Polar M400 HR czy Garmin 310XT HRM??

michalmd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Według mnie warto rozważyć też Garmin FR220, ostatnio jego cena spadła i z HR jest do kupienia za 870 zł. I nie wygląda jak cegła :)
PKO
Awatar użytkownika
yotomeczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

michalmd pisze:Według mnie warto rozważyć też Garmin FR220, ostatnio jego cena spadła i z HR jest do kupienia za 870 zł. I nie wygląda jak cegła :)

Garmin FR220 jest lepszy od 310XT? GPS śmiga tak samo - czy lepiej/gorzej?
Wygląd bezapelacyjnie na plus dla FR220.
"Urodzeni Biegacze" - moja inspiracja
Michalku

Nieprzeczytany post

Z racji, że stoję przed tym samym wyborem co autor tematu, to postanowiłem się podłączyć do tego wątku, zamiast tworzyć nowy. Niedawno chciałem kupić Timexa T5E231, jednak postanowiłem, że dołożę i kupię zegarek z GPS na przyszłość.

Od zegarka oczekuję:

-możliwości planowania treningu. Trenuję zgodnie ze 'szkołą amerykańską', gdzie plan wygląda, np.: 15'E + 2x 10'T p. 3' + 5'E. Korzystam z kalkulatorów biegowych, aby utrzymać tempo polecane dla tempówek czy interwałów. Fajnie, jeśli zegarek poinformowałby mnie, że czas zacząć tempówkę. Jednak ważniejsze, aby po biegu pokazał mi tempo z dokładnie tych 10 minut i poza tym na bieżąco dawał możliwość korekcji tempa, jeśli byłoby zbyt wolne / zbyt szybkie. Generalnie fajnie, jeśli dałoby się zaprogramować pewne progi tempa, po przekroczeniu których zegarek dawałby sygnał, w zależności oczywiście czy biegnę Easy Run, Tempo czy Interwały.

-fajnie, jeśli software byłoby przyjazne. Lubię analizować swoje postępy, prowadzić dzienniczki,

-dobry, szybki serwis,

-jeśli moim celem na zawodach będą, np.: 42 minuty, to chciałbym, aby była możliwość, aby zegarek pokazywał mi, czy biegnę szybciej, w dobrym tempie czy wolniej i należy przyspieszyć,

-nie zależy mi na wyglądzie, gdyż z zegarka poza trasami biegowymi korzystał nie będę.

-wibracja mile widziana i z tego co wyczytałem tylko Garmin ją posiada,

-póki co koncentruję się na biegach 10km, jednak na pewno chciałbym przebiec maraton w niezbyt odległej przyszłości, więc bateria musi wytrzymać minimum ten dystans.

To chyba tyle, proszę o sugestię.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Garmin na pewno ma wszystko czego potrzebujesz, na temat Polara nie wypowiadam się, bo nie wiem. Jeśli funkcje te same - możesz kierować się ceną. Jeśli podobna - wyglądem :)
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
tapczan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Garmin FR220 jest lepszy od 310XT? GPS śmiga tak samo - czy lepiej/gorzej?
GPS to prawdopodobnie największy minus 220. Ja bym do minusów dodał plastikową delikatną konstrukcję i kiepski wyświetlacz.
Z racji, że stoję przed tym samym wyborem co autor tematu, to postanowiłem się podłączyć do tego wątku, zamiast tworzyć nowy. Niedawno chciałem kupić Timexa T5E231, jednak postanowiłem, że dołożę i kupię zegarek z GPS na przyszłość.
M400 tez poradzi sobie z tym o czym piszesz poza wibrą. Możesz rozważyć zakup zegarka bez paska z pulsometrem skoro trenujesz na tempo. A jeżeli uznasz że tego potrzebujesz będziesz mógł go później dokupić. M400 bez paska można znaleźć nawet poniżej 500zł.
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

310XT to bardzo dobry zegarek i sprawdzony a co więcej dość nie zawodny. Jak ogladam zdjęcia pierwszych powiedzmy 20-30 zawodników biegów ulicznych sporo osób korzysta własnie z 310
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
Awatar użytkownika
yotomeczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Poczytalem o garminach z 20 w nazwie i podziekuje - sa problemy z gps i jego dokladnoscia. Chyba daruje sobie wibracje i poczytam o polarze M400 - zdaje sie.ze gps smiga w nim calkiem dobrze i dokladnie.
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

yotomeczek pisze:Poczytalem o garminach z 20 w nazwie i podziekuje - sa problemy z gps i jego dokladnoscia. Chyba daruje sobie wibracje i poczytam o polarze M400 - zdaje sie.ze gps smiga w nim calkiem dobrze i dokladnie.
Tak smiga b. dobrze, gdyby nie to ze w gestym lesie zgubił mi chyba z 3-4x sygnał, biegłem dwa razy w tym samym lesie, za pierwszym razem sygnał powrócił na swoje miejsce - po kilku minutach, a w drugim przypadku do końca biegłem bez sygnału i czasami sie sam resetuje z nie wiadomych przyczyn. Ale wszystko ma swoje plusy i minusy, jedynym rozwiązaniem będzie zaakcetpowanie tych wad :)
Michalku

Nieprzeczytany post

Nie wiem, jak autor tematu, ale ja chyba jednak postawię na Garmina 310XT. Teraz tylko malutki dylemat, czy brać z paskiem, czy bez. Biegam na tempo, jednak dane dotyczące tętna wydają się przydatne. Dzięki Panowie za pomoc.
Awatar użytkownika
wrestler
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Michalku pisze:Nie wiem, jak autor tematu, ale ja chyba jednak postawię na Garmina 310XT. Teraz tylko malutki dylemat, czy brać z paskiem, czy bez. Biegam na tempo, jednak dane dotyczące tętna wydają się przydatne. Dzięki Panowie za pomoc.
Zobacz jak cenowo wychodzi, zawsze sam pasek możesz potem dokupić. Informacje o pulsie jak pisałeś czasami są przydatne
Per aspera ad aspra
BLOG
KOMENTARZE
Awatar użytkownika
yotomeczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chyba jeszcze sprawdze endomondo + QSTARZ BT Q818XT. Czy wersja premium endo ma trzymanie zadanego tempa i prognozy wyniku?
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Michalku pisze:Nie wiem, jak autor tematu, ale ja chyba jednak postawię na Garmina 310XT. Teraz tylko malutki dylemat, czy brać z paskiem, czy bez. Biegam na tempo, jednak dane dotyczące tętna wydają się przydatne. Dzięki Panowie za pomoc.
Jak chcesz nówkę, to nie opłaca się bez paska. Z paskiem są niewiele droższe. Polecam sklep eAzymut jak coś, sam tam kupowałem ten zegarek i zawsze można podpytać czy cena na stronie ostateczna jest :)
biegam ultra i w górach :)
Michalku

Nieprzeczytany post

Faktycznie, bez paska się nie opłaca. Zatem wybieram 310XT z paskiem w sklepie eAzymut, bo już kolejna osoba mi go poleca. Dzięki! :-)
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

yotomeczek pisze:Chyba jeszcze sprawdze endomondo + QSTARZ BT Q818XT. Czy wersja premium endo ma trzymanie zadanego tempa i prognozy wyniku?
z zegarkiem jest wygodniej biegać niż ze smartphonem.
Awatar użytkownika
yotomeczek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Sacre pisze:
yotomeczek pisze:Chyba jeszcze sprawdze endomondo + QSTARZ BT Q818XT. Czy wersja premium endo ma trzymanie zadanego tempa i prognozy wyniku?
z zegarkiem jest wygodniej biegać niż ze smartphonem.
i to był powód poszukiwań - ale kupiłem pas na bidony z saszetką na smartfona - zobaczę jak się takie kombo sprawdzi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ