Komentarz do artykułu Zagadka nr 2 - Odgadnij model buta
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Teoretycznie, jeśli cała ta amortyzacja miała by mieć dobre podstawy naukowe, należało by się wstrzelić z momentem unoszenia pięty w odpowiednią fazę przedstawionej fali. A widać tu, że różnice w okresie fali dla różnych modeli wynoszą około 100%!
Wyobraźmy sobie osobę biegnącą na piętę z niską kadencją w butach o wysokiej częstotliwości fali, które zaczynają oddawać energię gdy biegacz jeszcze dociąża piętę. Co się wtedy dzieje z biegaczem? A to tylko jeden teoretyczny przypadek. Teoretyczny, bo nie ma danych liczbowych.
Tak więc dobór obuwia powinien się zaczynać od sprawdzenia kadencji klienta i eliminacji tylko na tej podstawie całego szeregu modeli. Ale tak się nie dzieje, bo producenci nie podają tego parametru. Czy w ogóle zdają sobie z tego sprawę?
Wyobraźmy sobie osobę biegnącą na piętę z niską kadencją w butach o wysokiej częstotliwości fali, które zaczynają oddawać energię gdy biegacz jeszcze dociąża piętę. Co się wtedy dzieje z biegaczem? A to tylko jeden teoretyczny przypadek. Teoretyczny, bo nie ma danych liczbowych.
Tak więc dobór obuwia powinien się zaczynać od sprawdzenia kadencji klienta i eliminacji tylko na tej podstawie całego szeregu modeli. Ale tak się nie dzieje, bo producenci nie podają tego parametru. Czy w ogóle zdają sobie z tego sprawę?
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- Johnny Żuberek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
- Życiówka w maratonie: DNF
- Kontakt:
szary - Lyte 33
żółty - Boost
niebieski - Pegasus
pomarańczowy - Nimbus
granatowy - HOKA
żółty - Boost
niebieski - Pegasus
pomarańczowy - Nimbus
granatowy - HOKA
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA

ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
A, jasne, sorry, pisałem wcześniej ale coś mnie odciągnęło:
Można sie było spodziewać, że sprężystość to coś na co stawia boost i Pegasus (bo Air).
A tłumienie to GEL - czyli Asics.
I po kolei, od tego tłumiącego najbardziej:
Pomarańczowy: Nimbus
Niebieski: GEL Lyte 33
Szary: Hoka
Granatowy: Pegasus
Żółty: Boost
Johny Żuberek stawiał podobnie.
Można sie było spodziewać, że sprężystość to coś na co stawia boost i Pegasus (bo Air).
A tłumienie to GEL - czyli Asics.
I po kolei, od tego tłumiącego najbardziej:
Pomarańczowy: Nimbus
Niebieski: GEL Lyte 33
Szary: Hoka
Granatowy: Pegasus
Żółty: Boost
Johny Żuberek stawiał podobnie.
-
- Stary Wyga
Oj pseudonaukowcy a zabieracie sie za analize :DAdam Klein pisze:Fizykom błędy się nie zdarzają? No już bez wchodzenia w detale. Miernik pokazuje siłę w N ale obciążniki są w kg.
Newton - jednostka sily
kg - masy
Ale mozna tez mowic o jednostce Kilogram-sila
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilogram-si%C5%82a
A poznej pojawiaja sie pseudoteoryje

Stad 10 N ~= 1 kG
- ErgoJanek
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:52
- Życiówka w maratonie: 3h28
Podoba mi się ten wykres! Muszę przyznać, że nie zgadłem.
Wypatrzyłem 3 główne zmienne z powyższego wykresu:
1) opóźnienie do "szczytu 1. górki"
2) opóźnienie do wygaszenia sinusoidy
3) wysokość "szczytu 1. górki"
Mówisz, że większe opóźnienie zmiennej 1) = sprężystość buta. To możliwe. Ciekawe.
Jak jako biegacz nazwałbyś zmienne 2) i 3)? Ciekawy jestem.
Mówisz, że większe opóźnienie zmiennej 1) = sprężystość buta. To możliwe. Ciekawe.

Ostatnio zmieniony 06 paź 2014, 11:58 przez ErgoJanek, łącznie zmieniany 1 raz.
- ErgoJanek
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:52
- Życiówka w maratonie: 3h28
Bardzo ciekawe spostrzeżenie! My w sklepie wiemy, ze niektóre buty są dobre dla "szybkobiegaczy", a niektóra dla truchtaczy. My to wiemy tak ogólnie, na podstawie wieloletniego doświadczenia. Dodatkowo producenci też to komunikują adresując poszczególne modele. Tym czasem to co piszesz to pewnie inżynieryjne wyjaśnienie! Buty dynamiczne mają taką sinusoidę, że pasują biegającym szybko (i z reguły z wyższą kadencją, co widać od razu na dachy z czujnika HR-RUN w moim Garmine Fenix). Natomiast biegający szybko jak dostanie np. Vomero to będzie miał uczucie biegania w piasku (tak to czasami klienci opisują testując buty o niepasującej im charakterystyce amortyzacji/tłumienia). Ciekawe.Kangoor5 pisze:Teoretycznie, jeśli cała ta amortyzacja miała by mieć dobre podstawy naukowe, należało by się wstrzelić z momentem unoszenia pięty w odpowiednią fazę przedstawionej fali. A widać tu, że różnice w okresie fali dla różnych modeli wynoszą około 100%!
Pzdr,
Janek
Janek
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie zauważyłem pytania, sorry.ErgoJanek pisze:Podoba mi się ten wykres! Muszę przyznać, że nie zgadłem.
Wysokość szczytu to "twardość/miękkość" buta.
Czas wygaszania sinusoidy to wsp. tłumienia, fachowo nazwany "czasem regulacji"