Buty przy 100 kg & 191 cm - po roku regularnego biegania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 0:56:37
- Życiówka w maratonie: brak
99 kg, tydzień temu zacząłem dietę redukcyjną
w planach na razie zejście do 88 kg

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:12
- Życiówka w maratonie: 4:36
Witam
Dopisze się do tego tematu, bo szukam podobnych butów.
A konkretnie:
Waga: 100 kg przy 182 cm wzrostu
Bieganie: 100 km miesięcznie od roku regularnie. Starty w półmaratonie, biegach na 10 km.
Stopa: W sklepie biegowym powiedzieli mi, że mocno pronująca i doradzili poniższe obuwie.
Obecne obuwie: New Balance 860v5 czyli dla osób z nadmierną pronancją i dobrą amortyzacją. Niestety po bokach przedziurawione już, siateczka nie dała rady.
Odczucia z używania obuwia: Na początku obtarły mnie niemiłosiernie, muszę je mieć lekko związane tylko, bo mam bóle śródstopia podczas biegu. Oprócz tego przez rok żadnych dolegliwości.
Poszukuje: Buta odpowiedniego dla mnie (New Balance w pierwszej kolejności) i chciałbym uzyskać informację czy mogę wziąć buty dla osób lekko pronujących, np: NB 870 lub w ogóle wziąć buty dla neutralnych, tylko z dobrą amortyzacją? Czy jestem skazany na dość mały wybór wśród butów dla osób z pronancją.
Dziękuje za odpowiedzi
A konkretnie:
Waga: 100 kg przy 182 cm wzrostu
Bieganie: 100 km miesięcznie od roku regularnie. Starty w półmaratonie, biegach na 10 km.
Stopa: W sklepie biegowym powiedzieli mi, że mocno pronująca i doradzili poniższe obuwie.
Obecne obuwie: New Balance 860v5 czyli dla osób z nadmierną pronancją i dobrą amortyzacją. Niestety po bokach przedziurawione już, siateczka nie dała rady.
Odczucia z używania obuwia: Na początku obtarły mnie niemiłosiernie, muszę je mieć lekko związane tylko, bo mam bóle śródstopia podczas biegu. Oprócz tego przez rok żadnych dolegliwości.
Poszukuje: Buta odpowiedniego dla mnie (New Balance w pierwszej kolejności) i chciałbym uzyskać informację czy mogę wziąć buty dla osób lekko pronujących, np: NB 870 lub w ogóle wziąć buty dla neutralnych, tylko z dobrą amortyzacją? Czy jestem skazany na dość mały wybór wśród butów dla osób z pronancją.
Dziękuje za odpowiedzi
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:12
- Życiówka w maratonie: 4:36
Ktoś doradzi?
Czy mogę wziąć Asics GT 2000? Tańsze od Gel Kayano. Tylko nie wiem jak wypada wmortyzacja w porównaniu do NB 860
Czy mogę wziąć Asics GT 2000? Tańsze od Gel Kayano. Tylko nie wiem jak wypada wmortyzacja w porównaniu do NB 860
- turbojajko
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
odradzam. but jest kropnie twardy . Miom zdaniem to taka budgetowa wersja asicsa.
Koledzy tu nie wspomnieli o modelach nike lunarglide i asics ds trainer. Mialem oba i jestem b. zadowolony.
Koledzy tu nie wspomnieli o modelach nike lunarglide i asics ds trainer. Mialem oba i jestem b. zadowolony.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 58:50
Olej pronację. Też tak zrobiłem i jestem zadowolony. Polecam Adidas Supernova Glide Boost.
-
- Rozgrzewający Się
polecam Asics Kayano, mają super amortyzację. I są dla stopy pronującej. Idealne do treningu. Minusem kayano jest słaba dynamika dla tego do startów trzeba mieć coś innego
Kiedyś miałem adiki glade 6, super dynamika, bardzo szybkie ale bolały mnie w nich kolana, miałem tez problam z niskimi zapiętkami (wypadała mi z nich noga i ocierały piety).
Kiedyś miałem adiki glade 6, super dynamika, bardzo szybkie ale bolały mnie w nich kolana, miałem tez problam z niskimi zapiętkami (wypadała mi z nich noga i ocierały piety).
- hatek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 41:48
- Życiówka w maratonie: 3:28:01
Potrzebujesz zarówno amortyzacji jak i solidnej walki z wadą stopy - pronacją (zakładając, że poprawnie Ci ją zdiagnozowali).Phalandir pisze:Witam
....
Jeśli tak to Adidas Supernova boost to super pomysł (i łatwo znaleźć promocje poniżej 300 pln) ale NIE GLIDE tylko SEQUENCE.
Jeśli masz silną pronację (+ sporą wagę) i biegasz w butach neutralnych to twój układ ruchu dostanie dodatkowy powód do krzywienia nóg w biegu i ból kolan masz jak w banku.
Prawdopodobnie jestem Laską Kabacką.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.
W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
Na pewno należę do Afterrunners.
Biegam dla własnej przyjemności.
W treningu skupiam się na bogatej, różnorodnej diecie, odpoczynku i poszukiwaniu czasu na chwilę biegu. Do 3:30 w maratonie to wystarczy.
- turbojajko
- Stary Wyga
Z innej beczki.
Czy ktos juz probowal Pegasusa 33 ?
Jak wrazenia?
Jak wrazenia?
-
- Wyga
mam od niedawna pegasus33, buty wymagały zmiany wkładki piankowej, fabryczna nie kryła nierówności jakie zafundowała podeszwa pod wkładka, uważam że kupiłem właściwy rozmiar obuwia, a poduszka powietrzna na śródstopiu powodowała ucisk w mojej prawej stopie. Lecz jak napisałem problem nierówności załatwiała wkładka piankowe z decathlonu i skarpety do biegania nessi. Zrobiłem lekki research, czyli udałem się do sklepu nike sprawdziłem kilka egzemplarzy modeli butów: vomero11 i pegasus33 (oba modele mają po 2 poduszki powietrzne), w zależności od egzemplarza trafia się nierówna podeszwa. Tak więc uwaga na te dwa modele, nierówne egzemplarze w sklepach, a reklamacja butów nie uwzględnia tejże wady.turbojajko pisze:Z innej beczki.
Jak wrazenia?
Pegasus33 są dużo twardsze niż np. Adidas ultraboost. Jak co to pytaj.
Wysyłane z mojego D5503 . 2