Forerunner 610

Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w internetach jest wszystko :) taka sama funkcja (pomiar tętna po treningu) jest w 310xt, którego kiedyś byłem posiadaczem
w instrukcjach czasami brak pewnych informacji - wynika to z fakt, iż soft jest aktualizowany, część funkcji jest dodawana do zegarka w późniejszym terminie natomiast nikt nie kwapi się do tego, żeby wraz z aktualizacją zegarka i jego funkcji zaktualizować instrukcję do niego.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
PKO
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:tętno w nawiasie to właśnie różnica między tętnem z treningu a tym po dwóch minutach odpoczynku
Co to znaczy "tętno z treningu"? Maksymalne? Średnie? Ostatnie zarejestrowane? Konkrety proszę.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

masz wyżej napisane
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39,11
Życiówka w maratonie: 3,23,05

Nieprzeczytany post

Jestem po testach na rzetelność wskazań GPS w 610-tce . Na razie zrobiłem dwa pomiary, jeden biegowy na dystansie ok. 5km oraz rower 12 km
w obu przypadkach bład w porównaniu do strony geocontext wynosił mniej niż 1% aczkolwiek w porównaniu do smartfona galaxy S4 wyposażonego w rewelacyjny system GPS Glonnass - różnice były rzędu parunastu metrów więc można stwierdzić , że identyczne.

Zastanawia mnie jeszcze inna sprawa. Otóż zauważyłem, że jak zatrzymam stoper podczas trwania treningu to USB agent interpretuje to jako trening zakonczony i jesli znajde sie w jego zasiegu zgrywa to do GC jako osobną aktywność chyba. A co w przypadku jak ponownie włącze stoper i będę kontynuuował ? Połączy to w jeden trening czy będą dwa różne ?
5km - 19:33
10km - 39:11
21km - 1:28:45
42km - 3:23:05
Górski Ultra 100km - 14h
Awatar użytkownika
mxk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:zegarek pokazuje Ci różnicę między tętnem z końca treningu a tętnem po dwóch minutach odpoczynku - jest to jeden ze wskaźników wytrenowania organizmu.
Poczytaj o 610, bo na wszystkie Twoje pytania odnośnie tego zegarka padło już całe multum wyjaśnień i odpowiedzi.
Im większa różnica, tym organizm lepiej wytrenowany?
Obrazek
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czy w GC da sie stworzyc własny plan treningowy ?
na razie potrafie stworzyć własny trening i przesłać go do urządzenia, ale chciałbym , żeby dany trening powtarzał sie np. co sobotę a inny co czwartek itp. i nie widze jak to zrobić ?
czy jedyna możliwość to ręcznie dopisać ten trening do każdego kolejnego dnia w kalendarzu ? toż to by było bardzo upierdliwe

i jeszcze jedno, czemu aktywności nie widac w kalendarzu ? tylko zaplanowane treningi a nie ma tego co spontanicznie zrobilem bez planu ?
tzn. w statystykach dystansu niby wszystkie aktywnosci sa uwzględnione ale nie widać ich w okienkach kalendarza - tak ma byc ?

i trzecia sprawa: wgrałem Plan Treningowy ze strony Garmina po czym go usunąlem z kalendarza i zaplanowanych ale w zegarku wszystkie treningi z tego planu nadal sa w zakladce "wlasne" .
12 tygodni treningow - jest jakis sposób zeby to usunac poza ręcznym kasowaniem ?
Górski Ultra 100km - 14h
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Piechu pisze:masz wyżej napisane
Masz rację, przegapiłem w poprzednim poście.

Sprawdzone.
Tyle że stwierdzenie "jest to jeden ze wskaźników wytrenowania organizmu" być może jest i prawdziwe, tylko że ta funkcja pulsometru nie pozwala na stwierdzenie tego. U mnie trening kończy wolnym, odpoczynkowym biegiem z tętnem około 140. Pulsometr po dwóch minutach od zakończenia całego treningu informuje mnie, że tętno spadło o 48 (140-92) uderzeń. Tylko co z tego, skoro te ostatnie 2 minuty przy 140bpm to była taka końcówka treningu służąca do stopniowego "wygaszenia" organizmu?

Dla mnie to bezsensowny bajer.

Przy okazji - tętno sam sprawdzam po każdym interwale (a tak, z ciekawości), spada o około 50 uderzeń w ciągu minuty.
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie twierdzę, że to jest sensowna i potrzeba funkcja, napisałem "jest to jeden ze wskaźników wytrenowania" gdyż garmin chce byśmy tak tą funkcję traktowali - to był skrót myślowy. Tak samo jak garmin wciska nam swój wspólczynnik "TE"... to wszystko działa na tej samej zasadzie.
marcinnek_
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:57
Życiówka w maratonie: 3:04:19
Kontakt:

Nieprzeczytany post

gocu, ale jeśli za każdym razem kończysz trening podobnie, to już porównanie, że jednego dnia masz przykładowo wynik końcowy 92 a drugiego 89 już jakąś informacją jest ;)
Motto: ...by dzisiejszy trening był jutro tylko rozgrzewką.
Wyniki: 5km: 18:47 / 10km: 38:57 /15km: 59:53 / 21km: 1:23:56 / 42km: 3:04:19
Blog: Chodnikiem i szlakiem - biega.marcindabrowski.net
Facebook: Chodnikiem i szlakiem
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miał ktos taki przypadek ?
Jak zatrzymam stoper podczas trwania treningu to USB agent interpretuje to jako trening zakonczony i jesli znajde sie w jego zasiegu zgrywa to do GC jako osobną aktywność a przeciez to tylko zapauzowany trening.
Górski Ultra 100km - 14h
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy działą wam zgrywanie danych z 610-tki na run-loga ?
Mi wykrywa sprzet po czym mam info : "Your device is not supported" :(
Górski Ultra 100km - 14h
Maario78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:10
Życiówka w maratonie: 3:08

Nieprzeczytany post

Pytanie mam do tych którzy wspomagają się foot podem.
Jak szybka jest reakcja na zmianę tęmpa gdy zegarek pobiera dane o prędkości z foot poda a nie gps??
Chodzi mi tu najbardziej o treningi z krótkimi ale szybkimi interwałami.

Jeszcze jedno, jak duża jest dokładność foot poda po kalibracji??
Sprawdzałem przy 220, to jest naprawdę dokładny ale tam mamy autokalibracje, co jest dobre bo dostosowuje sie automatycznie do prędkości danego treningu.
No ale ma jedną zasadniczą i niewybaczalną wade jak dla mnie, brak rejestracji śladu gps przy użyciu czujnika.
mareko
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wrocilem z wakacji w gorach i powiem Wam ze ten garmin 610 ma naprawde rzetelny gps. Wskazania wysokosci na zmierzonych szczytach byly wprost idealne. Szkoda ze nie zrobilem zdjec ale stalem pod znakiem wskazujacym 1123 metry i na zegarku bylo tez 1123m na innym szczycie tez bylo co do metra a na 2 innych pomylil sie o 2m. Nie wiem jak sie mierzy szczyty gorskie ale chyba nie za pomoca gps ?
Górski Ultra 100km - 14h
emilr10
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 0:39:30
Życiówka w maratonie: 03:05:09

Nieprzeczytany post

Mam pytanie z innej beczki;jak zrobić miękki reset w garminie 610?
Obrazek
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

na wyłączonym zegarku wciśnij i przytrzymaj "lap", trzymając "lap" włącz zegarek
mareko pisze:Nie wiem jak sie mierzy szczyty gorskie ale chyba nie za pomoca gps ?
FR610 mierzy właśnie za pomocą GPS. Też muszę przyznać, że wysokościomierz GPS w FR610 radzi sobie nad wyraz dobrze. W tym roku w Bieszczadach 610 mojej żony pokazywała wysokości z dokładnością 2m. Świetny wynik. No i okazało się, że bateria trzyma znacznie dłużej niż deklaruje producent. Niby powinien działać 8 godzin ale podczas dwóch wyjść po lekko ponad 8 godzinach pracy zegarek nadal pokazywał 20% baterii.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ