Komentarz do artykułu Hoka Mafate Speed [test]

Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A ja kupiłem kiedyś model Hoka Huaka http://katalogbiegowy.pl/hoka/huaka.html (odchudzony, mimo, że z boku wcale się tak nie wydaje, ale grubość podeszwy ma taką sama jak klasyczne buty biegowe) i do biegania się nadaje wg mnie słabo.

Ale to było dwa lata temu, może się poprawili.
PKO
kezlok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:25

Nieprzeczytany post

Ja mam w stajni :)/ szafie również kilka modeli do biegania w teren ale też na ulicę i bardzo sobie chwalę. Biegam od dobrych kilku lat. Na początek trzeba się było przyzwyczaić do grubości podeszwy czyli jej ilości pod stopą ale już obecnie nie wyobrażam sobie biegania w innych butach. Na nieszczęście coroczne poprawianie modeli nie wychodzi zawsze wg mnie na lepiej (ATR Challenger lepszy od 2) a Clayton mi w ogóle nie pasuje... Niektóre modele są naprawdę wąskie z przodu ale można coś sobie dobrać. Biegam w nich: ultra po górach i na codzień po ścieżkach leśnych i duktach a w modelu Clifton po ulicy od 5 km do półmaratonu.
Jak każde i te modele się ubijają więc co jakiś czas trzeba je wymienić nawet jeśli cholewka daje jeszcze radę.
Subiektywnie :) polecam.
Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ból kolana w butach z dużą amortyzacją może się wiązać z tym, że biomechaniczne niedoskonałości są pogłębione (np. jeśli pronujesz to w takim bucie pronujesz bardziej). Jest też większa chęć lądowania na pięcie (bo impakt stopą jest mniejszy). Ale to zmienia napięcia mięśni po całości. i tak jak amortyzowałeś zgięciem łydki, tak teraz amortyzujesz pianką. A ona nawet w Hokach ma niewielki "skok".
napieraj.pl
Tomeck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Próbowałem chodzić w podobnych butach. Ogrooomna słonina, ciut grubsza pod łukiem stopy. Kończyło się zawsze skurczami mięśni krótkich w stopie.
A przy cienkiej, elastycznej podeszwie jest gites.
Awatar użytkownika
Pedro
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Słonina to była onegdaj, teraz wyraźnie cieniują :oczko:
Nawet starówki się pojawiają - model Tracer. Schodzą z grubością z 2,5x średniej kiedyś do czasem i 1,5x obecnie.

Na serio da się w tym biegać i to szybko. Znajomi, którzy spróbowali są urzeczeni. To może byc kwestia wypadkowej wagi, siły i biegowego stylu...
My się jednak z Hoka mi kochamy :hejhej:
Pedro
Jimbo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:55
Życiówka w maratonie: 3:47

Nieprzeczytany post

Witam posiadam model challenger atr. Mocna amortyzacja, stabilizacja śródstopia - co przy zbiegach w górach bardzo się przydaje. Dla mnie pochłaniacz kilometrów, chociaż czasami odczuwam także dolne partie kręgosłupa. Ale po ćwiczeniach wzmacniających - gs przeszło. Dzisiaj zbiegałem w górach jakieś 900m w dół w zwykłych laczkach było by to odczuwalne a w hokach lekko spięty, oszczędza się kolanka. Oczywiście nie jest to but do wszystkiego ale do nabijania kilom jak najbardziej. Polecam :hej:
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Widzisz, mnie bardziej boli 3h po plaskim w challengerach atr niz w puregritach3 w gorach (przy +-1000m). Na koncu chcialem je uzywac tylko na krotkie regeneracje na asfalcie ale i tu bylo slabo. Moglbym powiedziec ze nie polecam, ale kazdy biegacz jest inny.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Hoka są teraz w USA bardzo popularne. W wielu biegach ultra czy górskich są na pierwszym miejscu jeśli chodzi o częstość występowania (na nogach biegaczy). Wydaje mi się, że te ich górskie predyspozycje mogą mieć większe zastosowanie niż płaskie.
Na płaskim czuję się bardzo dobrze amortyzując stopą, wszystkimi moimi "cielesnymi strukturami". Ale w górach pojawia się jednak ten dodatkowy element trudnego podłoża, tzn kamieni. W Hoka ten problem rzeczywiście schodzi na plan dalszy i nawet po kamieniach można biec stosunkowo szybko (bez przesady oczywiście) nie muszą przejmować się tak bardzo tym na co staniemy.

Niemniej, dla mnie ból kręgosłupa który pojawiał się tylko po bieganiu w Hoka jest zupełnie odstraszający, chociaż może w górach on by się nie pojawiał? Inne pochylenie sylwetki, inny krok, ale jednak po płaskim też się biegnie. Wolę, jednak chyba żeby mnie czasem zabolała stopa od kamieni niż kręgosłup.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam, w górach te ochronę załatwia się raczej sztywniejszymi elementami podeszwy, a nie miękką pianką, która zmniejsza stabilność.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Teoretycznie tak, ale faktycznie to twardsze elementy i tak nie dają takiego zupelnego odcięcia.
W Hoka to odcięcie jest lepsze, a stabilność chyba nie taka upośledzona.
Trzeci rok z rzędu Hoka była teraz dominującym butem na Western States, nikt chyba ich do biegania w tym nie zmuszał.

Obrazek
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie, absolutnie, szczególnie, że w Europie też jest mnóstwo HOKA. Ekspansja jest wyraźna - przecież HOKA było sponsorem maratonu podczas wczorajszych mistrzostw IM w Kona.

zacytuję serial kultowy w latach mojej młodości ;) - I want to believe

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Z chęcią bym wyprobowal teraz grube Altry ale nie zaryzykuje juz kolejnej gotówki. Na razie sprawdzone brooksy i tyle.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bruksy, fuj :P

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:bruksy, fuj :P
Nie znasz sie :bum: Pure Grity są bardzo fajne. Pierwsze buty w których po 100 km nie bolą mnie stopy :spoczko:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pewnie, że się nie znam! :D

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ