wysoki a niski drop

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mnie sie bardzo niewygodnie biega ze srodstopia w butach z wyzszym dropem (10-12).
Dac sie da, ale to jak dla mnie niepotrzebna niewygoda.

A zeby sie przekonac, ze drop to rzadna merketingowa sciema wystarczy w czasie biegu
(ladujac na srodstopiu w bucie ze sporym dropem) zaobserwowac jak laduje stopa,
gdy z plaskiego terenu zaczniemy biec lekko pod gorke.
U mnie od razu robi sie wygodniej, stopa "sama" bez wysilku laduja na przodzie.
Analogicznie w bucie z malym dropem zaczac zbiegac i nagle ladowanie na srodstopiu jest utrudnione.

Taka symulacja buta wielodropowego :oczko:

Nie ma w tym oczywiscie nic odkryczego, ale jak ktos ma watpliwosci,
to moze taki maly i przede wszystkim swiadomy test cos rozjasni.

Dodam jeszcze tylko, ze podziwiam uklad motoryczny kogos, komu nie robi zupelnie roznicy
bieganie ze srodstopia w butach z dropem 0 i 12mm. Dla mnie to 2 swiaty odlegle mocno.
PKO
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:30
Życiówka w maratonie: 3:44:25

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:A tam nienormalny, kazdy jest troche inny i biega inaczej. Wystarczy, ze bedziesz stawial stope bardziej plasko w butach z 0mm i juz w butach z 12mm wyladujesz lekko na piecie. Kwestia indywidualna.

Ja akcentuje doac mocno srodstopie. Wszystkie buty w tym miejscu mam dosc zuzyte a pieta tylko lekko przytarta.
A ilu z nas uprawiało sporty walki, badz w dziecinstwie chodzilo na boso po trawniku czy po domu, a ile osob skacze skakance a ile osob robi te rzeczy teraz?
Ile osob dba o wzmocnienie stop? Komu zalezy na tym? Na pewno nie producentom obuwia.

Wysłane z mojego SM-T113 .
"Ból jest nieunikniony.Cierpienie jest wyborem."
Haruki Murakami, z książki: 'O czym mówię, kiedy mówię o bieganiu?'
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:Mnie sie bardzo niewygodnie biega ze srodstopia w butach z wyzszym dropem (10-12).

A zeby sie przekonac, ze drop to rzadna merketingowa sciema wystarczy w czasie biegu
Analogicznie w bucie z malym dropem zaczac zbiegac i nagle ladowanie na srodstopiu jest utrudnione.
hehehe, wyjaśnienia i dowody jak z ulotek butów mini :D a myślałem, że te czasy minęły bezpowrotnie :D ale jednak nie!
sorry za te śmichy-chichy, ale to tak jak z nartami. są narty dla początkujących, średnich, zaawansowanych, ekspertów itp. etc. tak to zazwyczaj dzielą producenci ze względu na zaawansowanie narciarza lubiącego wertować katalogi.
jeździsz? jak jeździsz to wiesz, a jak nie jeździsz, to musisz uwierzyć - jeżeli jeździsz dobrze, to pojedziesz na każdej narcie, wystarczy się nauczyć. i nie przejmować się ulotkami :)
tak samo jest z butami - są dobre i złe buty. a drop to parametr buta, którym niekoniecznie trzeba się przejmować :D
biegaj w czym chcesz :D
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na nartach sie nie znam, nie uzywam.
Dziele sie swomi doswiadczeniami z biegania, mojego wlasnego.

Wydaje mi sie, ze robisz falszywe zalozenie co do mojej wypowiedzi.
Ja nie twierdze, ze buty z mniejszym dropem sa dla tych bardziej zaawansowanych.
Twierdze tylko, ze dla mnie bieganie w butach o mocno roznych dropach sie rozni.
To zwykla podstawowa geometria/trygonometria, ktora mowi, ze w bucie z duzym dropem,
jezeli nie chce wyladowac na piecie, musze przed ladowanie bardziej opuscic przod stopy,
co jest dla mnie niezbyt wygodne.

Podziwiac tylko moge, ze innym drop nie robi zadnej roznicy.

BTW "rzadna", ech ale babola walnalem :orany:
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nigdy nie mówiłem, że buty z niskim dropem są dla zaawansowanych. nawet do głowy mi to nie przyszło :)
Go Hard Or Go Home
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:nigdy nie mówiłem, że buty z niskim dropem są dla zaawansowanych. nawet do głowy mi to nie przyszło :)
Ale z niskim dropem lepiej sie biega.

Z duzym dropem potrafie biegac jak z niskim, ale jest to mega nie wygodne i czuc ze cos tam blokuje.

Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lepiej biega się może Tobie. bo mi jakoś najlepiej biega się w tych butach, w których biega mi się dobrze. a drop ma tutaj trzeciorzędne znaczenie :D
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

I pod tym sie podpisze. Mi dziwnym trafem biega sie dobrze w butach z dropem 0, 4, 6 i 12mm.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja bym dodał jeszcze drop 8mm :D
ale nie będę się upierał, bo w zasadzie co za różnica?
Go Hard Or Go Home
Yahoo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoor pisze:I pod tym sie podpisze. Mi dziwnym trafem biega sie dobrze w butach z dropem 0, 4, 6 i 12mm.
A sie pod tym podpisze.to najlepsze dropy;)

Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
Sikor pisze:Mnie sie bardzo niewygodnie biega ze srodstopia w butach z wyzszym dropem (10-12).

hehehe, wyjaśnienia i dowody jak z ulotek butów mini :D a myślałem, że te czasy minęły bezpowrotnie :D ale jednak nie!
Mi się z kolei wydawało, że czas wojen religijnych o drop minął kilka lat temu. Jednak widać, że dalej magiczna zbitka słów "mały drop" dalej działa na niektórych jak płachta na byka.
Fakt, że Sikorowi drop robi różnicę, lub też ma po prostu lepszą propriocepcję od Ciebie i zauważa rzeczy, których Ty nie jesteś w stanie wyłapać, nie może być skutecznie podważony opowieściami o sprzęcie narciarskim czy hasłem o ulotkach reklamowych.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przeciez caly czas pisze, ze kazdy powinien biegac w czym lubi, a drop nie ma znaczenia. nie ma dobrego, albo zlego dropu. sa buty zle i dobre. po co wiec piszesz, ze ktos ma cos lepszego, a ktos inny gorszego. od czego taki bol dupy? co ci dolega? wyluzuj, odloz ulotki. ubierz buty (te, ktore lubisz, niewazne z jakim dropem) i pobiegaj, jedz na narty, cokolwiek.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czytasz w ogole ten watek ze zrozumieniem?
Kto tu twierdzi, ze jeden drop jest lepszy od drugiego :niewiem:
Kilka osob tylko napisalo o swoich wlasnych odczuciach:
niektorzy wola maly, inni duzy, a innym jeszcze to powiewa.

Dla mnie EOT.

Over and Out.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dlatego spokojnie, wbrew temu co napisałeś powyżej, mogę napisać, że drop (w oderwaniu od ogólnej konstrukcji buta) to marketingowa ściema.
można znaleźć leciutkie startówki z wysokim dropem i pancerne buty z niskim. odczucia z biegu będą bardzo różne. z pewnością nie zgadłbyś, które buty mają niski, a które wysoki drop - gdyby zawiązać Ci oczy i ubrać na nogi.
no, chyba, że Ci wszystko jedno, czy biegasz w maxi Altra lub Hoka, czy w Minimusach - byle miały niski drop. wtedy nie mam pytań :)
Go Hard Or Go Home
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie ciągnę tego dalej, bo nie za bardzo wiem do czego miałbym się odnosić. Do tego, że "drop (w oderwaniu od ogólnej konstrukcji buta) to marketingowa ściema", czy może do tego: "można znaleźć leciutkie startówki z wysokim dropem i pancerne buty z niskim. odczucia z biegu będą bardzo różne"? Czy do tego, że nie za bardzo rozróżniasz drop od grubości amortyzacji? Czy że nie przyjmujesz do wiadomości, iż inni ludzie są inaczej zbudowani i mają inną percepcję świata, w tym tego w czym i po czym chodzą i biegają.
Dyskusja nie ma więc sensu, bo jeśli nie dopuszczasz do świadomości pewnych elementarnych założeń, np. że ludzie się fizycznie i anatomicznie różnią, to czego by tu nie napisać, i tak za pewien czas, w innej rozmowie oświadczysz, iż drop to marketingowa ściema.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ