przejściówka - TUNING

Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jurek z Lasu pisze: Na poważnie nie zrozumiesz swobody i rozluźnienia - to droga donikąd, tak samo jak minimalizm i maksymalizm w produkcji obuwia.
Nie wiem do jakiej definicji "zrozumienia" się odnosisz, ale wyżej yacool wymienił składowe które są zawarte w luzie(w jego mniemaniu). Jeżeli ktoś sobie to uświadomi czym są te składowe to można przypuszczać, że właśnie zrozumiał rozluźnienie.
Jurek z Lasu pisze: ps. Widziałeś kiedyś poważnego Yacoola?
Jacek poważnie podchodzi do swoich zajęć, mogę się skusić nawet o porównanie - jak ksiądz do nabożeństwa.
"Niesamowite, jak mało wiesz o grze, w którą grasz całe życie."
New Balance but biegowy
goike
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42 min 05 sek

Nieprzeczytany post

Temat od razu poszedł w kierunku definicji pojęć, i filozofii biegu, a przecież zaprezentowano coś konkretnego. But do biegania mający być "przejściówką". Oczywiście ważne jest ustalenie - "przjściówką" między czym, a czym ma być? Dla różnych osób pojęcie przejścia miedzy tym co robił dotychczas, a tym co chce robić w przyszłości będzie miało wpływ na kształt buta. Zależy kto, na jakim etapie się znajduje i co lubi. Czy przejściówka ma służyć nauczeniu się "właściwej" techniki, czy do nieprzeszkadzania w nabranych dobrych nawykach osiągnietych np. dzięki przebieżkom na boso? Raczej ciężko zacząć naukę własciwej techniki w butach w których biegało się dotąd, posiadających znaczny drop z dużą amortyzacją. Nie wszystkim to może wyjść. Czy założenie przejściówek to zagwarantuje?
ZAprezentowano na razie jeden przykład przejścówki. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem (nie znam buta w pierwotnej postaci) ale tuning w tym przypadku polegał jedynie na faceliftingu? NIe było żadnego spektakularnego cięcia? But został jedynie nieco odchudzony po bokach? Czy fabrycznie ma mały drop?
Jak dla mnie np., przejściówka powinna posiadać elastyczną podeszwę i zapiętek -to oczywiste. Podeszwa powinna posiadać drop zerowy lub niewielki. Jednak nie musi być koniecznie tak cienka, że czuć każdy kamyczek, jej grubość zależy od preferencji danej osoby. I raczej powinna zachować w minimalnym stopniu twarde elementy z czarnej gumy typowe dla buta opancerzonego, tym bardziej jeśli zamierzamy biegać po śliskim terenie, ponieważ wiele osób przesiadzie się na przejściówkę z opancerzonych i obieżnikowanych butów. Jeśli od razu założą zenki mogą doznać szoku chociażby jeśli chodzi o przyczepność. Na pewno można dostać taki but bez specjalnych przeróbek, gotowy, ale czy nie można przerobić dobrze znanych kalenji ekiden 50?
Yacool widział moją mało elegancką przeróbkę kalenji 50, do tego na beznadziejnie wklejonym zdjęciu. Przód został nieruszony jeśli chodzi o grubość pianki białej i twardą czarną gumę. Zostały jedynie obszlifowane boki. ZA to pięta została tak ścięta aby drop był zerowy. Do tego do pięty doklejono z powrotem czarne gumy, żeby była przyczepnosć. Dokonano również szlifowania bocznego na pięcie. Zapietka nie ruszałem bo jest dosyć elastyczny. W ten sposób powstała właśnie kolejna propozycja "przejściówki". Biegam w tym od pół roku nie tylko po chodnikach, ulicach ale również polnych drogach i sprawdzają się dobrze. Ich kształt powoduje że musiałbym się mocno starać żeby lądować na piętę. Krok zaczyna być tak nie efektywny i nienaturalny że się nie da.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

goike pisze:Czy przejściówka ma służyć nauczeniu się "właściwej" techniki, czy do nieprzeszkadzania w nabranych dobrych nawykach osiągnietych np. dzięki przebieżkom na boso? Raczej ciężko zacząć naukę własciwej techniki w butach w których biegało się dotąd, posiadających znaczny drop z dużą amortyzacją. Nie wszystkim to może wyjść. Czy założenie przejściówek to zagwarantuje?
Wydaje mi się, że jesteśmy świadkami otwarcia puszki Pandory (nie po raz pierwszy).
Awatar użytkownika
Dorotka Gonitwa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jacek poważnie podchodzi do swoich zajęć, mogę się skusić nawet o porównanie - jak ksiądz do nabożeństwa.
.
Jakby ksiądz tak podchodził do nabożeństwa jak Yacool do zajęć, to bym chodziła do kościoła.
Awatar użytkownika
toxic
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zaraz przyjdzie jakiś jegomość i znowu powie, że w tym Poznaniu to jakaś sekta jest :D. Kapłan yacool i jego owieczki idące na rzeź http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... 38#p735957
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

goike pisze:tuning w tym przypadku polegał jedynie na faceliftingu? NIe było żadnego spektakularnego cięcia? But został jedynie nieco odchudzony po bokach? Czy fabrycznie ma mały drop?
niewielki bo podobno 4 mm. to faas 350. o roli dropu wg yacoola jest trochę w tym wątku.
a co do cięć: zwróć uwagę na profil łuku stopu. to jest kluczowa sprawa
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
goike
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42 min 05 sek

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:
goike pisze:tuning w tym przypadku polegał jedynie na faceliftingu? NIe było żadnego spektakularnego cięcia? But został jedynie nieco odchudzony po bokach? Czy fabrycznie ma mały drop?
niewielki bo podobno 4 mm. to faas 350. o roli dropu wg yacoola jest trochę w tym wątku.
a co do cięć: zwróć uwagę na profil łuku stopu. to jest kluczowa sprawa
Rzeczywiście tam jest zmiana, którą można zauważyć jeśli spojrzy się na but fabryczny.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

faktycznie to jest pewna cecha dość wyraźna. nie jest to jednak dogmat, co nawet yacool potwierdził w naszej rozmowie o Skecher GoRun, które wcale nie są "wybrane" pod łukiem, wręcz przeciwnie, a jednak działają bardzo dobrze.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

:bum:
Ostatnio zmieniony 16 lis 2014, 11:04 przez zoltar7, łącznie zmieniany 1 raz.
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:Jurek, mam wrażenie, że odpowiadasz w sposób metafizyczno-filozoficzno-szamanistyczny, bo inaczej nie umiesz. A jeżeli coś rozumiesz, to musisz umieć to wyjaśnić. A przynajmniej chcieć się starać. A tak tworzysz wrażenie, jakbyś posiadł tajemną wiedzę, którą zdobyć można tylko w jakimś rytuale inicjacji. Jeżeli chcemy się dogadać, musimy przynajmniej mówić w tym samym jeżyku.
1. Odpowiadam obrazem (zdjęciem), bo ono ma o wiele większą wartość niż słowa.
2. Nie Chcę się dogadywać.
3. Z Moich doświadczeń z butami (cięcie, formowanie, itp.) wynika, że buty to pier...oły którymi nie warto się zajmować (w sumie to temat o butach).
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. dla Ciebie, dla mnie nie. a i tego nie jestem pewien. wydaje mi się, że odpowiadasz obrazem, bo nie umiesz opowiedzieć słowami. obraz jest ładny, ale wystarczyłoby przesunąć nieco kadr i być może przed tym medytującym rozluźnionym swobodniakiem znalazłby się ktoś z zacięciem na twarzy i co? byłby lepszy?

2. to po co cokolwiek piszesz? sam dla siebie? serio pytam.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:faktycznie to jest pewna cecha dość wyraźna. nie jest to jednak dogmat, co nawet yacool potwierdził w naszej rozmowie o Skecher GoRun, które wcale nie są "wybrane" pod łukiem, wręcz przeciwnie, a jednak działają bardzo dobrze.
Zgadza się, rozmowa wiele wnosi lecz dopiero stuningowanie i porównanie obu wersji dałoby odpowiedź, czy warto cokolwiek w nich zmieniać. Tak powinien zrobić każdy, kto testuje buty i robi recenzje. Testowanie modeli fabrycznych byłoby znacznie ciekawsze, gdyby wprowadzać takie elementy jak ingerencja w fabrykę. Wtedy właśnie dałoby się sprawdzić na ile istotne są cechy buta wymieniane przez producenta. Dlaczego nie istnieją tacy testerzy? Bo darowanemu koniowi nie zmienia się zębów na implanty.
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

yacool pisze:
Qba Krause pisze:faktycznie to jest pewna cecha dość wyraźna. nie jest to jednak dogmat, co nawet yacool potwierdził w naszej rozmowie o Skecher GoRun, które wcale nie są "wybrane" pod łukiem, wręcz przeciwnie, a jednak działają bardzo dobrze.
Zgadza się, rozmowa wiele wnosi lecz dopiero stuningowanie i porównanie obu wersji dałoby odpowiedź, czy warto cokolwiek w nich zmieniać. Tak powinien zrobić każdy, kto testuje buty i robi recenzje. Testowanie modeli fabrycznych byłoby znacznie ciekawsze, gdyby wprowadzać takie elementy jak ingerencja w fabrykę. Wtedy właśnie dałoby się sprawdzić na ile istotne są cechy buta wymieniane przez producenta. Dlaczego nie istnieją tacy testerzy? Bo darowanemu koniowi nie zmienia się zębów na implanty.
Ale podkówa kopyta. :sss:
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:1. dla Ciebie, dla mnie nie. a i tego nie jestem pewien. wydaje mi się, że odpowiadasz obrazem, bo nie umiesz opowiedzieć słowami. obraz jest ładny, ale wystarczyłoby przesunąć nieco kadr i być może przed tym medytującym rozluźnionym swobodniakiem znalazłby się ktoś z zacięciem na twarzy i co? byłby lepszy?
Pewnie że lepszy, bo szybszy, Ty jednak pytałeś o swobodę i rozluźnienie.
Qba Krause pisze:2. to po co cokolwiek piszesz? sam dla siebie? serio pytam.
Dla tych którzy rozumieją np. dla Yacoola, wszak to on założył ten wątek.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aha, czyli żeby tak wirtualnie poklepać się po pleckach z kolegami? :) ok.

jacol, testujesz but w takiej formie w jakiej go dostajesz. myślę, że większość testerów nie żadnej presji na to, żeby recenzja była pozytywna - naprawdę, sądzę, że taki Paweł (z którym notorycznie się nie zgadzam) ma dość butów w szafie i nie jest w stanie ich wszystkich zużyć, a kolejna DARMOWA PARA nie robi na nim wrażenia.

test (w mediach) nie ma dać odpowiedzi, czy warto coś zmieniać w bucie - to jacku poza tobą nikogo nie obchodzi, a najmniej producenta. on poza może kilkorgiem najbardziej zaufanych testerów ma w nosie opinie pojedynczych osób. testy medialne mają dać potencjalnym klientom info, czy to jest but, którym warto się zainteresować. i to w wersji fabrycznej, a nie po customizacji.

poza tym tuning w większości przypadków oznacza ścięcie podeszwy, czyli utratę bieżnika - odpada w przypadku butów w teren.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
ODPOWIEDZ