plecak biegowy czy pas na butelki?

Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Ja mam Salomona XR energy belt - super zapięcie, nic nie lata, nie podskakuje, bidony 2x250 doskonale przemyślane. Plecaka na maraton bym nie wziął, ale na wybieganie od 25km (umiarkowanie ciepło) czy od 15 (jak jest gorąco) to się bez niego nie ruszam. A na zawody (w tym maraton) to pas. Jak jest bardzo gorąco/duszno, to już od dychy. W maju biegłem Bieg Piotrkowską - wilgotno jak cholera, i mimo że był wodopój na 5km, to dla samego zwilżenia paszczy warto było mieć wodę, bo to przecież nie o nawadnianie chodzi na tym dystansie.
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

sochers - a jaki ten plecak masz? Nie mam zupełnie rozeznania w plecakach - decathlon któryś daje radę, czy lepiej od razu rzucić trochę na salomona?
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam ten z Deca 6/8l pojemności w tym 2l bukłak, chyba poprzednią wersję tego http://www.decathlon.pl/plecak-trail-sm ... 12248.html (1l nie bierz, bo szkoda kasy - chyba że pijesz tyle co jaskółka, ale to cha kij Ci plecak :D) . Jest cacy - stwierdziłem tak - "kupię tańszy - jak będzie ok, to zaoszczędziłem, jak nie będzie ok, to sprzedam i poszukam alternatywy" :)

Werdykt - dla mnie jest całkiem ok, mieści wodę i jakieś pierdoły, progi z nim na plecach latałem, nie powoduje żadnego dyskomfortu - jak uważasz, że potrzebujesz plecaka - bierz i testuj. I jakoś nie widzę niczego, co spowodowałoby u mnie ewentualną chęć dopłacenia 200 PLN do salomona.

Ostatnio pojawił się taki: http://www.decathlon.pl/plecak-mountain ... 00110.html - i nawet się zastanawiałem czy nie wziąć, za 60 PLN to taniocha, nawet jako zapas, tym bardziej, że dostawa free przez tydzień, więc najwyżej jak nie spasuje - to odsyłasz i eksperyment kosztował Cie kilka PLN :)

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
Awatar użytkownika
szubert
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:06
Życiówka w maratonie: 03:09:11

Nieprzeczytany post

Ja wczoraj nabyłem takie cudo Plecak z bukłakiem Camelbak Dart 2015, http://akcesoria.grawitacyjny.pl/p25672 ... -2015.html
w bieganiu i jeśli jest gorąco, z takim przeznaczeniem zabieramy plecak nie może być mowy o półśrodkach, wolę dożyć kilka zł i cieszyć się biegiem, z plecakami z deca czytałem na forach że po jakimś czasie baniak się rozszczelnią i ogólnie nie do końca się sprawdzają.
Teraz biegam z http://www.salomon.com/pl/product/hydro-45-belt.html i to mi wystarcza na jakieś 12 km przy temp powyżej 25 st, biegłem z tym pasem półmaraton i porażka, telepie się na biodrach a jak się mocno ściśnie to znowu obciera, Jestem pozytywnie nastawiony na nowy plecak, zobaczymy jak się spisze
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja mam właśnie ten z ostatniego linka podanego przez sochers'a, ale pomarańczowy (właściwie ceglasty):
http://www.decathlon.pl/plecak-mt-10-l- ... 00120.html

Również zamawiałem i brałem opcję, że odeślę, jeśli plecak mi się nie spodoba.
Jednak został. Jest bardzo wygodny i funkcjonalny podczas biegania jak i w czasie jazdy rowerem.

Wątek, w którym mowa o plecakach do biegania (w tym mój post) -> viewtopic.php?f=41&t=47547

Przy tej pogodzie plecak bardzo się przydaje. Plecy potrafią się spocić, ale i bez tego się spocą ;)
Wolę jednak mieć ze sobą wodę lub napój (woda+sok z cytryny+miód+szczypta soli) i trochę bardziej spocone plecy.
Ze swojej strony polecam, tym bardziej, że cena jest naprawdę dobra.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Bacio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:09
Życiówka w maratonie: 5:12:13

Nieprzeczytany post

Biegałem z pasami z bidonami i to było bardzo niewygodne. Albo mi się bidon obijał o ........ albo zsuwał się z brzucha, albo blokował o kurtkę...

Kupiłem plecak biegowy za około 50 zł w Martesie (leżały w jednym z koszyków przy wejściu - chyba wyprzedaż) i było dużo lepiej. Oczywiście, plecak jakości słabej - np. gumowe mocowanie wężyka się rozciągnęło. Ale ogólnie - duża zmiana na plus w stosunku do pasa.

I tak było dobrze, póki biegałem do 21km. Ale zaskakująco plecak zaczynał gwałtownie przeszkadzać w okolicy 30km. (Inna sprawa, że po 30km _WSZYSTKO_ mi zaczyna przeszkadzać). Pojawiły się obtarcia...

W ramach współczesnego rozwoju biegowego (tj. kupię sobie coś nowego zamiast dołożyć dodatkowy trening ;-) kupiłem plecak Ultraspire Alpha i ten nie obciera nawet na 42km :-)

Kupiłem Alphę z pełną świadomością, że to raczej kamizelka niż plecak, bo "przecież nigdy nie będę biegał ultra".
No i teraz mi brakuje w nim miejsca na schowanie kurtki przeciwdeszczowej czy telefonu.
Po konsultacji z wariatami, którzy biegają 100+km pora więc na kolejną inwestycję i Salomon Adv S-lab Skin 12, ale to jest koszmar finansowy. Cena jest wariacka, a w cenie nie jest uwzględniony bukłak!

W każdym razie nie wyobrażam sobie teraz biegania z pasem i bidonem. Chociaż pas na telefon, klucze, pieniądze często używam. A zupełnie inny temat, że trudno znaleźć taki pas, do którego by się swobodnie zmieścił iPhone 6 (i to nawet mały, nie plus).

P.S. Dwuletnia córka chciała spróbować wypić wodę z bukłaka "jak tata", więc po chwili miałem odgryzioną końcówkę do picia i do wymiany cały worek :-)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46
Życiówka w maratonie: 4

Nieprzeczytany post

Zaleznie od pogody i trasy (glownie trail) biore od 200ml wody do 3L (przy więcej planuje tankowanie w wioskowych sklepach).
do 10K: softflask w rękę lub maly bidon w kieszen spodenek.
10-20km Salomon XR Belt 2x250ml. Pas nosi sie na biodrach a nie na brzuchu. Nic nie nie zsuwa ani nie przeszkadza. Dopiero jak upijemy troche z baniaka to chlupie. Biegłem też z nim maraton - żaden problem.
ponad 20km (najwięcej 75km) plecak: http://www.decathlon.pl/plecak-sad-exte ... 00703.html Jedna z recek moja ;) Bez problemu mieszcze zestaw pierwszej pomocy (na rany i obtarcia + leki) noz, gwizdek, jedzenie, kurtke. Do przednich kieszni dodałem kompresje i ładnie trzyma telefon/gps i jedzenie. Ma dosc srednie obszycie ramion i trzeba miec wysoki kołnierz zeby nie obtarło, ale to nie jest az taki problem chyba ze ktos chce biegac bez koszulki.
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@szubert, kupiłem pas na 2 bidony 500ml, pobiegłem raz i sprzedałem - właśnie dlatego, że się telepało i chlupało, obijało łokcie (bo bidony były pod kątem, żeby łatwiej wyjmować/wkładać. Kupiłem plecak. Mam rok, zrobił ze mną trochę wybiegań, nic nie cieknie. A nawet jak zacznie, to koszt zamiennika nieduży.

Wiesz, 60 zeta za plecak na sprawdzenie, który nawet jak Ci nie spasuje za 50 puścisz na Allegro to mała inwestycja :)

@Bacio, 6+ do mojego pasa wejdzie na luzie i jeszcze będzie latał, ta kieszeń jest mega :)

@MikeSpy - widzę że kolejny zadowolony z tego Salomona :)

Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W zasadzie to kupilem go ze 1,5 roku temu dla zony ktora troche łaziła z patyczkami po lesie ;) Ale jako ze od paru miesiecy nie moze sie przemeczac i jeszcze przez pare tygodni nie bedzie mogla to uzywam sobie ;P Jak bedzie potrzebny drugi to kupie. Dobry jest. Minus taki ze w glownej kieszeni brakuje jakiejs gumki czy czegos do umocowania drobnych elementow typu klucze. Ale jakos sobie radze :)
If you going to face a real challenge it has to be a real challenge. You can't accomplish anything, without the possibility of failure.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze: Do przednich kieszni dodałem kompresje i ładnie trzyma telefon/gps i jedzenie..
Masz fote jak to wygląda ?

Też mam ten plecak i ostatnio na trening wyjąłem bukłak a zabrałem ze sobą dwa bidony 0,6 L w przednie kieszenie co by sprawdzić taki patent przed zawodami dfbg.pl 110 km. Nawet dawał radę taki pomysł choc przy pełnych bidonach waga robiła swoje i przesuwało się wszystko w dół unosząc sam plecak do góry. Przy dużej ilości punktów odżywczych taka jak tam bedzie rezygnuję z bukłaka, jeden bidon na wode a drugi na izo wystarczy ;)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie mam zbyt szczęśliwego zdjęcia. Ot po dwie gumki na stronę. Jedna mi pękła w szyciu ostatnio i jeszcze nie poprawiłem. Softflaski 250tki ladnie wchodzą i sie kompresuja tez
IMG_20150701_143230~2.jpg
Twardych bidonow nie używam bo nie lubię
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze:Nie mam zbyt szczęśliwego zdjęcia. Ot po dwie gumki na stronę. Jedna mi pękła w szyciu ostatnio i jeszcze nie poprawiłem. Softflaski 250tki ladnie wchodzą i sie kompresuja tez
IMG_20150701_143230~2.jpg
Twardych bidonow nie używam bo nie lubię
Dzięki, przydatny patent który wykorzystam o ile pozwolisz ;)

Co do miękich butelek, jak znajdę w dobrej cenie to wymienię ;)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Łejery nie ma problemu, żaden mi też patent :)

Mniej niz 50pln w decathlonie. Chyba nawet takie same (hydrapack) co inov8 za 100 ;) http://www.decathlon.pl/hydrapak-softfl ... 03558.html Czasami targam pusty w plecaku bo latwiej napelnic na punkcie nawadniania/przepaku niz buklak a wazy tyle co nic :)
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MikeSpy pisze:Łejery nie ma problemu, żaden mi też patent :)

Mniej niz 50pln w decathlonie. Chyba nawet takie same (hydrapack) co inov8 za 100 ;) http://www.decathlon.pl/hydrapak-softfl ... 03558.html Czasami targam pusty w plecaku bo latwiej napelnic na punkcie nawadniania/przepaku niz buklak a wazy tyle co nic :)
Tak mi sie teraz przypomniało, mam kilka sztuk takich >> http://twojlunchbox.pl/380-1975-thickbo ... 25-ml-.jpg
Potestuję jutro :)
Awatar użytkownika
MikeSpy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam jednego takiego i uzywalem go dawien dawno przeginajac przez spodenki :) Twarde strasznie ale nie probowalem :) Daj znac jak sie z tym biega w kieszeniach plecaka.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ