Odbiornik GPS dla biegaczy

zula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Można ściągnąć nowsze wersje oprogramowania, co poprawia m.in. dokładność pomiaru dystansu.
Często mniej oznacza więcej
PKO
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To wszystko prawda, co mowi Ryszard (to ja bylem tym tajemniczym zawodnikiem, ktoremu robil test prof. Zoladzia), ale wowczas o ile sobie przypominam moj Forerunner mial stara wersje firmware. W nastepnej, Garmin zmienil sposob analizy danych z satelity. W duzym skrocie, chodzi o to, ze poczatkowo Forerunnery zapisywaly sygnal co 5 sek., co przy ograniczonej ilosci pamieci, powodowalo, ze urzadzenie potrafilo zapisac trening/zawody do 4 godzin. Po skargach wielu osob, Garmin zmienil nieco algorytm i obecnie urzadzenie zapamietuje punkty czesciej, jesli stwierdzi, ze nastapila zmiana kierunku i rzadziej, jesli biegniemy po prostej.
Wracajac do meritum - czyli dokladnosci. Od lutego uzywam Forerunnera i prawda jest, ze nawet przy idealnych warunkach, Forerunner jest lekko niedokladny. Z pewnoscia zanizalekko ilosc przebiegnietych kmi podaje niecomniejsza niz rzeczywista predkosc. Nie sa to jednak - szczegolnie w przypadku predkosci/tempa wartosci na tyle duze, aby mialy znaczenie.  Na przyklad mam zapis polmaratonu w Wiazownej, ktory bieglem w tym roku. Z zapisu i mapki, wynika że przebieglem 21.4 km - co jak wiadomo, nie odpowiada dystansowi polmaratonu, ale tylko nieznacznie sie od niego rozni. Generalnie, moge powiedziec, ze im dluzsza trasa, tym mniejsze przeklamanie.
Nie probowalem innych rozwiazan np. Polara SX625 czy Timeksa. Z dyskusji w sieci, wynika, ze Forerunner jest dokladnieszy.
Jesli ktos jest ciekawy jak wygladal zapis polmaratonu w Wiazownej to mapka z danymi jest http://muzzl.neostrada.pl/wiazowna.jpg
Bystrzaki dostrzega zapewne wspanialy finisz zawodnika (od 15 km) !!! Gratulacje, wyrazy zachwytu, prosze przesylac na priva :-)))
Awatar użytkownika
hogart
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Używam Forerunner`a 201 odkąd pojawił się oficjalnie w Polsce. Fakt, że nowy firmware zdecydowanie poprawił dokładność pomiaru odległości ale wszystko zależy od charakteru trasy i warunków pogodowych.  W zeszłym tygodniu  wracając samochodem z Zakopanego do Poznania położyłem Garmina na półce. Przez ok. 300 km różnica pomiaru wynosiła tylko 400 m !!. Natomiast wczoraj na półmaratonie w Pile dystans wg. Forerunnera wynosił 21,8 km. Nie wiem skąd tak duża niedokładność. Dla porównania - bieg w Trzemesznie na 15 km obliczył idealnie, na maratonie w Pradze  róznica wynosiła ok. 200m. Pozdrawiam  
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oprocz charaktieru trasy, warunkow pogodowych, polozenia geograficznego, pory dnia (to widocznosc satelitow) wiele zalezy jeszcze od tego, gdzie umiescisz urzadzenie.  Zdecydowanie lepsze odczyty sa jak masz na przedramieniu. W specyficznej sytuacji, szczegolnie jesli np. biegniesz tam i z powrotem - moze miec znaczenie, czy umiescisz na prawym czy lewym przedramieniu.
zula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przedramię czyli co-przegub, w połowie długości? A może ramię (tak wysoko jak się da)?
Często mniej oznacza więcej
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zula, oczywiscie ramie :-) Na starosc czlowiek glupieje. Nastepny raz na trening wezme ksiazke od biologii mojego syna :-)
haplo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Sam juz wkrotce bede posiadaczem Forerunnera201 :) Z moich wnikliwych badan na temat GPSow ;) odradzalbym kupowac Forerunnera101... Poniewaz nie ma on mozliwosci polaczenia z komputerem. I nie chodzi mi tutaj o zgrywanie danych a raczej ich wgrywanie. Garmin bardzo czest poprawia swoje oprogramowanie, na forach ludzie sie wypowiadali ze kazda wersja duzo poprawiala, od nowych funkcji po dokladniejsze algorytmy rejestrowania polozenia. Tak wiec kupujac Forerunnera101 tak naprawde kupujemy martwa zabawke, po prostu problemy naprawiane przez Garmin nie beda moglybyc poprawione w forerunnerze101 :(

Pozdrawiam

(Edited by haplo at 1:47 pm on Sep. 9, 2004)
"Real athletes run others just play games"
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

haplo, Garmin poprawia oprogramowanie, ale wlasciwie tylko firmware i to po duzych dymach ze strony uzytkownikow :-) Logbook jaki  kiepski jest, kazdy kto go widzial wie i od lutego (dwa miesiace spoznienia), nie pojawila sie zadna nowa wersja. Szkoda, bo to tez wazne.
haplo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

sms - zgadzam sie, ale to wlasnie powod dla tego ze warto zainwestowac w model z interfesjem do komputera... Bo jezeli jest co poprawiac to szkoda pozbywac sie mozliwosci korzystania z poprawek... O logbooku tez slyszalem ze kiepski, Timex ma duzo bardziej funkcjonalny. Ale tez gdzies czytalem ze uzytkownicy tworza swoje logbooki hmmm poszperam w historii moze uda mi sie znalezc zrodlo i je tutaj zamiescic.

Pozdrawiam

(Edited by haplo at 9:48 am on Sep. 10, 2004)
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak znajdziesz jakis alternatywny logbook, to chetnie skorzystam, ale ja nic takiego nie znalazlem. Timeksa program akurat moge sprawdzic wiec mu sie przygladne, ale watpie aby dalo sie sciagac dane z forerunnera.
haplo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie no racja, Timer ma fajnego logbooka ale z tego co wiem to nie da sie go pogodzic z forerunnerem :( Jak sie dogrzebie czegos to dam znac.

Pozdrawiam
haplo
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hmmm no wiec stronke ktora znalazlem to:

http://runyet.com/forerunner_software.html

sa tutaj informacje o programach wspolpracujacych z forerunnerem... na innych forach uzytkownicy chwalili sobie G7toWin, ale z tego co wiem to juz tego uzywasz tak? Ale chyba to akurat nie jest logbook tylko narzedzie to przeksztalcania danych...

Chyba jednak trzeba czekac na programistow z Garmin... :(

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nikt
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

witam, osobiście testowałem system Timexa z GPS i pulsometrem i działał bardzo dobrze. Ma tylko dwie małe wady: -odbiornik musi być max 1m od zegarka, -przy przejeżdżaniu obok dużej ilości przewodów energetycznych traci kontakt na chwilke z satelitą.
A tak przy okazji to sprowadzam te systemy taniej, więc jak coś to prosze pisać na maila
nikt
Awatar użytkownika
Andrzej
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a ile kosztuje w usa taki gps Garmin?kto wie?
Andrzej
sms
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Street price Garmina to 160 USD, ale w tej cenie nigdy nie widzialem. Mnie znajomi kupili za 130 USD. Slyszalem, ze mozna taniej np. w okolicach 120 USD. Zafroogluj (froogle.google.com)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ