Polar M400 HR czy Garmin 310XT HRM??
- yotomeczek
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
michalmd pisze:Według mnie warto rozważyć też Garmin FR220, ostatnio jego cena spadła i z HR jest do kupienia za 870 zł. I nie wygląda jak cegła
Garmin FR220 jest lepszy od 310XT? GPS śmiga tak samo - czy lepiej/gorzej?
Wygląd bezapelacyjnie na plus dla FR220.
"Urodzeni Biegacze" - moja inspiracja
Z racji, że stoję przed tym samym wyborem co autor tematu, to postanowiłem się podłączyć do tego wątku, zamiast tworzyć nowy. Niedawno chciałem kupić Timexa T5E231, jednak postanowiłem, że dołożę i kupię zegarek z GPS na przyszłość.
Od zegarka oczekuję:
-możliwości planowania treningu. Trenuję zgodnie ze 'szkołą amerykańską', gdzie plan wygląda, np.: 15'E + 2x 10'T p. 3' + 5'E. Korzystam z kalkulatorów biegowych, aby utrzymać tempo polecane dla tempówek czy interwałów. Fajnie, jeśli zegarek poinformowałby mnie, że czas zacząć tempówkę. Jednak ważniejsze, aby po biegu pokazał mi tempo z dokładnie tych 10 minut i poza tym na bieżąco dawał możliwość korekcji tempa, jeśli byłoby zbyt wolne / zbyt szybkie. Generalnie fajnie, jeśli dałoby się zaprogramować pewne progi tempa, po przekroczeniu których zegarek dawałby sygnał, w zależności oczywiście czy biegnę Easy Run, Tempo czy Interwały.
-fajnie, jeśli software byłoby przyjazne. Lubię analizować swoje postępy, prowadzić dzienniczki,
-dobry, szybki serwis,
-jeśli moim celem na zawodach będą, np.: 42 minuty, to chciałbym, aby była możliwość, aby zegarek pokazywał mi, czy biegnę szybciej, w dobrym tempie czy wolniej i należy przyspieszyć,
-nie zależy mi na wyglądzie, gdyż z zegarka poza trasami biegowymi korzystał nie będę.
-wibracja mile widziana i z tego co wyczytałem tylko Garmin ją posiada,
-póki co koncentruję się na biegach 10km, jednak na pewno chciałbym przebiec maraton w niezbyt odległej przyszłości, więc bateria musi wytrzymać minimum ten dystans.
To chyba tyle, proszę o sugestię.
Od zegarka oczekuję:
-możliwości planowania treningu. Trenuję zgodnie ze 'szkołą amerykańską', gdzie plan wygląda, np.: 15'E + 2x 10'T p. 3' + 5'E. Korzystam z kalkulatorów biegowych, aby utrzymać tempo polecane dla tempówek czy interwałów. Fajnie, jeśli zegarek poinformowałby mnie, że czas zacząć tempówkę. Jednak ważniejsze, aby po biegu pokazał mi tempo z dokładnie tych 10 minut i poza tym na bieżąco dawał możliwość korekcji tempa, jeśli byłoby zbyt wolne / zbyt szybkie. Generalnie fajnie, jeśli dałoby się zaprogramować pewne progi tempa, po przekroczeniu których zegarek dawałby sygnał, w zależności oczywiście czy biegnę Easy Run, Tempo czy Interwały.
-fajnie, jeśli software byłoby przyjazne. Lubię analizować swoje postępy, prowadzić dzienniczki,
-dobry, szybki serwis,
-jeśli moim celem na zawodach będą, np.: 42 minuty, to chciałbym, aby była możliwość, aby zegarek pokazywał mi, czy biegnę szybciej, w dobrym tempie czy wolniej i należy przyspieszyć,
-nie zależy mi na wyglądzie, gdyż z zegarka poza trasami biegowymi korzystał nie będę.
-wibracja mile widziana i z tego co wyczytałem tylko Garmin ją posiada,
-póki co koncentruję się na biegach 10km, jednak na pewno chciałbym przebiec maraton w niezbyt odległej przyszłości, więc bateria musi wytrzymać minimum ten dystans.
To chyba tyle, proszę o sugestię.
- sochers
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:15
- Życiówka w maratonie: 3:48:12
Garmin na pewno ma wszystko czego potrzebujesz, na temat Polara nie wypowiadam się, bo nie wiem. Jeśli funkcje te same - możesz kierować się ceną. Jeśli podobna - wyglądem 

BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680
PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680
PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
-
- Wyga
GPS to prawdopodobnie największy minus 220. Ja bym do minusów dodał plastikową delikatną konstrukcję i kiepski wyświetlacz.Garmin FR220 jest lepszy od 310XT? GPS śmiga tak samo - czy lepiej/gorzej?
M400 tez poradzi sobie z tym o czym piszesz poza wibrą. Możesz rozważyć zakup zegarka bez paska z pulsometrem skoro trenujesz na tempo. A jeżeli uznasz że tego potrzebujesz będziesz mógł go później dokupić. M400 bez paska można znaleźć nawet poniżej 500zł.Z racji, że stoję przed tym samym wyborem co autor tematu, to postanowiłem się podłączyć do tego wątku, zamiast tworzyć nowy. Niedawno chciałem kupić Timexa T5E231, jednak postanowiłem, że dołożę i kupię zegarek z GPS na przyszłość.
- wrestler
- Stary Wyga
310XT to bardzo dobry zegarek i sprawdzony a co więcej dość nie zawodny. Jak ogladam zdjęcia pierwszych powiedzmy 20-30 zawodników biegów ulicznych sporo osób korzysta własnie z 310
- yotomeczek
- Rozgrzewający Się
Poczytalem o garminach z 20 w nazwie i podziekuje - sa problemy z gps i jego dokladnoscia. Chyba daruje sobie wibracje i poczytam o polarze M400 - zdaje sie.ze gps smiga w nim calkiem dobrze i dokladnie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
Tak smiga b. dobrze, gdyby nie to ze w gestym lesie zgubił mi chyba z 3-4x sygnał, biegłem dwa razy w tym samym lesie, za pierwszym razem sygnał powrócił na swoje miejsce - po kilku minutach, a w drugim przypadku do końca biegłem bez sygnału i czasami sie sam resetuje z nie wiadomych przyczyn. Ale wszystko ma swoje plusy i minusy, jedynym rozwiązaniem będzie zaakcetpowanie tych wadyotomeczek pisze:Poczytalem o garminach z 20 w nazwie i podziekuje - sa problemy z gps i jego dokladnoscia. Chyba daruje sobie wibracje i poczytam o polarze M400 - zdaje sie.ze gps smiga w nim calkiem dobrze i dokladnie.

Nie wiem, jak autor tematu, ale ja chyba jednak postawię na Garmina 310XT. Teraz tylko malutki dylemat, czy brać z paskiem, czy bez. Biegam na tempo, jednak dane dotyczące tętna wydają się przydatne. Dzięki Panowie za pomoc.
- wrestler
- Stary Wyga
Zobacz jak cenowo wychodzi, zawsze sam pasek możesz potem dokupić. Informacje o pulsie jak pisałeś czasami są przydatneMichalku pisze:Nie wiem, jak autor tematu, ale ja chyba jednak postawię na Garmina 310XT. Teraz tylko malutki dylemat, czy brać z paskiem, czy bez. Biegam na tempo, jednak dane dotyczące tętna wydają się przydatne. Dzięki Panowie za pomoc.
- yotomeczek
- Rozgrzewający Się
Chyba jeszcze sprawdze endomondo + QSTARZ BT Q818XT. Czy wersja premium endo ma trzymanie zadanego tempa i prognozy wyniku?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:38
- Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
- Kontakt:
Jak chcesz nówkę, to nie opłaca się bez paska. Z paskiem są niewiele droższe. Polecam sklep eAzymut jak coś, sam tam kupowałem ten zegarek i zawsze można podpytać czy cena na stronie ostateczna jestMichalku pisze:Nie wiem, jak autor tematu, ale ja chyba jednak postawię na Garmina 310XT. Teraz tylko malutki dylemat, czy brać z paskiem, czy bez. Biegam na tempo, jednak dane dotyczące tętna wydają się przydatne. Dzięki Panowie za pomoc.

biegam ultra i w górach 

Faktycznie, bez paska się nie opłaca. Zatem wybieram 310XT z paskiem w sklepie eAzymut, bo już kolejna osoba mi go poleca. Dzięki! 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33'
- Życiówka w maratonie: 3h10
z zegarkiem jest wygodniej biegać niż ze smartphonem.yotomeczek pisze:Chyba jeszcze sprawdze endomondo + QSTARZ BT Q818XT. Czy wersja premium endo ma trzymanie zadanego tempa i prognozy wyniku?
- yotomeczek
- Rozgrzewający Się
i to był powód poszukiwań - ale kupiłem pas na bidony z saszetką na smartfona - zobaczę jak się takie kombo sprawdzi.Sacre pisze:z zegarkiem jest wygodniej biegać niż ze smartphonem.yotomeczek pisze:Chyba jeszcze sprawdze endomondo + QSTARZ BT Q818XT. Czy wersja premium endo ma trzymanie zadanego tempa i prognozy wyniku?