Ile "żyje" Garmin?

Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:Poczytaj sobie lepiej kolego o celowym postarzaniu produktów.
Aaaa tam, takie pieprzenie. Nie mam czasu na czytanie/oglądanie jakiś głupawych filmików na YT o spiskach producentów. Jeśli już to nie celowe działanie, tylko coraz szybsza produkcja, krótkie testy, stosowanie kompozytów zamiast bardziej trwałych materiałów.

Jakoś w moim codziennym życiu nie zaobserwowałem perfidii producentów:
1. Garmin F305 - 3 lata działania, kilkaset treningów, super zegarek, zero problemów.
2. Pralka - 10 lat działa bez awarii i nic nie wskazuje, żeby się zepsuła.
3. Samochód - 6 lat, ani razu się nie zepsuł, zero awarii (made in Japan).

Ludzie kupują jakieś lewe badziewia, albo najtańszą taniochę albo nie szanują przedmiotów i narzekają, że im coś się zepsuje po 2 latach.

p. krunner
PKO
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

o, prawdziwy racjonalista, a nie zwolennik spiskowych teorii :hej:
a wiesz co to jest "kompozyt", czy też nie masz czasu doczytać?
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
elter
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pracowałem w Nokii 2 lata. Byłem programistą i maintainerem PowerManagement do N900 i N9. Robiłem też udostępnianie połączenia internetowego przez wifi lub sieć komórkową innym aplikacjom. Robiłem też oprograwowanie do zarządzania wifi. Widziałem pierdyliard linii kodu i nie zauważyłem takich rzeczy o których pisze Sacre. Owszem, niektóre rzeczy straszyły wręcz brakiem optymalizacji i w pewnym sensie można to uznać za postarzanie produktu ale z pewnością nie celowe a wynikające z braku odpowiednich kompetencji.

Tutaj rozbieranie 310XT, w sumie nic skomplikowanego:
https://www.youtube.com/watch?v=UPO6l0jV95U
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

OMG... Sacre, czy w każdym temacie jesteś "ekspertem"? Oczywiscie, że bateria w telefonie padnie szybciej choćby dlatego że to jest zupełnie inna ilość cykli/ładowania. Jak korzystasz z telefonu "normalnie", to go ładujesz codziennie. A zegarek? Co 3 dni? To działa co najmniej 3 razy dłużej (czyli zamiast 2-2,5 roku podziała 6-7,5). Co 4-5 dni? To już wpadasz w 8-10 lat... Mam laptopa od 7 (tak, od 7 sic!) lat - nadaje się do office'a i przeglądania internetu i bateria w nim nadal działa. 10 minut, ale działa :) Na awaryjne zapisanie plików i wyłączenie jak prąd padnie wystarczy. Reszta jak napisał krunner. Także skończ pierdoły gadać.
biegam ultra i w górach :)
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

coś w tym postarzaniu jest niestety - nie w każdym sprzęcie to widać ale jest , od grudnia wymieniłem 12 żarówek w domu- zmieniłem na ledowe i spokój , laptop 6 lat - trzy dyski zakupione(owszem dysk to nie laptop , ale coś zawsze trzeba wymienić) -równo co dwa lata , bateria w nowym telefonie - hmm dwa lata intensywnego użytkowania powinna wytrzymać , ale używam Nokii 6310 , która ma 11 lat - tydzień spokojnie trzyma , a sporo się dzwoni. Trzy drukarki na śmietniku - czy powinny zasychać po kilku dniach ? na pewno jest na to sposób , ale po co to robić. Wykonanie dobrego przedmiotu nie jest problemem , ale zawsze to mniejszy zysk w jednostce czasu niż psujące się nagminnie produkty.
Awatar użytkownika
krunner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:53

Nieprzeczytany post

elter pisze:Pracowałem w Nokii 2 lata. Byłem programistą i maintainerem PowerManagement do N900 i N9.
Ale wiesz, koleś obejrzy dwa filmiki na YT i tak będzie wiedział swoje. A nie potrafi zrozumieć, że Garmin Fenix 3 jest dużo bardziej skomplikowany niż np. Garmin F305 i nie rozumie co się z tym wiąże. I za cholerę nie wierzy, że tam w tym zegarku są jakieś "linie kodu".

@flamer - czepiasz się słówek. Powtórzę - jeżeli ja w swoim codziennym życiu nie zaobserwowałem perfidii producentów, to dlaczego mam uruchamiać jakieś filmy na YT ?
Żeby uwierzyć :oczko: ?

krunner
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
elter pisze:ale żeby któryś z produdentów robił to specjalnie to bzdura.
o rly?

https://youtu.be/QPPW8KM7eEU
Rewelacyjny filmik, wciągający i tajemniczy :bum:

Potrzeba kupna nowego. :ble: A kto napisze, że to nie prawda.

Może z pulsometrowymi bateriami jest o niebo lepiej?
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

krunner pisze: Powtórzę - jeżeli ja w swoim codziennym życiu nie zaobserwowałem perfidii producentów, to dlaczego mam uruchamiać jakieś filmy na YT ?
choćby po to by poznać argumentację drugiej strony.
oczywiście nie musisz tego robić, skoro z twoim światopoglądem jest ci dobrze. chwalmy pana naszego, forda!
Now, self-destruction…
uebq
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

niestety postarzanie produktu to nie tylko fakt, ale też dzisiejszy standard.
Była afera z drukarkami jednego z wiodących producentów, który prawie otwarcie montował czip uniemożliwiający pracę urządzenia po wydruku kilkudziesięciu tys stron. Drukarka odmawiała dalszej pracy, po usunięciu czipu - voila, działa.

W stanach jest żarówka, która świeci nieprzerwanie od ponad 100 lat - polecam poszukać materiałów po haśle "spisek żarówkowy".
Faktem jest, że firmy produkujące niezniszczalne produkty muszą prędzej czy później nasycić rynek i z niego wypaść, bo nie mają już komu sprzedawać.

Wracając do tematu - mój garmin 10 trzyma te 3h na gps ( łącznie 2 - 3 treningi , ciurkiem ile to nie sprawdzałem ). Jak mi dwa dni po gwarancji zdechnie, napiszę :hahaha:
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:coś w tym postarzaniu jest niestety - nie w każdym sprzęcie to widać ale jest , od grudnia wymieniłem 12 żarówek w domu-
też wymieniałem b. często, kiedy kupowałem te najtańsze. kiedy kupilem drozsze, problem znikl.
"postarzanie" to nic innego jak oszczędności producentów/konsumentów.
Go Hard Or Go Home
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wojtek nie pier... Ja mówię o żarówkach zwykłych - jakich tu masz producentów drogich?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

możesz kupić w Praktikerze żarówkę Apollo lub Kanlux. możesz kupić Osram. mówię o zwykłych - nie LEDach.
wcześniej kupowałem Apollo lub Kanlux. teraz kupuję m.in. Osram.
wpadnij do sklepu w wolnej chwili i porównaj sobie ceny.
Go Hard Or Go Home
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ta w śmietniku leżą właśnie :) nie przesadzajmy - co mnie obchodzi producent...normy spełnia i ma działać. Wszystkie to badziew. Nikt tu nie mówi o spiskach tylko o zysku firm. Dla interesujących się motoryzacją nie jest obca sprawa legendarnego Mercedesa W123 - firma przez tak dobry samochód ledwo przetrwała . Są sprzęty domowe działające już wiele lat np lodówki Mińsk - jaka lodówka wytrzyma teraz 30-40 lat? Mam dużą rodzinę i widzę ,że każdy wymienia co jakiś czas jakieś urządzenie. Trzeba dodać ,że marnie jest z wymianami podstawowych elementów ,ponieważ się to nie opłaca lub nie ma dostępności. Ktoś mówi ,że mam już samochód 10 lat i nic się nie psuje ...ok tylko podaj przebieg ,to samo z pralką...co innego pralka u kawalera ,a co innego w rodzinie z trójką dzieci. Wystarczy odwiedzając Babcie Dziadków popatrzeć ,że wiele rzeczy z innej epoki wciąż jest sprawna. Ale co robić trzeba żyć w naszych czasach i z naszymi bublami.
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:porównaj sobie ceny.
ja się ciesze że teraz kupujesz sobie droższe żarówki (bo to znaczy: stać cię, good4you!) ale rozchodzi się nie o cenę a czas świecenia.
a w klasie zwykłych żarówek 1000 godzin świecenia jest standardową, stosowaną również przez osram trwałością
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rudnickir pisze:co mnie obchodzi producent...normy spełnia i ma działać.
i działa. tylko krócej.
f.lamer pisze:a w klasie zwykłych żarówek 1000 godzin świecenia jest standardową, stosowaną również przez osram trwałością
cudownie. zatem zapewne wiesz, ze te 1000 godzin nie jest gwarantowane? to znaczy, jeżeli Kanlux przepali Ci się wcześniej, to w Praktikerze najwyzej zaśmieją Ci sie w twarz?
oczywiście Osram też nie musi wytrzymać. tylko .... zazwyczaj wytrzymuje.
Go Hard Or Go Home
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ