Aplikacja do śledzenia pozycji (Live tracking), ultra

Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

grabek pisze:
Roberto Celinho pisze: Możesz w ogóle nie włączać mapy, a ta funkcja śledzenia on-line i tak działa. Jeżeli ustawisz Internet=Lap, to co określony czas informacje o Twoim położeniu będą wysyłane na serwer i aktualizowane na mapie na portalu RunCalc.
No to sorry, ale u mnie (Xperia Z3C) tak to nie działa. Ustawiłem wszystko tak jak było opisane w dokumentacji. Sprawdziłem kilkukrotnie, dane na serwer są wysyłane dopiero w momencie, w którym wyświetlę mapę na ekranie smartfona. Do tego momentu ani pozycja ani trasa na portalu nie jest aktualizowana.
Hmm, nikt wcześniej nie zgłaszał takich problemów, a było to testowane na wielu telefonach. Warto się upewnić, czy w ustawieniach na pewno jest Internet=Lap. Na nowszych telefonach aplikacja może dodatkowo pytać o pozwolenie na bieżące wysyłanie danych o trasie na portal RunCalc. Należy kliknąć Zezwól.
Obrazek
Taki komunikat nie pojawia się od razu na ekranie - jest ukryty. Trzeba ściągnąć ekran w dół i zobaczyć powiadomienia.
grabek pisze: Pytanie jeszcze w takim razie co oznaczał ten tekst:
Roberto Celinho pisze: Masz rację, że po kliknięciu Mapa, dotychczasowa trasa również pojawia się na portalu. Można to zablokować dla osób trzecich, ustawiając Publikowanie = Nie.
Jak klikniesz Mapa na komórce, dotychczasowa trasa wysyłana jest na portal. Następnie, aplikacja wyświetla na ekranie widok mapy Google z portalu - jest to po prostu widok strony w Internecie. Ta mapa jest widoczna na portalu dla wszystkich użytkowników. Jeżeli tego nie chcesz, trzeba ustawić Publikowanie=Nie. Wtedy zobaczysz trasę na komórce, ale na portalu będzie ona niewidoczna (chyba, że Ty się zalogujesz na portalu - wtedy masz do niej dostęp).
PKO
grabek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No dobrze, po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu i ustawieniu aplikacja wysyła już aktualizację pozycji nawet kiedy telefon jest zablokowany.
Teraz pozostaje kwestia tego, co pokazuje się w portalu na mapie:
- wyraźnie widać punkt startowy, natomiast nie widać obecnego położenia biegacza - po prostu trasa w pewnej chwili się urywa - przy pętlach będzie to nie do odróżnienia
- brakuje markerów lapów, takich jak widać w aplikacji
- nie ma nigdzie (poza informacją o starcie u samej góry) odniesień do czasu rzeczywistego - nie da się w prosty sposób ogarnąć "aha, tu był o 17:30, więc tam będzie pewnie o 18:00", trzeba by to wszystko przeliczać (a przecież od tego są kalkulatory biegowe ;) )
- brakuje mi takiego podsumowania typu: ostatnia aktualizacja pozycji 17:29 (11 minut temu)
- jeszcze raz innymi słowami: na mapie powinien być marker z aktualną (tzn. ostatnią znaną) pozycją biegacza i informacją o której godzinie (+ ile minut temu) był tam widziany

Oczywiście można by mnożyć wymagania, natomiast te powyżej wydają mi się niezbędne do tego by być w stanie realnie w miarę szybko określić pozycję biegacza na trasie.
Teraz jest bardzo ciężko - w szczególności w miejscach, gdzie są zaniki zasięgu internetu.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

grabek pisze:No dobrze, po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu i ustawieniu aplikacja wysyła już aktualizację pozycji nawet kiedy telefon jest zablokowany.
Teraz pozostaje kwestia tego, co pokazuje się w portalu na mapie:
- wyraźnie widać punkt startowy, natomiast nie widać obecnego położenia biegacza - po prostu trasa w pewnej chwili się urywa - przy pętlach będzie to nie do odróżnienia
- brakuje markerów lapów, takich jak widać w aplikacji
- nie ma nigdzie (poza informacją o starcie u samej góry) odniesień do czasu rzeczywistego - nie da się w prosty sposób ogarnąć "aha, tu był o 17:30, więc tam będzie pewnie o 18:00", trzeba by to wszystko przeliczać (a przecież od tego są kalkulatory biegowe ;) )
- brakuje mi takiego podsumowania typu: ostatnia aktualizacja pozycji 17:29 (11 minut temu)
- jeszcze raz innymi słowami: na mapie powinien być marker z aktualną (tzn. ostatnią znaną) pozycją biegacza i informacją o której godzinie (+ ile minut temu) był tam widziany

Oczywiście można by mnożyć wymagania, natomiast te powyżej wydają mi się niezbędne do tego by być w stanie realnie w miarę szybko określić pozycję biegacza na trasie.
Teraz jest bardzo ciężko - w szczególności w miejscach, gdzie są zaniki zasięgu internetu.
Sukces! :usmiech:

Jeżeli chodzi o markery lapów, to można włączyć odpowiedni podgląd mapy "Zobacz odcinki na Google Maps" (przykładowy link). Marker ze znaczkiem mety oznacza ostatnie wysłane położenie. Ta funkcjonalność aplikacji jest stworzona dla górskich biegaczy ultra, gdzie nie ma raczej tras na pętlach, więc z tej zwykłej mapy też łatwo określić końcową pozycję. Ten widok mapy z markerami nie odświeża się automatycznie - trzeba klikać F5. Dla standardowego widoku (przykładowy link) można uruchomić automatyczne odświeżanie "Włącz odświeżanie".

Dziękuję, wezmę pod uwagę Twoje uwagi dotyczące czasu ostatniej aktualizacji pozycji - postaram się wyświetlać taką informację. Nie będzie wymagało to zmian w kodzie aplikacji mobilnej (nie będzie trzeba instalować nowej wersji w telefonie), wystarczy odpowiednia zmiana na portalu RunCalc. Dam znać, jak poprawka zacznie działać.
Awatar użytkownika
Roberto Celinho
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Roberto Celinho pisze:Dziękuję, wezmę pod uwagę Twoje uwagi dotyczące czasu ostatniej aktualizacji pozycji - postaram się wyświetlać taką informację. Nie będzie wymagało to zmian w kodzie aplikacji mobilnej (nie będzie trzeba instalować nowej wersji w telefonie), wystarczy odpowiednia zmiana na portalu RunCalc. Dam znać, jak poprawka zacznie działać.
Dodałem taką funkcjonalność - w widoku treningu jest pole "Ostatnia aktualizacja" z podaną datą i dokładną godziną ostatniego wysłania pozycji.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ