Virtual Partner w Garminach ?

Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Napisać do supportu żeby zrobili VP również w NS :)
PKO
marek84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: stara i nieaktualna
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No czyli pozostaje rozwiązanie ustalenia stałego średniego tempa na Virtual Partner i do tego ustawienia treningu odcinkowego.

Ewentualnie: jeśli idealnie biegniesz NS to przy każdej zmianie tempa różnica wynosi 0 i możesz kasować :P
biegam ultra i w górach :)
Awatar użytkownika
krzychooo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marcinnek_ pisze:Jestem po treningu i muszę was zmartwić. Nikt z nas nie miał racji. Zegarek zachowuje się jeszcze inaczej. Opiszę, żeby było czytelniej, scenariusz testu:

1. Ustawiam VP na 4:00 i biegnę po 5:00 przez dwa kilometry. Po tym czasie zegarek prawidłowo informuje mnie, że jestem 2min za VP.
2. Przestawiam VP (odkrytym tu szybkim sposobem bez wchodzenia do menu) na 4:30 i zaraz po zatwierdzeniu ekran VP się zeruje, różnica w metrach i sekundach wynosi zero i z kolejnymi kilometrami po 5:00 strata narasta ale wcześniejsze 2min straty już nigdy nie są doliczone.

Generalnie kicha. Poszli po najmniejszej linii oporu. Zerują licznik i mierzą różnicę od nowa. Żeby wykorzystać tą funkcję na maratonie bieganym Negative Split trzeba by przy każdej zmianie VP zapamiętywać obecną różnicę i samemu w głowie to dodawać/odejmować na kolejnych zmianach tempa. Słabo.
Przeoczyłem na chwilę ten temat. Dobrze, że Wam się przydała moja wskazówka zmiany tempa VP w trakcie biegu bez łażenia po menu. Generalnie to ja to już sprawdziłem ,ze działa tak jak marcinnek opisał.
Co do Twoich uwag. Wg mnie to nie jest kicha. Po prostu celem funkcji VP nie jest możliwość biegania NSem. Nie to widocznie autor oprogramowania miał na myśli. Jeżeli chcemy NS to trzeba ułożyć trening co w sumie jest przecież banalnie proste, ułożymy co tylko chcemy. VP ma nam mówić czy lecimy ustawionym tempem oraz ile mamy straty/zysku jeśli nim nie lecimy. Wg mnie fajne np. na zawody, co prawda raz do tej pory zastosowałem ale widziałem cały czas czy lecę zgodnie z planem czy inaczej. VP przyda się też na biegi ciągłe np. mamy w palnie 2km rozgrzewki po 5:30 potem 10km w TM, potem schłodzenie. Po tych 2 km przestawiamy z 5:30 na nasze TM i od nowa wiemy czy lecimy planem.
Ja uważam, że VP działa fajnie a do NS trzeba sobie ułożyć trening, podobnie do BNP (bieg narastającym tempem) układamy co ile km o ile szybciej i gra.
5k.....19:16- IV 2015
10k.....39:40 - IX 2018
21,1k.....1:29:31 - IX 2018
42,2k.....3:17:19 - X 2019
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ