Magical Shoes - zna ktos?

Awatar użytkownika
charm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakby to powiedzieć, nie ma badań, które udowadniają, że buty z amortyzacją itd zmniejszają ryzyko kontuzji...
Odkąd biegam w minimalistycznych to poza stricte urazami (źle stanęłam, noga ujechała... Albo się poslizgnęłam...) nie mam żadnych problemów, a miałam z kolanami - jak zrezygnowałam z dropu i amortyzacji problemy same zniknęły ;)

Generalnie to uważam, że gdyby człowiek był stworzony do obcasów, to by miał piętę wyższą ;)
Buty mają chronić przed uszkodzeniem, np ostrymi krawędziami, itd, ewentualnie niską temperaturą, i to wszystko - nie mają wpływać na technikę biegu, ograniczać ruchu, tylko chronić, żebym nie musiała np wyciągać że stopy odłamków...

Ale myślę, że dyskusja czy buty minimalistyczne czy inne to temat na oddzielną dyskusję ;)
Tu jest wątek tych konkretnych kapci :bum:
PKO
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Crom pisze:A Wy....czemu rezygnujecie z butów z tradycyjną podeszwą? Przeciez po to są aby pomagały, ułatwiały, czyniły ruch łatwiejszym, przyjemniejszym - szczególnie że wokół osiedli ludzkich coraz mniej terenu typu "polna ścieżka".
Ja np. nie rezygnuje zupelnie. Nie zamierzam sie przestawiac calkowicie an minimale.
Moje Merrell Trail Glove sa jednymi z kilku par butow, w ktorych biegam.
Te na codzienne treningi maja spora amortyzacje: Kinvara 7, Zante czy Newton Fate,
ale od czasu do czasu jak schodze z asfaltu to zakladam Merrelle
(tzn. wiekszosc trasy jest bez asfaltu, bo zupelnie go uniknac tutaj nie moge).
Ostatnia dyszke na wiosne w zawodach w parku tez pobieglem w nich i to byl dobry wybor.

Raczej nie wyobrazam sobie pobiec w nich maratonu, ani uzywac przy biegajac z piety.
Ale takie rozbieganie 20-25km to czemu nie.
Awatar użytkownika
jabbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 0:38:22
Życiówka w maratonie: 3:02:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hej, Sikor.

Znam, biegam i popełniłem linkowaną tutaj wcześniej recenzję na http://100hrmax.pl Jeżeli masz jakieś pytania spoza niej, to możesz mnie łapać i pytać (najszybciej na FB, na Forum bywam raczej incydentalnie)
_____
100HRMAX.PL: piszę | focę | komentuję
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Crom pisze:A Wy....czemu rezygnujecie z butów z tradycyjną podeszwą? Przeciez po to są aby pomagały, ułatwiały, czyniły ruch łatwiejszym, przyjemniejszym - szczególnie że wokół osiedli ludzkich coraz mniej terenu typu "polna ścieżka".
To wszystko prawda, ale dotyczy tylko ludzi, którzy przez chodzenie w źle zaprojektowanych butach zatracili umiejętność naturalnego ruchu i nie chcą/ boją się/ nie potrafią troszkę popracować nad jej odzyskaniem.
Łatwy i przyjemny ruch to jest boso albo w butach typu Vapor Glove. Kiedy Decathlon przestał sprzedawać ich najlepszy produkt w historii (buty Newfeel Many), nie mogę znaleźć nic w tak dobrego do chodzenia w tak dobrej cenie. Kupiłem obecny najprostszy but w Deca i skończyło się na obcinaniu obcasa, który powodował wyczuwalne zwichrowanie sylwetki. Szczęśliwie miałem jeszcze w szafie pół numeru za duże Vapor Glove, które do chodzenia nadają się znakomicie. Jak będę musiał kupić następną parę, to albo VG albo Magical Shoes. Żeby tylko za bardzo nie odpłynęli w kosmos z ceną.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jabbur pisze:Hej, Sikor.

Znam, biegam i popełniłem linkowaną tutaj wcześniej recenzję na http://100hrmax.pl Jeżeli masz jakieś pytania spoza niej, to możesz mnie łapać i pytać (najszybciej na FB, na Forum bywam raczej incydentalnie)
Dzieki za odzew :taktak:
W zasadzie reca odpowiedziala na moje pytania, ale jakby co, to Cie bede lapal na FB.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ