Kto biega w adidas energy boost ? Jak wrażenia ?

wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

W Adidas Energy Boost 2 przebiegłem już ponad 500 km. Biegałem w nich zarówno wybiegania (ok. 4:50/km) jak i szybsze treningi (ok. 4:00/km) - w obu przypadkach spisywały się znakomicie. Buty bardzo wygodne, świetnie dopasowujące się do stopy. Zauważyłem tylko dwa minusy:
1. są mało przewiewne, a więc kiepskie na upały (ale poniżej 20-25 stopni jest już dobrze),
2. słabsza przyczepność na mokrym asfalcie, szczególnie odczuwalna podczas szybszego biegu -występują lekkie uślizgi.
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
PKO
piotrekk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tym co chcą się przerzucić np z Asics na Adidas radzę jednak dobrze się zastanowić co do rozmiaru, ponieważ budowa butów nie jest taka sama. W Asics ma się dużo miejsca na palce czy to w górę czy na boki buta. W takim przypadku wkładka ok 5-8 mm dłuższa niż długość stopy powinna wystarczyć.
Adidas bardziej stawia na dopasowanie buta, aby w środku stopa nie ruszała się za bardzo. Na razie miałem do czynienia z modelami: Energy Boost 2, Adios Boots. W obu wkładka 31 cm przy długości stopy ok 29,7 cm najlepiej mi odpowiadała. Jednak minimum ok 1 cm musi być luzu na nasze paluszki.
Dla tych co zaczynają przygodę z bieganiem. W trakcje biegu nie wiadomo jakbyśmy związali but to i tak stopa będzie pracować w środku. A przy dłuższych wybieganiach to coraz bardziej będzie nam puchła z każdym kilometrem. Dlatego jeżeli zastanawiasz się między dwoma rozmiarami, bo jeden wydaje się być trochę za mały a drugi za duży to lepiej bierz większy. Myślenie, że gdy będę miał mniejsze buty to będzie mi mniej noga chodziła w środku i przez to będę miał lepsze wyniki jest błędne. Ważniejsze jest to, aby aby nic nie uwierało w środku i się komfortowo biegło. Ale też nie można przesadzać ze zbyt dużymi rozmiarami. Stopa też nie może latać. A najważniejsze to, że każdy but powinno się przymierzyć a nie kupować na oko!
Ja biegam dopiero niecałe 2 lata. Wymądrzyłem się teraz tu. Ale napisałem co mi się do tej pory udało zaobserwować. Jeżeli choć jednej osobie pomogę to warto było. Pozdrawiam Piotrek ;)
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

super wpis, tego szukalem, bo ja muszè nosic wkladki na nerwiaka Mortona i te kradnà nie tylko w dlugosci, ale przede wszystkim w objètosci!
Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Biegałem ostatnio sporo po mokrym i dosyć szybko - ja się w tych butach zupełne nie ślizgam, zero zastrzeżeń. Podobnie zresztą jak w Adiosach Boost - super przyczepność. Myślę, że kwestia ślizgania się butów jest czasami nieco indywidualna i zależy też od biegacza, ja np nie lubię biegać w Saucony Kinvara po mokrym, dla mnie słabo trzymają a słyszałem legendy jakie to przyczepne buty, pewnie tak jest ale ze mną w zestawie to nie działa do końca.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mihumor, jeśli chodzi o uślizgi na mokrym asfalcie, to zauważyłem, że dużo zależy od jego rodzaju, bo są fragmenty zlanego wodą asfaltu, na którym przyczepność jest dobra, a na innych fragmentach są wyraźne uślizgi.
BlogKomentarze
Maciejunio
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się nad butem treningowym dla siebie, do tej pory biegam w Saucony Virrata (buty lekkie, bez dropu i raczej z niewielką amortyzacją) i ze względu na moją wagę (okolice 90 kg) raz na jakiś czas nogi czują się mocno zmęczone i ponapinane, w związku z czym nie jestem w stanie zwiększać objętości treningowej tak, jakbym chciał. Jako, że na boosty są całkiem dobre ceny, zastanawiam się nad jedną z par z tegorocznej kolekcji. Czy ktoś mógłby mi napisać jakie są różnice między modelami Energy, Glide i Response? Oczywiście poza ilością pianki w bucie? Buty mają służyć do wszystkiego, tj. do długich wybiegań i szybkich treningów, docelowo też do startów. Najbardziej w sumie interesują mnie opinie o Glide, bo Energy Boosty które są w sklepie stacjonarnym są trochę przymałe, a Response jakoś w ogóle do mnie nie przemawiają (przynajmniej z wyglądu :bum: )
Awatar użytkownika
n0mad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,
Mam kilka pytań do użytkowników Energy Boost 2 ESM.
Pierwsze pytanie: jak jest z oddychalnością tych kapci? Był to problem EB2, podobno w wersji ESM już rozwiązany.
Drugie pytanie dotyczy rozmiaru. Moja długość stopy to 25.5cm, buty biegowe kupuję o centymetr dłuższe. Czy trzymać się rozmiaru czy uderzać w 27? Przesyłka przy zwrocie też kosztuje :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Dwa treningi w response boost:
Rozmiar/ byłem zaskoczony , że są takie olbrzymie sporo miejsca na palce stopy
podobnie jak w Mizuno czyli szerokie i nawet wydawały się być dłuższe niż
podany rozmiar USA 10 , albo EUR 44.
Dopasowanie/ świetnie trzymają stopę i nawet na dłuższym rozbieganiu nie
ocierały stopy co mi się już przytrafiło w dużo droższych Nikach!
Amortyzacja/ tak i nie ! jeśli biegasz na śródstopiu to but dla ciebie, natomiast
jeśli raczej lądujesz na pięcie to możesz na ten but narzekać pod piętą wogóle
w tych butach nie ma amortyzacji odczułem to nieprzyjemnie na zbiegach , dużo
lepiej amortyzują piętę np.Asicsy Cumulusy 15!
Prędkość/ tak reklamowana przez Adidasa technologia jednak nie potwierdza
jakiejś rewelacyjnej zmiany w osiągach prędkości fakt biegnie się nawet
po asfaltowo/betonowej drodze dość przyjemnie, co było mankamentem
obuwia innych firm!
Czy to dobre obuwie na treningi tempowe? Reklamowanej gumy Continental
w modelu response cena ok.109Euro niestety nie znalazłem ale zastosowana
guma podeszwy jest dosyć miękka co gwarantuje dobrą przyczepność.
response boost: but neutralny dość lekki treningowo,startowy.
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

n0mad pisze:Drugie pytanie dotyczy rozmiaru. Moja długość stopy to 25.5cm, buty biegowe kupuję o centymetr dłuższe. Czy trzymać się rozmiaru czy uderzać w 27? Przesyłka przy zwrocie też kosztuje :)
Pozdrawiam
Śmiało bierz rozmiar 42 (26,5 cm).
BlogKomentarze
Awatar użytkownika
n0mad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Taki rozmiar zamówiłem. Zobaczymy :)
Obiegane w weekend Glide Boost 26,5 czułem jako minimalnie luźne na wysokości pierwszych dziurek sznurówek od strony palców.
Pozdrawiam
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Technifit jest ciaśniejsze nad palcami (gdy kończą się sznurówki, a kończą się bardzo wysoko, moim zdaniem), więc powinno być OK.
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
Awatar użytkownika
n0mad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pytanie do użytkowników Energy Boost 2 ESM:
Czy skarpeta Techfit przystosowywuje się do stopy w tkacie użytkowania buta? Czy się w jakikolwiek sposób rozciąga i odkształca w miejscach najbardziej obciążonych? Czy podklejone usztywnienie skarpety w miejscu na palce (to wewnętrzne którego nie widać) sprawia jakieś problemy?
But który otrzymałem w przesyłce jest rozmiarowo za mały. Mimo że zamówiłem swój zwykły rozmiar, but jest wyraźnie za krótki. Jest też za mało miejsca nad dużym palcem.
Jutro odsyłam buty do wymiany na większe. Jeśli nie pomoże, trzeba będzie wdrożyć plan B (poszukiwanie butów dla lekkiego i niezbyt szybkiego biegacza, na długie wybiegania i start w maratonie) :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

n0mad pisze:Pytanie do użytkowników Energy Boost 2 ESM:

But który otrzymałem w przesyłce jest rozmiarowo za mały. Mimo że zamówiłem swój zwykły rozmiar, but jest wyraźnie za krótki. Jest też za mało miejsca nad dużym palcem.
Jutro odsyłam buty do wymiany na większe. Jeśli nie pomoże, trzeba będzie wdrożyć plan B (poszukiwanie butów dla lekkiego i niezbyt szybkiego biegacza, na długie wybiegania i start w maratonie) :)
Pozdrawiam
bo tak jest z rozmiarówka boost2 ESM. I niestety są niskie/ciasne w palcach. Po prostu nie dla każdej nogi. Glide Boost 6 mam 46 rozmiar - jest idealny z bezpiecznym ale nie przesadnym marginesem bezpieczeństwa. EB2 ESM kupiłem taki sam, było za ciasno, oddałem, wymieniłem na 46 2/3 i nie udało sie zbyt długo pobiegać. Tu i tak w szerokości szału nie było a mam szczupła stopę, długość może i ok ale właśnie tak ok ze przy bieganiu to utwardzenie cholewki u góry na palcach wadziło mi o koniec paznokcia - no ni huhu, zrezygnowałem bo kijowe uczucie i do tego stres, ze zrobię sobie kiedyś kuku. I olałem temat EB2. But nie dla mnie - i tyle.
Może pomyśl o Glide ? jest już M7 - tu rozmiarówka jest "tradycyjna" albo M6 bo fajne teraz ceny. M7 jest generalnie identyczny choć bardziej miękki, mam wrażenie że amortyzacja jest minimalnie gorsza, jest chyba cieńsza nieco podeszwa, drop jest minimalnie mniejszy.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
Awatar użytkownika
n0mad
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Spróbuję jeszcze z rozmiarem 27cm (zamawiałem 26,5). Podeszwa wydaje się bardzo fajna i chciałbym dać sobie drugą szansę.
Jeśli jednak nie wyjdzie, to zrobię wyprawę do sklepu i poprzymierzam:
- Nike Zoom Elite 7
- Saucony Ride 7
- Puma Faas 500
- Adidas Glide Boost 6
Jestem początkującym biegaczem po kilku latach startów w mtb. Sezon 2014 był dla mnie raczej zabawą z nastawieniem na podtrzymanie formy, bez określonych celów i bez planu treningowego. W przyszłym sezonie mam zamiar to zmienić :)
Moja waga startowa to 64-65kg, stopa neutralna, preferowany drop nie większy niż 10mm. But, jak napisałem, ma służyć do długich wybiegań i do pierwszego startu w maratonie. Jako że zakładany czas to 3:40-3:50, to sądzę że nie potrzebuję buta startowego a raczej buta wygodnego i w miarę dynamicznego, aby móc cieszyć się biegiem, nie nabawić kontuzji i mieć chęci na więcej ;)
Pumę miałem już na nogach i "obiegałem" w sklepie. Zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie, ale mam wątpliwości czy na zakładany długi czas biegu podeszwa nie jest zbyt mało sztywna. W Glide'ach też już biegałem. Pasują mi, ale są trochę słabo wentylowane i przyciężkawe. Dlatego właśnie zamówiłem Energy Boost, jako lepszą wersję Glide'ów. Nie myślałem tylko że są one aż tak bardzo różne jeśli chodzi o cholewkę.
Na krótszych dystansach (tj do półmaratonu włącznie) biegam w Skechersach GoRun 3.
Lista butów powyżej powstała po długiej lekturze internetu: forów, dostępnych testów i opinii. Chyba że przeoczyłem coś fajnego? (Brooks Ghost mi nie pasuje, NB 880 też)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzysztof jot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no Nike Zoom Elite 7 - byty dynamiczne, jak biegasz ze sródstopia to na maraton da rade, jak z piety - raczej nie.
A Saucony Ride 7 - inny but, pianka i amortyzacja w stylu starych dobrych LunarGlide. Bardzo atrakcyjna pozycja, choc kolorystycznie mnie nie leży całkowicie.
Pozdrawiam
Krzysztof
-
www: http://www.biegamwmiescie.pl/
facebook: https://goo.gl/OEr4q4
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ