Komentarz do artykułu Przetestowaliśmy nowy zegarek od Garmin - Fenix 3

tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Dzięki za konstruktywną krytykę.

Pozwolę sobie w skrócie odnieść się - nie po to, żeby nakłaniać cię do zmiany zdania, szanuję Twoją opinię.

1. Ślady konkretnych treningów wrzucałem przez dwa tygodnie regularnie na forum do wątku o Fenixie. Omawiana kwestia była tam szerzej dyskutowana.
2. Celowy. Po pierwsze, nie miałem Fenixa 2. Po drugie, zaraz pojawi się, ze powinno być odniesienie do Ambita 3, bo to bezpośrednia konkurencja. Potem, że jeszcze do Polara V800, bo to trzeci gracz. Potem, że do FR920xt, skoro F3 był budowany w oparciu 0 920. A na koniec, że przydałoby się jeszcze porównanie do FR305, bo to kultowy model.
3. Celowy. To jest portal bieganie.pl i celowo nie pisałem o innych dyscyplinach. Zaraz wejdą kolarze i powiedzą - a o basenie napisaliście.
4. Nie sprawdziłem tego połączenia. Korzystałem z połączenia po kablu. Z tego co wiem raportowano też problemy z instalacją Garmin Express i wykryciem zegara połączonego z kompem kablem. Żaden pojedynczy przypadek - jak w teście- że coś się udało nie świadczy, że się uda zawsze, na innym systemie operacyjnym itd.
5. Nie rozumiem. Pisałem - nie mam smartfona, więc się nie łączyłem. Niestety ani Garmin, ani Naczelny nie udostępnili mi szmartfona żeby sprawdzić tę funkcjonalność. Może i dobrze, bo mam mocną reakcję alergiczną.
6. W wątku o fenixie napisałem kilkadziesiąt postów. mam wrażenie, że co najmniej drugie tyle przeczytałem. Brałem pod uwagę to, co piszą inni forumowicze, ale - jak zaznaczyłem na początku testu -

to nie miała być super wyczerpująca recenzja jak u DC Rainmakera. On z tego żyje, ja nie.

Pozdrawiam serdecznie.

Może to mój błąd bo oczekuję wyczerpującego testu na dany moment.

Pozdrawiam
T
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
PKO
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Felix s rurzowom frotką :hej: :hahaha:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tom, w artykule masz link do DRRainmakera :)

Piotrek, ale który odcień różu?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

[quote="Qba Krause"]tom, w artykule masz link do DRRainmakera :)

Wiem, czytałem przed świętami, ale jakoś...

Twój test jest świeży i miałem nadzieję że coś wniesie :-), wyjaśni itp.

Pozdrawiam
T
TomB

Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tom, rozumiem. a czy dałbyś radę swoje najważniejsze pytanie spisać? może udałoby się zrobić suplement do testu.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Usiądę wieczorem i coś skrobnę.

T
TomB

Rascal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:23
Życiówka w maratonie: 3:21:03

Nieprzeczytany post

MIałem jedynke, dwójke a teraz od trzech tygodni trójke. W tekscie piszą ze do szafira jest metalowa branzoleta, jest i owszem, ale wymienna w zestawie lekka biegowa, to raz. Dwa, trójka w porównaniu z pierwszymi dwoma jest przepiekna. Chodzi jak marzenie, zero zamulania, sprawnie szybko, Podstawowe funkcje smartwatcha (czytanie smsów, maili i informacji kto dzwoni tez chodza idealnie) Dajery dodawane na zasadzie widzetów dla kazdego cos dobrego. Co do samych funkcji nie chce sie jeszcze wypowiadac. Wchodza nowe poprawki, POewnie pierwsza jeszcze wersja wyszla jako beta i caly czas do przodu. Mialem 3 zwiechy które denerwują, ale czekam... )
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

moim zdaniem jeden z uczciwszych opisów, mimo ze towar dostarczył producent który jest reklamodawcą portalu.

Nie ma opcji aby każdy dostał odpowiedź na nurtujące go pytania. I nawet nie dlatego - że tak ich dużo, tylko ze nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Mam Garmina 620. Było źle - przetrwałem. Poprawili sporo soft - tak dobrze, że napisałem mu "złotą laurkę". Tyle co opublikowałem - znowu zawirowania. Ale tak naprawdę w ogólnym rozrachunku - to jest super zegarek. Potem kupiłem VivoSmarta - który był super tyle że padł po miesiącu. Teraz miałem F3 i 920. Wybrałem FR920XT. Z różnych względów - nie ma teraz sensu o nich pisać, ale i F3 i 920 raz są ekstra , to coś gdzieś znowu powoduje zawirowania.
Poza tym - każdy ma inne oczekiwania i preferencje.
Ktoś pisze że F3 jest bardzo ładny. No nie jest brzydki, ale zależy dla kogo. Dla fana outdoru co lata na co dzień w gaciach moro i trzewikach - fakt bardzo ładny, i może w nim chodzić 24/7. Dla kogoś co pływa, biega i jeździ na rowerze - ale poza tym żyje "normalnym" życiem, ma cywilny zegarek albo i zegarki - takie jakie lubi i mu pasują, a zegarek sportowy zakłada na czas uprawiania sportu - ładniej i lepiej będzie z 920. Lżejsza, czytelniejsza, wygodniejsza guzikologia. Pojechałem po Feniksa 3 a wyszedłem z FR920XT. I tak dalej - wiele spraw nie da się wymiernie ocenić.

Wczoraj pobiegłem z 620 - 920 i tam gdzie zazwyczaj 620 odpływał, tym razem ślad jest ok, taki sam jak 920. Innym razem ślady się rozjechały, w lesie nawet bardzo, ale wynik końcowy - o dziwo - co do sekundy i metra prawie, na 8 km odcinku. Reasumując - co by kolega nie napisał, i tak nic z tego nie wyjdzie ani więcej ani mniej. Jak jest widac, co robi wiadomo - a reszta - to już niestety trzeba kupić czy wypożyczyć i sprawdzić. Słyszałem, ze są sklepy udostępniające ten sprzęt do sprawdzenia.
Tu parę słów o garminach - http://tiny.pl/xh5tp
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:tom, rozumiem. a czy dałbyś radę swoje najważniejsze pytanie spisać? może udałoby się zrobić suplement do testu.

Poszło na priwa, tak na szybko. Warto skorzystać z doświadczeń innych :-)

Zabrakło w teście info o "Podstawowe funkcje smartwatcha" - działa nie dzała, sprawdza się nie itp

Ciekawa opina krzysztof jot oraz Rascal, bo użytkowali inne modele i mieli z czym porównywać!!!

pozdrawiam
T
TomB

el.kocyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pytanie - czy jest sens przechodzic z 910xt na fenixa 2 albo na 3? szczerze mowiac 910 mnie wkurza gubieniem trasy w tunelu, 305 ktora mialem jakos potrafila sobie to nadrobic laczac dwa punkty po tunelu a moja 910 tego nie potrafi
moj najwazniejszy bieg w roku ma kilka tuneli, trace na nicj 800 metrow i pozniej od 6 km musze liczyc w glowie jaka mam srednia bo garmin pokazuje mi zaklamana (na 6 km mam 5.2 w garminie)

niby mnie to zajmuje podczas biegu, ale jednak woalbym by tego nie bylo:)

biorac pod uwage za ile mozna sprzedaz uzywanego 910 to wciaz sporo trzeba by doplacic, to rozumiem, ale czy warto?

pytanie moze inne - czy autor testu by zmienil? a inni uzytkownicy?

a moze jakis inny? jest cos co wspolpracuje ze smartfonem? nie powiem, funkcje smartwatcha mi sie podobaja...
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jak już pisałem w innym wątku - moje zdanie nie może być brane pod uwagę zbyt mocno, bo ja z 80% funkcji Fenixa nie korzystałbym i tak, bo

- nie programuję treningów,
- nie mam szmartfona,
- nie używam czujników,
- nie łączę się przez wifirifi,
- potrzebuję kilku danych na krzyż,
- nie brakuje mi wibry.

:)

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Rascal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 40:23
Życiówka w maratonie: 3:21:03

Nieprzeczytany post

Powiem kolego tak. W tunelach nie testowałem ale przynajmniej tak było w opisie Fenix 2 ze w przypadku zagubienia sygnału zegarek "liczy" dystans na podstawie Twojej kadencji. W Trójce "to są moje prywatne przemyslenia" w przypadku zaniku na jakimś dystansie zasięgu dolicza/przelicza to później. Nie wiem na jakiej zasadzie ale chodzi o to ze biegnąc przykładowo tempem 5 na km wyskakuje przez zawirowania ze zrobiłem to w 6 to następny km wyskakuje 4... wydaje mi się ze biegam na tyle ze jestem w stanie rozpoznać tempo 4 a 6 ☺ wiec coś jest na rzeczy ☺

Co do pływania. Nie miałem okazji pływać z trójka ale jeżeli chodzi o basen w dwójce na powiedzmy 1 km 25 metrowy h basenów czasami jednego brakowało. Jestem Zabkowicz wiec ruchy liczył ale jak z rozpoznawanie styli nie wiem

Co do wifirifi bo mi właśnie wskoczyła odpowiedz w czasie pisania przydaje się. Nie trzeba podłączać się do ko.pa kablami i innymi cudami tylko włączyć WiFi (przez GC możliwość przypisania 7 sieci) i 5 sek mamy trening na serwerze ☺
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:jak już pisałem w innym wątku - moje zdanie nie może być brane pod uwagę zbyt mocno, bo ja z 80% funkcji Fenixa nie korzystałbym i tak, bo

- nie programuję treningów,
- nie mam szmartfona,
- nie używam czujników,
- nie łączę się przez wifirifi,
- potrzebuję kilku danych na krzyż,
- nie brakuje mi wibry.

:)
To testuj Qba Garmina 10, a F3 zostaw tym, którzy używają tych funkcji. Mimo całej sympatii Qba, naprawdę ten test nic nie wniósł, w stosunku do ogólnego stanu wiedzy. Mógłbyś go napisać nie mając zegarka w ręku. Taki zegarek ma jakieś tam przeznaczenie, poza funkcją start i koniec, zrzuć trening , kropka. Należałoby je przetestować chyba jednak...
DorkaG
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

zapomnieli o "dziewczyńskiej" wersji kolorystycznej :(
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro przy trzeciej edycji Garmin nie potrafi zrobić urządzenia nie gubiącego sygnału to co ma wnosić test? Na co komu funkcje skoro podstawowa nie działa jak należy?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ