalnej obsługi i synchronizacji, wersja na IOS działa bardzo stabilnie, połączenie jest trwałe, urządzenia się same odnajdują
- sygnał gps znajdowany jest błyskawicznie choć Fenix potrzebuje 2-3 minut aby ustabilizować połączenie, po tym czasie wskazania są rzeczywiste i stabilne ( porównywane z Suunto Ambit 3 ), pomiar odległości również jest właściwy
- bardzo wydajna bateria, 24 godzinny monitoring aktywności ( sen + kroki + tętno + widżety + synchronizacje ) + trening biegowy spowodowało zużycie baterii na poziomie 10%
- czujnik temperatury z boku powoduje mniejsze przekłamania
MINUSY:
- optyczny pomiar tętna: wszystkie modele Fenix 5 wyposażone są w optyczny pomiar tętna z nadgarstka niestety w mojej ocenie pomiar ten ma tylko i wyłącznie walor poglądowy, o ile w stanie spoczynku wskazania są prawdziwe o tyle w przypadku treningu zupełnie odbiegają od rzeczywistości. W przypadku mojej aktywności wskazania były o 15-20 bpm większe a tętno potrafiło skakać od 142-182 bpm przy tym samym tempie. UWAGA: po rozmowie z serwisem okazało się, że optyczny pomiar tętna zupełnie nie sprawdza się na tatuowanej skórze co dało odpowiedź dlaczego u mnie tak działało. Dodatkowo aby pomiar był właściwy zegarek musi dokładnie przylegać do nadgarstka co dla niektórych osób może nie być komfortowe ( ciasne zapięcie ). Raz jeszcze podkreślam, że działanie czujnika u mnie wynika najprawdopodobniej z tego, że czujnik optyczny zaburzany jest przez tusz. Nie wiem jakie są spostrzeżenia innych osób. Ja muszę doposażyć się w tradycyjny pas z pomiarem piersiowym.
- cena, cena, cena nie wymagająca komentarza
Tyle tytułem wstępu, oczywiście testujemy dalej
Jarek
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:30
- Życiówka w maratonie: 3:44:25
Chyba nie kupiles tego z mapami. Dlaczego?
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
- Svolken
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 46:08
- Życiówka w maratonie: 3:51:50
Ale na wersję 5x trzeba czekać i czekać i czekać...jaroslavo pisze:Svolken pisze:Przedsprzedaż jak wszędzie. Terminy nie znane, a ilości które przychodzą bardzo skąpe.

-
- Zaprawiony W Bojach
Jeśli mi się nic nie pomyliło, to rozdzielczość w Fenix 3 - 218x218, rozdzielczość w Fenix 5 (i 5x) 240x240, więc zmiana jest niewielka. Różnica w kolorach jest już 4-krotna z 16 na 64. Czcionki w Fenix 5 są grubsze niż w Fenix 3, stąd wrazenie że są bardziej wyraźne.jaroslavo pisze:Svolken pisze: PLUSY:
Blog
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
Komentarze do bloga
10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
-
- Zaprawiony W Bojach
rozdzielczość wyświetlacza Suunto Spartan: 300 x 320.
ten komentarz nie służy dyskredytowaniu Garmina, ale już uciera się opinia, że Fenix 5 wyprzedza Suunto pod każdym względem, a jak się przyjrzeć uważniej...
ten komentarz nie służy dyskredytowaniu Garmina, ale już uciera się opinia, że Fenix 5 wyprzedza Suunto pod każdym względem, a jak się przyjrzeć uważniej...
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
Z pewnoscia bede sie zastanawial nad ostroscia czcionki podczas biegania interwalow 

-
- Wyga
To są istotnie tylko detale, nas interesuje poprawność działania. Miałem bardzo złe doświadczenia z Fenix 2 i dlatego 3 lata spędziłem z Suunto. Teraz powrót do Garmina bo droga którą podąża Suunto w mojej ocenie jest ślepym zaułkiem. I jak na razie istotne pod względem sportowym funkcjonalności w Fenix 5 działają bez zarzutu.Qba Krause pisze:rozdzielczość wyświetlacza Suunto Spartan: 300 x 320.